جامعه و نظام اجتماعی گرجستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''فصل سوم: نظام اجتماعی''' '''خصائص ويژه اجتماعي''' تأمين اجتماعي تا دهة 1980 جمهوري گرجستان در زمينه بهداشت و درمان از استاندارد بالايي برخوردار بود. گرجستان به نسبت سرانه جمعيت خود در دوران شوروي سابق بيشترين رقم را در تعداد پزشك داشت (هر 1000 نفر...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:




'''خصائص ويژه اجتماعي'''
'''خصائص ویژه اجتماعی'''


تأمين اجتماعي
تأمین اجتماعی


تا دهة 1980 جمهوري گرجستان در زمينه بهداشت و درمان از استاندارد بالايي برخوردار بود. گرجستان به نسبت سرانه جمعيت خود در دوران شوروي سابق بيشترين رقم را در تعداد پزشك داشت (هر 1000 نفر 5 پزشك) و از اين لحاظ در جايگاه اول قرار داشت. بيمارستان ها و كلينيك هاي پزشكي گرجستان در دورا ن شوروي از تجهيزات پزشكي پيشرفته اي برخوردار بودند، خدمات پزشكي عمومي رايگان، يارانه مردمي (نان و برق) مستقيماً از طريق بودجه دولتي تأمين و پرداخت مي شد. بنياد تأمين اجتماعي گرجستان در سالهاي پس از استقلال كمك هاي مالي فراواني به اقشار نيازمند ارائه مي داد، منابع صندوق مذكور عمدتاً در مواردي چون پرداخت هزينه درمان، كمك هزينه زندگي، ناتواني موقت، فوق العاده كودك و افراد آسيب ديده اختصاص مي يافت.
تا دهة 1980 جمهوری گرجستان در زمینه بهداشت و درمان از استاندارد بالایی برخوردار بود. گرجستان به نسبت سرانه جمعیت خود در دوران شوروی سابق بیشترین رقم را در تعداد پزشك داشت (هر 1000 نفر 5 پزشك) و از این لحاظ در جایگاه اول قرار داشت. بیمارستان ها و كلینیك های پزشكی گرجستان در دورا ن شوروی از تجهیزات پزشكی پیشرفته ای برخوردار بودند، خدمات پزشكی عمومی رایگان، یارانه مردمی (نان و برق) مستقیماً از طریق بودجه دولتی تأمین و پرداخت می شد. بنیاد تأمین اجتماعی گرجستان در سالهای پس از استقلال كمك های مالی فراوانی به اقشار نیازمند ارائه می داد، منابع صندوق مذكور عمدتاً در مواردی چون پرداخت هزینه درمان، كمك هزینه زندگی، ناتوانی موقت، فوق العاده كودك و افراد آسیب دیده اختصاص می یافت.


از اواخر دهه 1980 به بعد با وقوع جنگ هاي داخلي و حركتهاي استقلال طلبانه سيستم تأمين اجتماعي و بهداشت جمهوري گرجستان به نسبت ساير جمهوري هاي سابق شوروي آسيب بيشتري ديد، و دچار نابساماني و ركود شد، در پائيز 1994 سازمان برنامه جهاني براي غذا وابسته به سازمان ملل نسبت به وقوع قحطي در ميان برخي از اقشار جامعه گرجستان در طي ماه هاي زمستان هشدار دارد. قطع برق و آب در ساعت هاي متوالي در تمامي شهرهاي گرجستان حتي تفليس امري عادي تلقي مي شد.
از اواخر دهه 1980 به بعد با وقوع جنگ های داخلی و حركتهای استقلال طلبانه سیستم تأمین اجتماعی و بهداشت جمهوری گرجستان به نسبت سایر جمهوری های سابق شوروی آسیب بیشتری دید، و دچار نابسامانی و ركود شد، در پائیز 1994 سازمان برنامه جهانی برای غذا وابسته به سازمان ملل نسبت به وقوع قحطی در میان برخی از اقشار جامعه گرجستان در طی ماه های زمستان هشدار دارد. قطع برق و آب در ساعت های متوالی در تمامی شهرهای گرجستان حتی تفلیس امری عادی تلقی می شد.


حمل و نقل عمومي، خدمات بهداشتي و درماني اغلب دچار وقفه در ارائه خدمات بودند. كمبود مواد غذايي بويژه نان بدليل جنگ هاي داخلي و قطع راه ارتباطي با روسيه تشديد شده بود. در سال 1993 جمهوري گرجستان از سوي سازمان بين المللي همكاري هاي اقتصادي و توسعه به عنوان يك كشور در حال توسعه شناخته شد. اين شناسايي به منزله سقوط استاندارد زندگي در كشوري كه در شوروي سابق از
حمل و نقل عمومی، خدمات بهداشتی و درمانی اغلب دچار وقفه در ارائه خدمات بودند. كمبود مواد غذایی بویژه نان بدلیل جنگ های داخلی و قطع راه ارتباطی با روسیه تشدید شده بود. در سال 1993 جمهوری گرجستان از سوی سازمان بین المللی همكاری های اقتصادی و توسعه به عنوان یك كشور در حال توسعه شناخته شد. این شناسایی به منزله سقوط استاندارد زندگی در كشوری كه در شوروی سابق از


ثروتمندترين جمهوري ها بود، تلقي مي شد. گزارش هاي آماري سال 2007 نشان دهنده اين است كه براي هر 1000 نفر گرجي 5 پزشك وجود دارد.  
ثروتمندترین جمهوری ها بود، تلقی می شد. گزارش های آماری سال 2007 نشان دهنده این است كه برای هر 1000 نفر گرجی 5 پزشك وجود دارد.  


'''بهداشت و درمان'''
=== بهداشت و درمان ===
پس از بازگشت ثبات نسبی به گرجستان به منظور بازسازی سیستم بهداشت و درمان، بانك جهانی طی هماهنگی با صندوق بین المللی پول، غیردولتی نمودن بخش بهداشت و درمان در گرجستان را در زمره برنامه های ضروری جهت اجراء در این جمهوری قرار داده و در این راستا مقرر گردید ارائه كلیه خدمات پزشكی در گرجستان از تاریخ 10 اگوست 1995 براساس پرداخت توسط متقاضیان مربوطه انجام پذیرد. متوسط عمر در گرجستان 73 سال است. وضعیت بهداشت و درمان گرجستان را در سال 2007 می توان در جدول زیر نمایش داد:


پس از بازگشت ثبات نسبي به گرجستان به منظور بازسازي سيستم بهداشت و درمان، بانك جهاني طي هماهنگي با صندوق بين المللي پول، غيردولتي نمودن بخش بهداشت و درمان در گرجستان را در زمره برنامه هاي ضروري جهت اجراء در اين جمهوري قرار داده و در اين راستا مقرر گرديد ارائه كليه خدمات پزشكي در گرجستان از تاريخ 10 اگوست 1995 براساس پرداخت توسط متقاضيان مربوطه انجام پذيرد. متوسط عمر در گرجستان 73 سال است. وضعيت بهداشت و درمان گرجستان را در سال 2007 مي توان در جدول زير نمايش داد:
میزان تولد به ازاء هر 1000 نفر                                             54/10


ميزان تولد به ازاء هر 1000 نفر                                            54/10
میزان مرگ و میر به ازاء هر 1000 نفر                                  37/9


ميزان مرگ و مير به ازاء هر 1000 نفر                                  37/9
مرگ و میر كودكان زیر 5 سال به ازاء هر 1000 نفر                    45 (2005)


مرگ و مير كودكان زير 5 سال به ازاء هر 1000 نفر                    45 (2005)
نرخ زاد و ولد برای هر زن                                         42/1 نوزاد (2005)


نرخ زاد و ولد براي هر زن                                         42/1 نوزاد (2005)
میزان ابتلا به بیماری ایدز در بزرگسالان                                   2/0 (2005)


ميزان ابتلا به بيماري ايدز در بزرگسالان                                   2/0 (2005)
تعداد افراد مبتلا به بیماری ایدز در كشور                                   3000 نفر (برآورد سال 2003)


تعداد افراد مبتلا به بيماري ايدز در كشور                                    3000 نفر (برآورد سال 2003)
تعداد افرادی كه تاكنون از بیماری ایدز فوت شده اند               200 نفر (برآورد سال 2003)


تعداد افرادي كه تاكنون از بيماري ايدز فوت شده اند              200 نفر (برآورد سال 2003)
تعداد پزشك برای هر 1000 نفر                                             09/4 (2003)


تعداد پزشك براي هر 1000 نفر                                             09/4 (2003)
تعداد تخت بیمارستان برای هر 1000 نفر                                  8/3 (2005)


تعداد تخت بيمارستان براي هر 1000 نفر                                  8/3 (2005)
هزینه های درمانی عمومی (درصد نسبت به كل)                           4/27 (2005)


هزينه هاي درماني عمومي (درصد نسبت به كل)                           4/27 (2005)


'''وضعیت زنان در جامعه'''


'''وضعيت زنان در جامعه'''
در قانو ن اساسی گرجستان و به طور كلی در حقوق زنان رسماً با مردان و مردان نیز با زنان برابرند. این در حالی است كه قوانین و مقررات حقوقی موجود نیز از زنان در برابر سختیها و شداید از جمله كارهای شبانه، كار در معادن یا بخش های خاصی از صنعت حمایت می كنند. اما در این معنا تساوی این دو گروه (زنان و مردان) به معنای برابری كامل آنها نیست. به عنوان مثال زنان در زمینه انجام كارهای دشوار صنعتی و یا در زمان زایمان نیاز به مقررات ویژه ای دارند. در همین راستا زنان زودتر از مردان بازنشسته می شوند، از خدمت زیر پرچم معاف بوده و مادران بیوه از برخی بیمه و تسهیلات اجتماعی ویژه برخوردارند كه مردان مشابه از آنها بهره مند نیستند.


در قانو ن اساسي گرجستان و به طور كلي در حقوق زنان رسماً با مردان و مردان نيز با زنان برابرند. اين در حالي است كه قوانين و مقررات حقوقي موجود نيز از زنان در برابر سختيها و شدايد از جمله كارهاي شبانه، كار در معادن يا بخش هاي خاصي از صنعت حمايت مي كنند. اما در اين معنا تساوي اين دو گروه (زنان و مردان) به معناي برابري كامل آنها نيست. به عنوان مثال زنان در زمينه انجام كارهاي دشوار صنعتي و يا در زمان زايمان نياز به مقررات ويژه اي دارند. در همين راستا زنان زودتر از مردان بازنشسته مي شوند، از خدمت زير پرچم معاف بوده و مادران بيوه از برخي بيمه و تسهيلات اجتماعي ويژه برخوردارند كه مردان مشابه از آنها بهره مند نيستند.
میزان مرگ و میر در نزد مردان در گروه های سنی خاص بیشتر از زنان است. علل این مرگ و میر عمدتاً ناشی از نارسایی های مغزی و قلبی، وجود تومورهای بدخیم، سرطان نای و ریه و مشكلات سیستم گوارشی می شود. همچنین در مقایسه با زنان، مردان زمینه های بیشتری در مورد اقدام به خودكشی و مرگ های ناشی از خودكشی دارند. طول عمر متوسط مردان در گرجستان هفت سال كمتر از زنان است. احتمالاً فشارها و استرسهای روزافزون سالهای اخیر به همراه عادات سنتی نادرست غذایی، مصرف مواد الكلی و دخانیات در تشدید این امر مؤثر بوده است و نكته قابل توجه این است كه عادات مذكور نمی تواند به آسانی از طریق وضع قوانین تغییر یابد.


ميزان مرگ و مير در نزد مردان در گروه هاي سني خاص بيشتر از زنان است. علل اين مرگ و مير عمدتاً ناشي از نارسايي هاي مغزي و قلبي، وجود تومورهاي بدخيم، سرطان ناي و ريه و مشكلات سيستم گوارشي مي شود. همچنين در مقايسه با زنان، مردان زمينه هاي بيشتري در مورد اقدام به خودكشي و مرگ هاي ناشي از خودكشي دارند. طول عمر متوسط مردان در گرجستان هفت سال كمتر از زنان است. احتمالاً فشارها و استرسهاي روزافزون سالهاي اخير به همراه عادات سنتي نادرست غذايي، مصرف مواد الكلي و دخانيات در تشديد اين امر مؤثر بوده است و نكته قابل توجه اين است كه عادات مذكور نمي تواند به آساني از طريق وضع قوانين تغيير يابد.
همین مساله در مورد زنان نیز دیده می شود؛ به طوری كه قانون نمی تواند باعث تغییر برخی نگرش های سنتی به زن شده و حامی آنان در مورد مسئولیت دوگانه خانه داری و كار در خار ج از خانه باشد. حوزة كارها و مشاغل تخصصی نمونه ای روشن از این مساله است. قبل از استقلال گرجستان (سال 1989 میلادی ) سهم زنان كارمند در زمینه مشاغل تخصصی 77 درصد در میا ن گروه سنی 25 تا 54 ساله بود و بیشترین میزان یعنی 82 درصد در گروه سنی 40 تا 44 سا ل دیده می شد. مردان و زنان در گرجستان در زمینه میزان تحصیلات دانشگاهی و دبیرستانی تقریباً در وضعیت مشابهی قرار دارند. تحصیل كردگان دانشگاهی مشاركت وسیعی در مشاغل تخصصی دارند كه این مشاركت بسیار نامتناسب است. 71 درصد كل پزشكان گرجستان را زنان تشكیل می دهند. 63 درصد معلمان (شغلی كه در زمان شوروی سابق از موقعیت پایینی برخوردار بود) را نیز زنان شكل داده اند؛ این درحالی است كه مشاركت زنان در سایر مشاغل از حد متوسط نیز پایینتر است. به عنوان نمونه این میزان مشاركت در زمینه مشاغل تخصصی اقتصادی 39 درصد و در زمینه مهندسی 27 درصد است.


همين مساله در مورد زنان نيز ديده مي شود؛ به طوري كه قانون نمي تواند باعث تغيير برخي نگرش هاي سنتي به زن شده و حامي آنان در مورد مسئوليت دوگانه خانه داري و كار در خار ج از خانه باشد. حوزة كارها و مشاغل تخصصي نمونه اي روشن از اين مساله است. قبل از استقلال گرجستان (سال 1989 ميلادي ) سهم زنان كارمند در زمينه مشاغل تخصصي 77 درصد در ميا ن گروه سني 25 تا 54 ساله بود و بيشترين ميزان يعني 82 درصد در گروه سني 40 تا 44 سا ل ديده مي شد. مردان و زنان در گرجستان در زمينه ميزان تحصيلات دانشگاهي و دبيرستاني تقريباً در وضعيت مشابهي قرار دارند. تحصيل كردگان دانشگاهي مشاركت وسيعي در مشاغل تخصصي دارند كه اين مشاركت بسيار نامتناسب است. 71 درصد كل پزشكان گرجستان را زنان تشكيل مي دهند. 63 درصد معلمان (شغلي كه در زمان شوروي سابق از موقعيت پاييني برخوردار بود) را نيز زنان شكل داده اند؛ اين درحالي است كه مشاركت زنان در ساير مشاغل از حد متوسط نيز پايينتر است. به عنوان نمونه اين ميزان مشاركت در زمينه مشاغل تخصصي اقتصادي 39 درصد و در زمينه مهندسي 27 درصد است.
با این حال زنان به طور كلی در زمینه یافتن مشاغل مناسب با تحصیلات خود با مشكل مواجه هستند. در مورد برخی مشاغل پیش فرض های نسبی موجود علیه زنان توجیهی برای این مساله است. علاوه بر آن دلایل ارایه شده در مورد ضرورت انجام كارهای مربوط به منزل و بچهداری باعث گردیده تا زنان نتوانند تجارب و توانایی های تخصصی خود را افزایش دهند. دو سوم دختران بعد از ازدواج به مهارت های تخصصی خود چیزی اضافه نمی نمایند. اكثر زنان قادر به كسب مشاغل مناسب نبوده و لذا به دنبال مشاغلی هستند كه با داشتن شرایط نامناسب كاری حداقل از حقوق و درآمد بالاتر برخوردار بوده و تسهیلاتی چون بیمه و بازنشستگی بیش از موعد را در برداشته باشد. این چنین مشاغل اغلب شامل شیفته ای كار شبانه، كارهای سخت بدنی و یدی، كار در شرایط نامناسب بهداشتی و تماس با مواد شیمیایی زیان آور، كار در اماكن پر سر و صدا و گرد و خاك و برخی اوقات كار در اماكن غیرقانونی می باشد.


با اين حال زنان به طور كلي در زمينه يافتن مشاغل مناسب با تحصيلات خود با مشكل مواجه هستند. در مورد برخي مشاغل پيش فرض هاي نسبي موجود عليه زنان توجيهي براي اين مساله است. علاوه بر آن دلايل ارايه شده در مورد ضرورت انجام كارهاي مربوط به منزل و بچهداري باعث گرديده تا زنان نتوانند تجارب و توانايي هاي تخصصي خود را افزايش دهند. دو سوم دختران بعد از ازدواج به مهارت هاي تخصصي خود چيزي اضافه نمي نمايند. اكثر زنان قادر به كسب مشاغل مناسب نبوده و لذا به دنبال مشاغلي هستند كه با داشتن شرايط نامناسب كاري حداقل از حقوق و درآمد بالاتر برخوردار بوده و تسهيلاتي چون بيمه و بازنشستگي بيش از موعد را در برداشته باشد. اين چنين مشاغل اغلب شامل شيفته اي كار شبانه، كارهاي سخت بدني و يدي، كار در شرايط نامناسب بهداشتي و تماس با مواد شيميايي زيان آور، كار در اماكن پر سر و صدا و گرد و خاك و برخي اوقات كار در اماكن غيرقانوني مي باشد.
علاوه بر شرایط كاری، زنان گرجی به همراه سایر زنان دنیا با مشكل چگونگی تركیب وظیفه خانه داری و كار در خارج از خانه مواجه هستند. در این مورد تفكرات سنتی در گرجستان رایج است. مردان در مواقع معمولی آماده مشاركت در كارهای منزل و یا مراقبت از بچه ها نیستند. بدین ترتیب مسئولیت مذكور نیز كاملاً بر دوش زنان افتاده است و باعث محرومیت آنان از داشتن اوقات بیكاری و فراغت برای انجام امور شخصی و یا همان گونه كه قبلاً ذكر شد پیگیری علاقه های تخصصی در مورد مشاغل خود گردیده است.


علاوه بر شرايط كاري، زنان گرجي به همراه ساير زنان دنيا با مشكل چگونگي تركيب وظيفه خانه داري و كار در خارج از خانه مواجه هستند. در اين مورد تفكرات سنتي در گرجستان رايج است. مردان در مواقع معمولي آماده مشاركت در كارهاي منزل و يا مراقبت از بچه ها نيستند. بدين ترتيب مسئوليت مذكور نيز كاملاً بر دوش زنان افتاده است و باعث محروميت آنان از داشتن اوقات بيكاري و فراغت براي انجام امور شخصي و يا همان گونه كه قبلاً ذكر شد پيگيري علاقه هاي تخصصي در مورد مشاغل خود گرديده است.
با این همه روابط خانوادگی و ازدوا ج به خودباوری و ایجاد اعتماد به نفس در نزد زنان كمك می نماید. با توجه به اهمیت نهاد خانواده و روابط خویشاوندی در جامعه گرجستان نقش زن به عنوان یك مادر بیش از كار او اهمیت دارد. زنان در حال حاضر مشاركت فعالی در روند احیای اقتصادی گرجستان دارند. به عنوان نمونه تعداد زنان دكه دار بیشتر از مردان است. این درحالی است كه نوع فعالیت تجار رو ح تجارت خرده فروشی را شكل می دهد، سهم زنان در فعالیت های خرد اقتصادی در حال افزایش است.


با اين همه روابط خانوادگي و ازدوا ج به خودباوري و ايجاد اعتماد به نفس در نزد زنان كمك مي نمايد. با توجه به اهميت نهاد خانواده و روابط خويشاوندي در جامعه گرجستان نقش زن به عنوان يك مادر بيش از كار او اهميت دارد. زنان در حال حاضر مشاركت فعالي در روند احياي اقتصادي گرجستان دارند. به عنوان نمونه تعداد زنان دكه دار بيشتر از مردان است. اين درحالي است كه نوع فعاليت تجار رو ح تجارت خرده فروشي را شكل مي دهد، سهم زنان در فعاليت هاي خرد اقتصادي در حال افزايش است.
=== معضلات اجتماعی ===


==== مشكلات نژادی ====
گرجستان ذاتا كشوری چند نژادی است با تمامی منافع و معایبی كه چنین وضعیتی در بردارد. فروپاشی ناگهانی شوروی به عنوان یك كشور قوی و یكپارچه می تواند تا حدودی نتیجة شكست طرح هماهنگی گروه های مختلف نژادی باشد. گرجستان كه در حال حاضر از توسعه ناپاپداری برخوردار بوده در رابطه با گرایش های استقلال طلبانه و جدایی خواهی گروه های متعدد نژادی با مشكلات عدیده ای روبرو است.


'''معضلات اجتماعي'''
البته قبلاً نیز این نوع تمایلات به اشكال گوناگون خودمختاریهای ملی در زما ن شوروی سابق دیده شده بود. مشكلات ناشی از این مسایل به ویژه در جایی كه اقلیت ها به لحاظ جغرافیایی متمركز باشند بیشتر جلو ه می نماید. در گرجستان نمونه این اقلیت ها مردم آبخازیا و اوستیا هستند. سایر گروه های نژادی یا مذهبی نیز علیرغم اینكه نقش مهمی در صحنه سیاسی و اجتماعی گرجستان دارند مورد كم توجهی قرار می گیرند.


ساختار نژادی و توزیع جغرافیایی گروه های نژادی در طول سال های گذشته و بر اثر جنگ های داخلی و درگیری های نظامی در آبخازیا و منطقه تسخینوالی به وضوح دچار تغییراتی شده است و آوارگی هزاران نفر در گرجستان و یا مهاجرت آنان را باعث گردیده است. تعداد زیادی از روس ها و یونانی ها به دلایل ایدئولوژیكی و یا در جهت بدست آوردن زندگی بهتر به موطن تاریخی خود مهاجرت كرده اند. تعدادی از یهودیان نیز در فلسطین اشغالی سكنی گزیده اند و از گرجستان مهاجرت نموده اند. همچنین بسیاری از اقلیت های ارمنی و برخی از گروه های روس زبان به همراه تعداد زیادی از مردم گرجستان در جستجوی محل سكونت به كشور روسیه، اروپای شرقی و نقاط دیگر مهاجرت كرده اند.


مشكلات نژادي
در این میان برخی گروه های كوچك نژادی وجود دارند كه خود را گرجی می دانند اما از ویژگیهای خاصی از قبیل دین (مانند بسیار ی از آجاری ها و مسختیها) كه ادعای مسلمانی دارند یا عده ای كه در جنوب مسختی كه كاتولیك هستند و یا زبان مشخص مانند زبان مورد استفادة مگرلها كه شمار آنها بالغ بر یك میلیون نفر میگردد و یا زبان اسوان كه هزاران نفر به آن تكلم می كنند، برخوردارند. همچنین گروه كوچكی وجود دارند كه به زبان لاز صحبت می كنند كه این زبان به مردم مگرل نزدیك است.


گرجستان ذاتا كشوري چند نژادي است با تمامي منافع و معايبي كه چنين وضعيتي در بردارد. فروپاشي ناگهاني شوروي به عنوان يك كشور قوي و يكپارچه مي تواند تا حدودي نتيجة شكست طرح هماهنگي گروه هاي مختلف نژادي باشد. گرجستان كه در حال حاضر از توسعه ناپاپداري برخوردار بوده در رابطه با گرايش هاي استقلال طلبانه و جدايي خواهي گروه هاي متعدد نژادي با مشكلات عديده اي روبرو است.
این درحالی است كه تعداد قابل ملاحظه ای از جمعیت لازها در كشور همسایه گرجستان یعنی تركیه زندگی می كنند. اعضای این گروه نژادی عمدتاً خود را متعلق به دو سطح از قومیت می دانند. این مساله پدیده ای است كه در تمامی نقاط منطقه قفقاز طبیعی می باشد.


البته قبلاً نيز اين نوع تمايلات به اشكال گوناگون خودمختاريهاي ملي در زما ن شوروي سابق ديده شده بود. مشكلات ناشي از اين مسايل به ويژه در جايي كه اقليت ها به لحاظ جغرافيايي متمركز باشند بيشتر جلو ه مي نمايد. در گرجستان نمونه اين اقليت ها مردم آبخازيا و اوستيا هستند. ساير گروه هاي نژادي يا مذهبي نيز عليرغم اينكه نقش مهمي در صحنه سياسي و اجتماعي گرجستان دارند مورد كم توجهي قرار مي گيرند.
مشكلات بین قومی اقلیت ها در مناطق متمركز جغرافیایی (به ویژه آبخازیا و قفقاز مركزی) ریشه در عوامل مختلفی دارد. منافع یا معضلات اقتصادی به همراه چشم انداز نه چندان مناسب خودمختاری سیاسی و فرهنگی و تحریكات و اشاعه امیال و گرایش های ناسیونالیستی در اوایل استقلال این كشور از جمله این عوامل هستند.


ساختار نژادي و توزيع جغرافيايي گروه هاي نژادي در طول سال هاي گذشته و بر اثر جنگ هاي داخلي و درگيري هاي نظامي در آبخازيا و منطقه تسخينوالي به وضوح دچار تغييراتي شده است و آوارگي هزاران نفر در گرجستان و يا مهاجرت آنان را باعث گرديده است. تعداد زيادي از روس ها و يوناني ها به دلايل ايدئولوژيكي و يا در جهت بدست آوردن زندگي بهتر به موطن تاريخي خود مهاجرت كرده اند. تعدادي از يهوديان نيز در فلسطين اشغالي سكني گزيده اند و از گرجستان مهاجرت نموده اند. همچنين بسياري از اقليت هاي ارمني و برخي از گروه هاي روس زبان به همراه تعداد زيادي از مردم گرجستان در جستجوي محل سكونت به كشور روسيه، اروپاي شرقي و نقاط ديگر مهاجرت كرده اند.
بسیاری از این تحریكات كه به صورت بیانیه و انتشارات مختلف رسمی و غیررسمی بیان گردیده ناشی از عوامل سیاسی خارجی و در راستای منافع ملی و ناسیونالیستی این گروه از كشورها است. كشورهای یاد شده همان كشورهایی هستند كه سعی در حفظ وفاداری گرجستان به شوروی سابق و تلاش در جهت بازگرداندن این كشور و سایر جمهوری ها به اتحاد جماهیر شوروی دارند.


در اين ميان برخي گروه هاي كوچك نژادي وجود دارند كه خود را گرجي مي دانند اما از ويژگيهاي خاصي از قبيل دين (مانند بسيار ي از آجاري ها و مسختيها) كه ادعاي مسلماني دارند يا عده اي كه در جنوب مسختي كه كاتوليك هستند و يا زبان مشخص مانند زبان مورد استفادة مگرلها كه شمار آنها بالغ بر يك ميليون نفر ميگردد و يا زبان اسوان كه هزاران نفر به آن تكلم مي كنند، برخوردارند. همچنين گروه كوچكي وجود دارند كه به زبان لاز صحبت مي كنند كه اين زبان به مردم مگرل نزديك است.
سایر اقلیت های نژادی نیز كه گرایشات سیاسی كمتری دارند در زمینه حفظ اصالت فرهنگی خود، مشاركت و تأثیرگذاری در زندگی سیاسی و تصمیمگیری با مشكلاتی مواجهند. این گروه ها ممكن است با تبعیض های مختلفی چون تبعیض در كسب مشاغل تخصصی، مسكن یا فرصت های مشاركت در روند خصوصی سازی روبرو گردند. این گروه ها همچنین احتمال دارد به علت عدم آشنایی كامل با زبان گرجی از برخی امتیازات محروم باشند این درحالی است كه در زمان شورو ی سابق این مساله نتایج سوء كمتری را برای آنان به همراه داشت.


اين درحالي است كه تعداد قابل ملاحظه اي از جمعيت لازها در كشور همسايه گرجستان يعني تركيه زندگي مي كنند. اعضاي اين گروه نژادي عمدتاً خود را متعلق به دو سطح از قوميت مي دانند. اين مساله پديده اي است كه در تمامي نقاط منطقه قفقاز طبيعي مي باشد.
افراد عضو اقلیتهای نژادی نیز مشكلات خاص خود را دارند. در این زمینه درگیری های منطقه آبخازیا و اوستیای جنوبی را می توان مد نظر قرارداد. از حدود 170 هزار اوستی در گرجستا ن 100 هزار نفر در خار ج از منطقه در جنوب اوستیا و عمدتاً در مناطق كوهستانی و در مناطق مرزی و شمالی گرجستان و نیز در تفلیس و روستاوی زندگی می كنند. تنشهای موجود و نیز شرایط نامناسب زندگی به واسطه درگیری های نظامی در منطقه تسخین والی باعث مهاجرت های گستردة مردم به سمت شمال قفقاز و روسیه گردیده است. البته تعیین تعداد دقیق مهاجران به آسانی میسر نیست. در این میان اوست ها روابط فرهنگی بسیار نزدیكی با گرجی ها دارند به طوری كه ازدواج های فامیلی میان این دو گروه در حال حاضر بسیار معمول و مرسو م است. همچنین جمعیت قابل ملاحظه ای از گرجی ها نیز در شمال اوستیا زندگی می كنند. این مساله طبیعتاً اسكان مجدد اقلیت اوست ها را در سكونت گاه های مشتر ك آنان بعد از فروكش كردن تنش ها تسهیل می نماید.


مشكلات بين قومي اقليت ها در مناطق متمركز جغرافيايي (به ويژه آبخازيا و قفقاز مركزي) ريشه در عوامل مختلفي دارد. منافع يا معضلات اقتصادي به همراه چشم انداز نه چندان مناسب خودمختاري سياسي و فرهنگي و تحريكات و اشاعه اميال و گرايش هاي ناسيوناليستي در اوايل استقلال اين كشور از جمله اين عوامل هستند.
اما مشكل مشترك و عمدة ارامنه و آذر یها در گرجستان توسعه نیافتگی منطقه جنوب كشور است. این منطقه جایی است كه بسیاری از افراد یاد شده در آ ن زندگی می كنند. علاوه برآن مساله خصومت و دشمنی داخلی میان ارامنه و آذریها بر سر مساله قره باغ را نیز باید متذكر شد كه این مساله كه گاهی به صورت بروز اعمال تروریستی در مورد لوله های گاز یا جاده های منتهی به ارمنستان و آذربایجان مشاهده


بسياري از اين تحريكات كه به صورت بيانيه و انتشارات مختلف رسمي و غيررسمي بيان گرديده ناشي از عوامل سياسي خارجي و در راستاي منافع ملي و ناسيوناليستي اين گروه از كشورها است. كشورهاي ياد شده همان كشورهايي هستند كه سعي در حفظ وفاداري گرجستان به شوروي سابق و تلاش در جهت بازگرداندن اين كشور و ساير جمهوري ها به اتحاد جماهير شوروي دارند.
می شود. از سایر مشكلات این گروه ها باید به روابط اقتصادی ضعیف ارامنه در جنوب با سایر نقاط گرجستان اشاره كرد كه عمدتاً ناشی از فقدان سیستم حمل و نقل مناسب در این منطقه است. با توجه به همین مشكلات ارامنه به جای گرجستان به مناطق شمالی ارمنستان توجه و تمایل بیشتری دارند.


ساير اقليت هاي نژادي نيز كه گرايشات سياسي كمتري دارند در زمينه حفظ اصالت فرهنگي خود، مشاركت و تأثيرگذاري در زندگي سياسي و تصميمگيري با مشكلاتي مواجهند. اين گروه ها ممكن است با تبعيض هاي مختلفي چون تبعيض در كسب مشاغل تخصصي، مسكن يا فرصت هاي مشاركت در روند خصوصي سازي روبرو گردند. اين گروه ها همچنين احتمال دارد به علت عدم آشنايي كامل با زبان گرجي از برخي امتيازات محروم باشند اين درحالي است كه در زمان شورو ي سابق اين مساله نتايج سوء كمتري را براي آنان به همراه داشت.
عمده ترین مشكل روس ها در گرجستان این است كه بیشتر آنها به گرجی تكلم نمی كنند، درحالی كه این مساله قبلاً چندان مورد نیاز نبود. مشكل دیگر این اقلیت، نبود نظام خویشاوندی و قومی با گرجی ها است كه این امر می توانست به كاهش تأثیرات بحران اقتصادی كمك نماید. و بالاخره مشكل اقلیت ترك مسختی را باید ذكر كرد كه كاملاً متفاوت از مشكلات اقلیت های دیگر است. اكثریت عمده افراد این گروه در سال 1944 میلادی توسط استالین دیكتاتور شوروی از مناطق جنوبی گرجستان به آسیای مركزی انتقال داده شدند. از میان تعداد زیادی از این افراد كه خواهان بازگشت به گرجستان بوده اند تاكنون تنها حدود صد نفر اجازة بازگشت پیداكرده اند. البته پیشرفت هایی در این زمینه به وقوع پیوسته است؛ به طوری كه به عنوان نمونه تعدادی از دانش آموزان جوان متعلق به این گروه در دبیرستانهای گرجستان مشغول تحصیل هستند اما به نظر می رسد مشكلات این گروه كه آثار اقتصادی و سیاسی و نیز اخلاقی برای آنان به دنبال دارد برای مدت های طولانی به صورت یك موضوع حساس باقی خواهد ماند.


افراد عضو اقليتهاي نژادي نيز مشكلات خاص خود را دارند. در اين زمينه درگيري هاي منطقه آبخازيا و اوستياي جنوبي را مي توان مد نظر قرارداد. از حدود 170 هزار اوستي در گرجستا ن 100 هزار نفر در خار ج از منطقه در جنوب اوستيا و عمدتاً در مناطق كوهستاني و در مناطق مرزي و شمالي گرجستان و نيز در تفليس و روستاوي زندگي مي كنند. تنشهاي موجود و نيز شرايط نامناسب زندگي به واسطه درگيري هاي نظامي در منطقه تسخين والي باعث مهاجرت هاي گستردة مردم به سمت شمال قفقاز و روسيه گرديده است. البته تعيين تعداد دقيق مهاجران به آساني ميسر نيست. در اين ميان اوست ها روابط فرهنگي بسيار نزديكي با گرجي ها دارند به طوري كه ازدواج هاي فاميلي ميان اين دو گروه در حال حاضر بسيار معمول و مرسو م است. همچنين جمعيت قابل ملاحظه اي از گرجي ها نيز در شمال اوستيا زندگي مي كنند. اين مساله طبيعتاً اسكان مجدد اقليت اوست ها را در سكونت گاه هاي مشتر ك آنان بعد از فروكش كردن تنش ها تسهيل مي نمايد.
==== محیط زیست طبیعی و شهری ====
جدیت معضلات زیست محیطی در گرجستان در مقایسه با بیشتر جمهوری های شوروی سابق كمتر است. گرجستان این شانس را داشت كه پروژه های عمدة شوروی سابق كه به تخریب قسمت های عمده ای از محیط زیست محیطی از جمله اورال و آسیای مركزی منجر می گردید در این كشور اجرا نشد. امروزه تنها كمتر از ده كارخانه صنعتی در گرجستان به عنوان تهدید عمدة زیست محیطی به حساب می آیند.


اما مشكل مشترك و عمدة ارامنه و آذر يها در گرجستان توسعه نيافتگي منطقه جنوب كشور است. اين منطقه جايي است كه بسياري از افراد ياد شده در آ ن زندگي مي كنند. علاوه برآن مساله خصومت و دشمني داخلي ميان ارامنه و آذريها بر سر مساله قره باغ را نيز بايد متذكر شد كه اين مساله كه گاهي به صورت بروز اعمال تروريستي در مورد لوله هاي گاز يا جاده هاي منتهي به ارمنستان و آذربايجان مشاهده
در آن سو گرجستان در زمینه نبود انگیزه برای حمایت های زیست محیطی با شوروی سابق اشتراك داشت و در همین راستا تنها چند نهاد و قوانین حامی محیط زیست وجود داشت. استانداردهای شوروی سابق جزو بالاترین و سخت گیرترین استانداردهای دنیا محسوب می شد اما تعلق تمام زمین ها و منابع طبیعی به دولت و عدم توجه به مواد خام و مواد سوختی انگیزة كمی را برای حفاظت از محیط زیست در نزد افراد و عموم به وجود آورده بود. همچنین در تضاد موجود میان تولید و حمایت و توجه به محیط زیست همواره تولید در اولویت قرار داشته است. یك مدیر ممكن بود در اثر عدم موفقیت از رسیدن به اهداف تولیدی كارخانه خود عضویت در حزب و یا شغل خود را از دست بدهد. اما در مورد آسیب رسانی به محیط زیست حداكثر مجبور می شد حقوق یك ماه خود را به عنوان جریمه بپردازد.


مي شود. از ساير مشكلات اين گروه ها بايد به روابط اقتصادي ضعيف ارامنه در جنوب با ساير نقاط گرجستان اشاره كرد كه عمدتاً ناشي از فقدان سيستم حمل و نقل مناسب در اين منطقه است. با توجه به همين مشكلات ارامنه به جاي گرجستان به مناطق شمالي ارمنستان توجه و تمايل بيشتري دارند.
مردم عامی نیز به همین ترتیب انگیزة چندانی برای حفظ یا حمایت از محیط زیست ندارند. آب شیرین و گاز طبیعی از نظر این مردم متعلق به همه افراد بوده این درحالی است كه در مقابل طبیعت به طور كلی به شخص خاصی تعلق نداشته و لذا هیچ كس جوابگوی آسیب رسانی به آن نبوده است. از سویی تبلیغات زیست محیطی به ندرت دیده می شود و آنچه كه از این نوع تبلیغات وجود داشته است همانند تبلیغات های دیگر چندان مورد توجه واقع نمی شد.


عمده ترين مشكل روس ها در گرجستان اين است كه بيشتر آنها به گرجي تكلم نمي كنند، درحالي كه اين مساله قبلاً چندان مورد نياز نبود. مشكل ديگر اين اقليت، نبود نظام خويشاوندي و قومي با گرجي ها است كه اين امر مي توانست به كاهش تأثيرات بحران اقتصادي كمك نمايد. و بالاخره مشكل اقليت ترك مسختي را بايد ذكر كرد كه كاملاً متفاوت از مشكلات اقليت هاي ديگر است. اكثريت عمده افراد اين گروه در سال 1944 ميلادي توسط استالين ديكتاتور شوروي از مناطق جنوبي گرجستان به آسياي مركزي انتقال داده شدند. از ميان تعداد زيادي از اين افراد كه خواهان بازگشت به گرجستان بوده اند تاكنون تنها حدود صد نفر اجازة بازگشت پيداكرده اند. البته پيشرفت هايي در اين زمينه به وقوع پيوسته است؛ به طوري كه به عنوان نمونه تعدادي از دانش آموزان جوان متعلق به اين گروه در دبيرستانهاي گرجستان مشغول تحصيل هستند اما به نظر مي رسد مشكلات اين گروه كه آثار اقتصادي و سياسي و نيز اخلاقي براي آنان به دنبال دارد براي مدت هاي طولاني به صورت يك موضوع حساس باقي خواهد ماند.
محیط زیست گرجستان به صورت غیرقابل برگشتی آسیب ندیده است. آمار رسمی شوروی سابق، قبل از استقلال این كشور شهرهای روستاوی و زستافونی را در میان 103 شهر آلود ه دنیا و دارای شرایط خطرناك از لحاظ آلودگی هوا قرار داده بود. اما تجزیه و تحلیل های دقیق تر تصویر كاملاً متضادی را نشان می دهد. به عنوان نمونه در زمینه دفع آلودگی های هوا دلایلی برای امیدواری وجود دارد. 23 آلاینده های ناشی از فعالیتهای صنعتی، از سه كارخانه صنعتی منشاء میگیرد (درصد باقی مانده ناشی از شش كارخانه دیگر است). با توجه به اینكه تقریباً صنایع خطرناكی به لحاظ اكولوژیكی در گرجستان وجود ندارد و نیز انباشت زباله های صنعتی در تعداد محدودی از كارخانه ها دیده می شود لذا زمینه اقدام برای جلوگیری از آلودگی هوا تسهیل می گردد. اگرچه تجهیزات موجود فرسوده بوده و نظم و انضباط سفت و سختی در زمینه كنترل صنایع دیده نمی شود و كاركنان كارخانه ها از تخصص لازم برخوردار نیستند اما این عوامل مانع از اجرای اصلاحات سریع و مناسب نخواهد بود.


با این حال دو معضل عمده و مرتبط به هم به نام جنگل زدایی و فرسایش زمین در گرجستان وجود دارد. این درحالی است كه در گرجستان همواره زمین مناسب و كافی برای تأمین غذای مردم وجود نداشته است. علاوه برآن، منابع محلی آلودگی از قبیل سیستم جمع آوری زباله در تفلیس و برخی شهرهای بزرگ دیگر این كشور باعث نگرانی است. آلودگی دریای سیاه نیز یك نگرانی عمده بین المللی است اگرچه میزان مشاركت گرجستان در آسیب رسانی به این دریا نسبتاً كم بوده و در این آلودگی دخالت كمتری داشته است.


'''محيط زيست طبيعي و شهري'''
فرسایش زمین عمدتاً ناشی از به كار گیری روش های نادرست كشاورزی به ویژه در مناطق كوهستانی است كه بخش قابل ملاحظه ای از زمین های كشاورزی با شیب بیش از 20 یا 30 درجه در این مناطق وجود دارند. در این میان جنگل زدایی به ویژه در سال های اخیر به فرسایش زمین كمك كرده است. در این روند جمعیت، ابتدا در روستاها و اخیراً در شهرها با قطع بی رویه درختان برای تأمین سوخت مورد نیاز خود مؤثر بوده اند. قطع درختان برای تهیه الوار و صدور آ ن به كشورهای دیگر معضل دیگر زیست محیطی گرجستان است.


جديت معضلات زيست محيطي در گرجستان در مقايسه با بيشتر جمهوري هاي شوروي سابق كمتر است. گرجستان اين شانس را داشت كه پروژه هاي عمدة شوروي سابق كه به تخريب قسمت هاي عمده اي از محيط زيست محيطي از جمله اورال و آسياي مركزي منجر مي گرديد در اين كشور اجرا نشد. امروزه تنها كمتر از ده كارخانه صنعتي در گرجستان به عنوان تهديد عمدة زيست محيطي به حساب مي آيند.
البته راه حل هایی برای حل مشكلات فوق وجود دارد كه متضمن منابع مالی زیادی نیست. اما مدیریت و كنترل مناسبی را طلب می نماید. به عنوان مثال در صورتی كه مقامات محلی بخواهند، قادرند مشكل قطع غیرقانونی و بی رویه درختان برای صادرات را كه به شدت در حال گسترش است به سرعت كنترل و متوقف نمایند. این مساله كه آیا كشاورزی همچنان به عنوان فرسایش زمین باقی خواهد ماند یا نه بستگی به سیاست های كشاورزی در آینده دارد. آنچه مشخص است این است كه با اتخاذ یك سیاست اصولی و موثر و اجرا ی دقیق آن مساله و معضل فرسایش زمین می تواند دفع گردد. اما با توجه به قوانین سخت حقوقی و اقتصادی بسیاری از اقدامات مفید و موثر برای توسعه و حفظ محیط زیست نمی تواند در سیستم معمولی اقتصادی اجرا گردد.


در آن سو گرجستان در زمينه نبود انگيزه براي حمايت هاي زيست محيطي با شوروي سابق اشتراك داشت و در همين راستا تنها چند نهاد و قوانين حامي محيط زيست وجود داشت. استانداردهاي شوروي سابق جزو بالاترين و سخت گيرترين استانداردهاي دنيا محسوب مي شد اما تعلق تمام زمين ها و منابع طبيعي به دولت و عدم توجه به مواد خام و مواد سوختي انگيزة كمي را براي حفاظت از محيط زيست در نزد افراد و عموم به وجود آورده بود. همچنين در تضاد موجود ميان توليد و حمايت و توجه به محيط زيست همواره توليد در اولويت قرار داشته است. يك مدير ممكن بود در اثر عدم موفقيت از رسيدن به اهداف توليدي كارخانه خود عضويت در حزب و يا شغل خود را از دست بدهد. اما در مورد آسيب رساني به محيط زيست حداكثر مجبور مي شد حقوق يك ماه خود را به عنوان جريمه بپردازد.
حال با توجه به عدم وجود اقتصاد عملگرا در گرجستان و نیز نیاز به اصلاحات اساسی در ساختار حقوقی موجود این كشور طرح مسئله فوق در مورد گرجستا ن منتفی است. از سویی با توجه به این كه اقتصاد گرجستان در نخستین مراحل رشد خود قرار دارد ارایه قوانین، هنجارها و اقداما ت فنی در جهت كنترل محیط زیست در آینده چندان مشكل نخواهد بود اما آنچه مشخص است مردم هر زمان با وضع قوانین جدید و انجام اقدامات نو و یا پرداخت مالیات های تازه مخالفت مینمایند و به طور كلی یك عدم تمایل در مورد پذیرش آیین ها و ابتكارا ت جدید در بین آنها وجود دارد. به عنوان نمونه اصل "پرداخت های مربوطه به آلاینده ها" می تواند به آسانی ارایه شود و به صورت قانون در بیاید، اما سوا ل این جا است كه آیا علاقه و عزم و اراده ای برای عمل به آن وجود دارد و نیز اولویت های دولت در این زمینه كدامند.


مردم عامي نيز به همين ترتيب انگيزة چنداني براي حفظ يا حمايت از محيط زيست ندارند. آب شيرين و گاز طبيعي از نظر اين مردم متعلق به همه افراد بوده اين درحالي است كه در مقابل طبيعت به طور كلي به شخص خاصي تعلق نداشته و لذا هيچ كس جوابگوي آسيب رساني به آن نبوده است. از سويي تبليغات زيست محيطي به ندرت ديده مي شود و آنچه كه از اين نوع تبليغات وجود داشته است همانند تبليغات هاي ديگر چندان مورد توجه واقع نمي شد.
دخالت در این مورد و حل مشكلات بسیار آسانتر است زیرا همانگونه كه قبلاً ذكر شد بسیاری از معضلات زیست محیطی در گرجستان مربوط به تكنولوژی نبوده و ارتباط مستقیم با سوء مدیریت و یا فقدا ن سازمان كارآمد لازم دارد لذا منابع مالی عمده ای مورد نیاز نخواهد بود. به عنوان مثال 45 % آلودگی هوای تفلیس كه ناشی از رفت و آمد وسایل موتوری است به فقدان مدیریت ترافیك، عادات نادرست رانندگی و وضعیت نامطلوب فنی وسایل نقلیه برمی گردد كه كلیه این نواقص می تواند با یك سرمایه گذاری نه چندان زیاد تحت كنترل درآید. اما آلودگی دریای سیاه یك معضل جدی بین المللی است كه سهم گرجستان در ایجاد این آلودگی در مقایسه با سایر كشورهای منطقه نسبتاً جزئی است. با این حال در جهت كنترل ورود انواع فاضلاب های تصفیه نشده به این دریا از طریق شهرهای ساحلی و یا از طریق تأسیس صنایعی چون پالایشگاه نفت باتومی و یا صنایع دیگر اقدامات بیشتری باید صورت پذیرد. در این میان فرسایش ساحلی دریای سیاه نیز عمدتاً ناشی از فقدان مواد رسوبی است كه معمولاً از طریق رودخانه ها به درون آن وارد و تأمین می شد. این مواد رسوبی در حال حاضر پشت سدهای مختلفی كه در جهت تولید برق و الكتریسیته ایجاد شده اند جمع و مسدود شده اند كه نمونه بارز آن در اینگوری مشاهده می شود. حفاری های بی رویه و عمدتاً غیرقانونی در بستر رودخانه ها و در مناطق ساحلی به روند فرسایش كمك می كند. البته مشكل اخیر قابل رفع بود و میتوانست به جای رودخانه ها و مناطق ساحلی در نواحی كه از سنگ های قدیمی و بی مصرف انباشته شده بوده صورت بگیرد.


محيط زيست گرجستان به صورت غيرقابل برگشتي آسيب نديده است. آمار رسمي شوروي سابق، قبل از استقلال اين كشور شهرهاي روستاوي و زستافوني را در ميان 103 شهر آلود ه دنيا و داراي شرايط خطرناك از لحاظ آلودگي هوا قرار داده بود. اما تجزيه و تحليل هاي دقيق تر تصوير كاملاً متضادي را نشان مي دهد. به عنوان نمونه در زمينه دفع آلودگي هاي هوا دلايلي براي اميدواري وجود دارد. 23 آلاينده هاي ناشي از فعاليتهاي صنعتي، از سه كارخانه صنعتي منشاء ميگيرد (درصد باقي مانده ناشي از شش كارخانه ديگر است). با توجه به اينكه تقريباً صنايع خطرناكي به لحاظ اكولوژيكي در گرجستان وجود ندارد و نيز انباشت زباله هاي صنعتي در تعداد محدودي از كارخانه ها ديده مي شود لذا زمينه اقدام براي جلوگيري از آلودگي هوا تسهيل مي گردد. اگرچه تجهيزات موجود فرسوده بوده و نظم و انضباط سفت و سختي در زمينه كنترل صنايع ديده نمي شود و كاركنان كارخانه ها از تخصص لازم برخوردار نيستند اما اين عوامل مانع از اجراي اصلاحات سريع و مناسب نخواهد بود.
از آنجایی كه كشاورزی تنها منبع عمده تخریب محیط زیست در گرجستان به شمار می آید، لذا دخالت در این زمینه و برنامه ریزی در این راستا می تواند در جلوگیری از تخریب محیط زیست بسیار مؤثر باشد. البته با توجه به گستردگی وسعت زمین های فرسایش یافته در طول سال های گذشته اقدامات محدودی را می توان در این زمینه انجام داد با این حال زمین های موجود فعلی در گرجستان به حد طبیعی خود نزدیك هستند. از سویی سیستم قدیمی كشاورزی كه از زمان شوروی سابق وجود داشته از بین رفته و الگوهای جدیدی در حال شكل گیری هستند. افزایش نقل و انتقال وسایل موتوری در جهت محل بار و كالا در سیستم بزرگراه های شمال جنوب و یا شرق و غرب (در راستای احیای جاده ابریشم بین آسیا و اروپا) می تواند آسیب های زیست محیطی جدی را به دنبال داشته باشد. آثار چنین آسیب هایی امروزه در اروپای غربی دیده می شود. در یك جمع بندی دولت گرجستان در مورد استفاده از فن آوری های بی خطر زیست محیطی به ویژه در بخشهای انرژی و كشاورز ی به نظر می رسد كه تمایل زیادی داشته باشد. این فن آوری ها شامل فن آوری هایی است كه در كشورهای غربی به علت هزینه بالا و مشكلاتی كه در بردارند چندان مورد توجه واقع نمی شوند اما بدست آوردن آن برای گرجستان در حال حاضر امكان پذیر است. در این زمینه قبلاً پیشرفت هایی به صورت آزمایشی صورت گرفته است.


با اين حال دو معضل عمده و مرتبط به هم به نام جنگل زدايي و فرسايش زمين در گرجستان وجود دارد. اين درحالي است كه در گرجستان همواره زمين مناسب و كافي براي تأمين غذاي مردم وجود نداشته است. علاوه برآن، منابع محلي آلودگي از قبيل سيستم جمع آوري زباله در تفليس و برخي شهرهاي بزرگ ديگر اين كشور باعث نگراني است. آلودگي درياي سياه نيز يك نگراني عمده بين المللي است اگرچه ميزان مشاركت گرجستان در آسيب رساني به اين دريا نسبتاً كم بوده و در اين آلودگي دخالت كمتري داشته است.
در آغاز سال 1993 میلادی و با توجه به عدم توانایی دولت گرجستان در تأمین سوخت داخلی و عدم وجود راه حل مناسب دیگر، ابتدا ساكنین مناطق روستایی و سپس ساكنین مناطق شهری مجدداً به قطع درختان روی آوردند. توجه به این نكته لازم است كه گرجستان كشوری است با كوه های شیب دار و این شیب ها با پوشش درختان پوشیده شده است. تنها 17 درصد از درختان در دامنه های با شیب كمتر از 20 درجه قرار دارند.


فرسايش زمين عمدتاً ناشي از به كار گيري روش هاي نادرست كشاورزي به ويژه در مناطق كوهستاني است كه بخش قابل ملاحظه اي از زمين هاي كشاورزي با شيب بيش از 20 يا 30 درجه در اين مناطق وجود دارند. در اين ميان جنگل زدايي به ويژه در سال هاي اخير به فرسايش زمين كمك كرده است. در اين روند جمعيت، ابتدا در روستاها و اخيراً در شهرها با قطع بي رويه درختان براي تأمين سوخت مورد نياز خود مؤثر بوده اند. قطع درختان براي تهيه الوار و صدور آ ن به كشورهاي ديگر معضل ديگر زيست محيطي گرجستان است.
علاوه بر حدود 2 میلیون هكتار از جنگل های دولتی 78 درصد در دامنه های با شیب بیش از 20 درجه قرار داشته و 43 درصد در دامنه های با شیب بیش از 30 درجه واقعند. امروزه فرسایش خاك، ریزش خاك كوه ها و فرود آمدن بهمن از نتایج بهره برداری های بی رویه از درختان این مناطق است. در بخش شرقی گرجستان جنگل زدایی به معنای نابودی آبهای سطحی و زیرزمینی است. امروزه مردم باید خانه های خود را گرم كنند و لذا تا جایی كه می توانند درختان در دسترس را قطع می كنند. دانش نسبی جنگل بانی كه شامل حفاظت از جنگل می شد آشكارا به فراموشی سپرده شده است. در حال حاضر در اطراف تفلیس الوار توسط افراد برای فروش تولید میشود و این افراد حضور خود را قانونی دانسته و نفعی در حفاظت از جنگل ها ندارند. اكثر جنگلهای اطراف تفلیس با هدف جلوگیری از فرسایش زمین درختكاری شده و لذا تخریب آنها از حساسیت زیادی برخوردار است.


البته راه حل هايي براي حل مشكلات فوق وجود دارد كه متضمن منابع مالي زيادي نيست. اما مديريت و كنترل مناسبي را طلب مي نمايد. به عنوان مثال در صورتي كه مقامات محلي بخواهند، قادرند مشكل قطع غيرقانوني و بي رويه درختان براي صادرات را كه به شدت در حال گسترش است به سرعت كنترل و متوقف نمايند. اين مساله كه آيا كشاورزي همچنان به عنوان فرسايش زمين باقي خواهد ماند يا نه بستگي به سياست هاي كشاورزي در آينده دارد. آنچه مشخص است اين است كه با اتخاذ يك سياست اصولي و موثر و اجرا ي دقيق آن مساله و معضل فرسايش زمين مي تواند دفع گردد. اما با توجه به قوانين سخت حقوقي و اقتصادي بسياري از اقدامات مفيد و موثر براي توسعه و حفظ محيط زيست نمي تواند در سيستم معمولي اقتصادي اجرا گردد.
یكی دیگر از عوامل محركه تخریب گستردة جنگل ها قیمت بالای الوار و چو ب درختان در كشور همسایه تركیه است. در این رابطه منطقه آجاریا به ویژه بیشترین آسیب را از بهره برداری های تجاری دیده است و تمام دامنه كوه های این منطقه عاری از پوشش درختان شده است. از نتایج این مساله این كه در اواخر دهه 1980 میلادی به دنبال وقوع سیل در این منطقه هزاران نفر بی خانمان شدند. الگوی فعلی جنگل زدایی آینده نگران كننده ای را برای منطقه به همراه خواهد داشت. سایر بخشهای غربی گرجستان با توجه به میزان رطوبت بالا و بارندگی های فراوان به صورت مشابهی در معرض خطر قراردارد. مقامات محلی در این زمینه دخالت نمی كنند زیرا آنها یا منابع لازم را در اختیار ندارند و یا اینكه علاقه ای به این مسأله نشان نمی دهند.  


حال با توجه به عدم وجود اقتصاد عملگرا در گرجستان و نيز نياز به اصلاحات اساسي در ساختار حقوقي موجود اين كشور طرح مسئله فوق در مورد گرجستا ن منتفي است. از سويي با توجه به اين كه اقتصاد گرجستان در نخستين مراحل رشد خود قرار دارد ارايه قوانين، هنجارها و اقداما ت فني در جهت كنترل محيط زيست در آينده چندان مشكل نخواهد بود اما آنچه مشخص است مردم هر زمان با وضع قوانين جديد و انجام اقدامات نو و يا پرداخت ماليات هاي تازه مخالفت مينمايند و به طور كلي يك عدم تمايل در مورد پذيرش آيين ها و ابتكارا ت جديد در بين آنها وجود دارد. به عنوان نمونه اصل "پرداخت هاي مربوطه به آلاينده ها" مي تواند به آساني ارايه شود و به صورت قانون در بيايد، اما سوا ل اين جا است كه آيا علاقه و عزم و اراده اي براي عمل به آن وجود دارد و نيز اولويت هاي دولت در اين زمينه كدامند.
==== مواد مخدر ====
مصرف مواد مخدر مشكل جدیدی در گرجستان محسوب می شود. آمار موجود نشان می دهد گرجستان در بین كشورهای مشترك المنافع از حیث میزان مصرف مواد مخدر رتبه ی سوم را بعد از تركمنستان و اوكراین دارا است اطلاعات جدید ارایه شده توسط اداره ملی مبارزه با مواد مخدر تعداد افراد معتاد ثبت شده را در حدود چهارهزار نفر می داند. حال با توجه به تعداد تخمینی معتادین ثبت نشده این میزان بین چندین هزار نفر تا 150 هزار نفر برآورد می شود. در آمار اداره مذكور بیشترین میزان اعتیاد به مواد مخدر در میا ن افراد جوان بین 18 تا 25 سال دیده می شود و در این میان گفته می شود تعداد زنان معتاد نیز در حا ل افزایش است.(بنا به یك تخمین، زنان معتاد 10 تا 15 درصد كل معتادین را تشكیل می دهند.)


دخالت در اين مورد و حل مشكلات بسيار آسانتر است زيرا همانگونه كه قبلاً ذكر شد بسياري از معضلات زيست محيطي در گرجستان مربوط به تكنولوژي نبوده و ارتباط مستقيم با سوء مديريت و يا فقدا ن سازمان كارآمد لازم دارد لذا منابع مالي عمده اي مورد نياز نخواهد بود. به عنوان مثال 45 % آلودگي هواي تفليس كه ناشي از رفت و آمد وسايل موتوري است به فقدان مديريت ترافيك، عادات نادرست رانندگي و وضعيت نامطلوب فني وسايل نقليه برمي گردد كه كليه اين نواقص مي تواند با يك سرمايه گذاري نه چندان زياد تحت كنترل درآيد. اما آلودگي درياي سياه يك معضل جدي بين المللي است كه سهم گرجستان در ايجاد اين آلودگي در مقايسه با ساير كشورهاي منطقه نسبتاً جزئي است. با اين حال در جهت كنترل ورود انواع فاضلاب هاي تصفيه نشده به اين دريا از طريق شهرهاي ساحلي و يا از طريق تأسيس صنايعي چون پالايشگاه نفت باتومي و يا صنايع ديگر اقدامات بيشتري بايد صورت پذيرد. در اين ميان فرسايش ساحلي درياي سياه نيز عمدتاً ناشي از فقدان مواد رسوبي است كه معمولاً از طريق رودخانه ها به درون آن وارد و تأمين مي شد. اين مواد رسوبي در حال حاضر پشت سدهاي مختلفي كه در جهت توليد برق و الكتريسيته ايجاد شده اند جمع و مسدود شده اند كه نمونه بارز آن در اينگوري مشاهده مي شود. حفاري هاي بي رويه و عمدتاً غيرقانوني در بستر رودخانه ها و در مناطق ساحلي به روند فرسايش كمك مي كند. البته مشكل اخير قابل رفع بود و ميتوانست به جاي رودخانه ها و مناطق ساحلي در نواحي كه از سنگ هاي قديمي و بي مصرف انباشته شده بوده صورت بگيرد.
اعتیاد به مواد مخدر در اواخر دهة 1980 میلادی در شهرهای بزرگ گرجستان به صورت یك مساله و امر عادی درآمده بود و به دنبال جنگ های داخلی در سالهای اخیر این مساله به صورت قابل توجهی در كلیه مناطق این كشور گسترش یافته است. با توجه به ارزانی و دسترسی آسان به مرفین، بیشترین ماده مخدر مصرفی تا اواسط دهه 1970 میلادی مرفین بوده است. در حال حاضر نیز مرفین مورد استفاده اكثر معتادین قرار دارد و در همین حال برخی از این افراد به سوی حشیش، ماری جوانا و برخی مواد افیونی شامل خشخاش كشیده شده اند (خشخاش عمدتاً در بخشهای خارجی منطقه اسوانتی كشت می شود.) در این زمینه تنها مشكل موجود مصرف مواد مخدر نیست، بلكه افزایش جنایات ناشی از حمل و نقل مواد مخدر و تجار ت پر سود آن معضل دیگر این حوزه است. گرجستان میان آسیا و اروپا واقع شده و با توجه به اینكه كنترل مؤثر چندانی در مورد مرزهای متعدد آن صورت نمی گیرد به صورت مسیر حمل این نوع مواد بین روسیه و تركیه تبدیل شده است.


از آنجايي كه كشاورزي تنها منبع عمده تخريب محيط زيست در گرجستان به شمار مي آيد، لذا دخالت در اين زمينه و برنامه ريزي در اين راستا مي تواند در جلوگيري از تخريب محيط زيست بسيار مؤثر باشد. البته با توجه به گستردگي وسعت زمين هاي فرسايش يافته در طول سال هاي گذشته اقدامات محدودي را مي توان در اين زمينه انجام داد با اين حال زمين هاي موجود فعلي در گرجستان به حد طبيعي خود نزديك هستند. از سويي سيستم قديمي كشاورزي كه از زمان شوروي سابق وجود داشته از بين رفته و الگوهاي جديدي در حال شكل گيري هستند. افزايش نقل و انتقال وسايل موتوري در جهت محل بار و كالا در سيستم بزرگراه هاي شمال جنوب و يا شرق و غرب (در راستاي احياي جاده ابريشم بين آسيا و اروپا) مي تواند آسيب هاي زيست محيطي جدي را به دنبال داشته باشد. آثار چنين آسيب هايي امروزه در اروپاي غربي ديده مي شود. در يك جمع بندي دولت گرجستان در مورد استفاده از فن آوري هاي بي خطر زيست محيطي به ويژه در بخشهاي انرژي و كشاورز ي به نظر مي رسد كه تمايل زيادي داشته باشد. اين فن آوري ها شامل فن آوري هايي است كه در كشورهاي غربي به علت هزينه بالا و مشكلاتي كه در بردارند چندان مورد توجه واقع نمي شوند اما بدست آوردن آن براي گرجستان در حال حاضر امكان پذير است. در اين زمينه قبلاً پيشرفت هايي به صورت آزمايشي صورت گرفته است.
از جمله مناطق عمده ای كه در گرجستان تحت تأثیر مواد مخدر قرار دارند می توان به منطقه گاردابانی در مسیر آذربایجان و منطقه تسخین والی (به ویژه خود تسخین والی و جاوا) و منطقه قازبگی اشاره كرد كه از طریق شمال منطقه اوستیا از روسیه مواد را دریافت میدارد. گفته می شود در گرجستان در نزدیك مرز این كشور با روسیه اتومبیل های مسروقه با مواد مخدر مبادله می شوند.


در آغاز سال 1993 ميلادي و با توجه به عدم توانايي دولت گرجستان در تأمين سوخت داخلي و عدم وجود راه حل مناسب ديگر، ابتدا ساكنين مناطق روستايي و سپس ساكنين مناطق شهري مجدداً به قطع درختان روي آوردند. توجه به اين نكته لازم است كه گرجستان كشوري است با كوه هاي شيب دار و اين شيب ها با پوشش درختان پوشيده شده است. تنها 17 درصد از درختان در دامنه هاي با شيب كمتر از 20 درجه قرار دارند.
=== ورزش ===
انستیتوی علمی پژوهشی تربیت بدنی مركز اساسی تمام فعالیت های ورزشی در جمهوری گرجستان می باشد. امروزه در فعالیت مجامع و انجمن های ورزشی گرجستان كه از افراد داوطلب تشكیل شده اند، از قبیل انجمن های "كاریشنخالا" "گانتیادی"، "دینامو"، و غیره، قریب یك میلیون نفر شركت دارند كه از میان آنها 200 هزار تن زن هستند.


علاوه بر حدود 2 ميليون هكتار از جنگل هاي دولتي 78 درصد در دامنه هاي با شيب بيش از 20 درجه قرار داشته و 43 درصد در دامنه هاي با شيب بيش از 30 درجه واقعند. امروزه فرسايش خاك، ريزش خاك كوه ها و فرود آمدن بهمن از نتايج بهره برداري هاي بي رويه از درختان اين مناطق است. در بخش شرقي گرجستان جنگل زدايي به معناي نابودي آبهاي سطحي و زيرزميني است. امروزه مردم بايد خانه هاي خود را گرم كنند و لذا تا جايي كه مي توانند درختان در دسترس را قطع مي كنند. دانش نسبي جنگل باني كه شامل حفاظت از جنگل مي شد آشكارا به فراموشي سپرده شده است. در حال حاضر در اطراف تفليس الوار توسط افراد براي فروش توليد ميشود و اين افراد حضور خود را قانوني دانسته و نفعي در حفاظت از جنگل ها ندارند. اكثر جنگلهاي اطراف تفليس با هدف جلوگيري از فرسايش زمين درختكاري شده و لذا تخريب آنها از حساسيت زيادي برخوردار است.
در جمهوری گرجستان بالغ بر شش هزار و پانصد گروه و باشگاه تربیت بدنی وجود دارد كه در 68 رشته ورزشی مشغول فعالیت می باشند. در میان این رشته ها ورزش های سنتی ملی نیز وجود دارند. از ورزش های سنتی، كشتی "چیداوبا" بازی باستانی باتوپ "له لو" و یكی از انواع بسیار جالب شمشیربازی یعنی "پاریكاوبا" و انواع مختلف مسابقات اسب دوانی و چابك سواری از قبیل "تسخن بورتی" (بازی با توپ در حال سواركاری كه شبیه چوگان بازی است)، "قاباخی" (تیراندازی با كمان در حال تاختن اسب)، "مارولا" و "دوگی" (نوعی اسب دوانی) بیش از همه مورد توجه عموم هستند.


يكي ديگر از عوامل محركه تخريب گستردة جنگل ها قيمت بالاي الوار و چو ب درختان در كشور همسايه تركيه است. در اين رابطه منطقه آجاريا به ويژه بيشترين آسيب را از بهره برداري هاي تجاري ديده است و تمام دامنه كوه هاي اين منطقه عاري از پوشش درختان شده است. از نتايج اين مساله اين كه در اواخر دهه 1980 ميلادي به دنبال وقوع سيل در اين منطقه هزاران نفر بي خانمان شدند. الگوي فعلي جنگل زدايي آينده نگران كننده اي را براي منطقه به همراه خواهد داشت. ساير بخشهاي غربي گرجستان با توجه به ميزان رطوبت بالا و بارندگي هاي فراوان به صورت مشابهي در معرض خطر قراردارد. مقامات محلي در اين زمينه دخالت نمي كنند زيرا آنها يا منابع لازم را در اختيار ندارند و يا اينكه علاقه اي به اين مسأله نشان نمي دهند.  
كشتی نیز در گرجستان در سطح بین المللی وجود دارد كه كشتی گیران گرجی در همه مسابقات بین المللی شركت دارند. یكی از معروف ترین روش های كشتی در این كشور سبك كاختیان می باشد. تیم فوتبال "دینامو" تفلیس از تیم های طراز اول بشمار می آید. فعالیت های باشگاه كوهنوردی تفلیس كه در سال 1877 م. تأسیس گردید در نزد عامه شهرت فراوان دارد. نوناگاپرینداشویلی كه بارها قهرمان شطرنج جهان در میان زنان شده است مایه فخر و مباهات ورزش گرجستان است. از جمله ورزش های جدید مورد علاقه مردم گرجستان می توان فوتبال، بسكتبال، راگی، هاكی و وزنه برداری كه اكنون جایگزین ورزش سنتی پولو له لو شده است را نام برد.


'''مواد مخدر'''
مصرف مواد مخدر مشكل جديدي در گرجستان محسوب مي شود. آمار موجود نشان مي دهد گرجستان در بين كشورهاي مشترك المنافع از حيث ميزان مصرف مواد مخدر رتبه ي سوم را بعد از تركمنستان و اوكراين دارا است اطلاعات جديد ارايه شده توسط اداره ملي مبارزه با مواد مخدر تعداد افراد معتاد ثبت شده را در حدود چهارهزار نفر مي داند. حال با توجه به تعداد تخميني معتادين ثبت نشده اين ميزان بين چندين هزار نفر تا 150 هزار نفر برآورد مي شود. در آمار اداره مذكور بيشترين ميزان اعتياد به مواد مخدر در ميا ن افراد جوان بين 18 تا 25 سال ديده مي شود و در اين ميان گفته مي شود تعداد زنان معتاد نيز در حا ل افزايش است.(بنا به يك تخمين، زنان معتاد 10 تا 15 درصد كل معتادين را تشكيل مي دهند.)
اعتياد به مواد مخدر در اواخر دهة 1980 ميلادي در شهرهاي بزرگ گرجستان به صورت يك مساله و امر عادي درآمده بود و به دنبال جنگ هاي داخلي در سالهاي اخير اين مساله به صورت قابل توجهي در كليه مناطق اين كشور گسترش يافته است. با توجه به ارزاني و دسترسي آسان به مرفين، بيشترين ماده مخدر مصرفي تا اواسط دهه 1970 ميلادي مرفين بوده است. در حال حاضر نيز مرفين مورد استفاده اكثر معتادين قرار دارد و در همين حال برخي از اين افراد به سوي حشيش، ماري جوانا و برخي مواد افيوني شامل خشخاش كشيده شده اند (خشخاش عمدتاً در بخشهاي خارجي منطقه اسوانتي كشت مي شود.) در اين زمينه تنها مشكل موجود مصرف مواد مخدر نيست، بلكه افزايش جنايات ناشي از حمل و نقل مواد مخدر و تجار ت پر سود آن معضل ديگر اين حوزه است. گرجستان ميان آسيا و اروپا واقع شده و با توجه به اينكه كنترل مؤثر چنداني در مورد مرزهاي متعدد آن صورت نمي گيرد به صورت مسير حمل اين نوع مواد بين روسيه و تركيه تبديل شده است.
از جمله مناطق عمده اي كه در گرجستان تحت تأثير مواد مخدر قرار دارند مي توان به منطقه گارداباني در مسير آذربايجان و منطقه تسخين والي (به ويژه خود تسخين والي و جاوا) و منطقه قازبگي اشاره كرد كه از طريق شمال منطقه اوستيا از روسيه مواد را دريافت ميدارد. گفته مي شود در گرجستان در نزديك مرز اين كشور با روسيه اتومبيل هاي مسروقه با مواد مخدر مبادله مي شوند.
'''ورزش'''
انستيتوي علمي پژوهشي تربيت بدني مركز اساسي تمام فعاليت هاي ورزشي در جمهوري گرجستان مي باشد. امروزه در فعاليت مجامع و انجمن هاي ورزشي گرجستان كه از افراد داوطلب تشكيل شده اند، از قبيل انجمن هاي "كاريشنخالا" "گانتيادي"، "دينامو"، و غيره، قريب يك ميليون نفر شركت دارند كه از ميان آنها 200 هزار تن زن هستند.
در جمهوري گرجستان بالغ بر شش هزار و پانصد گروه و باشگاه تربيت بدني وجود دارد كه در 68 رشته ورزشي مشغول فعاليت مي باشند. در ميان اين رشته ها ورزش هاي سنتي ملي نيز وجود دارند. از ورزش هاي سنتي، كشتي "چيداوبا" بازي باستاني باتوپ "له لو" و يكي از انواع بسيار جالب شمشيربازي يعني "پاريكاوبا" و انواع مختلف مسابقات اسب دواني و چابك سواري از قبيل "تسخن بورتي" (بازي با توپ در حال سواركاري كه شبيه چوگان بازي است)، "قاباخي" (تيراندازي با كمان در حال تاختن اسب)، "مارولا" و "دوگي" (نوعي اسب دواني) بيش از همه مورد توجه عموم هستند.
كشتي نيز در گرجستان در سطح بين المللي وجود دارد كه كشتي گيران گرجي در همه مسابقات بين المللي شركت دارند. يكي از معروف ترين روش هاي كشتي در اين كشور سبك كاختيان مي باشد. تيم فوتبال "دينامو" تفليس از تيم هاي طراز اول بشمار مي آيد. فعاليت هاي باشگاه كوهنوردي تفليس كه در سال 1877 م. تأسيس گرديد در نزد عامه شهرت فراوان دارد. نوناگاپرينداشويلي كه بارها قهرمان شطرنج جهان در ميان زنان شده است مايه فخر و مباهات ورزش گرجستان است. از جمله ورزش هاي جديد مورد علاقه مردم گرجستان مي توان فوتبال، بسكتبال، راگي، هاكي و وزنه برداري كه اكنون جايگزين ورزش سنتي پولو له لو شده است را نام برد.




خط ۲۵۸: خط ۲۴۹:
|
|
|
|
|}  
|}
 
'''وضعيت اقتصادي و معيشتي'''
 
'''نظا م اقتصادي و ويژگيهاي آن'''


تحقيقات باستا نشناسي نشان مي دهد گرجستان از ديرباز عمدتاً به دليل مجاورت با درياي سياه و گذر جاده ابريشم از آن با بسياري از سرزمينها و امپراتوري ها تجارت برقرار ميكرده است. طلا، نقره، مس و آهن فلزاتي هستند كه همواره از كوههاي قفقاز استخراج ميگردد. ساخت مشروبات الكلي نيز يكي از سنن بسيار قديمي اين ديار به شمار ميايد.
=== وضعیت اقتصادی و معیشتی ===


در عصر حاضر، نظر به موقعيت و آب و هواي اين كشور، كشاورزي و جهانگردي بخش هاي اصلي اقتصاد آن را تشكيل داده اند. از زمان فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، گرجستان با هدف گذر به اقتصاد بازار آزاد، اصلاحاتي ساختاري و اساسي را در اين بخش پايه گذاري كرد. اما همانند تمامي كشورهاي تازه به استقلال رسيده ديگر با افول اقتصادي سختي روبرو بود. جنگ داخلي و درگيري هاي نظامي در اوستيا و آبخازيا نيز به وخامت اوضاع افزود. بدين ترتيب از مقدار توليدات كشاورزي و صنعتي به شدت كاسته شد. سال 1994 توليد ناخالص داخلي به يك چهارم ميزان خود در سال 1989 سقوط كرد. اولين كمك هاي مالي غرب در سال 1995، با اختصاص اعتبار 206 ميليون دلاری بانك جهاني و صندوق بين المللي پول و اعطاي كمك 50 ميليون DM آلمان، به اين كشور رسيد.
==== نظا م اقتصادی و ویژگیهای آن ====
تحقیقات باستا نشناسی نشان می دهد گرجستان از دیرباز عمدتاً به دلیل مجاورت با دریای سیاه و گذر جاده ابریشم از آن با بسیاری از سرزمینها و امپراتوری ها تجارت برقرار میكرده است. طلا، نقره، مس و آهن فلزاتی هستند كه همواره از كوههای قفقاز استخراج میگردد. ساخت مشروبات الكلی نیز یكی از سنن بسیار قدیمی این دیار به شمار میاید.


از اوايل دهه 2000 گرجستان تحولات مثبت و مشهودي را در اقتصاد شاهد بوده است. در سال 2007 نرخ رشد واقعي توليد ناخالص داخلي به 12 درصد رسيده و گرجستان را در زمره يكي از سريعترين اقتصادهاي رو به رشد در اروپاي شرقي قرار داد. با توجه به اقدامات انجام شده از سوي دولت، اين كشور در سال 2006 به عنوان برترين كشور در زمينه اصلاحات تجاري و تسهيل تجارت در بين 151 كشور جهان شناخته شد و در رتبه بندي هريتيج (Heritage Foundation) از نظر انطباق با قوانين تجارت آزاد از رتبه 135 به رتبه 35 ارتقاء يافت. اما نرخ بيكاري در اين كشور  6/12% بوده و و مردم آن در مقايسه به كشورهاي اروپايي از متوسط در آمد نسبتاً پايين تري برخوردارند. بطور كلي اقتصاد گرجستان در حال دوري از بخش كشاورزي و حركت به سوي بخش خدمات است كه در مقايسه با كشاورزي (9/10%) اکنون 65% تولید ناخالص داخلي را به خود اختصاص داده است.
در عصر حاضر، نظر به موقعیت و آب و هوای این كشور، كشاورزی و جهانگردی بخش های اصلی اقتصاد آن را تشكیل داده اند. از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، گرجستان با هدف گذر به اقتصاد بازار آزاد، اصلاحاتی ساختاری و اساسی را در این بخش پایه گذاری كرد. اما همانند تمامی كشورهای تازه به استقلال رسیده دیگر با افول اقتصادی سختی روبرو بود. جنگ داخلی و درگیری های نظامی در اوستیا و آبخازیا نیز به وخامت اوضاع افزود. بدین ترتیب از مقدار تولیدات كشاورزی و صنعتی به شدت كاسته شد. سال 1994 تولید ناخالص داخلی به یك چهارم میزان خود در سال 1989 سقوط كرد. اولین كمك های مالی غرب در سال 1995، با اختصاص اعتبار 206 میلیون دلاری بانك جهانی و صندوق بین المللی پول و اعطای كمك 50 میلیون DM آلمان، به این كشور رسید.


گرجستان در 5 مه 1992 به عضويت صندوق بين المللي پول درآمد. از آن زمان تاكنون اين نهاد بي نالمللي نظارت كاملي بر نحوه بودج هنويسي، اعتبارات، ميزان تورم، رشد توليد ناخالص داخلي، بده يهاي اين كشور و ساير فعاليت هاي اقتصادي آن داشته و گرجستان برنامه هاي اقتصادي خود از جمله خصوصي سازي، كه از استراتژي هاي اقتصادي اين كشور مي باشد، را بر اساس توصيه هاي اين صندوق انجام داده است. ايجاد بحران در روابط روسيه و گرجستان به جهت اصرار اين كشور بر خروج پايگاههاي روسيه از گرجستان و تلاش براي جايگزيني صلحبانان ساير كشورها در منطقه مورد مناقشه آبخازيا و اوستيا با صلحبانان روسي، و همچنين سياست هاي غرب گرايانه دولتمردان گرجستان و تلاش اين كشور براي ادغام در ساختارهاي غربي، موجب انعقاد قراردادي بين شركت گازپروم و وزارت انرژي گرجستان در ژانويه 2006 گرديد كه بر اساس آن قيمت گاز صادراتي روسيه به گرجستان از 60 دلار در هر هزار متر مكعب به 110 يعني حدود دو برابر افزايش يافت.
از اوایل دهه 2000 گرجستان تحولات مثبت و مشهودی را در اقتصاد شاهد بوده است. در سال 2007 نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی به 12 درصد رسیده و گرجستان را در زمره یكی از سریعترین اقتصادهای رو به رشد در اروپای شرقی قرار داد. با توجه به اقدامات انجام شده از سوی دولت، این كشور در سال 2006 به عنوان برترین كشور در زمینه اصلاحات تجاری و تسهیل تجارت در بین 151 كشور جهان شناخته شد و در رتبه بندی هریتیج (Heritage Foundation) از نظر انطباق با قوانین تجارت آزاد از رتبه 135 به رتبه 35 ارتقاء یافت. اما نرخ بیكاری در این كشور  6/12% بوده و و مردم آن در مقایسه به كشورهای اروپایی از متوسط در آمد نسبتاً پایین تری برخوردارند. بطور كلی اقتصاد گرجستان در حال دوری از بخش كشاورزی و حركت به سوی بخش خدمات است كه در مقایسه با كشاورزی (9/10%) اکنون 65% تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است.


به دنبال آن در سپتامبر همان سال با بازداشت چهار نظامي روسيه در گرجستان به اتهام جاسوسي روابط اين دو كشور تيره تر گشت، روسيه سفير خود را از اين كشور فراخواند و كليه مسيرهاي ارتباطي بين دو كشور از جمله مسيرهاي ريلي، دريايي، زميني و هوايي را مسدود و واردات كالاهاي صادراتي گرجستان به روسيه به ويژه آبهاي معدني و شراب را تحريم نمود. در حالي كه صادرات گرجستان به روسيه كه در سه ماهه اول سال 2006 به ميزان 64 ميليون دلار رسيد، در سه ماهه سوم به حدود 9 ميليون دلار كاهش يافت.
گرجستان در 5 مه 1992 به عضویت صندوق بین المللی پول درآمد. از آن زمان تاكنون این نهاد بی نالمللی نظارت كاملی بر نحوه بودج هنویسی، اعتبارات، میزان تورم، رشد تولید ناخالص داخلی، بده یهای این كشور و سایر فعالیت های اقتصادی آن داشته و گرجستان برنامه های اقتصادی خود از جمله خصوصی سازی، كه از استراتژی های اقتصادی این كشور می باشد، را بر اساس توصیه های این صندوق انجام داده است. ایجاد بحران در روابط روسیه و گرجستان به جهت اصرار این كشور بر خروج پایگاههای روسیه از گرجستان و تلاش برای جایگزینی صلحبانان سایر كشورها در منطقه مورد مناقشه آبخازیا و اوستیا با صلحبانان روسی، و همچنین سیاست های غرب گرایانه دولتمردان گرجستان و تلاش این كشور برای ادغام در ساختارهای غربی، موجب انعقاد قراردادی بین شركت گازپروم و وزارت انرژی گرجستان در ژانویه 2006 گردید كه بر اساس آن قیمت گاز صادراتی روسیه به گرجستان از 60 دلار در هر هزار متر مكعب به 110 یعنی حدود دو برابر افزایش یافت.


پس از ايجاد بحران در روابط دو كشور، روسيه در ماه سپتامبر 2006 اعلام كرد كه قيمت گاز صادراتي به گرجستان را از 110 دلار در هر هزار متر مكعب به 230 دلار افزايش خواهد داد. در حال حاضر مصرف گاز گرجستان در سال 8/1 ميليارد متر مكعب است که با توافق های حاصله 4/1 میلیارد متر مکعب آن از روسيه و به قيمت 235 دلار تأمين خواهد شد. مقامات گرجي انتظار دارند كسري حساب فعلي حاصل از تحريم سال 2006 به مدد درآمد افزايش مبادلات خارجي حاصل از جريان عظيم سرمايه گذاري مستقيم خارجي و افزايش درآمد حاصل از بخش جهانگردي جبران گردد. همچنين اين كشور اعتبار قابل توجهي را در سهام بازار بين المللي حفظ كرده است.
به دنبال آن در سپتامبر همان سال با بازداشت چهار نظامی روسیه در گرجستان به اتهام جاسوسی روابط این دو كشور تیره تر گشت، روسیه سفیر خود را از این كشور فراخواند و كلیه مسیرهای ارتباطی بین دو كشور از جمله مسیرهای ریلی، دریایی، زمینی و هوایی را مسدود و واردات كالاهای صادراتی گرجستان به روسیه به ویژه آبهای معدنی و شراب را تحریم نمود. در حالی كه صادرات گرجستان به روسیه كه در سه ماهه اول سال 2006 به میزان 64 میلیون دلار رسید، در سه ماهه سوم به حدود 9 میلیون دلار كاهش یافت.


در ضمن گرجستان در حال تبديل شدن به يك راهروي حمل و نقل بين المللي از طريق بنادر باتومي و پوتي است. خط لوله نفت باكو كه از تفليس و جيهان مي گذرد و يك خط لوله گاز موازي آن معروف به خط لوله قفقاز جنوبي از جمله عوامل كمك به اين روند محسوب مي گردند.
پس از ایجاد بحران در روابط دو كشور، روسیه در ماه سپتامبر 2006 اعلام كرد كه قیمت گاز صادراتی به گرجستان را از 110 دلار در هر هزار متر مكعب به 230 دلار افزایش خواهد داد. در حال حاضر مصرف گاز گرجستان در سال 8/1 میلیارد متر مكعب است که با توافق های حاصله 4/1 میلیارد متر مکعب آن از روسیه و به قیمت 235 دلار تأمین خواهد شد. مقامات گرجی انتظار دارند كسری حساب فعلی حاصل از تحریم سال 2006 به مدد درآمد افزایش مبادلات خارجی حاصل از جریان عظیم سرمایه گذاری مستقیم خارجی و افزایش درآمد حاصل از بخش جهانگردی جبران گردد. همچنین این كشور اعتبار قابل توجهی را در سهام بازار بین المللی حفظ كرده است.


در ضمن گرجستان در حال تبدیل شدن به یك راهروی حمل و نقل بین المللی از طریق بنادر باتومی و پوتی است. خط لوله نفت باكو كه از تفلیس و جیهان می گذرد و یك خط لوله گاز موازی آن معروف به خط لوله قفقاز جنوبی از جمله عوامل كمك به این روند محسوب می گردند.


'''خصوصي سازي'''
==== خصوصی سازی ====
یكی از اهداف محوری اصلاحات اساسی جاری در گرجستان، غیر دولتی ساختن واحدهای تولیدی و خصوصی سازی دارایی ها می باشد. خصوصی سازی دارایی های دولتی در اقتصاد ملی گرجستان در واقع در ماه مارس سال 1993 آغاز گردید. پیش از این تاریخ قانون خصوصی سازی واحدهای تولیدی دولتی در تاریخ 9 اوت 1991 توسط شورای عالی جمهوری به تصویب رسیده و در تاریخ 18 اوت 1992، توسط شورای دولتی جمهوری گرجستان، برنامه دولتی خصوصی سازی گردید. مطابق این برنامه، جریان خصوصی سازی دارایی ها در دو مرحله رشد یافت:


يكي از اهداف محوري اصلاحات اساسي جاري در گرجستان، غير دولتي ساختن واحدهاي توليدي و خصوصي سازي دارايي ها مي باشد. خصوصي سازي دارايي هاي دولتي در اقتصاد ملي گرجستان در واقع در ماه مارس سال 1993 آغاز گرديد. پيش از اين تاريخ قانون خصوصي سازي واحدهاي توليدي دولتي در تاريخ 9 اوت 1991 توسط شوراي عالي جمهوري به تصويب رسيده و در تاريخ 18 اوت 1992، توسط شوراي دولتي جمهوري گرجستان، برنامه دولتي خصوصي سازي گرديد. مطابق اين برنامه، جريان خصوصي سازي دارايي ها در دو مرحله رشد يافت:
خصوصی سازی خرد، كه عمدتاً در سال های 96-1993 انجام گرفت و شامل واحدهای تولیدی كوچك مربوط به بخ شهای بازرگانی، تغذیه عمومی، صنایع، صنعت ساختمان، كشاورزی و غیره و همچنین واحدهای كم صرفه و زیان آور می گردید.


خصوصي سازي خرد، كه عمدتاً در سال هاي 96-1993 انجام گرفت و شامل واحدهاي توليدي كوچك مربوط به بخ شهاي بازرگاني، تغذيه عمومي، صنايع، صنعت ساختمان، كشاورزي و غيره و همچنين واحدهاي كم صرفه و زيان آور مي گرديد.
- خصوصی سازی در مقیاس وسیع كه از سال 1996 آغاز گردیده و تا به امروز ادامه دارد. در حال حاضر خصوصی سازی واحدهای تولیدی متوسط و بزرگ عمدتاً از طریق عرضه سهام آنها انجام می گیرد.


- خصوصي سازي در مقياس وسيع كه از سال 1996 آغاز گرديده و تا به امروز ادامه دارد. در حال حاضر خصوصي سازي واحدهاي توليدي متوسط و بزرگ عمدتاً از طريق عرضه سهام آنها انجام مي گيرد.
در مناقصه های برگزار شده در ماه های ژوئن و سپتامبر 1997، تعداد بیش از 69 میلیون سهم 265 شركت سهامی تحت مالكیت دولت برای فروش عرضه گردید كه از آن مقدار حدود 64 میلیون سهام به فروش رسید.


در مناقصه هاي برگزار شده در ماه هاي ژوئن و سپتامبر 1997، تعداد بيش از 69 ميليون سهم 265 شركت سهامي تحت مالكيت دولت براي فروش عرضه گرديد كه از آن مقدار حدود 64 ميليون سهام به فروش رسيد.
جریان خصوصی سازی در سال 1997 وارد فاز جدیدی شد. مبلغ كل مربوط به سرمایه های جذب شده توسط مزایده های برگزار شده در این سال بیش از 100 میلیون دلار بود و در سال های 5ـ2004 به 5/210 میلیون دلار رسید (6/8% افزایش نسبت به سال های 2000 تا 2003 ). خصوصی سازی نیروگاه های تولید برق آبی، شركتهای توزیع انرژی و سازمان های مخابراتی در سال 2006 انجام گرفت. طبق قانون این كشور هر شخص یا سازمان گرجستانی یا خارجی حق شركت در روند خصوصی سازی را دارد.


جريان خصوصي سازي در سال 1997 وارد فاز جديدي شد. مبلغ كل مربوط به سرمايه هاي جذب شده توسط مزايده هاي برگزار شده در اين سال بيش از 100 ميليون دلار بود و در سال هاي 5ـ2004 به 5/210 ميليون دلار رسيد (6/8% افزایش نسبت به سال هاي 2000 تا 2003 ). خصوصي سازي نيروگاه هاي توليد برق آبي، شركتهاي توزيع انرژي و سازمان هاي مخابراتي در سال 2006 انجام گرفت. طبق قانون اين كشور هر شخص يا سازمان گرجستاني يا خارجي حق شركت در روند خصوصي سازي را دارد.


'''خصوصی سازی اراضی كشاورزی'''


'''خصوصي سازي اراضي كشاورزي'''
بعد از لغو مالیات های صادراتی بر محصولا ت كشاورزی در اواخر سال 1994، دولت سیستم نظارت خود را در این بخش در ژوئن 95 لغو نمود. تا پایان سال 1995، 75% زمین های كشاورزی آماده به بخش خصوصی واگذار گردید. در رابطه با مشكلات حقوقی مربوطه، پارلمان این كشور در مارس 96 قانو ن مالكیت خصوصی زمین های كشاورزی را تصویب نمود ضمن اینكه ثبت مالكیت زمین در نوامبر 96 و اجاره زمین های كشاورزی دولتی توسط بخش خصوصی در سپتامبر و دسامبر 96 به تصویب پارلمان این كشور رسید. تا اواسط سال 2001، 6% از شركت های تولید ماشین آلات، كشاورزی به بخش خصوصی واگذار شد. در اوایل سال 2005 لایحه جدیدی در مورد خصوصی سازی بیشتر اراضی دولتی توسط دولت تهیه شد. از دیگر اقدامات مهم دولت در این بخش می توان به حمایت مالی از سیستم فعالیت های كشاورزی آن هم از طریق ایجاد اتحادیه های كوچك اعتباری كشاورزی اشاره نمود.


بعد از لغو ماليات هاي صادراتي بر محصولا ت كشاورزي در اواخر سال 1994، دولت سيستم نظارت خود را در اين بخش در ژوئن 95 لغو نمود. تا پايان سال 1995، 75% زمين هاي كشاورزي آماده به بخش خصوصي واگذار گرديد. در رابطه با مشكلات حقوقي مربوطه، پارلمان اين كشور در مارس 96 قانو ن مالكيت خصوصي زمين هاي كشاورزي را تصويب نمود ضمن اينكه ثبت مالكيت زمين در نوامبر 96 و اجاره زمين هاي كشاورزي دولتي توسط بخش خصوصي در سپتامبر و دسامبر 96 به تصويب پارلمان اين كشور رسيد. تا اواسط سال 2001، 6% از شركت هاي توليد ماشين آلات، كشاورزي به بخش خصوصي واگذار شد. در اوايل سال 2005 لايحه جديدي در مورد خصوصي سازي بيشتر اراضي دولتي توسط دولت تهيه شد. از ديگر اقدامات مهم دولت در اين بخش مي توان به حمايت مالي از سيستم فعاليت هاي كشاورزي آن هم از طريق ايجاد اتحاديه هاي كوچك اعتباري كشاورزي اشاره نمود.
گفتنی است كه شرایط موجود در آبخازیا و اوستیای جنوبی مانع از خصوصی سازی به ترتیب 66000 و 5000 هكتار از زمین های كشاورزی این دو منطقه گردیده است. علاوه برآن حدود 52000 هكتار از زمین های گرجستان در مناطق مرزی قرار دارد و حدود 50600 هكتار از زمین ها به مصرف امور علمی و آموزشی و تولید بذر و دیگر موارد می رسد. از دیگر عوامل مخل اجرای خصوصی سازی در گرجستان، شرایط متغیر آب و هوایی و اقلیمی این كشور می باشد. طوری كه 33 درصد كل زمین های كشاورزی (1 میلیون هكتار) با مشكل فرسایش خاك مواجه اند و حدود 217000 هكتار از زمین های كشاورزی شوره زار می باشند.  


گفتني است كه شرايط موجود در آبخازيا و اوستياي جنوبي مانع از خصوصي سازي به ترتيب 66000 و 5000 هكتار از زمين هاي كشاورزي اين دو منطقه گرديده است. علاوه برآن حدود 52000 هكتار از زمين هاي گرجستان در مناطق مرزي قرار دارد و حدود 50600 هكتار از زمين ها به مصرف امور علمي و آموزشي و توليد بذر و ديگر موارد مي رسد. از ديگر عوامل مخل اجراي خصوصي سازي در گرجستان، شرايط متغير آب و هوايي و اقليمي اين كشور مي باشد. طوري كه 33 درصد كل زمين هاي كشاورزي (1 ميليون هكتار) با مشكل فرسايش خاك مواجه اند و حدود 217000 هكتار از زمين هاي كشاورزي شوره زار مي باشند.


'''اوضاع مالی و شاخصهای اقتصادی'''


'''اوضاع مالي و شاخصهاي اقتصادي'''
واحد پول و اجزاء و برابری آن


واحد پول و اجزاء و برابري آن
در سال های پس از استقلال با وجود جریانات و درگیری های متعدد، امكان به جریان انداختن پول ملی كمتر وجود داشت. روبل روسی و دلار آمریكایی در بازارهای 1991 و - داخلی و مبادلات بازرگانی خارجی مورد معامله قرار می گرفت. در سالهای 94 حتی تا اوایل 1995 نیز "كوپن " در جریان بود كه نتوانست موفقیت كسب كند. در سپتامبر سا ل 1995 پول ملی گرجستان ب ه نام "لاری" به جریان افتاده و روبل و كوپن، پوند از گردش خارج شد. ارزش برابری لاری در زمان انتشار در مقابل دلار امریكا .........................................  اعلام كرده است.


در سال هاي پس از استقلال با وجود جريانات و درگيري هاي متعدد، امكان به جريان انداختن پول ملي كمتر وجود داشت. روبل روسي و دلار آمريكايي در بازارهاي 1991 و - داخلي و مبادلات بازرگاني خارجي مورد معامله قرار مي گرفت. در سالهاي 94 حتي تا اوايل 1995 نيز "كوپن " در جريان بود كه نتوانست موفقيت كسب كند. در سپتامبر سا ل 1995 پول ملي گرجستان ب ه نام "لاري" به جريان افتاده و روبل و كوپن، پوند از گردش خارج شد. ارزش برابري لاري در زمان انتشار در مقابل دلار امريكا .........................................  اعلام كرده است.


GDP میزان تولید ناخالص داخلی


GDP ميزان توليد ناخالص داخلي
صندوق بین المللی پول تولید ناخالص داخلی گرجستان در سال 2009 را 1 درصد و بر اساس پیش بینی صندوق مذكور این مجموع در سال 2010 به 3 درصد خواهد رسید. در حالی كه رییس بانك مركزی گرجستان تولید ناخالص داخلی را در 2% اعلام كرده است. رییس بانك مركزی گرجستان معتقد است كه این، سال 2009 رقم در نیمه دوم سال 2009 به 2 درصد برسد.


صندوق بين المللي پول توليد ناخالص داخلي گرجستان در سال 2009 را 1 درصد و بر اساس پيش بيني صندوق مذكور اين مجموع در سال 2010 به 3 درصد خواهد رسيد. در حالي كه رييس بانك مركزي گرجستان توليد ناخالص داخلي را در 2% اعلام كرده است. رييس بانك مركزي گرجستان معتقد است كه اين، سال 2009 رقم در نيمه دوم سال 2009 به 2 درصد برسد.




'''درآمد سرانه'''
'''درآمد سرانه'''


درآمد سرانه نيز به تبع رشد اقتصادي در سا لهاي پس از استقلال با آهنگ منظم و كم رشد داشته است اما در سال هاي اخير و به ويژه پس از انقلاب رز و اصلاحات داخلي و سرمايه گذاري هاي خارجي انجام شده در اين كشور، از رشد مطلوبي برخوردار بوده است و در حالي كه در سال 2002 درآمد سرانه بالغ بر 720 دلار بوده و اين رقم با رشد قابل توجه در سال 2006 به 1760 دلار رسيده است.  
درآمد سرانه نیز به تبع رشد اقتصادی در سا لهای پس از استقلال با آهنگ منظم و كم رشد داشته است اما در سال های اخیر و به ویژه پس از انقلاب رز و اصلاحات داخلی و سرمایه گذاری های خارجی انجام شده در این كشور، از رشد مطلوبی برخوردار بوده است و در حالی كه در سال 2002 درآمد سرانه بالغ بر 720 دلار بوده و این رقم با رشد قابل توجه در سال 2006 به 1760 دلار رسیده است.  


'''بودجه مالي و كسري بودجه'''
'''بودجه مالی و كسری بودجه'''


در اواخر سال هاي حكومت اتحاد جماهير شوروي بودجه گرجستان از مقدار كمي مازاد برخوردار بود. حكم اعتبارات ويژه بودجه اي گرجستان از مسكو، بر اساس تخمين صندوق بين المللي پول معادل 9/1 درصد توليد ناخالص داخلي در سال 1989 و 1/5 درصد در سال 1991 بود. از دست دادن يك چنين امتيازي يكي از دلايل اصليزوال قاطع توازن مالي گرجستان از سال 1991 به بعد بود ه است. بين سالهاي 1991 تا 1993 كسري بودجه از 11/3 درصد توليد ناخالص داخلي به 8/33 درصد افزايش داشته است. وقوع حوادث پيش بيني نشده (مثل زمين لرزه سال 1991 ) و بي ثباتي سياسي طي سالهاي 1992 و 1993 و افزايش دستمزدها موجب افزايش هزينه ها و كاهش درآمدها شده بود.
در اواخر سال های حكومت اتحاد جماهیر شوروی بودجه گرجستان از مقدار كمی مازاد برخوردار بود. حكم اعتبارات ویژه بودجه ای گرجستان از مسكو، بر اساس تخمین صندوق بین المللی پول معادل 9/1 درصد تولید ناخالص داخلی در سال 1989 و 1/5 درصد در سال 1991 بود. از دست دادن یك چنین امتیازی یكی از دلایل اصلیزوال قاطع توازن مالی گرجستان از سال 1991 به بعد بود ه است. بین سالهای 1991 تا 1993 كسری بودجه از 11/3 درصد تولید ناخالص داخلی به 8/33 درصد افزایش داشته است. وقوع حوادث پیش بینی نشده (مثل زمین لرزه سال 1991 ) و بی ثباتی سیاسی طی سالهای 1992 و 1993 و افزایش دستمزدها موجب افزایش هزینه ها و كاهش درآمدها شده بود.


با تعديل قيمت ها در سطح گستردة كاهش قيمت نان و حمل و نقل تنها از طريق افزايش زياد يارانه امكان پذير شده بود. با اين حال دولت به منظور جبران يارانه هاي اختصاص يافته به نان و حمل و نقل اقدام به وضع ماليات بر صادرات مركبات از ماه ژوئن سال 1991 كرد.
با تعدیل قیمت ها در سطح گستردة كاهش قیمت نان و حمل و نقل تنها از طریق افزایش زیاد یارانه امكان پذیر شده بود. با این حال دولت به منظور جبران یارانه های اختصاص یافته به نان و حمل و نقل اقدام به وضع مالیات بر صادرات مركبات از ماه ژوئن سال 1991 كرد.


با اصلاح نظام مالياتي كه قانون آن در ماه مارس سال 1993 در مجلس به تصويب رسيده و بر اساس آن ماليات مضاعف و ماليات بر توليدات داخلي جايگزين ماليات بر فروش شد، وضعيت مالي اي ن كشور بدتر شد. تغييرات اساسي در سيستم مالياتي گرجستان در ژانويه سال 1994 حاصل شد. نظام مالياتي جديد مجدداً در دسامبر سال 1994 تحت فشار صندوق بين المللي پول اقدام به افزايش نرخ ماليات مضاعف و ماليات بر توليد تا سقف 20 درصد كرد.
با اصلاح نظام مالیاتی كه قانون آن در ماه مارس سال 1993 در مجلس به تصویب رسیده و بر اساس آن مالیات مضاعف و مالیات بر تولیدات داخلی جایگزین مالیات بر فروش شد، وضعیت مالی ای ن كشور بدتر شد. تغییرات اساسی در سیستم مالیاتی گرجستان در ژانویه سال 1994 حاصل شد. نظام مالیاتی جدید مجدداً در دسامبر سال 1994 تحت فشار صندوق بین المللی پول اقدام به افزایش نرخ مالیات مضاعف و مالیات بر تولید تا سقف 20 درصد كرد.


در سال 2004 در گرجستان يك نرخ ماليات 12 درصدي بر درآمد اعلام گشت. به دنبال آن جمع آوري ماليات بطور چشمگيري افزايش يافت كه به اين وسيله بطور قابل ملاحظه اي از ميزان كسري بودجه عظيم سالهاي گذشته دولت كاسته شد. دولت اين كشور، كسري بودجه اين سال را 7/6% توليد ناخالص داخلي كشور اعلام نمود.
در سال 2004 در گرجستان یك نرخ مالیات 12 درصدی بر درآمد اعلام گشت. به دنبال آن جمع آوری مالیات بطور چشمگیری افزایش یافت كه به این وسیله بطور قابل ملاحظه ای از میزان كسری بودجه عظیم سالهای گذشته دولت كاسته شد. دولت این كشور، كسری بودجه این سال را 7/6% تولید ناخالص داخلی كشور اعلام نمود.




'''بودجه'''
'''بودجه'''


در پي بحران جهاني اقتصاد و مشكلات داخلي گرجستان در بودجه سال 2009 اين كشور ماليات ها را تا 500 ميليون لاري كاهش داده است. از جمله ماليات بر درآمد 25 ميليون لاري، ماليات بر سود 83 ميليون لاري، ماليات بر ارزش افزوده 314 ميليون لاري، ماليات بر سهام 58 ميليون لاري، ماليات بر عوارض گمرگي 8 ميليون لاري و ساير ماليات ها تا 2 ميليون لاري كاهش مي يابند.
در پی بحران جهانی اقتصاد و مشكلات داخلی گرجستان در بودجه سال 2009 این كشور مالیات ها را تا 500 میلیون لاری كاهش داده است. از جمله مالیات بر درآمد 25 میلیون لاری، مالیات بر سود 83 میلیون لاری، مالیات بر ارزش افزوده 314 میلیون لاری، مالیات بر سهام 58 میلیون لاری، مالیات بر عوارض گمرگی 8 میلیون لاری و سایر مالیات ها تا 2 میلیون لاری كاهش می یابند.


براي برقراري توازن ميان اين كاهش و به منظور بالا بردن توان مالي ادارات دريافت اعتبار 110 ميليون لاري، درآمدهاي جاري تا 9/16 ميليون لاري و افزايش خدمات دولتي تا 9/497 ميليون لاري در بودجه پيش بيني شده است.  
برای برقراری توازن میان این كاهش و به منظور بالا بردن توان مالی ادارات دریافت اعتبار 110 میلیون لاری، درآمدهای جاری تا 9/16 میلیون لاری و افزایش خدمات دولتی تا 9/497 میلیون لاری در بودجه پیش بینی شده است.  


خدمات خارجي دولت شامل 9/237 ميليون لاري است كه 4/141 ميليون لاري به بانك توسعه آسيايي و 7/96 ميليون لاري جهت اعتبارات سرمايه گذاري اختصاص يافته است. دولت همچنين در بخش خدمات داخلي مبلغ 260 ميليون لاري جهت انتشار اوراق بهادار اختصاص داده است.
خدمات خارجی دولت شامل 9/237 میلیون لاری است كه 4/141 میلیون لاری به بانك توسعه آسیایی و 7/96 میلیون لاری جهت اعتبارات سرمایه گذاری اختصاص یافته است. دولت همچنین در بخش خدمات داخلی مبلغ 260 میلیون لاری جهت انتشار اوراق بهادار اختصاص داده است.


در اين بودجه همچنين مبلغ 312 ميليون لاري به بودجه وزارتخانه هاي بهداشت و درمان، كشاورزي، امور پناهندگان و صندوق پروژه هاي منطقه اي اضافه شده است.
در این بودجه همچنین مبلغ 312 میلیون لاری به بودجه وزارتخانه های بهداشت و درمان، كشاورزی، امور پناهندگان و صندوق پروژه های منطقه ای اضافه شده است.




'''درآمد'''
'''درآمد'''


،3,149/ 4,235 ميليون لاري است: ماليات بر درآمد 4 /5، درآمد كل سال 2006 ،564/ 521، درآمد سرمايه 5 / درآمدهاي جاري حاصل از مواردي غير از ماليات 7 4,464 ميليون / 194، كل هزين هها و وا مهاي خالص 1 / كمك هاي مالي اهدايي خارجي 3 لاري اعلام شده است.
،3,149/ 4,235 میلیون لاری است: مالیات بر درآمد 4 /5، درآمد كل سال 2006 ،564/ 521، درآمد سرمایه 5 / درآمدهای جاری حاصل از مواردی غیر از مالیات 7 4,464 میلیون / 194، كل هزین هها و وا مهای خالص 1 / كمك های مالی اهدایی خارجی 3 لاری اعلام شده است.




'''بدهي هاي خارجي'''
'''بدهی های خارجی'''


مشكلات و بحران هاي عديده اقتصادي گرجستان موجب شده است تا اين كشور توان پرداخت وام ها و كمك هاي دريافتي را نداشته باشد، لذا جمع كل بدهي هاي خارجي اين كشور به كشورها و سازمان ها و مؤسسات پولي بي نالمللي تا 1 ژوئن 2009 2 ميليارد دلار يا 26 % از مجموع توليد ناخالص داخلي اين كشور بوده است. / معادل 9 طبق پيش بيني معاون وزير امور دارايي گرجستان اين رقم ممكن است تا پايان سال 2009 به 34 % از مجموع توليد ناخالص داخلي برسد. به عقيده ايشان بدهي خارجي رجستان در توليد ناخالص داخلي به زودي به "مرز خطرناك" مي رسد كه ممكن است %60 توليد ناخالص داخلي را در بر گيرد.
مشكلات و بحران های عدیده اقتصادی گرجستان موجب شده است تا این كشور توان پرداخت وام ها و كمك های دریافتی را نداشته باشد، لذا جمع كل بدهی های خارجی این كشور به كشورها و سازمان ها و مؤسسات پولی بی نالمللی تا 1 ژوئن 2009 2 میلیارد دلار یا 26 % از مجموع تولید ناخالص داخلی این كشور بوده است. / معادل 9 طبق پیش بینی معاون وزیر امور دارایی گرجستان این رقم ممكن است تا پایان سال 2009 به 34 % از مجموع تولید ناخالص داخلی برسد. به عقیده ایشان بدهی خارجی رجستان در تولید ناخالص داخلی به زودی به "مرز خطرناك" می رسد كه ممكن است %60 تولید ناخالص داخلی را در بر گیرد.


بدهي اين كشور به كشورهاي ديگر نيز از اين قرار است:
بدهی این كشور به كشورهای دیگر نیز از این قرار است:


كشور ميزان بدهي (ميليون دلار)
كشور میزان بدهی (میلیون دلار)


روسيه 144
روسیه 144


اتريش 96
اتریش 96


تركيه 43
تركیه 43


تركمنستان 43
تركمنستان 43


آمريكا 41
آمریكا 41


قزاقستان 27
قزاقستان 27
خط ۳۶۴: خط ۳۵۳:
ارمنستان 18
ارمنستان 18


آذربايجان 15
آذربایجان 15


كويت 4
كویت 4


12 ميليون دلار بابت خريد گاز از ايران در سا لهاي / همچنين گرجستان مبلغ 8  1995 و 1996 به اين كشور بدهكار است كه در آذر ماه سال 1381 با سفر وزير دارايي گرجستان به تهران قرارداد استمهال بين دو كشور به مدت 20 سال به امضاء رسيد و طرف گرجي در حال اجراي تعهدات خود در اين خصوص مي باشد. بنا بر آمار وزارت 11/ دارايي گرجستان تا نوامبر 2006 بدهي گرجستان به جمهوري اسلامي ايران مبلغ 4 ميليون دلار بوده است.
12 میلیون دلار بابت خرید گاز از ایران در سا لهای / همچنین گرجستان مبلغ 8  1995 و 1996 به این كشور بدهكار است كه در آذر ماه سال 1381 با سفر وزیر دارایی گرجستان به تهران قرارداد استمهال بین دو كشور به مدت 20 سال به امضاء رسید و طرف گرجی در حال اجرای تعهدات خود در این خصوص می باشد. بنا بر آمار وزارت 11/ دارایی گرجستان تا نوامبر 2006 بدهی گرجستان به جمهوری اسلامی ایران مبلغ 4 میلیون دلار بوده است.




'''نرخ تورم'''
'''نرخ تورم'''


،%13/8، اين ميزان تا سال 1999 به روند منفي خود ادامه داد (سال 1996 10 %) تا اين كه در سال /9 10 % و در سال 1999 /7، %7/5، در سال 1998 1997 4% رسيد. پس از / 2000 به جهت گذر از بحران مالي اين رقم مجدداً كاهش يافته و به 6 5 درصد گزارش گشت. / 3 و 6 / آن در سال هاي 2001 و 2002 نرخ تورم به ترتيب 4 همكاري اين كشور با صندوق بين المللي پول، كنترل عرضه پول ملي از طريق بانك ملي
،%13/8، این میزان تا سال 1999 به روند منفی خود ادامه داد (سال 1996 10 %) تا این كه در سال /9 10 % و در سال 1999 /7، %7/5، در سال 1998 1997 4% رسید. پس از / 2000 به جهت گذر از بحران مالی این رقم مجدداً كاهش یافته و به 6 5 درصد گزارش گشت. / 3 و 6 / آن در سال های 2001 و 2002 نرخ تورم به ترتیب 4 همكاری این كشور با صندوق بین المللی پول، كنترل عرضه پول ملی از طریق بانك ملی


6% رسيد و دولت / و اجراي سياست هاي صندوق، كنترل تورم شده و در سال 2005 به 7 ، متعهد شد تورم را به صورت عددي يك رقمي حفظ نمايد. اين ميزان در سال 2006 5 درصد اعلام شد. به گفته رييس بانك مركزي گرجستان تورم /5، %8 و در سال 2008 در اين كشور در سال 2009 به 3 تا 4 درصد خواهد رسيد.  
6% رسید و دولت / و اجرای سیاست های صندوق، كنترل تورم شده و در سال 2005 به 7 ، متعهد شد تورم را به صورت عددی یك رقمی حفظ نماید. این میزان در سال 2006 5 درصد اعلام شد. به گفته رییس بانك مركزی گرجستان تورم /5، %8 و در سال 2008 در این كشور در سال 2009 به 3 تا 4 درصد خواهد رسید.  




'''سرمايه گذاري در گرجستان'''
'''سرمایه گذاری در گرجستان'''


حجم سرمايه گذاري خارجي در گرجستان در سه ماهه اول سال 2009 متشكل (537/6) 4 برابر نسبت به دوره مشابه در سال 2008 / 124 ميليون دلار بود كه 3 / از 7 كاهش يافته است. طبق گزارش اداره آمار وزارت امور اقتصادي گرجستان، در سه ماهه 416/ اول سال 2008 سرمايه گذاري در بخش حمل و نقل و ارتباطات متشكل از 6 22 ميليون دلار / ميليون دلار بود كه اين مبلغ در مدت مشابه در سال 2009 به 7 136 ميليون دلار بود / كاهش يافت. سهم سرمايه گذاري بانكي در مدت مذكور شامل 9 5 ميليون دلار رسيد. در ژانويه و مارس 2009 / كه در مدت مشابه در سال 2009 به 5 ، 26 ميليون دلار بود كه در دوره مشابه سال 2008 / سرمايه گذاري در بخش انرژي 2 362/5 ميليون دلار بوده است. سرمايه گذاري در اموال غير منقول در مدت مذكور در 23 ميليون دلار /6، 104 ميليون دلار و در همان زمان در سال 2009 /2، سال 2008 398/2، بوده است. اين سرمايه گذاري در بخش كارفرمايي در سه ماهه اول سال 2008 18 ميليون دلار مي باشد. در بخش /3، ميليون دلار و در مدت مشابه سال 20ر171 ميليون دلار و در مدت مشابه سال /8، ساختمان در سه ماهه اول سال 2008ر6/2 ميليون دلار بوده است. ،2009 مهمترين سرمايه گذاران خارجي در سه ماهه اول سال 2009 در گرجستان 24 ميليون / 50 ميليون دلار، بريتانياي كبير با 8 / عبارتند از: امارات متحده عربي با 1 19 ميليون دلار و / 23 ميليون دلار، تركيه با 21 ميليون دلار، هلند با 9 / دلار، چك با 7 12 ميليون دلار. / ژاپن با 2
حجم سرمایه گذاری خارجی در گرجستان در سه ماهه اول سال 2009 متشكل (537/6) 4 برابر نسبت به دوره مشابه در سال 2008 / 124 میلیون دلار بود كه 3 / از 7 كاهش یافته است. طبق گزارش اداره آمار وزارت امور اقتصادی گرجستان، در سه ماهه 416/ اول سال 2008 سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل و ارتباطات متشكل از 6 22 میلیون دلار / میلیون دلار بود كه این مبلغ در مدت مشابه در سال 2009 به 7 136 میلیون دلار بود / كاهش یافت. سهم سرمایه گذاری بانكی در مدت مذكور شامل 9 5 میلیون دلار رسید. در ژانویه و مارس 2009 / كه در مدت مشابه در سال 2009 به 5 ، 26 میلیون دلار بود كه در دوره مشابه سال 2008 / سرمایه گذاری در بخش انرژی 2 362/5 میلیون دلار بوده است. سرمایه گذاری در اموال غیر منقول در مدت مذكور در 23 میلیون دلار /6، 104 میلیون دلار و در همان زمان در سال 2009 /2، سال 2008 398/2، بوده است. این سرمایه گذاری در بخش كارفرمایی در سه ماهه اول سال 2008 18 میلیون دلار می باشد. در بخش /3، میلیون دلار و در مدت مشابه سال 20ر171 میلیون دلار و در مدت مشابه سال /8، ساختمان در سه ماهه اول سال 2008ر6/2 میلیون دلار بوده است. ،2009 مهمترین سرمایه گذاران خارجی در سه ماهه اول سال 2009 در گرجستان 24 میلیون / 50 میلیون دلار، بریتانیای كبیر با 8 / عبارتند از: امارات متحده عربی با 1 19 میلیون دلار و / 23 میلیون دلار، تركیه با 21 میلیون دلار، هلند با 9 / دلار، چك با 7 12 میلیون دلار. / ژاپن با 2




'''سيستم مالياتي در گرجستان'''
'''سیستم مالیاتی در گرجستان'''


پارلمان گرجستان در دسامبر سال 2004 قانون مالياتي جديدي را به تصويب رساند كه از اول ژانويه 2005 به مورد اجرا درآمد. در اين قانون جديد برخي از ماليات هاي كم بازده لغو شده و تعداد آنها از 21 نوع به 8 نوع كاهش يافت. ميزان ماليات بر ارزش افزوده از 20 % به 18 % و ماليات بر حقوق از 33 % به 20 % كاهش يافت. به جاي 12 تا 20 درصد ماليات بر درآمدهاي شخصي، ميزان هماهنگ 12 % براي تمام درآمدهاي شخصي تعيين گشت. در اين قانون مقرر شد تا فقدان درآمد ناشي از اين اوضاع اقتصادي / 135 كاهش نرخ ماليات ها از طريق افزايش نرخ ماليات غير مستقيم، وسعت بخشيدن به پايه مالياتي (از طريق كاهش معافيت هاي مالياتي) و توسعه مديريت جبران گردد.
پارلمان گرجستان در دسامبر سال 2004 قانون مالیاتی جدیدی را به تصویب رساند كه از اول ژانویه 2005 به مورد اجرا درآمد. در این قانون جدید برخی از مالیات های كم بازده لغو شده و تعداد آنها از 21 نوع به 8 نوع كاهش یافت. میزان مالیات بر ارزش افزوده از 20 % به 18 % و مالیات بر حقوق از 33 % به 20 % كاهش یافت. به جای 12 تا 20 درصد مالیات بر درآمدهای شخصی، میزان هماهنگ 12 % برای تمام درآمدهای شخصی تعیین گشت. در این قانون مقرر شد تا فقدان درآمد ناشی از این اوضاع اقتصادی / 135 كاهش نرخ مالیات ها از طریق افزایش نرخ مالیات غیر مستقیم، وسعت بخشیدن به پایه مالیاتی (از طریق كاهش معافیت های مالیاتی) و توسعه مدیریت جبران گردد.




'''سيستم بانكي'''
'''سیستم بانكی'''


سيستم بانكي گرجستان تحت نظر بانك ملي اين كشور عمل مي كند، ك ه شامل پنج بانك تجاري تخصصي دولتي، دويست و بيس ت و ن ه بانك تجاري كوچك محلي، 60 بانك تجاري خصوصي و شعبه هايي از بانك پس انداز جمهوري گرجستان شوروي سابق مي شود. سيستم بانكي گرجستان شديداً تحت كنتر ل دولت قراردارد. بيش از 50 % از بانك هاي تجاري كوچك تماماً در مالكيت شركت هاي دولتي است. همچنين تخمين زده مي شود كه بيش از 90 درصد از دارائي نظام بانكي و شعبات وابسته به آن در اختيار بانك هاي دولتي اس ت. بانك صادرات و واردا ت تنها بانك ي است كه مستقل عمل مي كند. بانك ملي گرجستان در اواسط سال 1991 رسماً تأسيس شد. اين بانك در واقع همان وظايف بانك مركزي را داراست. وظايفي چون انتشار اسكناس، مديريت نرخ تسعير، كنترل اعتبارات پولي و مالي و تنظيم فعاليت هاي بانكي، پس از استقلال بانك ملي گرجستان كليه مطالبات و تعهدات سيستم بانك ي اتحاد جماهير شوروي سابق را نسبت به بانك هاي موجود در اين كشور عهده دار شد.
سیستم بانكی گرجستان تحت نظر بانك ملی این كشور عمل می كند، ك ه شامل پنج بانك تجاری تخصصی دولتی، دویست و بیس ت و ن ه بانك تجاری كوچك محلی، 60 بانك تجاری خصوصی و شعبه هایی از بانك پس انداز جمهوری گرجستان شوروی سابق می شود. سیستم بانكی گرجستان شدیداً تحت كنتر ل دولت قراردارد. بیش از 50 % از بانك های تجاری كوچك تماماً در مالكیت شركت های دولتی است. همچنین تخمین زده می شود كه بیش از 90 درصد از دارائی نظام بانكی و شعبات وابسته به آن در اختیار بانك های دولتی اس ت. بانك صادرات و واردا ت تنها بانك ی است كه مستقل عمل می كند. بانك ملی گرجستان در اواسط سال 1991 رسماً تأسیس شد. این بانك در واقع همان وظایف بانك مركزی را داراست. وظایفی چون انتشار اسكناس، مدیریت نرخ تسعیر، كنترل اعتبارات پولی و مالی و تنظیم فعالیت های بانكی، پس از استقلال بانك ملی گرجستان كلیه مطالبات و تعهدات سیستم بانك ی اتحاد جماهیر شوروی سابق را نسبت به بانك های موجود در این كشور عهده دار شد.


در مقايسه با سيستم بانكي زمان اتحاد شوروي، بانك ملي گرجستان هيچ نقشي در تأسيس بانك هاي تجاري و تعيين نرخ هاي بهره ندارد. به عبارت ديگر اصولاً بانك ها خودشان در تعيين اين موارد آزادي عمل دارند. طي سا لهاي اخير، تأسي س بانك هاي كوچك در گرجستان از رشد سريعي برخوردار بود، تعدادي از اين بانك ها به خاطر خارج ساختن سرمايه، توسط پس انداز كنندگان، ورشكست شده اند. ادامه اين روند بانك ملي را سرانجا م وادار ب ه عكس العمل كرد. در پي اين امر در دسامبر سال 1994 مجوز فعاليت 28 بانك تجاري به خاطر نداشتن سرمايه كافي از سوي بانك ملي به تعليق درآمد. در حال حاضر هر شعب ه بانكي براي شروع فعاليت خود م يبايست ذخيره واحد 50 دلار باشد. / پول گرجي آن معادل 000 در سا ل 1998 مجوز فعاليت بانك درياي سياه با كمك بانك بين المللي ترميم و توسعه يونان و همچنين افتتاح شعبه املاك بانك تركيه صادر شده است. در سال 2006 سهم سرمايه گذاري خارجي كل بانك هاي بازرگاني گرجستان بالغ بر 58 % بود.
در مقایسه با سیستم بانكی زمان اتحاد شوروی، بانك ملی گرجستان هیچ نقشی در تأسیس بانك های تجاری و تعیین نرخ های بهره ندارد. به عبارت دیگر اصولاً بانك ها خودشان در تعیین این موارد آزادی عمل دارند. طی سا لهای اخیر، تأسی س بانك های كوچك در گرجستان از رشد سریعی برخوردار بود، تعدادی از این بانك ها به خاطر خارج ساختن سرمایه، توسط پس انداز كنندگان، ورشكست شده اند. ادامه این روند بانك ملی را سرانجا م وادار ب ه عكس العمل كرد. در پی این امر در دسامبر سال 1994 مجوز فعالیت 28 بانك تجاری به خاطر نداشتن سرمایه كافی از سوی بانك ملی به تعلیق درآمد. در حال حاضر هر شعب ه بانكی برای شروع فعالیت خود م یبایست ذخیره واحد 50 دلار باشد. / پول گرجی آن معادل 000 در سا ل 1998 مجوز فعالیت بانك دریای سیاه با كمك بانك بین المللی ترمیم و توسعه یونان و همچنین افتتاح شعبه املاك بانك تركیه صادر شده است. در سال 2006 سهم سرمایه گذاری خارجی كل بانك های بازرگانی گرجستان بالغ بر 58 % بود.





نسخهٔ ‏۲۷ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۴۷

فصل سوم: نظام اجتماعی


خصائص ویژه اجتماعی

تأمین اجتماعی

تا دهة 1980 جمهوری گرجستان در زمینه بهداشت و درمان از استاندارد بالایی برخوردار بود. گرجستان به نسبت سرانه جمعیت خود در دوران شوروی سابق بیشترین رقم را در تعداد پزشك داشت (هر 1000 نفر 5 پزشك) و از این لحاظ در جایگاه اول قرار داشت. بیمارستان ها و كلینیك های پزشكی گرجستان در دورا ن شوروی از تجهیزات پزشكی پیشرفته ای برخوردار بودند، خدمات پزشكی عمومی رایگان، یارانه مردمی (نان و برق) مستقیماً از طریق بودجه دولتی تأمین و پرداخت می شد. بنیاد تأمین اجتماعی گرجستان در سالهای پس از استقلال كمك های مالی فراوانی به اقشار نیازمند ارائه می داد، منابع صندوق مذكور عمدتاً در مواردی چون پرداخت هزینه درمان، كمك هزینه زندگی، ناتوانی موقت، فوق العاده كودك و افراد آسیب دیده اختصاص می یافت.

از اواخر دهه 1980 به بعد با وقوع جنگ های داخلی و حركتهای استقلال طلبانه سیستم تأمین اجتماعی و بهداشت جمهوری گرجستان به نسبت سایر جمهوری های سابق شوروی آسیب بیشتری دید، و دچار نابسامانی و ركود شد، در پائیز 1994 سازمان برنامه جهانی برای غذا وابسته به سازمان ملل نسبت به وقوع قحطی در میان برخی از اقشار جامعه گرجستان در طی ماه های زمستان هشدار دارد. قطع برق و آب در ساعت های متوالی در تمامی شهرهای گرجستان حتی تفلیس امری عادی تلقی می شد.

حمل و نقل عمومی، خدمات بهداشتی و درمانی اغلب دچار وقفه در ارائه خدمات بودند. كمبود مواد غذایی بویژه نان بدلیل جنگ های داخلی و قطع راه ارتباطی با روسیه تشدید شده بود. در سال 1993 جمهوری گرجستان از سوی سازمان بین المللی همكاری های اقتصادی و توسعه به عنوان یك كشور در حال توسعه شناخته شد. این شناسایی به منزله سقوط استاندارد زندگی در كشوری كه در شوروی سابق از

ثروتمندترین جمهوری ها بود، تلقی می شد. گزارش های آماری سال 2007 نشان دهنده این است كه برای هر 1000 نفر گرجی 5 پزشك وجود دارد.

بهداشت و درمان

پس از بازگشت ثبات نسبی به گرجستان به منظور بازسازی سیستم بهداشت و درمان، بانك جهانی طی هماهنگی با صندوق بین المللی پول، غیردولتی نمودن بخش بهداشت و درمان در گرجستان را در زمره برنامه های ضروری جهت اجراء در این جمهوری قرار داده و در این راستا مقرر گردید ارائه كلیه خدمات پزشكی در گرجستان از تاریخ 10 اگوست 1995 براساس پرداخت توسط متقاضیان مربوطه انجام پذیرد. متوسط عمر در گرجستان 73 سال است. وضعیت بهداشت و درمان گرجستان را در سال 2007 می توان در جدول زیر نمایش داد:

میزان تولد به ازاء هر 1000 نفر                                            54/10

میزان مرگ و میر به ازاء هر 1000 نفر                                  37/9

مرگ و میر كودكان زیر 5 سال به ازاء هر 1000 نفر                    45 (2005)

نرخ زاد و ولد برای هر زن                                         42/1 نوزاد (2005)

میزان ابتلا به بیماری ایدز در بزرگسالان                                   2/0 (2005)

تعداد افراد مبتلا به بیماری ایدز در كشور                                   3000 نفر (برآورد سال 2003)

تعداد افرادی كه تاكنون از بیماری ایدز فوت شده اند              200 نفر (برآورد سال 2003)

تعداد پزشك برای هر 1000 نفر                                             09/4 (2003)

تعداد تخت بیمارستان برای هر 1000 نفر                                  8/3 (2005)

هزینه های درمانی عمومی (درصد نسبت به كل)                           4/27 (2005)


وضعیت زنان در جامعه

در قانو ن اساسی گرجستان و به طور كلی در حقوق زنان رسماً با مردان و مردان نیز با زنان برابرند. این در حالی است كه قوانین و مقررات حقوقی موجود نیز از زنان در برابر سختیها و شداید از جمله كارهای شبانه، كار در معادن یا بخش های خاصی از صنعت حمایت می كنند. اما در این معنا تساوی این دو گروه (زنان و مردان) به معنای برابری كامل آنها نیست. به عنوان مثال زنان در زمینه انجام كارهای دشوار صنعتی و یا در زمان زایمان نیاز به مقررات ویژه ای دارند. در همین راستا زنان زودتر از مردان بازنشسته می شوند، از خدمت زیر پرچم معاف بوده و مادران بیوه از برخی بیمه و تسهیلات اجتماعی ویژه برخوردارند كه مردان مشابه از آنها بهره مند نیستند.

میزان مرگ و میر در نزد مردان در گروه های سنی خاص بیشتر از زنان است. علل این مرگ و میر عمدتاً ناشی از نارسایی های مغزی و قلبی، وجود تومورهای بدخیم، سرطان نای و ریه و مشكلات سیستم گوارشی می شود. همچنین در مقایسه با زنان، مردان زمینه های بیشتری در مورد اقدام به خودكشی و مرگ های ناشی از خودكشی دارند. طول عمر متوسط مردان در گرجستان هفت سال كمتر از زنان است. احتمالاً فشارها و استرسهای روزافزون سالهای اخیر به همراه عادات سنتی نادرست غذایی، مصرف مواد الكلی و دخانیات در تشدید این امر مؤثر بوده است و نكته قابل توجه این است كه عادات مذكور نمی تواند به آسانی از طریق وضع قوانین تغییر یابد.

همین مساله در مورد زنان نیز دیده می شود؛ به طوری كه قانون نمی تواند باعث تغییر برخی نگرش های سنتی به زن شده و حامی آنان در مورد مسئولیت دوگانه خانه داری و كار در خار ج از خانه باشد. حوزة كارها و مشاغل تخصصی نمونه ای روشن از این مساله است. قبل از استقلال گرجستان (سال 1989 میلادی ) سهم زنان كارمند در زمینه مشاغل تخصصی 77 درصد در میا ن گروه سنی 25 تا 54 ساله بود و بیشترین میزان یعنی 82 درصد در گروه سنی 40 تا 44 سا ل دیده می شد. مردان و زنان در گرجستان در زمینه میزان تحصیلات دانشگاهی و دبیرستانی تقریباً در وضعیت مشابهی قرار دارند. تحصیل كردگان دانشگاهی مشاركت وسیعی در مشاغل تخصصی دارند كه این مشاركت بسیار نامتناسب است. 71 درصد كل پزشكان گرجستان را زنان تشكیل می دهند. 63 درصد معلمان (شغلی كه در زمان شوروی سابق از موقعیت پایینی برخوردار بود) را نیز زنان شكل داده اند؛ این درحالی است كه مشاركت زنان در سایر مشاغل از حد متوسط نیز پایینتر است. به عنوان نمونه این میزان مشاركت در زمینه مشاغل تخصصی اقتصادی 39 درصد و در زمینه مهندسی 27 درصد است.

با این حال زنان به طور كلی در زمینه یافتن مشاغل مناسب با تحصیلات خود با مشكل مواجه هستند. در مورد برخی مشاغل پیش فرض های نسبی موجود علیه زنان توجیهی برای این مساله است. علاوه بر آن دلایل ارایه شده در مورد ضرورت انجام كارهای مربوط به منزل و بچهداری باعث گردیده تا زنان نتوانند تجارب و توانایی های تخصصی خود را افزایش دهند. دو سوم دختران بعد از ازدواج به مهارت های تخصصی خود چیزی اضافه نمی نمایند. اكثر زنان قادر به كسب مشاغل مناسب نبوده و لذا به دنبال مشاغلی هستند كه با داشتن شرایط نامناسب كاری حداقل از حقوق و درآمد بالاتر برخوردار بوده و تسهیلاتی چون بیمه و بازنشستگی بیش از موعد را در برداشته باشد. این چنین مشاغل اغلب شامل شیفته ای كار شبانه، كارهای سخت بدنی و یدی، كار در شرایط نامناسب بهداشتی و تماس با مواد شیمیایی زیان آور، كار در اماكن پر سر و صدا و گرد و خاك و برخی اوقات كار در اماكن غیرقانونی می باشد.

علاوه بر شرایط كاری، زنان گرجی به همراه سایر زنان دنیا با مشكل چگونگی تركیب وظیفه خانه داری و كار در خارج از خانه مواجه هستند. در این مورد تفكرات سنتی در گرجستان رایج است. مردان در مواقع معمولی آماده مشاركت در كارهای منزل و یا مراقبت از بچه ها نیستند. بدین ترتیب مسئولیت مذكور نیز كاملاً بر دوش زنان افتاده است و باعث محرومیت آنان از داشتن اوقات بیكاری و فراغت برای انجام امور شخصی و یا همان گونه كه قبلاً ذكر شد پیگیری علاقه های تخصصی در مورد مشاغل خود گردیده است.

با این همه روابط خانوادگی و ازدوا ج به خودباوری و ایجاد اعتماد به نفس در نزد زنان كمك می نماید. با توجه به اهمیت نهاد خانواده و روابط خویشاوندی در جامعه گرجستان نقش زن به عنوان یك مادر بیش از كار او اهمیت دارد. زنان در حال حاضر مشاركت فعالی در روند احیای اقتصادی گرجستان دارند. به عنوان نمونه تعداد زنان دكه دار بیشتر از مردان است. این درحالی است كه نوع فعالیت تجار رو ح تجارت خرده فروشی را شكل می دهد، سهم زنان در فعالیت های خرد اقتصادی در حال افزایش است.

معضلات اجتماعی

مشكلات نژادی

گرجستان ذاتا كشوری چند نژادی است با تمامی منافع و معایبی كه چنین وضعیتی در بردارد. فروپاشی ناگهانی شوروی به عنوان یك كشور قوی و یكپارچه می تواند تا حدودی نتیجة شكست طرح هماهنگی گروه های مختلف نژادی باشد. گرجستان كه در حال حاضر از توسعه ناپاپداری برخوردار بوده در رابطه با گرایش های استقلال طلبانه و جدایی خواهی گروه های متعدد نژادی با مشكلات عدیده ای روبرو است.

البته قبلاً نیز این نوع تمایلات به اشكال گوناگون خودمختاریهای ملی در زما ن شوروی سابق دیده شده بود. مشكلات ناشی از این مسایل به ویژه در جایی كه اقلیت ها به لحاظ جغرافیایی متمركز باشند بیشتر جلو ه می نماید. در گرجستان نمونه این اقلیت ها مردم آبخازیا و اوستیا هستند. سایر گروه های نژادی یا مذهبی نیز علیرغم اینكه نقش مهمی در صحنه سیاسی و اجتماعی گرجستان دارند مورد كم توجهی قرار می گیرند.

ساختار نژادی و توزیع جغرافیایی گروه های نژادی در طول سال های گذشته و بر اثر جنگ های داخلی و درگیری های نظامی در آبخازیا و منطقه تسخینوالی به وضوح دچار تغییراتی شده است و آوارگی هزاران نفر در گرجستان و یا مهاجرت آنان را باعث گردیده است. تعداد زیادی از روس ها و یونانی ها به دلایل ایدئولوژیكی و یا در جهت بدست آوردن زندگی بهتر به موطن تاریخی خود مهاجرت كرده اند. تعدادی از یهودیان نیز در فلسطین اشغالی سكنی گزیده اند و از گرجستان مهاجرت نموده اند. همچنین بسیاری از اقلیت های ارمنی و برخی از گروه های روس زبان به همراه تعداد زیادی از مردم گرجستان در جستجوی محل سكونت به كشور روسیه، اروپای شرقی و نقاط دیگر مهاجرت كرده اند.

در این میان برخی گروه های كوچك نژادی وجود دارند كه خود را گرجی می دانند اما از ویژگیهای خاصی از قبیل دین (مانند بسیار ی از آجاری ها و مسختیها) كه ادعای مسلمانی دارند یا عده ای كه در جنوب مسختی كه كاتولیك هستند و یا زبان مشخص مانند زبان مورد استفادة مگرلها كه شمار آنها بالغ بر یك میلیون نفر میگردد و یا زبان اسوان كه هزاران نفر به آن تكلم می كنند، برخوردارند. همچنین گروه كوچكی وجود دارند كه به زبان لاز صحبت می كنند كه این زبان به مردم مگرل نزدیك است.

این درحالی است كه تعداد قابل ملاحظه ای از جمعیت لازها در كشور همسایه گرجستان یعنی تركیه زندگی می كنند. اعضای این گروه نژادی عمدتاً خود را متعلق به دو سطح از قومیت می دانند. این مساله پدیده ای است كه در تمامی نقاط منطقه قفقاز طبیعی می باشد.

مشكلات بین قومی اقلیت ها در مناطق متمركز جغرافیایی (به ویژه آبخازیا و قفقاز مركزی) ریشه در عوامل مختلفی دارد. منافع یا معضلات اقتصادی به همراه چشم انداز نه چندان مناسب خودمختاری سیاسی و فرهنگی و تحریكات و اشاعه امیال و گرایش های ناسیونالیستی در اوایل استقلال این كشور از جمله این عوامل هستند.

بسیاری از این تحریكات كه به صورت بیانیه و انتشارات مختلف رسمی و غیررسمی بیان گردیده ناشی از عوامل سیاسی خارجی و در راستای منافع ملی و ناسیونالیستی این گروه از كشورها است. كشورهای یاد شده همان كشورهایی هستند كه سعی در حفظ وفاداری گرجستان به شوروی سابق و تلاش در جهت بازگرداندن این كشور و سایر جمهوری ها به اتحاد جماهیر شوروی دارند.

سایر اقلیت های نژادی نیز كه گرایشات سیاسی كمتری دارند در زمینه حفظ اصالت فرهنگی خود، مشاركت و تأثیرگذاری در زندگی سیاسی و تصمیمگیری با مشكلاتی مواجهند. این گروه ها ممكن است با تبعیض های مختلفی چون تبعیض در كسب مشاغل تخصصی، مسكن یا فرصت های مشاركت در روند خصوصی سازی روبرو گردند. این گروه ها همچنین احتمال دارد به علت عدم آشنایی كامل با زبان گرجی از برخی امتیازات محروم باشند این درحالی است كه در زمان شورو ی سابق این مساله نتایج سوء كمتری را برای آنان به همراه داشت.

افراد عضو اقلیتهای نژادی نیز مشكلات خاص خود را دارند. در این زمینه درگیری های منطقه آبخازیا و اوستیای جنوبی را می توان مد نظر قرارداد. از حدود 170 هزار اوستی در گرجستا ن 100 هزار نفر در خار ج از منطقه در جنوب اوستیا و عمدتاً در مناطق كوهستانی و در مناطق مرزی و شمالی گرجستان و نیز در تفلیس و روستاوی زندگی می كنند. تنشهای موجود و نیز شرایط نامناسب زندگی به واسطه درگیری های نظامی در منطقه تسخین والی باعث مهاجرت های گستردة مردم به سمت شمال قفقاز و روسیه گردیده است. البته تعیین تعداد دقیق مهاجران به آسانی میسر نیست. در این میان اوست ها روابط فرهنگی بسیار نزدیكی با گرجی ها دارند به طوری كه ازدواج های فامیلی میان این دو گروه در حال حاضر بسیار معمول و مرسو م است. همچنین جمعیت قابل ملاحظه ای از گرجی ها نیز در شمال اوستیا زندگی می كنند. این مساله طبیعتاً اسكان مجدد اقلیت اوست ها را در سكونت گاه های مشتر ك آنان بعد از فروكش كردن تنش ها تسهیل می نماید.

اما مشكل مشترك و عمدة ارامنه و آذر یها در گرجستان توسعه نیافتگی منطقه جنوب كشور است. این منطقه جایی است كه بسیاری از افراد یاد شده در آ ن زندگی می كنند. علاوه برآن مساله خصومت و دشمنی داخلی میان ارامنه و آذریها بر سر مساله قره باغ را نیز باید متذكر شد كه این مساله كه گاهی به صورت بروز اعمال تروریستی در مورد لوله های گاز یا جاده های منتهی به ارمنستان و آذربایجان مشاهده

می شود. از سایر مشكلات این گروه ها باید به روابط اقتصادی ضعیف ارامنه در جنوب با سایر نقاط گرجستان اشاره كرد كه عمدتاً ناشی از فقدان سیستم حمل و نقل مناسب در این منطقه است. با توجه به همین مشكلات ارامنه به جای گرجستان به مناطق شمالی ارمنستان توجه و تمایل بیشتری دارند.

عمده ترین مشكل روس ها در گرجستان این است كه بیشتر آنها به گرجی تكلم نمی كنند، درحالی كه این مساله قبلاً چندان مورد نیاز نبود. مشكل دیگر این اقلیت، نبود نظام خویشاوندی و قومی با گرجی ها است كه این امر می توانست به كاهش تأثیرات بحران اقتصادی كمك نماید. و بالاخره مشكل اقلیت ترك مسختی را باید ذكر كرد كه كاملاً متفاوت از مشكلات اقلیت های دیگر است. اكثریت عمده افراد این گروه در سال 1944 میلادی توسط استالین دیكتاتور شوروی از مناطق جنوبی گرجستان به آسیای مركزی انتقال داده شدند. از میان تعداد زیادی از این افراد كه خواهان بازگشت به گرجستان بوده اند تاكنون تنها حدود صد نفر اجازة بازگشت پیداكرده اند. البته پیشرفت هایی در این زمینه به وقوع پیوسته است؛ به طوری كه به عنوان نمونه تعدادی از دانش آموزان جوان متعلق به این گروه در دبیرستانهای گرجستان مشغول تحصیل هستند اما به نظر می رسد مشكلات این گروه كه آثار اقتصادی و سیاسی و نیز اخلاقی برای آنان به دنبال دارد برای مدت های طولانی به صورت یك موضوع حساس باقی خواهد ماند.

محیط زیست طبیعی و شهری

جدیت معضلات زیست محیطی در گرجستان در مقایسه با بیشتر جمهوری های شوروی سابق كمتر است. گرجستان این شانس را داشت كه پروژه های عمدة شوروی سابق كه به تخریب قسمت های عمده ای از محیط زیست محیطی از جمله اورال و آسیای مركزی منجر می گردید در این كشور اجرا نشد. امروزه تنها كمتر از ده كارخانه صنعتی در گرجستان به عنوان تهدید عمدة زیست محیطی به حساب می آیند.

در آن سو گرجستان در زمینه نبود انگیزه برای حمایت های زیست محیطی با شوروی سابق اشتراك داشت و در همین راستا تنها چند نهاد و قوانین حامی محیط زیست وجود داشت. استانداردهای شوروی سابق جزو بالاترین و سخت گیرترین استانداردهای دنیا محسوب می شد اما تعلق تمام زمین ها و منابع طبیعی به دولت و عدم توجه به مواد خام و مواد سوختی انگیزة كمی را برای حفاظت از محیط زیست در نزد افراد و عموم به وجود آورده بود. همچنین در تضاد موجود میان تولید و حمایت و توجه به محیط زیست همواره تولید در اولویت قرار داشته است. یك مدیر ممكن بود در اثر عدم موفقیت از رسیدن به اهداف تولیدی كارخانه خود عضویت در حزب و یا شغل خود را از دست بدهد. اما در مورد آسیب رسانی به محیط زیست حداكثر مجبور می شد حقوق یك ماه خود را به عنوان جریمه بپردازد.

مردم عامی نیز به همین ترتیب انگیزة چندانی برای حفظ یا حمایت از محیط زیست ندارند. آب شیرین و گاز طبیعی از نظر این مردم متعلق به همه افراد بوده این درحالی است كه در مقابل طبیعت به طور كلی به شخص خاصی تعلق نداشته و لذا هیچ كس جوابگوی آسیب رسانی به آن نبوده است. از سویی تبلیغات زیست محیطی به ندرت دیده می شود و آنچه كه از این نوع تبلیغات وجود داشته است همانند تبلیغات های دیگر چندان مورد توجه واقع نمی شد.

محیط زیست گرجستان به صورت غیرقابل برگشتی آسیب ندیده است. آمار رسمی شوروی سابق، قبل از استقلال این كشور شهرهای روستاوی و زستافونی را در میان 103 شهر آلود ه دنیا و دارای شرایط خطرناك از لحاظ آلودگی هوا قرار داده بود. اما تجزیه و تحلیل های دقیق تر تصویر كاملاً متضادی را نشان می دهد. به عنوان نمونه در زمینه دفع آلودگی های هوا دلایلی برای امیدواری وجود دارد. 23 آلاینده های ناشی از فعالیتهای صنعتی، از سه كارخانه صنعتی منشاء میگیرد (درصد باقی مانده ناشی از شش كارخانه دیگر است). با توجه به اینكه تقریباً صنایع خطرناكی به لحاظ اكولوژیكی در گرجستان وجود ندارد و نیز انباشت زباله های صنعتی در تعداد محدودی از كارخانه ها دیده می شود لذا زمینه اقدام برای جلوگیری از آلودگی هوا تسهیل می گردد. اگرچه تجهیزات موجود فرسوده بوده و نظم و انضباط سفت و سختی در زمینه كنترل صنایع دیده نمی شود و كاركنان كارخانه ها از تخصص لازم برخوردار نیستند اما این عوامل مانع از اجرای اصلاحات سریع و مناسب نخواهد بود.

با این حال دو معضل عمده و مرتبط به هم به نام جنگل زدایی و فرسایش زمین در گرجستان وجود دارد. این درحالی است كه در گرجستان همواره زمین مناسب و كافی برای تأمین غذای مردم وجود نداشته است. علاوه برآن، منابع محلی آلودگی از قبیل سیستم جمع آوری زباله در تفلیس و برخی شهرهای بزرگ دیگر این كشور باعث نگرانی است. آلودگی دریای سیاه نیز یك نگرانی عمده بین المللی است اگرچه میزان مشاركت گرجستان در آسیب رسانی به این دریا نسبتاً كم بوده و در این آلودگی دخالت كمتری داشته است.

فرسایش زمین عمدتاً ناشی از به كار گیری روش های نادرست كشاورزی به ویژه در مناطق كوهستانی است كه بخش قابل ملاحظه ای از زمین های كشاورزی با شیب بیش از 20 یا 30 درجه در این مناطق وجود دارند. در این میان جنگل زدایی به ویژه در سال های اخیر به فرسایش زمین كمك كرده است. در این روند جمعیت، ابتدا در روستاها و اخیراً در شهرها با قطع بی رویه درختان برای تأمین سوخت مورد نیاز خود مؤثر بوده اند. قطع درختان برای تهیه الوار و صدور آ ن به كشورهای دیگر معضل دیگر زیست محیطی گرجستان است.

البته راه حل هایی برای حل مشكلات فوق وجود دارد كه متضمن منابع مالی زیادی نیست. اما مدیریت و كنترل مناسبی را طلب می نماید. به عنوان مثال در صورتی كه مقامات محلی بخواهند، قادرند مشكل قطع غیرقانونی و بی رویه درختان برای صادرات را كه به شدت در حال گسترش است به سرعت كنترل و متوقف نمایند. این مساله كه آیا كشاورزی همچنان به عنوان فرسایش زمین باقی خواهد ماند یا نه بستگی به سیاست های كشاورزی در آینده دارد. آنچه مشخص است این است كه با اتخاذ یك سیاست اصولی و موثر و اجرا ی دقیق آن مساله و معضل فرسایش زمین می تواند دفع گردد. اما با توجه به قوانین سخت حقوقی و اقتصادی بسیاری از اقدامات مفید و موثر برای توسعه و حفظ محیط زیست نمی تواند در سیستم معمولی اقتصادی اجرا گردد.

حال با توجه به عدم وجود اقتصاد عملگرا در گرجستان و نیز نیاز به اصلاحات اساسی در ساختار حقوقی موجود این كشور طرح مسئله فوق در مورد گرجستا ن منتفی است. از سویی با توجه به این كه اقتصاد گرجستان در نخستین مراحل رشد خود قرار دارد ارایه قوانین، هنجارها و اقداما ت فنی در جهت كنترل محیط زیست در آینده چندان مشكل نخواهد بود اما آنچه مشخص است مردم هر زمان با وضع قوانین جدید و انجام اقدامات نو و یا پرداخت مالیات های تازه مخالفت مینمایند و به طور كلی یك عدم تمایل در مورد پذیرش آیین ها و ابتكارا ت جدید در بین آنها وجود دارد. به عنوان نمونه اصل "پرداخت های مربوطه به آلاینده ها" می تواند به آسانی ارایه شود و به صورت قانون در بیاید، اما سوا ل این جا است كه آیا علاقه و عزم و اراده ای برای عمل به آن وجود دارد و نیز اولویت های دولت در این زمینه كدامند.

دخالت در این مورد و حل مشكلات بسیار آسانتر است زیرا همانگونه كه قبلاً ذكر شد بسیاری از معضلات زیست محیطی در گرجستان مربوط به تكنولوژی نبوده و ارتباط مستقیم با سوء مدیریت و یا فقدا ن سازمان كارآمد لازم دارد لذا منابع مالی عمده ای مورد نیاز نخواهد بود. به عنوان مثال 45 % آلودگی هوای تفلیس كه ناشی از رفت و آمد وسایل موتوری است به فقدان مدیریت ترافیك، عادات نادرست رانندگی و وضعیت نامطلوب فنی وسایل نقلیه برمی گردد كه كلیه این نواقص می تواند با یك سرمایه گذاری نه چندان زیاد تحت كنترل درآید. اما آلودگی دریای سیاه یك معضل جدی بین المللی است كه سهم گرجستان در ایجاد این آلودگی در مقایسه با سایر كشورهای منطقه نسبتاً جزئی است. با این حال در جهت كنترل ورود انواع فاضلاب های تصفیه نشده به این دریا از طریق شهرهای ساحلی و یا از طریق تأسیس صنایعی چون پالایشگاه نفت باتومی و یا صنایع دیگر اقدامات بیشتری باید صورت پذیرد. در این میان فرسایش ساحلی دریای سیاه نیز عمدتاً ناشی از فقدان مواد رسوبی است كه معمولاً از طریق رودخانه ها به درون آن وارد و تأمین می شد. این مواد رسوبی در حال حاضر پشت سدهای مختلفی كه در جهت تولید برق و الكتریسیته ایجاد شده اند جمع و مسدود شده اند كه نمونه بارز آن در اینگوری مشاهده می شود. حفاری های بی رویه و عمدتاً غیرقانونی در بستر رودخانه ها و در مناطق ساحلی به روند فرسایش كمك می كند. البته مشكل اخیر قابل رفع بود و میتوانست به جای رودخانه ها و مناطق ساحلی در نواحی كه از سنگ های قدیمی و بی مصرف انباشته شده بوده صورت بگیرد.

از آنجایی كه كشاورزی تنها منبع عمده تخریب محیط زیست در گرجستان به شمار می آید، لذا دخالت در این زمینه و برنامه ریزی در این راستا می تواند در جلوگیری از تخریب محیط زیست بسیار مؤثر باشد. البته با توجه به گستردگی وسعت زمین های فرسایش یافته در طول سال های گذشته اقدامات محدودی را می توان در این زمینه انجام داد با این حال زمین های موجود فعلی در گرجستان به حد طبیعی خود نزدیك هستند. از سویی سیستم قدیمی كشاورزی كه از زمان شوروی سابق وجود داشته از بین رفته و الگوهای جدیدی در حال شكل گیری هستند. افزایش نقل و انتقال وسایل موتوری در جهت محل بار و كالا در سیستم بزرگراه های شمال جنوب و یا شرق و غرب (در راستای احیای جاده ابریشم بین آسیا و اروپا) می تواند آسیب های زیست محیطی جدی را به دنبال داشته باشد. آثار چنین آسیب هایی امروزه در اروپای غربی دیده می شود. در یك جمع بندی دولت گرجستان در مورد استفاده از فن آوری های بی خطر زیست محیطی به ویژه در بخشهای انرژی و كشاورز ی به نظر می رسد كه تمایل زیادی داشته باشد. این فن آوری ها شامل فن آوری هایی است كه در كشورهای غربی به علت هزینه بالا و مشكلاتی كه در بردارند چندان مورد توجه واقع نمی شوند اما بدست آوردن آن برای گرجستان در حال حاضر امكان پذیر است. در این زمینه قبلاً پیشرفت هایی به صورت آزمایشی صورت گرفته است.

در آغاز سال 1993 میلادی و با توجه به عدم توانایی دولت گرجستان در تأمین سوخت داخلی و عدم وجود راه حل مناسب دیگر، ابتدا ساكنین مناطق روستایی و سپس ساكنین مناطق شهری مجدداً به قطع درختان روی آوردند. توجه به این نكته لازم است كه گرجستان كشوری است با كوه های شیب دار و این شیب ها با پوشش درختان پوشیده شده است. تنها 17 درصد از درختان در دامنه های با شیب كمتر از 20 درجه قرار دارند.

علاوه بر حدود 2 میلیون هكتار از جنگل های دولتی 78 درصد در دامنه های با شیب بیش از 20 درجه قرار داشته و 43 درصد در دامنه های با شیب بیش از 30 درجه واقعند. امروزه فرسایش خاك، ریزش خاك كوه ها و فرود آمدن بهمن از نتایج بهره برداری های بی رویه از درختان این مناطق است. در بخش شرقی گرجستان جنگل زدایی به معنای نابودی آبهای سطحی و زیرزمینی است. امروزه مردم باید خانه های خود را گرم كنند و لذا تا جایی كه می توانند درختان در دسترس را قطع می كنند. دانش نسبی جنگل بانی كه شامل حفاظت از جنگل می شد آشكارا به فراموشی سپرده شده است. در حال حاضر در اطراف تفلیس الوار توسط افراد برای فروش تولید میشود و این افراد حضور خود را قانونی دانسته و نفعی در حفاظت از جنگل ها ندارند. اكثر جنگلهای اطراف تفلیس با هدف جلوگیری از فرسایش زمین درختكاری شده و لذا تخریب آنها از حساسیت زیادی برخوردار است.

یكی دیگر از عوامل محركه تخریب گستردة جنگل ها قیمت بالای الوار و چو ب درختان در كشور همسایه تركیه است. در این رابطه منطقه آجاریا به ویژه بیشترین آسیب را از بهره برداری های تجاری دیده است و تمام دامنه كوه های این منطقه عاری از پوشش درختان شده است. از نتایج این مساله این كه در اواخر دهه 1980 میلادی به دنبال وقوع سیل در این منطقه هزاران نفر بی خانمان شدند. الگوی فعلی جنگل زدایی آینده نگران كننده ای را برای منطقه به همراه خواهد داشت. سایر بخشهای غربی گرجستان با توجه به میزان رطوبت بالا و بارندگی های فراوان به صورت مشابهی در معرض خطر قراردارد. مقامات محلی در این زمینه دخالت نمی كنند زیرا آنها یا منابع لازم را در اختیار ندارند و یا اینكه علاقه ای به این مسأله نشان نمی دهند.

مواد مخدر

مصرف مواد مخدر مشكل جدیدی در گرجستان محسوب می شود. آمار موجود نشان می دهد گرجستان در بین كشورهای مشترك المنافع از حیث میزان مصرف مواد مخدر رتبه ی سوم را بعد از تركمنستان و اوكراین دارا است اطلاعات جدید ارایه شده توسط اداره ملی مبارزه با مواد مخدر تعداد افراد معتاد ثبت شده را در حدود چهارهزار نفر می داند. حال با توجه به تعداد تخمینی معتادین ثبت نشده این میزان بین چندین هزار نفر تا 150 هزار نفر برآورد می شود. در آمار اداره مذكور بیشترین میزان اعتیاد به مواد مخدر در میا ن افراد جوان بین 18 تا 25 سال دیده می شود و در این میان گفته می شود تعداد زنان معتاد نیز در حا ل افزایش است.(بنا به یك تخمین، زنان معتاد 10 تا 15 درصد كل معتادین را تشكیل می دهند.)

اعتیاد به مواد مخدر در اواخر دهة 1980 میلادی در شهرهای بزرگ گرجستان به صورت یك مساله و امر عادی درآمده بود و به دنبال جنگ های داخلی در سالهای اخیر این مساله به صورت قابل توجهی در كلیه مناطق این كشور گسترش یافته است. با توجه به ارزانی و دسترسی آسان به مرفین، بیشترین ماده مخدر مصرفی تا اواسط دهه 1970 میلادی مرفین بوده است. در حال حاضر نیز مرفین مورد استفاده اكثر معتادین قرار دارد و در همین حال برخی از این افراد به سوی حشیش، ماری جوانا و برخی مواد افیونی شامل خشخاش كشیده شده اند (خشخاش عمدتاً در بخشهای خارجی منطقه اسوانتی كشت می شود.) در این زمینه تنها مشكل موجود مصرف مواد مخدر نیست، بلكه افزایش جنایات ناشی از حمل و نقل مواد مخدر و تجار ت پر سود آن معضل دیگر این حوزه است. گرجستان میان آسیا و اروپا واقع شده و با توجه به اینكه كنترل مؤثر چندانی در مورد مرزهای متعدد آن صورت نمی گیرد به صورت مسیر حمل این نوع مواد بین روسیه و تركیه تبدیل شده است.

از جمله مناطق عمده ای كه در گرجستان تحت تأثیر مواد مخدر قرار دارند می توان به منطقه گاردابانی در مسیر آذربایجان و منطقه تسخین والی (به ویژه خود تسخین والی و جاوا) و منطقه قازبگی اشاره كرد كه از طریق شمال منطقه اوستیا از روسیه مواد را دریافت میدارد. گفته می شود در گرجستان در نزدیك مرز این كشور با روسیه اتومبیل های مسروقه با مواد مخدر مبادله می شوند.

ورزش

انستیتوی علمی پژوهشی تربیت بدنی مركز اساسی تمام فعالیت های ورزشی در جمهوری گرجستان می باشد. امروزه در فعالیت مجامع و انجمن های ورزشی گرجستان كه از افراد داوطلب تشكیل شده اند، از قبیل انجمن های "كاریشنخالا" "گانتیادی"، "دینامو"، و غیره، قریب یك میلیون نفر شركت دارند كه از میان آنها 200 هزار تن زن هستند.

در جمهوری گرجستان بالغ بر شش هزار و پانصد گروه و باشگاه تربیت بدنی وجود دارد كه در 68 رشته ورزشی مشغول فعالیت می باشند. در میان این رشته ها ورزش های سنتی ملی نیز وجود دارند. از ورزش های سنتی، كشتی "چیداوبا" بازی باستانی باتوپ "له لو" و یكی از انواع بسیار جالب شمشیربازی یعنی "پاریكاوبا" و انواع مختلف مسابقات اسب دوانی و چابك سواری از قبیل "تسخن بورتی" (بازی با توپ در حال سواركاری كه شبیه چوگان بازی است)، "قاباخی" (تیراندازی با كمان در حال تاختن اسب)، "مارولا" و "دوگی" (نوعی اسب دوانی) بیش از همه مورد توجه عموم هستند.

كشتی نیز در گرجستان در سطح بین المللی وجود دارد كه كشتی گیران گرجی در همه مسابقات بین المللی شركت دارند. یكی از معروف ترین روش های كشتی در این كشور سبك كاختیان می باشد. تیم فوتبال "دینامو" تفلیس از تیم های طراز اول بشمار می آید. فعالیت های باشگاه كوهنوردی تفلیس كه در سال 1877 م. تأسیس گردید در نزد عامه شهرت فراوان دارد. نوناگاپرینداشویلی كه بارها قهرمان شطرنج جهان در میان زنان شده است مایه فخر و مباهات ورزش گرجستان است. از جمله ورزش های جدید مورد علاقه مردم گرجستان می توان فوتبال، بسكتبال، راگی، هاكی و وزنه برداری كه اكنون جایگزین ورزش سنتی پولو له لو شده است را نام برد.


جدول شاخص های فرهنگی اجتماعی گرجستان (رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در تفلیس)

جمعیت کشور:    4469200   نفر (2011)

جمعیت پایتخت:    1152000 نفر (2011)

نرخ رشد جمعیت:

0.45 -  %  (2011)

میانگین سنی:

8/38 سال

جمعیت شهری: 2371300 (2011) جمعیت روستایی: 2097900  (2011) رده های سنی:

0- 14 سال 8/15%

15-65 سال 68%

65 سال به بالا 2/16%

شاخص امید به زندگی:

مردان : 6/73 سال

زنان :8/80 سال

متوسط سن ازدواج خانم ها: 26،3 سال 2010 متوسط سن ازدواج آقایان: 30،2 سال 2010 میزان زادو ولد:

با 14،1 % رشد 62585 مورد در سال2010 رسید

میزان مرگ و میر: با 9 % افزایش به 47864 مورد درسال 2010 رسید.
مساحت کشور:69700 کیلومتر مربع
نرخ بیکاری: 16،3 % (2010) تعدا معتادین: 28000 نفر آمار ازدواج:

34675 مورد در 2010

آمار طلاق: 

4726 مورد در سال 2010

جمعیت زیر خط فقر: 8% جمعیت بیکار:31690 نفر (2010)
متوسط میزان درآمد هر خانواده:

597،6 لاری معادل 362 دلار برای هر خانواده (2010)

آمار قتل: 336 مورد در سال 2011 میزان مبتلایان به ایدز: كلاً 2609 نفر که کمتر از 1% می باشد (2010) تعداد زندانیان: 24114 نفر که 1215 نفر زن می باشند
میزان جرایم جنسی:

94 مورد در سال 2010

وضعیت مهاجرت: 18100 نفر (2010) میزان خودکشی: 64 مورد در سال 2011 میزان سرقت: 485 مورد (2011) تعداد فرودگاه هلیکوپتر:

3 باند

کل جرایم به ثبت رسیده:

32263 مورد (2011)

ورود جهانگرد به گرجستان از اول 2011  تاکنون:

2820185 نفر که نسبت به سال قبل افزایش 39 % دارد

تهیه و فروش مواد مخدر:

3776 مورد (2011)

بزهکاری: مورد 32263 (2011) تعداد فرودگاه: 22

تعداد فرودگاه بین المللی:3

حجم سرمایه گذاری در بخش مسکن:151300000 لاری معادل 91696000 دلار (2011) ساختار کشور: 13شهر، 37 شهرک، 61 مرکز روستایی، 450 روستا حمل ونقل بین شهری: اتوبوس و هواپیما و قطار حمل و نقل شهری:   قطار زیرزمینی، ون و تاکسی 
میزان دریافت کنندگان خدمات اجتماعی:   24000 نفر زبان: 71% گرجی، 9% روسی، 7% ارمنی، 6% آذری و 7% دیگر زبان ها تعداد خطوط مترو:2 خط مترو 27 کیلومتر با 22 ایستگاه
سقط جنین: 25600 مورد (2010) میزان مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال: 96 مورد در سال 2010 میزان تخت‌های بیمارستانی نسبت به جمعیت:

12100 تخت برای هر 369 نفر یک تخت بیمارستان

جمعیت شاغل:

1628100 نفر (2010)

جمعیت بیکار:

316900 نفر (2010)

جمعیت فعال و نیروی کار:

1944900 نفر (2010)

درآمد ماهانه بازنشستگان:

100 لاری معادل 60 دلار (2011)

نرخ با سوادی: 99 درصد تورم:    2%  در 2011 توزیع درآمد:160 لاری معادل 98 دلار شاخص تعداد دانشجو:

102270 نفر

وضعیت اقتصادی و معیشتی

نظا م اقتصادی و ویژگیهای آن

تحقیقات باستا نشناسی نشان می دهد گرجستان از دیرباز عمدتاً به دلیل مجاورت با دریای سیاه و گذر جاده ابریشم از آن با بسیاری از سرزمینها و امپراتوری ها تجارت برقرار میكرده است. طلا، نقره، مس و آهن فلزاتی هستند كه همواره از كوههای قفقاز استخراج میگردد. ساخت مشروبات الكلی نیز یكی از سنن بسیار قدیمی این دیار به شمار میاید.

در عصر حاضر، نظر به موقعیت و آب و هوای این كشور، كشاورزی و جهانگردی بخش های اصلی اقتصاد آن را تشكیل داده اند. از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، گرجستان با هدف گذر به اقتصاد بازار آزاد، اصلاحاتی ساختاری و اساسی را در این بخش پایه گذاری كرد. اما همانند تمامی كشورهای تازه به استقلال رسیده دیگر با افول اقتصادی سختی روبرو بود. جنگ داخلی و درگیری های نظامی در اوستیا و آبخازیا نیز به وخامت اوضاع افزود. بدین ترتیب از مقدار تولیدات كشاورزی و صنعتی به شدت كاسته شد. سال 1994 تولید ناخالص داخلی به یك چهارم میزان خود در سال 1989 سقوط كرد. اولین كمك های مالی غرب در سال 1995، با اختصاص اعتبار 206 میلیون دلاری بانك جهانی و صندوق بین المللی پول و اعطای كمك 50 میلیون DM آلمان، به این كشور رسید.

از اوایل دهه 2000 گرجستان تحولات مثبت و مشهودی را در اقتصاد شاهد بوده است. در سال 2007 نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی به 12 درصد رسیده و گرجستان را در زمره یكی از سریعترین اقتصادهای رو به رشد در اروپای شرقی قرار داد. با توجه به اقدامات انجام شده از سوی دولت، این كشور در سال 2006 به عنوان برترین كشور در زمینه اصلاحات تجاری و تسهیل تجارت در بین 151 كشور جهان شناخته شد و در رتبه بندی هریتیج (Heritage Foundation) از نظر انطباق با قوانین تجارت آزاد از رتبه 135 به رتبه 35 ارتقاء یافت. اما نرخ بیكاری در این كشور  6/12% بوده و و مردم آن در مقایسه به كشورهای اروپایی از متوسط در آمد نسبتاً پایین تری برخوردارند. بطور كلی اقتصاد گرجستان در حال دوری از بخش كشاورزی و حركت به سوی بخش خدمات است كه در مقایسه با كشاورزی (9/10%) اکنون 65% تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است.

گرجستان در 5 مه 1992 به عضویت صندوق بین المللی پول درآمد. از آن زمان تاكنون این نهاد بی نالمللی نظارت كاملی بر نحوه بودج هنویسی، اعتبارات، میزان تورم، رشد تولید ناخالص داخلی، بده یهای این كشور و سایر فعالیت های اقتصادی آن داشته و گرجستان برنامه های اقتصادی خود از جمله خصوصی سازی، كه از استراتژی های اقتصادی این كشور می باشد، را بر اساس توصیه های این صندوق انجام داده است. ایجاد بحران در روابط روسیه و گرجستان به جهت اصرار این كشور بر خروج پایگاههای روسیه از گرجستان و تلاش برای جایگزینی صلحبانان سایر كشورها در منطقه مورد مناقشه آبخازیا و اوستیا با صلحبانان روسی، و همچنین سیاست های غرب گرایانه دولتمردان گرجستان و تلاش این كشور برای ادغام در ساختارهای غربی، موجب انعقاد قراردادی بین شركت گازپروم و وزارت انرژی گرجستان در ژانویه 2006 گردید كه بر اساس آن قیمت گاز صادراتی روسیه به گرجستان از 60 دلار در هر هزار متر مكعب به 110 یعنی حدود دو برابر افزایش یافت.

به دنبال آن در سپتامبر همان سال با بازداشت چهار نظامی روسیه در گرجستان به اتهام جاسوسی روابط این دو كشور تیره تر گشت، روسیه سفیر خود را از این كشور فراخواند و كلیه مسیرهای ارتباطی بین دو كشور از جمله مسیرهای ریلی، دریایی، زمینی و هوایی را مسدود و واردات كالاهای صادراتی گرجستان به روسیه به ویژه آبهای معدنی و شراب را تحریم نمود. در حالی كه صادرات گرجستان به روسیه كه در سه ماهه اول سال 2006 به میزان 64 میلیون دلار رسید، در سه ماهه سوم به حدود 9 میلیون دلار كاهش یافت.

پس از ایجاد بحران در روابط دو كشور، روسیه در ماه سپتامبر 2006 اعلام كرد كه قیمت گاز صادراتی به گرجستان را از 110 دلار در هر هزار متر مكعب به 230 دلار افزایش خواهد داد. در حال حاضر مصرف گاز گرجستان در سال 8/1 میلیارد متر مكعب است که با توافق های حاصله 4/1 میلیارد متر مکعب آن از روسیه و به قیمت 235 دلار تأمین خواهد شد. مقامات گرجی انتظار دارند كسری حساب فعلی حاصل از تحریم سال 2006 به مدد درآمد افزایش مبادلات خارجی حاصل از جریان عظیم سرمایه گذاری مستقیم خارجی و افزایش درآمد حاصل از بخش جهانگردی جبران گردد. همچنین این كشور اعتبار قابل توجهی را در سهام بازار بین المللی حفظ كرده است.

در ضمن گرجستان در حال تبدیل شدن به یك راهروی حمل و نقل بین المللی از طریق بنادر باتومی و پوتی است. خط لوله نفت باكو كه از تفلیس و جیهان می گذرد و یك خط لوله گاز موازی آن معروف به خط لوله قفقاز جنوبی از جمله عوامل كمك به این روند محسوب می گردند.

خصوصی سازی

یكی از اهداف محوری اصلاحات اساسی جاری در گرجستان، غیر دولتی ساختن واحدهای تولیدی و خصوصی سازی دارایی ها می باشد. خصوصی سازی دارایی های دولتی در اقتصاد ملی گرجستان در واقع در ماه مارس سال 1993 آغاز گردید. پیش از این تاریخ قانون خصوصی سازی واحدهای تولیدی دولتی در تاریخ 9 اوت 1991 توسط شورای عالی جمهوری به تصویب رسیده و در تاریخ 18 اوت 1992، توسط شورای دولتی جمهوری گرجستان، برنامه دولتی خصوصی سازی گردید. مطابق این برنامه، جریان خصوصی سازی دارایی ها در دو مرحله رشد یافت:

خصوصی سازی خرد، كه عمدتاً در سال های 96-1993 انجام گرفت و شامل واحدهای تولیدی كوچك مربوط به بخ شهای بازرگانی، تغذیه عمومی، صنایع، صنعت ساختمان، كشاورزی و غیره و همچنین واحدهای كم صرفه و زیان آور می گردید.

- خصوصی سازی در مقیاس وسیع كه از سال 1996 آغاز گردیده و تا به امروز ادامه دارد. در حال حاضر خصوصی سازی واحدهای تولیدی متوسط و بزرگ عمدتاً از طریق عرضه سهام آنها انجام می گیرد.

در مناقصه های برگزار شده در ماه های ژوئن و سپتامبر 1997، تعداد بیش از 69 میلیون سهم 265 شركت سهامی تحت مالكیت دولت برای فروش عرضه گردید كه از آن مقدار حدود 64 میلیون سهام به فروش رسید.

جریان خصوصی سازی در سال 1997 وارد فاز جدیدی شد. مبلغ كل مربوط به سرمایه های جذب شده توسط مزایده های برگزار شده در این سال بیش از 100 میلیون دلار بود و در سال های 5ـ2004 به 5/210 میلیون دلار رسید (6/8% افزایش نسبت به سال های 2000 تا 2003 ). خصوصی سازی نیروگاه های تولید برق آبی، شركتهای توزیع انرژی و سازمان های مخابراتی در سال 2006 انجام گرفت. طبق قانون این كشور هر شخص یا سازمان گرجستانی یا خارجی حق شركت در روند خصوصی سازی را دارد.


خصوصی سازی اراضی كشاورزی

بعد از لغو مالیات های صادراتی بر محصولا ت كشاورزی در اواخر سال 1994، دولت سیستم نظارت خود را در این بخش در ژوئن 95 لغو نمود. تا پایان سال 1995، 75% زمین های كشاورزی آماده به بخش خصوصی واگذار گردید. در رابطه با مشكلات حقوقی مربوطه، پارلمان این كشور در مارس 96 قانو ن مالكیت خصوصی زمین های كشاورزی را تصویب نمود ضمن اینكه ثبت مالكیت زمین در نوامبر 96 و اجاره زمین های كشاورزی دولتی توسط بخش خصوصی در سپتامبر و دسامبر 96 به تصویب پارلمان این كشور رسید. تا اواسط سال 2001، 6% از شركت های تولید ماشین آلات، كشاورزی به بخش خصوصی واگذار شد. در اوایل سال 2005 لایحه جدیدی در مورد خصوصی سازی بیشتر اراضی دولتی توسط دولت تهیه شد. از دیگر اقدامات مهم دولت در این بخش می توان به حمایت مالی از سیستم فعالیت های كشاورزی آن هم از طریق ایجاد اتحادیه های كوچك اعتباری كشاورزی اشاره نمود.

گفتنی است كه شرایط موجود در آبخازیا و اوستیای جنوبی مانع از خصوصی سازی به ترتیب 66000 و 5000 هكتار از زمین های كشاورزی این دو منطقه گردیده است. علاوه برآن حدود 52000 هكتار از زمین های گرجستان در مناطق مرزی قرار دارد و حدود 50600 هكتار از زمین ها به مصرف امور علمی و آموزشی و تولید بذر و دیگر موارد می رسد. از دیگر عوامل مخل اجرای خصوصی سازی در گرجستان، شرایط متغیر آب و هوایی و اقلیمی این كشور می باشد. طوری كه 33 درصد كل زمین های كشاورزی (1 میلیون هكتار) با مشكل فرسایش خاك مواجه اند و حدود 217000 هكتار از زمین های كشاورزی شوره زار می باشند.


اوضاع مالی و شاخصهای اقتصادی

واحد پول و اجزاء و برابری آن

در سال های پس از استقلال با وجود جریانات و درگیری های متعدد، امكان به جریان انداختن پول ملی كمتر وجود داشت. روبل روسی و دلار آمریكایی در بازارهای 1991 و - داخلی و مبادلات بازرگانی خارجی مورد معامله قرار می گرفت. در سالهای 94 حتی تا اوایل 1995 نیز "كوپن " در جریان بود كه نتوانست موفقیت كسب كند. در سپتامبر سا ل 1995 پول ملی گرجستان ب ه نام "لاری" به جریان افتاده و روبل و كوپن، پوند از گردش خارج شد. ارزش برابری لاری در زمان انتشار در مقابل دلار امریكا .........................................  اعلام كرده است.


GDP میزان تولید ناخالص داخلی

صندوق بین المللی پول تولید ناخالص داخلی گرجستان در سال 2009 را 1 درصد و بر اساس پیش بینی صندوق مذكور این مجموع در سال 2010 به 3 درصد خواهد رسید. در حالی كه رییس بانك مركزی گرجستان تولید ناخالص داخلی را در 2% اعلام كرده است. رییس بانك مركزی گرجستان معتقد است كه این، سال 2009 رقم در نیمه دوم سال 2009 به 2 درصد برسد.


درآمد سرانه

درآمد سرانه نیز به تبع رشد اقتصادی در سا لهای پس از استقلال با آهنگ منظم و كم رشد داشته است اما در سال های اخیر و به ویژه پس از انقلاب رز و اصلاحات داخلی و سرمایه گذاری های خارجی انجام شده در این كشور، از رشد مطلوبی برخوردار بوده است و در حالی كه در سال 2002 درآمد سرانه بالغ بر 720 دلار بوده و این رقم با رشد قابل توجه در سال 2006 به 1760 دلار رسیده است.

بودجه مالی و كسری بودجه

در اواخر سال های حكومت اتحاد جماهیر شوروی بودجه گرجستان از مقدار كمی مازاد برخوردار بود. حكم اعتبارات ویژه بودجه ای گرجستان از مسكو، بر اساس تخمین صندوق بین المللی پول معادل 9/1 درصد تولید ناخالص داخلی در سال 1989 و 1/5 درصد در سال 1991 بود. از دست دادن یك چنین امتیازی یكی از دلایل اصلیزوال قاطع توازن مالی گرجستان از سال 1991 به بعد بود ه است. بین سالهای 1991 تا 1993 كسری بودجه از 11/3 درصد تولید ناخالص داخلی به 8/33 درصد افزایش داشته است. وقوع حوادث پیش بینی نشده (مثل زمین لرزه سال 1991 ) و بی ثباتی سیاسی طی سالهای 1992 و 1993 و افزایش دستمزدها موجب افزایش هزینه ها و كاهش درآمدها شده بود.

با تعدیل قیمت ها در سطح گستردة كاهش قیمت نان و حمل و نقل تنها از طریق افزایش زیاد یارانه امكان پذیر شده بود. با این حال دولت به منظور جبران یارانه های اختصاص یافته به نان و حمل و نقل اقدام به وضع مالیات بر صادرات مركبات از ماه ژوئن سال 1991 كرد.

با اصلاح نظام مالیاتی كه قانون آن در ماه مارس سال 1993 در مجلس به تصویب رسیده و بر اساس آن مالیات مضاعف و مالیات بر تولیدات داخلی جایگزین مالیات بر فروش شد، وضعیت مالی ای ن كشور بدتر شد. تغییرات اساسی در سیستم مالیاتی گرجستان در ژانویه سال 1994 حاصل شد. نظام مالیاتی جدید مجدداً در دسامبر سال 1994 تحت فشار صندوق بین المللی پول اقدام به افزایش نرخ مالیات مضاعف و مالیات بر تولید تا سقف 20 درصد كرد.

در سال 2004 در گرجستان یك نرخ مالیات 12 درصدی بر درآمد اعلام گشت. به دنبال آن جمع آوری مالیات بطور چشمگیری افزایش یافت كه به این وسیله بطور قابل ملاحظه ای از میزان كسری بودجه عظیم سالهای گذشته دولت كاسته شد. دولت این كشور، كسری بودجه این سال را 7/6% تولید ناخالص داخلی كشور اعلام نمود.


بودجه

در پی بحران جهانی اقتصاد و مشكلات داخلی گرجستان در بودجه سال 2009 این كشور مالیات ها را تا 500 میلیون لاری كاهش داده است. از جمله مالیات بر درآمد 25 میلیون لاری، مالیات بر سود 83 میلیون لاری، مالیات بر ارزش افزوده 314 میلیون لاری، مالیات بر سهام 58 میلیون لاری، مالیات بر عوارض گمرگی 8 میلیون لاری و سایر مالیات ها تا 2 میلیون لاری كاهش می یابند.

برای برقراری توازن میان این كاهش و به منظور بالا بردن توان مالی ادارات دریافت اعتبار 110 میلیون لاری، درآمدهای جاری تا 9/16 میلیون لاری و افزایش خدمات دولتی تا 9/497 میلیون لاری در بودجه پیش بینی شده است.

خدمات خارجی دولت شامل 9/237 میلیون لاری است كه 4/141 میلیون لاری به بانك توسعه آسیایی و 7/96 میلیون لاری جهت اعتبارات سرمایه گذاری اختصاص یافته است. دولت همچنین در بخش خدمات داخلی مبلغ 260 میلیون لاری جهت انتشار اوراق بهادار اختصاص داده است.

در این بودجه همچنین مبلغ 312 میلیون لاری به بودجه وزارتخانه های بهداشت و درمان، كشاورزی، امور پناهندگان و صندوق پروژه های منطقه ای اضافه شده است.


درآمد

،3,149/ 4,235 میلیون لاری است: مالیات بر درآمد 4 /5، درآمد كل سال 2006 ،564/ 521، درآمد سرمایه 5 / درآمدهای جاری حاصل از مواردی غیر از مالیات 7 4,464 میلیون / 194، كل هزین هها و وا مهای خالص 1 / كمك های مالی اهدایی خارجی 3 لاری اعلام شده است.


بدهی های خارجی

مشكلات و بحران های عدیده اقتصادی گرجستان موجب شده است تا این كشور توان پرداخت وام ها و كمك های دریافتی را نداشته باشد، لذا جمع كل بدهی های خارجی این كشور به كشورها و سازمان ها و مؤسسات پولی بی نالمللی تا 1 ژوئن 2009 2 میلیارد دلار یا 26 % از مجموع تولید ناخالص داخلی این كشور بوده است. / معادل 9 طبق پیش بینی معاون وزیر امور دارایی گرجستان این رقم ممكن است تا پایان سال 2009 به 34 % از مجموع تولید ناخالص داخلی برسد. به عقیده ایشان بدهی خارجی رجستان در تولید ناخالص داخلی به زودی به "مرز خطرناك" می رسد كه ممكن است %60 تولید ناخالص داخلی را در بر گیرد.

بدهی این كشور به كشورهای دیگر نیز از این قرار است:

كشور میزان بدهی (میلیون دلار)

روسیه 144

اتریش 96

تركیه 43

تركمنستان 43

آمریكا 41

قزاقستان 27

ارمنستان 18

آذربایجان 15

كویت 4

12 میلیون دلار بابت خرید گاز از ایران در سا لهای / همچنین گرجستان مبلغ 8  1995 و 1996 به این كشور بدهكار است كه در آذر ماه سال 1381 با سفر وزیر دارایی گرجستان به تهران قرارداد استمهال بین دو كشور به مدت 20 سال به امضاء رسید و طرف گرجی در حال اجرای تعهدات خود در این خصوص می باشد. بنا بر آمار وزارت 11/ دارایی گرجستان تا نوامبر 2006 بدهی گرجستان به جمهوری اسلامی ایران مبلغ 4 میلیون دلار بوده است.


نرخ تورم

،%13/8، این میزان تا سال 1999 به روند منفی خود ادامه داد (سال 1996 10 %) تا این كه در سال /9 10 % و در سال 1999 /7، %7/5، در سال 1998 1997 4% رسید. پس از / 2000 به جهت گذر از بحران مالی این رقم مجدداً كاهش یافته و به 6 5 درصد گزارش گشت. / 3 و 6 / آن در سال های 2001 و 2002 نرخ تورم به ترتیب 4 همكاری این كشور با صندوق بین المللی پول، كنترل عرضه پول ملی از طریق بانك ملی

6% رسید و دولت / و اجرای سیاست های صندوق، كنترل تورم شده و در سال 2005 به 7 ، متعهد شد تورم را به صورت عددی یك رقمی حفظ نماید. این میزان در سال 2006 5 درصد اعلام شد. به گفته رییس بانك مركزی گرجستان تورم /5، %8 و در سال 2008 در این كشور در سال 2009 به 3 تا 4 درصد خواهد رسید.


سرمایه گذاری در گرجستان

حجم سرمایه گذاری خارجی در گرجستان در سه ماهه اول سال 2009 متشكل (537/6) 4 برابر نسبت به دوره مشابه در سال 2008 / 124 میلیون دلار بود كه 3 / از 7 كاهش یافته است. طبق گزارش اداره آمار وزارت امور اقتصادی گرجستان، در سه ماهه 416/ اول سال 2008 سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل و ارتباطات متشكل از 6 22 میلیون دلار / میلیون دلار بود كه این مبلغ در مدت مشابه در سال 2009 به 7 136 میلیون دلار بود / كاهش یافت. سهم سرمایه گذاری بانكی در مدت مذكور شامل 9 5 میلیون دلار رسید. در ژانویه و مارس 2009 / كه در مدت مشابه در سال 2009 به 5 ، 26 میلیون دلار بود كه در دوره مشابه سال 2008 / سرمایه گذاری در بخش انرژی 2 362/5 میلیون دلار بوده است. سرمایه گذاری در اموال غیر منقول در مدت مذكور در 23 میلیون دلار /6، 104 میلیون دلار و در همان زمان در سال 2009 /2، سال 2008 398/2، بوده است. این سرمایه گذاری در بخش كارفرمایی در سه ماهه اول سال 2008 18 میلیون دلار می باشد. در بخش /3، میلیون دلار و در مدت مشابه سال 20ر171 میلیون دلار و در مدت مشابه سال /8، ساختمان در سه ماهه اول سال 2008ر6/2 میلیون دلار بوده است. ،2009 مهمترین سرمایه گذاران خارجی در سه ماهه اول سال 2009 در گرجستان 24 میلیون / 50 میلیون دلار، بریتانیای كبیر با 8 / عبارتند از: امارات متحده عربی با 1 19 میلیون دلار و / 23 میلیون دلار، تركیه با 21 میلیون دلار، هلند با 9 / دلار، چك با 7 12 میلیون دلار. / ژاپن با 2


سیستم مالیاتی در گرجستان

پارلمان گرجستان در دسامبر سال 2004 قانون مالیاتی جدیدی را به تصویب رساند كه از اول ژانویه 2005 به مورد اجرا درآمد. در این قانون جدید برخی از مالیات های كم بازده لغو شده و تعداد آنها از 21 نوع به 8 نوع كاهش یافت. میزان مالیات بر ارزش افزوده از 20 % به 18 % و مالیات بر حقوق از 33 % به 20 % كاهش یافت. به جای 12 تا 20 درصد مالیات بر درآمدهای شخصی، میزان هماهنگ 12 % برای تمام درآمدهای شخصی تعیین گشت. در این قانون مقرر شد تا فقدان درآمد ناشی از این اوضاع اقتصادی / 135 كاهش نرخ مالیات ها از طریق افزایش نرخ مالیات غیر مستقیم، وسعت بخشیدن به پایه مالیاتی (از طریق كاهش معافیت های مالیاتی) و توسعه مدیریت جبران گردد.


سیستم بانكی

سیستم بانكی گرجستان تحت نظر بانك ملی این كشور عمل می كند، ك ه شامل پنج بانك تجاری تخصصی دولتی، دویست و بیس ت و ن ه بانك تجاری كوچك محلی، 60 بانك تجاری خصوصی و شعبه هایی از بانك پس انداز جمهوری گرجستان شوروی سابق می شود. سیستم بانكی گرجستان شدیداً تحت كنتر ل دولت قراردارد. بیش از 50 % از بانك های تجاری كوچك تماماً در مالكیت شركت های دولتی است. همچنین تخمین زده می شود كه بیش از 90 درصد از دارائی نظام بانكی و شعبات وابسته به آن در اختیار بانك های دولتی اس ت. بانك صادرات و واردا ت تنها بانك ی است كه مستقل عمل می كند. بانك ملی گرجستان در اواسط سال 1991 رسماً تأسیس شد. این بانك در واقع همان وظایف بانك مركزی را داراست. وظایفی چون انتشار اسكناس، مدیریت نرخ تسعیر، كنترل اعتبارات پولی و مالی و تنظیم فعالیت های بانكی، پس از استقلال بانك ملی گرجستان كلیه مطالبات و تعهدات سیستم بانك ی اتحاد جماهیر شوروی سابق را نسبت به بانك های موجود در این كشور عهده دار شد.

در مقایسه با سیستم بانكی زمان اتحاد شوروی، بانك ملی گرجستان هیچ نقشی در تأسیس بانك های تجاری و تعیین نرخ های بهره ندارد. به عبارت دیگر اصولاً بانك ها خودشان در تعیین این موارد آزادی عمل دارند. طی سا لهای اخیر، تأسی س بانك های كوچك در گرجستان از رشد سریعی برخوردار بود، تعدادی از این بانك ها به خاطر خارج ساختن سرمایه، توسط پس انداز كنندگان، ورشكست شده اند. ادامه این روند بانك ملی را سرانجا م وادار ب ه عكس العمل كرد. در پی این امر در دسامبر سال 1994 مجوز فعالیت 28 بانك تجاری به خاطر نداشتن سرمایه كافی از سوی بانك ملی به تعلیق درآمد. در حال حاضر هر شعب ه بانكی برای شروع فعالیت خود م یبایست ذخیره واحد 50 دلار باشد. / پول گرجی آن معادل 000 در سا ل 1998 مجوز فعالیت بانك دریای سیاه با كمك بانك بین المللی ترمیم و توسعه یونان و همچنین افتتاح شعبه املاك بانك تركیه صادر شده است. در سال 2006 سهم سرمایه گذاری خارجی كل بانك های بازرگانی گرجستان بالغ بر 58 % بود.


جدول شاخص های اقتصادی گرجستان (رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در تفلیس)

تولید ناخالص داخلی

14.37 میلیارد دلار

سرانه تولید ناخالص داخلی      3212.7 دلار رشد اقتصادی در سال

2011 مثبت 7%

2010 مثبت3/ 6%

مزایای بازار گرجستان : حق تملک برای خارجیها، شفاف بودن قوانین، امکان و آزادی انتقال ارز، امکان ایجاد مناطق آزاد تجاری با مالکیت 100% برای خارجی ها، استفاده از معافیت های مالیاتی و مزایای صادراتی آن، مبارزه با فساد اداری، سهولت و سرعت ثبت اسناد و موسسات تجاری، صدور سریع پروانه و مجوز، اصلاحات حقوق گمرکی و پلیس مرزی، اصلاح قوانین تجارت، کار و مالیات؛ معافیت از عوارض گمرکی، برابری حقوقی سرمایه گذاران خارجی با داخلی، اجازه برگشت سود و سرمایه به خارج، آزادی کار و نیروی متخصص ارزان و هزینه پایین تولید؛ زمینه مساعد برای توریسم و اکو توریسم، اعطای مشوق ها یا معافیت های مالیاتی در مناطق آزاد،
ضریب جینی : 40.8 متوسط حقوق: ماهانه 307 دلار
حجم صادرات :

2.2  میلیارد دلار

حجم واردات :

7.1 میلیارد دلار

موازنه منفی تجاری:

4.9 منفی  میلیارد دلار

سهم بخشهای مختلف در اقتصاد:

کشاورزی : 8.3%

صنعت : 13.2%

خدمات: 78.5%

نیروی شاغل در بخشهای مختلف:1 میلیون و 602 هزار نفر

کشاورزی : 6.55  %

صنعت    : 8. 9 %

خدمات   : 35.5%

تولید برق  : 10.1میلیاردKWH

مصرف برق :

9.6 میلیارد KWH

صادرات برق :

930 میلیون KWH

واردات برق : 471 میلیون

بودجه سالانه :

در آمدها : 3.762میلیارد دلار

هزینه ها : 3.455 میلیارد دلار

میزان مصرف گاز  : 1.7میلیارد متر مکعب  در سال

منابع تامین گاز: جمهوری آذربایجان و روسیه

تولید گاز : 8.148 میلیون متر مکعب در سال

ذخائر تائید شده گاز(2009) : 8.945 میلیارد متر مکعب

بدهی خارجی:4.332 میلیارد $

= به ایران:10.617 میلیون$

حجم سرمایه گذاری خارجی:

980.6 میلیون دلار

اهم مشکلات : مناطق جدائی طلب و حمایت روسیه از استقلال این مناطق، درصد بالای بیکاری، فقدان منابع انرژی، فقدان صنایع و تولیدات عمده صنعتی، قدمت کارخانجات و ماشین آلات؛
ذخائر ارزی : 2.819 میلیارد دلار و 2.862 میلیارد دلار (2010) 1.08 میلیارد$ (2009)، 1.48 میلیارد $2008 شرکای عمده تجاری: ده  شریک بزرگ تجاری گرجستان با مجموع 67% کل حجم تجارت خارجی  : ترکیه (1.5میلیارد دلار) 16.5%، جمهوری آذربایجان( 1.037 میلیارد دلار ) 10.6%، اوکراین(847میلیون دلار ) 9.9%، چین ( 554 میلیون دلار ) 5.4%، آلمان (530میلیون دلار) 5.4%، ، روسیه(426میلیون دلار) 5.3% آمریکا ( 389 میلیون دلار ) 4.7%، بلغارستان (394 میلیون دلار) 3.1%، ارمنستان ( 282 میلیون دلار ) 2.9% و امارات متحده عربی ( 266 میلیون دلار ) 2.8%. تولیدات عمده کشاورزی: مرکبات، انگور، فندق، گردو، چای،سبزیجات، دام و طیور. درصد بیکاری:

16.3% ولی آمار غیر رسمی 25%

صادرات عمده:

خودروی سواری ( صادرات مجدد )، فرو منگنز، کود شیمیایی، فندق و گردو، آهن قراضه، طلا، مس و فلزات مانند آن، الکل معمولی، تیرآهن، مشروبات، آب معدنی و چوب ،

شاخص امید به  زندگی: 76.93سال

آقایان : 61، 76 سال خانمها : 64 ،0 8

عضویت در سازمانهای بین المللی تجاری: WTO، WB، فائو،IBRD IMF،دریای سیاه،UNCTAD گوام کمیسیوناقتصادی un برای اروپا، سازمان جهانی گمرک، کانون بین المللی توسعه،مالکیت معنوی، سازمان جهانی توریسم،
واردات عمده از ایران: قیر،مصالح ساختمانی،مواد پلاستیکی،موادغذایی،خشکبار،میوه، سبزیجات،

مواد شوینده، ظروف آشپزخانه، روغن ماشین، شیشه،چینی، لوازم منزل،پتروشیمی، چسب،

حجم مبادلات ایران و گرجستان:

آمار ایران: 72 میلیون دلار( 37+)

آمارگرجستان:81 میلیوندلار(48 +)

واردات عمده: نفت و گاز، خودرو سواری و قطعات خودرو، گازهای نفتی و گازهای کربن دار، محصولات داروئی و درمانی، گندم، دستگاه تلفن همراه و بی سیم، سازه های فلزی، شکر، سیگار، رایانه و قطعات رایانه ای. تولیدات عمده صنعتی : فولاد، صنایع دستی،لکوموتیو سازی، زمینه های سرمایه گذاری خارجی: انرژِی و نیروگاه ( آبی، بادی و خورشیدی )، کشاورزی، جهانگردی و دامداری
خطوط انرژی موجود نفت:1- باکو- باتومی با راه آهن2- باکو - سوپسا 3-  باکو تفلیس، جیحان   گاز:  باکو - تفلیس – ارزروم
مهمترین کشورهای سرمایه گذار: هلند، دانمارک، قبرس، ترکیه، روسیه، ج آذربایجان
تولید نفت : 51440 تن در سال 2010 بوده که به علت عدم وجود پالایشگاه  در گرجستان، این میزان نفت صادر شده است. جمعیت زیر خط فقر: 31% خط فقر: ؟ تورم: در سال 2011 معادل 2%