قانون اساسی گرجستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''قانون اساسي، تحولات و ويژگي هاي آن''' پس از استقلال گرجستان در سال 1991، قانون اساسي سال 1921 اين كشور مورد استفاده قرار گرفت تا اينكه در سا ل 1992 پارلمان اين كشور مصوب هاي را مبني بر تدوين قانون اساسي جديد تا سو م اگوست 1995 به تصويب رساند. بنابراين ا...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''قانون اساسي، تحولات و ويژگي هاي آن'''
پس از استقلال [[گرجستان]] در سال 1991، قانون اساسی سال 1921 این کشور مورد استفاده قرار گرفت تا اینکه در سا ل 1992 پارلمان این کشور مصوب‌های را مبنی بر تدوین قانون اساسی جدید تا سوم اگوست 1995 به تصویب رساند. بنابراین ابتدا کمیسیونی جهت تهیه پیش نویس قانون اساسی جدید تشکیل گردید و آن‌ها پس از مباحثات متعدد متن پیشنهادی را جهت بررسی و تصویب به پارلمان ارائه دادند.


پس از استقلال گرجستان در سال 1991، قانون اساسي سال 1921 اين كشور مورد استفاده قرار گرفت تا اينكه در سا ل 1992 پارلمان اين كشور مصوب هاي را مبني بر تدوين قانون اساسي جديد تا سو م اگوست 1995 به تصويب رساند. بنابراين ابتدا كميسيوني جهت تهيه پيش نويس قانون اساسي جديد تشكيل گرديد و آنها پ س از
نیروهای مخالف در پارلمان بر این باور بودند که تصمیم نهایی باید در پارلمان گرفته شود ولی دولت از جمله شواردنادزه با طرح همه پرسی موافق نبودند، لیکن قبل از آن یک کمیسیون آشتی برای نزدیک کردن آراء موافقین و مخالفین تشکیل گردید. در این کمیسیون مباحث ادامه یافت و نهایتاً طرحی از سوی آقای گولوآ معاون نخست وزیر و رئیس اتحادیه اصلاح‌طلبان معروف به مدل امریکایی مطرح گردید که بسیاری از مفاد آن بررسی و تغییراتی در آن داده شد و بالاخره در 24 آگوست سال 1995 پارلمان [[گرجستان]] با 167 رأی موافق برابر 8 رأی مخالف قانون اساسی جدید را به تصویب رساند.


مباحثات متعدد متن پيشنهادي را جهت بررسي و تصوي ب به پارلمان ارائه دادند.
بر اساس طرح قانون اساسی جدید، [[گرجستان]] به صورت فدراسیون اداره خواهد شد. در این نظام آجارستان، آبخازستان و [[اوستیای جنوبی]] جایگا ه ویژه‌ای دارند. همچنین در قانون اساسی جدید فصل «حقوق اساسی و آزادی‌های مردم» بسیار مورد توجه قرار گرفت. در فصل فوق به غیر از حقوق بشر به اقلیت‌های مذهبی توجه ویژه شده است. در این فصل حق اقلیت‌های مذهبی، زبانی و نژادی بدون تبعیض و مداخله، در توسعه فرهنگ و استعمال زبان مادری در زندگی حقوقی تأمین شده است. در قانون اساسی آمده است: تحقق حقوق اقلیتها نباید در تضاد با حفظ تمامیت ارضی و استقلال سیاسی و حاکمیت [[گرجستان]] باشد. در تاریخ 18 اوت 1995 به منظور حسن اجرای قانون اساسی جمهوری [[گرجستان]]، لایحه دادگاه قانون اساسی به تصویب رسید. تعداد اعضاء این دادگاه نه نفر می‌باشد که سه نفر آن از سوی پارلمان، سه نفر از سوی رئیس جمهور و سه نفر از سوی دادگاه عالی به مدت ده سال معرفی می‌کند. قانون اساسی [[گرجستان]] دارای 9 بخش و 109 بند می‌باشد.


نيروهاي مخالف در پارلما ن بر اي ن باور بودند ك ه تصميم نهايي بايد در پارلمان گرفته شود ولي دولت از جمله شواردنادزه با طرح همه پرسي موافق نبودند، ليكن قبل از آن يك كميسيون آشتي براي نزديك كردن آراء موافقين و مخالفين تشكيل گرديد. در اين كميسيون مباحث ادامه يافت و نهايتاً طرح ي از سوي آقاي گولوآ معاون نخست وزير و رئيس اتحاديه اصلاح طلبان معروف به مدل امريكايي مطرح گرديد كه بسياري از مفاد آن بررسي و تغييراتي در آن داده شد و بالاخره در 24 آگوست سال 1995 پارلمان گرجستان با 167 رأي موافق برابر 8 رأي مخالف قانون اساسي جديد را به تصويب رساند.
بخش‌های آن بترتیب عبارتنداز:


بر اساس طرح قانون اساسي جديد، گرجستان به صورت فدراسيون اداره خواهد شد. در اين نظام آجارستان، آبخازستان و اوستياي جنوبي جايگا ه ويژه اي دارند. همچنين در قانون اساسي جديد فصل "حقوق اساسي و آزادي هاي مردم " بسيار مورد توجه قرار گرفت. در فصل فوق به غير از حقوق بشر به اقليت هاي مذهبي توجه ويژه شده است. در اين فصل حق اقليت هاي مذهبي، زباني و نژاد ي بدون تبعيض و مداخله ، در توسعة فرهنگ و استعمال زبان مادري در زندگ ي حقوقي تأمين شده است. در قانون اساسي آمده است : تحقق حقوق اقليت ها نبايد در تضاد با حف ظ تماميت ارضي و استقلال سياسي و حاكميت گرجستان باشد. در تاريخ 18 اوت 1995 به منظور حسن اجراي قانون اساسي جمهوري گرجستان، لايحه دادگاه قانون اساسي به تصويب رسيد. تعداد اعضاء اين دادگاه نه نفر مي باشد كه سه نفر آن از سوي پارلمان، سه نفر از سوي رئيس جمهور و سه نفر از سوي دادگاه عالي به مدت ده سال معرفي مي شود. قانون اساسي گرجستان داراي 9 بخش و 109 بند مي باشد.
* موقعیت کلی 11 بند؛
* اتباع [[گرجستان]] از بند 12 تا 47 (حقوق اساسی و آزادی‌های فردی)؛
* پارلمان [[گرجستان]] از بند 48 تا 68؛
* رئیس جمهور گرجستان از بند 69 تا 81؛
* قوه قضائیه از بند 82 تا 91؛
* کنترل و امور مالی دولت از بند 92 تا 97؛
* امور دفاعی دولت از بند 98 تا 101؛
* بررسی قانون اساسی از 102 تا 103؛
* موقعیت انتقالی از 104 تا 109.


بخشهاي آن بترتيب عبارتنداز:
=== ترکیب دولت در سال 2009 ===


1 موقعيت كلي 11 بند
* رئیس جمهور: میخاییل سااکاشویلی؛
* نخست وزیر: بیرینزا ایوانشویلی؛
* رئیس پارلمان: داوید باکرادزه.


2 اتباع گرجستان از بند 12 تا 47
=== وزرای [[گرجستان]] در سال 2009 ===


(حقوق اساسي و آزادي هاي فردي )
* معاون اول نخست وزیر. داوید تکشلاشویلی؛
* معاون نخست وزیر و وزیر همگرایی یورو آتلانتیک: گیورگی بارامیدزه؛
* معاون نخست وزیر و وزیر همگرایی مجدد تموری یاکوباشویلی؛
* وزیر امور خارجه. گریگول واشادزه؛
* وزیر دارایی. کاخا باین دوراشویلی؛
* وزیر حمایت از گرجی‌های مقیم خارج. آیلون گاگوشیدزه؛
* وزیر دفاع. واسیل شیخارولیدزه؛
* وزیر آموزش و علوم. نیکا گوارامیا؛
* وزیر توسعه اقتصادی. لاشا ژامانیا؛
* وزیر کشاورزی. باکو کوزرلی؛
* وزیر دادگستری. زوراب آدیشویلی؛
* وزیر فرهنگ و ورزش. نیکولوز روروآ؛
* محیط زیست و منابع طبیعی. گوآخاشیدزه؛
* وزیر انرژی. الکساندر ختا[[گوری]]؛
* وزیر بهداشت. الکساندر کویتاشویلی؛
* وزیر آموزش و پرورش (عالی و متوسطه). نیکولوز گوارامی؛
* وزیر امور داخلی. وانو مراباشویلی؛
* وزیر امور پناهندگان و مهاجران. [[کوبا]] سوبلیانی؛
* وزیر پروباتسی، اجرای احکام و حمایت حقوقی. دیمیتری شاشکین؛
* وزیر زیربنایی و امور منطقه‌ای. دیوید تکشلاشویلی<ref>بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ [https://wikimelal.ir/%DA%AF%D8%B1%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86 گرجستان]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی] (در دست انتشار)، ص107-109.</ref>.


3 پارلمان گرجستان از بند 48 تا 68
== نیز نگاه کنید به ==
[[قانون اساسی روسیه]]؛ [[قانون اساسی تایلند]]؛ [[قانون اساسی چین]]؛ [[قانون اساسی تونس]]؛ [[کمیسیون قانون اساسی ژاپن]]؛ [[قانون اساسی کانادا]]؛ [[قانون اساسی کوبا]]؛ [[قانون اساسی لبنان]]؛ [[قانون اساسی مصر]]؛ [[قانون اساسی افغانستان]]؛ [[قانون اساسی سنگال]]؛ [[قانون اساسی فرانسه]]؛ [[قانون اساسی اسپانیا]]؛ [[قانون اساسی کشور مالی]]؛ [[قانون اساسی ساحل عاج]]؛ [[قانون اساسی سودان]]؛ [[قانون اساسی اردن]]؛ [[قانون اساسی زیمبابوه]]؛ [[قانون اساسی سوریه]]؛ [[قانون اساسی اتیوپی]]؛ [[قانون اساسی اوکراین]]؛ [[قانون اساسی تاجیکستان]]؛ [[قانون اساسی بنگلادش]]؛ [[قانون اساسی قزاقستان]]؛ [[قانون اساسی قطر]]؛ [[قانون اساسی سیرالئون]]؛ [[قانون اساسی امارات متحده عربی]]


4 رئيس جمهور گرجستا ن از بند 69 تا 81
== کتابشناسی ==
 
<references />
5 قوه قضائيه از بند 82 تا 91
[[رده:قانون اساسی]]
 
6 كنترل و امور مالي دولت از بند 92 تا 97
 
7 امور دفاعي دولت از بند 98 تا 101
 
8 بررسي قانون اساس ي از 102 تا 103
 
9 موقعيت انتقالي از 104 تا 109
 
4 تركيب دولت در سال 2009
 
رئيس جمهور: ميخاييل سااكاشويلي
 
نخست وزير : بیرینزا ایوانشویلی (نام انگلیسی وارد شود)
 
رئيس پارلمان : داويد باكرادزه
 
وزراي گرجستان
 
1. معاون اول نخست وزير. داويد تكشلاشويلي
 
2. معاون نخست وزير و وزير همگرايي يورو آتلانتيك: گيورگي باراميدزه
 
3. معاون نخست وزير و وزير همگرايي مجدد تموري ياكوباشويلي
 
4. وزير امور خارجه. گريگول واشادزه
 
5. وزير دارايي. كاخا باين دوراشويلي
 
6. وزير حمايت از گرجي هاي مقيم خارج. آيلون گاگوشيدزه
 
7. وزير دفاع. واسيل شيخاروليدزه
 
8. وزير آموزش و علوم. نيكا گواراميا
 
9. وزير توسعه اقتصادي. لاشا ژامانيا
 
10. وزير كشاورزي. باكو كوزرلي
 
11. وزير دادگستري. زوراب آديشويلي
 
12. وزير فرهنگ و ورزش. نيكولوز روروآ
 
13. محيط زيست و منابع طبيعي. گوآخاشيدزه
 
14. وزير انرژي. الكساندر ختاگوري
 
15. وزير بهداشت. الكساندر كويتاشويلي
 
16. وزير آموزش و پرورش (عالي و متوسطه ). نيكولوز گوارامي
 
17. وزير امور داخلي. وانو مراباشويلي
 
18. وزير امور پناهندگان و مهاجران. كوبا سوبلياني
 
19. وزير پروباتسي، اجراي احكام و حمايت حقوقي. ديميتري شاشكين
 
20. وزير زير بنايي و امور منطقه اي. ديويد تكشلاشويلي
 
(نام وزرا به روزرسانی شود)

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۳ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۴۰

پس از استقلال گرجستان در سال 1991، قانون اساسی سال 1921 این کشور مورد استفاده قرار گرفت تا اینکه در سا ل 1992 پارلمان این کشور مصوب‌های را مبنی بر تدوین قانون اساسی جدید تا سوم اگوست 1995 به تصویب رساند. بنابراین ابتدا کمیسیونی جهت تهیه پیش نویس قانون اساسی جدید تشکیل گردید و آن‌ها پس از مباحثات متعدد متن پیشنهادی را جهت بررسی و تصویب به پارلمان ارائه دادند.

نیروهای مخالف در پارلمان بر این باور بودند که تصمیم نهایی باید در پارلمان گرفته شود ولی دولت از جمله شواردنادزه با طرح همه پرسی موافق نبودند، لیکن قبل از آن یک کمیسیون آشتی برای نزدیک کردن آراء موافقین و مخالفین تشکیل گردید. در این کمیسیون مباحث ادامه یافت و نهایتاً طرحی از سوی آقای گولوآ معاون نخست وزیر و رئیس اتحادیه اصلاح‌طلبان معروف به مدل امریکایی مطرح گردید که بسیاری از مفاد آن بررسی و تغییراتی در آن داده شد و بالاخره در 24 آگوست سال 1995 پارلمان گرجستان با 167 رأی موافق برابر 8 رأی مخالف قانون اساسی جدید را به تصویب رساند.

بر اساس طرح قانون اساسی جدید، گرجستان به صورت فدراسیون اداره خواهد شد. در این نظام آجارستان، آبخازستان و اوستیای جنوبی جایگا ه ویژه‌ای دارند. همچنین در قانون اساسی جدید فصل «حقوق اساسی و آزادی‌های مردم» بسیار مورد توجه قرار گرفت. در فصل فوق به غیر از حقوق بشر به اقلیت‌های مذهبی توجه ویژه شده است. در این فصل حق اقلیت‌های مذهبی، زبانی و نژادی بدون تبعیض و مداخله، در توسعه فرهنگ و استعمال زبان مادری در زندگی حقوقی تأمین شده است. در قانون اساسی آمده است: تحقق حقوق اقلیتها نباید در تضاد با حفظ تمامیت ارضی و استقلال سیاسی و حاکمیت گرجستان باشد. در تاریخ 18 اوت 1995 به منظور حسن اجرای قانون اساسی جمهوری گرجستان، لایحه دادگاه قانون اساسی به تصویب رسید. تعداد اعضاء این دادگاه نه نفر می‌باشد که سه نفر آن از سوی پارلمان، سه نفر از سوی رئیس جمهور و سه نفر از سوی دادگاه عالی به مدت ده سال معرفی می‌کند. قانون اساسی گرجستان دارای 9 بخش و 109 بند می‌باشد.

بخش‌های آن بترتیب عبارتنداز:

  • موقعیت کلی 11 بند؛
  • اتباع گرجستان از بند 12 تا 47 (حقوق اساسی و آزادی‌های فردی)؛
  • پارلمان گرجستان از بند 48 تا 68؛
  • رئیس جمهور گرجستان از بند 69 تا 81؛
  • قوه قضائیه از بند 82 تا 91؛
  • کنترل و امور مالی دولت از بند 92 تا 97؛
  • امور دفاعی دولت از بند 98 تا 101؛
  • بررسی قانون اساسی از 102 تا 103؛
  • موقعیت انتقالی از 104 تا 109.

ترکیب دولت در سال 2009

  • رئیس جمهور: میخاییل سااکاشویلی؛
  • نخست وزیر: بیرینزا ایوانشویلی؛
  • رئیس پارلمان: داوید باکرادزه.

وزرای گرجستان در سال 2009

  • معاون اول نخست وزیر. داوید تکشلاشویلی؛
  • معاون نخست وزیر و وزیر همگرایی یورو آتلانتیک: گیورگی بارامیدزه؛
  • معاون نخست وزیر و وزیر همگرایی مجدد تموری یاکوباشویلی؛
  • وزیر امور خارجه. گریگول واشادزه؛
  • وزیر دارایی. کاخا باین دوراشویلی؛
  • وزیر حمایت از گرجی‌های مقیم خارج. آیلون گاگوشیدزه؛
  • وزیر دفاع. واسیل شیخارولیدزه؛
  • وزیر آموزش و علوم. نیکا گوارامیا؛
  • وزیر توسعه اقتصادی. لاشا ژامانیا؛
  • وزیر کشاورزی. باکو کوزرلی؛
  • وزیر دادگستری. زوراب آدیشویلی؛
  • وزیر فرهنگ و ورزش. نیکولوز روروآ؛
  • محیط زیست و منابع طبیعی. گوآخاشیدزه؛
  • وزیر انرژی. الکساندر ختاگوری؛
  • وزیر بهداشت. الکساندر کویتاشویلی؛
  • وزیر آموزش و پرورش (عالی و متوسطه). نیکولوز گوارامی؛
  • وزیر امور داخلی. وانو مراباشویلی؛
  • وزیر امور پناهندگان و مهاجران. کوبا سوبلیانی؛
  • وزیر پروباتسی، اجرای احکام و حمایت حقوقی. دیمیتری شاشکین؛
  • وزیر زیربنایی و امور منطقه‌ای. دیوید تکشلاشویلی[۱].

نیز نگاه کنید به

قانون اساسی روسیه؛ قانون اساسی تایلند؛ قانون اساسی چین؛ قانون اساسی تونس؛ کمیسیون قانون اساسی ژاپن؛ قانون اساسی کانادا؛ قانون اساسی کوبا؛ قانون اساسی لبنان؛ قانون اساسی مصر؛ قانون اساسی افغانستان؛ قانون اساسی سنگال؛ قانون اساسی فرانسه؛ قانون اساسی اسپانیا؛ قانون اساسی کشور مالی؛ قانون اساسی ساحل عاج؛ قانون اساسی سودان؛ قانون اساسی اردن؛ قانون اساسی زیمبابوه؛ قانون اساسی سوریه؛ قانون اساسی اتیوپی؛ قانون اساسی اوکراین؛ قانون اساسی تاجیکستان؛ قانون اساسی بنگلادش؛ قانون اساسی قزاقستان؛ قانون اساسی قطر؛ قانون اساسی سیرالئون؛ قانون اساسی امارات متحده عربی

کتابشناسی

  1. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص107-109.