انجمن ‌ایرانیان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «پس از تقسیم شبه قاره هند و مهاجرت شیعیان هند به کراچی،‌ این مهاجران، انجمن‌هایی برپا کردند که یکی از آنها انجمن‌ ایرانیان بود.‌ این انجمن که سرآمد انجمن‌های شیعیان کراچی شناخته شد، در سال 1950م/1329ش، به سرپرستی «میرزا مهدی پویا» (مشهور به آقا...» ایجاد کرد)
 
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
پس از تقسیم شبه قاره هند و مهاجرت شیعیان هند به کراچی،‌ این مهاجران، انجمن‌هایی برپا کردند که یکی از آنها انجمن‌ ایرانیان بود.‌ این انجمن که سرآمد انجمن‌های شیعیان کراچی شناخته شد، در سال 1950م/1329ش، به سرپرستی «میرزا مهدی پویا» (مشهور به آقا پویا)، از شخصیت­های علمی و مذهبی سرشناس کراچی، تاسیس شد (حجتی،1380: 293). این انجمن با پشتیبانی میرزا مهدی پویا نشست­های فرهنگی مذهبی بسیاری در کراچی برگزار کرده است (توسلی: 1387 یادداشتهای روزانه). ایشان، عالم و مبلّغ شیعی در شبه قارة هند بود که در 1317 در شهر یزد متولد شد. وی نزد پدرش عالم آقا میرزا محمد حسن یزدی و همچنین مرجع عالیقدر دینی آقا میرزا محمد حسین نائینی در تفسیر قرآن به حد استادی رسید. اوضاع نابسامان سیاسی ایران و عراق باعث شد تا وی در 1343/1925م از نجف اشرف به هند مهاجرت کند. او در مدرس و بنگلور اقامت گزید و در آنجا فرصتی یافت که تفکر مدرن غربی را مستقیماً به زبان انگلیسی مطالعه کند، به طوری که برای ارزیابی روندهای فکری متنوع شرق و غرب مجهز شد. در مدرس نیز با میراحمد علی مواجه شد که اولین تفسیر قابل توجه شیعی بر قرآن را به زبان انگلیسی ارائه کرد و یادداشت های روشنگر فلسفی آیت الله پویا در مورد آیات قرآن را در آثار خود گنجاند. آیت الله پویا بعداً به پاکستان نقل مکان کرد و در 17 جولای 1973 بعد از عمری خدمت به ایرانیان مقیم کراچی در آن شهر درگذشت. دو پسر به نام‌های آقا مرتضی پویا و آقا میرزا علی پویا از خود به جای گذاشت (همانجا).  
پس از تقسیم شبه قاره هند و مهاجرت شیعیان هند به کراچی،‌ این مهاجران، انجمن‌هایی برپا کردند که یکی از آنها انجمن‌ ایرانیان بود.‌ این انجمن که سرآمد انجمن‌های شیعیان کراچی شناخته شد، در سال 1950م/1329ش، به سرپرستی «میرزا مهدی پویا» (مشهور به آقا پویا)، از شخصیت­های علمی و مذهبی سرشناس کراچی، تاسیس شد<ref>حجتی، حمیده (1380). "انجمن ادبی فارسی در شبه قاره"، دانشنامه ادب فارسی در شبه قاره، ج4، بخش 1، ص. 293. </ref>.  


'''منبع:'''
این انجمن با پشتیبانی میرزا مهدی پویا نشست­های فرهنگی مذهبی بسیاری در کراچی برگزار کرده است<ref name=":0">توسلی، محمدمهدی (1387)، "یادداشتهای روزانه"، دستنویس.  </ref>. ایشان، عالم و مبلّغ شیعی در شبه قاره هند بود که در 1317 در شهر یزد متولد شد. وی نزد پدرش عالم آقا میرزا محمد حسن یزدی و همچنین مرجع عالیقدر دینی آقا میرزا محمد حسین نائینی در تفسیر قرآن به حد استادی رسید. اوضاع نابسامان سیاسی ایران و عراق باعث شد تا وی در 1343/1925م از نجف اشرف به هند مهاجرت کند. او در مدرس و بنگلور اقامت گزید و در آنجا فرصتی یافت که تفکر مدرن غربی را مستقیماً به زبان انگلیسی مطالعه کند، به طوری که برای ارزیابی روندهای فکری متنوع شرق و غرب مجهز شد. در مدرس نیز با میراحمد علی مواجه شد که اولین تفسیر قابل توجه شیعی بر قرآن را به زبان انگلیسی ارائه کرد و یادداشت های روشنگر فلسفی آیت الله پویا در مورد آیات قرآن را در آثار خود گنجاند. آیت الله پویا بعداً به پاکستان نقل مکان کرد و در 17 جولای 1973 بعد از عمری خدمت به ایرانیان مقیم کراچی در آن شهر درگذشت. دو پسر به نام‌های آقا مرتضی پویا و آقا میرزا علی پویا از خود به جای گذاشت<ref name=":0" />.


توسلی، محمدمهدی (1387)، "یادداشتهای روزانه"، دستنویس.   
== نیز نگاه کنید به ==
[[مطالعات ایرانی و ایران شناسی در پاکستان]]


حجتی، حمیده (1380)، "انجمن ادبی فارسی در شبه قاره"، ''دانشنامه ادب فارسی در شبه قاره''، ج4، بخش 1، تهران: سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
== کتابشناسی ==
<references />
 
== نویسنده مقاله ==
محمد مهدی توسلی
[[رده:ایران شناسی در مراکز علمی و دانشگاهی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۴ نوامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۲۴

پس از تقسیم شبه قاره هند و مهاجرت شیعیان هند به کراچی،‌ این مهاجران، انجمن‌هایی برپا کردند که یکی از آنها انجمن‌ ایرانیان بود.‌ این انجمن که سرآمد انجمن‌های شیعیان کراچی شناخته شد، در سال 1950م/1329ش، به سرپرستی «میرزا مهدی پویا» (مشهور به آقا پویا)، از شخصیت­های علمی و مذهبی سرشناس کراچی، تاسیس شد[۱].

این انجمن با پشتیبانی میرزا مهدی پویا نشست­های فرهنگی مذهبی بسیاری در کراچی برگزار کرده است[۲]. ایشان، عالم و مبلّغ شیعی در شبه قاره هند بود که در 1317 در شهر یزد متولد شد. وی نزد پدرش عالم آقا میرزا محمد حسن یزدی و همچنین مرجع عالیقدر دینی آقا میرزا محمد حسین نائینی در تفسیر قرآن به حد استادی رسید. اوضاع نابسامان سیاسی ایران و عراق باعث شد تا وی در 1343/1925م از نجف اشرف به هند مهاجرت کند. او در مدرس و بنگلور اقامت گزید و در آنجا فرصتی یافت که تفکر مدرن غربی را مستقیماً به زبان انگلیسی مطالعه کند، به طوری که برای ارزیابی روندهای فکری متنوع شرق و غرب مجهز شد. در مدرس نیز با میراحمد علی مواجه شد که اولین تفسیر قابل توجه شیعی بر قرآن را به زبان انگلیسی ارائه کرد و یادداشت های روشنگر فلسفی آیت الله پویا در مورد آیات قرآن را در آثار خود گنجاند. آیت الله پویا بعداً به پاکستان نقل مکان کرد و در 17 جولای 1973 بعد از عمری خدمت به ایرانیان مقیم کراچی در آن شهر درگذشت. دو پسر به نام‌های آقا مرتضی پویا و آقا میرزا علی پویا از خود به جای گذاشت[۲].

نیز نگاه کنید به

مطالعات ایرانی و ایران شناسی در پاکستان

کتابشناسی

  1. حجتی، حمیده (1380). "انجمن ادبی فارسی در شبه قاره"، دانشنامه ادب فارسی در شبه قاره، ج4، بخش 1، ص. 293.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ توسلی، محمدمهدی (1387)، "یادداشتهای روزانه"، دستنویس.  

نویسنده مقاله

محمد مهدی توسلی