نهاد خانواده در مصر: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «تا دهه­های اولیه قرن گذشته، خانواده جایگاه مهمی نزد عموم مصری ها داشت و برای انسان مصری چارچوبی اساسی تلقی می­شد که حیات اجتماعی و اقتصادی او در آن شکل می­گرفت. حیات اجتماعی در جامعه مصر به عنوان یک جامعه کشاورزی، مبتنی بر روابط خویشاوندی بود...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
تا دهه­های اولیه قرن گذشته، خانواده جایگاه مهمی نزد عموم مصری ها داشت و برای انسان مصری چارچوبی اساسی تلقی می­شد که حیات اجتماعی و اقتصادی او در آن شکل می­گرفت. حیات اجتماعی در جامعه [[مصر]] به عنوان یک جامعه کشاورزی، مبتنی بر روابط خویشاوندی بود که پایه­های همکاری و روابط عاطفی را شکل می­داد. فرد مصری در هر جایگاه اجتماعی یا اقتصادی که قرار داشت، نمی­توانست خود را منفک از روابط خانوادگی بداند و یا سنت­ها و آداب و رسوم خانوادگی را نفی کند. خانواده­های مصری بر حفظ احترام به سنت­ها و ارزش­­های خانوادگی به عنوان عامل تحکیم و استمرار ارتباط اعضای خانواده تأکید داشتند. خانواده مصری پدرسالار و برای مصریان به مثابه جامعه­ای کوچک در دل جامعه بزرگتر بود.  
[[پرونده:Luxor11s.jpg|بندانگشتی|نهاد خانواده در مصر باستان]][[پرونده:268849-1600x1030-egyptian-family-life-today.jpg|بندانگشتی|نهاد خانواده در مصر امروزی]]تا دهه­‌های اولیه قرن گذشته، خانواده جایگاه مهمی نزد عموم مصری‌ها داشت و برای انسان مصری چارچوبی اساسی تلقی می­‌شد که حیات اجتماعی و اقتصادی او در آن شکل می­‌گرفت. حیات اجتماعی در جامعه [[مصر]] به عنوان یک جامعه کشاورزی، مبتنی بر روابط خویشاوندی بود که پایه­‌های همکاری و روابط عاطفی را شکل می‌­داد. فرد مصری در هر جایگاه اجتماعی یا اقتصادی که قرار داشت، نمی­‌توانست خود را منفک از روابط خانوادگی بداند و یا سنت‌ها و آداب و رسوم خانوادگی را نفی کند. خانواده‌های مصری بر حفظ احترام به سنت­‌ها و ارزش‌­­های خانوادگی به عنوان عامل تحکیم و استمرار ارتباط اعضای خانواده تأکید داشتند. خانواده مصری پدرسالار و برای مصریان به مثابه جامعه­‌ای کوچک در دل جامعه بزرگتر بود.


در پی تغییر و تحولات سیاسی اجتماعی در قرن نوزدهم و پی­آمدهای آن در قرن بیستم که از جمله در شکل مهاجرت­های گسترده روستاییان به شهرهای بزرگ و صنعتی ظهور کرد، به تدریج سنت­های خانوادگی نسبت به گذشته ضعیف ، وابستگی­های خانوادگی کاهش و خانواده­های بزرگ، جایگاه خود را به عنوان یک واحد حیات جمعی، اقتصادی و اجتماعی از دست دادند. علیرغم تحولات مزبور و تغییراتی که در ساختار اجتماعی [[جامعه مصر]] پدید آمد، برخی از سنت­های خانوادگی به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک همچنان ادامه دارد. روابط احترام­آمیز میان فرزندان و بزرگان خانواده کم و بیش وجود دارد و فرزندان خو را موظف به تبعیت از پدران می­دانند. پدر خانواده نیز چون گذشته خود را مسئول تربیت و تأمین هزینه­های زندگی اعضای خانواده می­داند. زنان نیز نسبت به همسران رفتاری محترمانه داشته و تبعیت از آنان را رعایت می کنند (موسوعة مصرالحدیثة،1996، 9 : 19). قانون اساسی مصر هم خانواده را اساس جامعه دانسته است که قوام آن دین، اخلاق و وطن­پرستی است و دولت نیز در خصوص همبستگی، استقرار و تثبیت و تحکیم ارزش­های خانوادگی اهتمام لازم را مبذول خواهد داشت.
در پی تغییر و تحولات سیاسی اجتماعی در قرن نوزدهم و پی­امدهای آن در قرن بیستم که از جمله در شکل مهاجرت‌های گسترده روستاییان به شهرهای بزرگ و صنعتی ظهور کرد، به تدریج سنت‌های خانوادگی نسبت به گذشته ضعیف، وابستگی‌های خانوادگی کاهش و خانواده‌های بزرگ، جایگاه خود را به عنوان یک واحد حیات جمعی، اقتصادی و اجتماعی از دست دادند. علیرغم تحولات مزبور و تغییراتی که در ساختار اجتماعی [[جامعه مصر]] پدید آمد، برخی از سنت­‌های خانوادگی به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک همچنان ادامه دارد. روابط احترام ­آمیز میان فرزندان و بزرگان خانواده کم و بیش وجود دارد و فرزندان خو را موظف به تبعیت از پدران می­‌دانند. پدر خانواده نیز چون گذشته خود را مسئول تربیت و تأمین هزینه‌­های زندگی اعضای خانواده می­‌داند. زنان نیز نسبت به همسران رفتاری محترمانه داشته و تبعیت از آنان را رعایت می‌کنند <ref>موسوعة مصرالحدیثة (1996)، ج9، ص19</ref>. [[قانون اساسی مصر]] هم خانواده را اساس جامعه دانسته است که قوام آن دین، اخلاق و وطن­ پرستی است و دولت نیز در خصوص همبستگی، استقرار و تثبیت و تحکیم ارزش‌های خانوادگی اهتمام لازم را مبذول خواهد داشت.<ref>سابقی، علی محمد (1392). جامع فرهنگ و ملل مصر. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص121-122</ref>
 
== کتابشناسی ==

نسخهٔ ‏۱۵ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۳۷

نهاد خانواده در مصر باستان
نهاد خانواده در مصر امروزی

تا دهه­‌های اولیه قرن گذشته، خانواده جایگاه مهمی نزد عموم مصری‌ها داشت و برای انسان مصری چارچوبی اساسی تلقی می­‌شد که حیات اجتماعی و اقتصادی او در آن شکل می­‌گرفت. حیات اجتماعی در جامعه مصر به عنوان یک جامعه کشاورزی، مبتنی بر روابط خویشاوندی بود که پایه­‌های همکاری و روابط عاطفی را شکل می‌­داد. فرد مصری در هر جایگاه اجتماعی یا اقتصادی که قرار داشت، نمی­‌توانست خود را منفک از روابط خانوادگی بداند و یا سنت‌ها و آداب و رسوم خانوادگی را نفی کند. خانواده‌های مصری بر حفظ احترام به سنت­‌ها و ارزش‌­­های خانوادگی به عنوان عامل تحکیم و استمرار ارتباط اعضای خانواده تأکید داشتند. خانواده مصری پدرسالار و برای مصریان به مثابه جامعه­‌ای کوچک در دل جامعه بزرگتر بود.

در پی تغییر و تحولات سیاسی اجتماعی در قرن نوزدهم و پی­امدهای آن در قرن بیستم که از جمله در شکل مهاجرت‌های گسترده روستاییان به شهرهای بزرگ و صنعتی ظهور کرد، به تدریج سنت‌های خانوادگی نسبت به گذشته ضعیف، وابستگی‌های خانوادگی کاهش و خانواده‌های بزرگ، جایگاه خود را به عنوان یک واحد حیات جمعی، اقتصادی و اجتماعی از دست دادند. علیرغم تحولات مزبور و تغییراتی که در ساختار اجتماعی جامعه مصر پدید آمد، برخی از سنت­‌های خانوادگی به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک همچنان ادامه دارد. روابط احترام ­آمیز میان فرزندان و بزرگان خانواده کم و بیش وجود دارد و فرزندان خو را موظف به تبعیت از پدران می­‌دانند. پدر خانواده نیز چون گذشته خود را مسئول تربیت و تأمین هزینه‌­های زندگی اعضای خانواده می­‌داند. زنان نیز نسبت به همسران رفتاری محترمانه داشته و تبعیت از آنان را رعایت می‌کنند [۱]. قانون اساسی مصر هم خانواده را اساس جامعه دانسته است که قوام آن دین، اخلاق و وطن­ پرستی است و دولت نیز در خصوص همبستگی، استقرار و تثبیت و تحکیم ارزش‌های خانوادگی اهتمام لازم را مبذول خواهد داشت.[۲]

کتابشناسی

  1. موسوعة مصرالحدیثة (1996)، ج9، ص19
  2. سابقی، علی محمد (1392). جامع فرهنگ و ملل مصر. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص121-122