مشاهير موسيقی سنگالی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
(صفحه‌ای تازه حاوی «سنگال يكي از كشورهاي غني در ارزش‌هاي موسيقي است. از ميان هنرمندان معروف سنتي مي‌توان به افرادی چون "فو اندياگا ام‌باي" (Feu Ndiaga Mbaye) يكي از بزرگترين ترانه‌سرايان که در سال 1948 در فاتیک سنگال به دنیا و در سال 2005 در داکار چشم از جهان فروبست؛ خانم"يا...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۶ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[سنگال]] يكي از كشورهاي غني در ارزش‌هاي موسيقي است. از ميان هنرمندان معروف سنتي مي‌توان به افرادی چون "فو اندياگا ام‌باي" (Feu Ndiaga Mbaye) يكي از بزرگترين ترانه‌سرايان که در سال 1948 در فاتیک سنگال به دنیا و در سال 2005 در داکار چشم از جهان فروبست؛ خانم"يانده‌ كودوسين" (Yandé codou sène)، مداح‌سراي رئيس جمهور سابق سنگال لئوپولد سدار سنگور که در سال 1932 در سین سالوم به دنیا و در سال 2010 به دیار حق شتافت، "سامبا دياباره سامب" (Samba Diabaré Samb) که هم اکنون 90 سال دارد و  استاد ساز اكسالام (Xalam)است؛  "دودو انداي كومبا روز" (Doudou Ndiaye Coumba Rose) تامبورزن معروف که در سال 1928 در داکار به دنیا آمد، اشاره كرد. موسيقي سنگال حول محور ساز "ام بالاكس" (Mbalax) مي‌گردد."بابامال" (Baba Maal)، "توره كوندا" (Touré Kunda) وغيره از چهره‌هاي ديگر معروف ملي موسيقي به شمار مي‌روند. اما تعداد خوانندگان بسيار زياد است. هنرمنداني از جمله "تيون بالاگوسيك" (Thione Balago Seck) که در سال 1955 در داکار به دنیا آمد و "عمرپن" (Omar Pene) که در سال 1954 در داکار به دنیا آمد، با تلفيق سازه‌هاي سنتي و مدرن آهنگ جديدي به موسيقي سنگال داده‌اند.
[[سنگال]] یکی از کشورهای غنی در ارزش‌های موسیقی است. از میان هنرمندان معروف سنتی می‌توان به افرادی چون "فو اندیاگا ام‌بای" (Feu Ndiaga Mbaye) یکی از بزرگترین ترانه‌سرایان که در سال 1948 در فاتیک [[سنگال]] به دنیا و در سال 2005 در داکار چشم از جهان فروبست؛ خانم"یانده‌ کودوسین" (Yandé codou sène)، مداح‌سرای رئیس جمهور سابق [[سنگال]] لئوپولد سدار سنگور که در سال 1932 در سین سالوم به دنیا و در سال 2010 به دیار حق شتافت، "سامبا دیاباره سامب" (Samba Diabaré Samb) که هم اکنون 90 سال دارد و استاد ساز اکسالام (Xalam)است؛ "دودو اندای کومبا روز" (Doudou Ndiaye Coumba Rose) تامبورزن معروف که در سال 1928 در داکار به دنیا آمد، اشاره کرد. [[موسیقی در سنگال|موسیقی سنگال]] حول محور ساز "ام بالاکس" (Mbalax) می‌گردد."بابامال" (Baba Maal)، "توره کوندا" (Touré Kunda) وغیره از چهره‌های دیگر معروف ملی موسیقی به شمار می‌روند. اما تعداد خوانندگان بسیار زیاد است. هنرمندانی از جمله "تیون بالاگوسیک" (Thione Balago Seck) که در سال 1955 در داکار به دنیا آمد و "عمرپن" (Omar Pene) که در سال 1954 در داکار به دنیا آمد، با تلفیق سازه‌های سنتی و مدرن آهنگ جدیدی به [[موسیقی در سنگال|موسیقی سنگال]] داده‌اند.


=== مشاهیر موسیقی مدرن ===
موسیقی مدرن سنگالی مدیون افرادی چون "یوسواندور" (Youssou Ndour) که در سال 1959 در داکار به دنیا آمد، برادران "توره کوندا" (Touré Kunda) که در استان کازامانس در سال 1950 با بیست روز فاصله به دنیا آمدند، "فو لابا سوسه" (Feu Laba Sosseh) اهل گامبیا که در سال 1943 به دنیا و در سال 2007 از دنیا رفت، است. نسل دیگری از آنان از جمله "فالو دین" (Fallou Dieng)، "علیون ام بای راندر" (Alioune Mbaye Nder) متولد سال 1969 در داکار، سبک‌های سنگالی- آمریکایی به موسیقی مدرن داده‌اند.
چشم‌انداز موسیقی سنگالی در سال های اخیر با اجراهای جوانان ماهر روی صحنه چهره‌ای نو به خود گرفته است. هیپ هاپ (Hip Hap) نیز در سال های 1999 با حضور گروه موسیقی رَپ سال های "بلَک سول" (Black Soul) جایگاه خاصی در این نوع موسیقی پیدا کرده‌اند تا جایی که اکثر جوانان سنگالی این نوع موسیقی را گوش می‌کنند.<ref>بصیری، محمدعلی، فتحی پور، ریحانه (1401).جامعه و فرهنگ [[سنگال]]. تهران: [https://www.icro.ir/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی](در دست انتشار)</ref>
== نیز نگاه کنید به ==
== نیز نگاه کنید به ==
[[موسیقی در سنگال]]؛ [[مشاهیر موسیقیدان روسی]]؛ [[مشاهیر موسیقیدان آرژانتینی]]


* [[مشاهیر موسیقیدان روسی]]
== کتابشناسی ==
<references />
[[رده:موسیقی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۸ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۴۱

سنگال یکی از کشورهای غنی در ارزش‌های موسیقی است. از میان هنرمندان معروف سنتی می‌توان به افرادی چون "فو اندیاگا ام‌بای" (Feu Ndiaga Mbaye) یکی از بزرگترین ترانه‌سرایان که در سال 1948 در فاتیک سنگال به دنیا و در سال 2005 در داکار چشم از جهان فروبست؛ خانم"یانده‌ کودوسین" (Yandé codou sène)، مداح‌سرای رئیس جمهور سابق سنگال لئوپولد سدار سنگور که در سال 1932 در سین سالوم به دنیا و در سال 2010 به دیار حق شتافت، "سامبا دیاباره سامب" (Samba Diabaré Samb) که هم اکنون 90 سال دارد و استاد ساز اکسالام (Xalam)است؛ "دودو اندای کومبا روز" (Doudou Ndiaye Coumba Rose) تامبورزن معروف که در سال 1928 در داکار به دنیا آمد، اشاره کرد. موسیقی سنگال حول محور ساز "ام بالاکس" (Mbalax) می‌گردد."بابامال" (Baba Maal)، "توره کوندا" (Touré Kunda) وغیره از چهره‌های دیگر معروف ملی موسیقی به شمار می‌روند. اما تعداد خوانندگان بسیار زیاد است. هنرمندانی از جمله "تیون بالاگوسیک" (Thione Balago Seck) که در سال 1955 در داکار به دنیا آمد و "عمرپن" (Omar Pene) که در سال 1954 در داکار به دنیا آمد، با تلفیق سازه‌های سنتی و مدرن آهنگ جدیدی به موسیقی سنگال داده‌اند.

مشاهیر موسیقی مدرن

موسیقی مدرن سنگالی مدیون افرادی چون "یوسواندور" (Youssou Ndour) که در سال 1959 در داکار به دنیا آمد، برادران "توره کوندا" (Touré Kunda) که در استان کازامانس در سال 1950 با بیست روز فاصله به دنیا آمدند، "فو لابا سوسه" (Feu Laba Sosseh) اهل گامبیا که در سال 1943 به دنیا و در سال 2007 از دنیا رفت، است. نسل دیگری از آنان از جمله "فالو دین" (Fallou Dieng)، "علیون ام بای راندر" (Alioune Mbaye Nder) متولد سال 1969 در داکار، سبک‌های سنگالی- آمریکایی به موسیقی مدرن داده‌اند.

چشم‌انداز موسیقی سنگالی در سال های اخیر با اجراهای جوانان ماهر روی صحنه چهره‌ای نو به خود گرفته است. هیپ هاپ (Hip Hap) نیز در سال های 1999 با حضور گروه موسیقی رَپ سال های "بلَک سول" (Black Soul) جایگاه خاصی در این نوع موسیقی پیدا کرده‌اند تا جایی که اکثر جوانان سنگالی این نوع موسیقی را گوش می‌کنند.[۱]

نیز نگاه کنید به

موسیقی در سنگال؛ مشاهیر موسیقیدان روسی؛ مشاهیر موسیقیدان آرژانتینی

کتابشناسی

  1. بصیری، محمدعلی، فتحی پور، ریحانه (1401).جامعه و فرهنگ سنگال. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(در دست انتشار)