رشد اقتصادی تحت حاکمیت نسل سوم(1989 تا 2002): تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


== ''1989 تا 2002، ادامه رشد اقتصادی تحت حاکمیت نسل سوم'' ==
[[پرونده:W020221201610247192916.jpg|بندانگشتی|تصویر جیانگ زمین(Jiang Zemin) دبیر کل حزب و رئیس [[جمهوری خلق چین|جمهوری خلق چین.]] قابل بازیابی از https://novelteesgifts.com/products/jiang-zemin-official-portrait-poster-print]]
در دهه‌­ی1990، چینِ پس از حادثه­‌ی میدان تیَن آن­مِن را جیانگ­زِمین(Jiang Zemin) به‌­عنوان دبیر­کل حزب و رییس جمهوری و جورونگ­جی(Zhu Rongji)در پست نخست وزیری که هر دو شهردار پیشین شانگهای بودند، رهبری کردند. اصلاحات اقتصادی کلان جیانگ، هرچه بیشتر نظریه­‌ی« سوسیالیسم با ویژگی چین» دِنگ را به پیش هدایت کرد. دروان جیانگ هم­زمان با رشد فوق العاده­‌ی اقتصادی، شاهد رشد فساد اجتماعی، بیکاری ناشی از بستن کارخانجات زیان­‌آور دولتی، در بوته­‌ی آزمایش قرار گرفتن سیستم ناقص رفاه اجتماعی، و آلودگی شدید محیط زیست بود. تحت مدیریت ده ساله‌­ی جیانگ­زِمین، سیاست اقتصادی چین، 250 میلیون کشاورز را از فقر نجات داد و به­‌صورت پایدار، رشد اقتصادی متوسط 2/12 درصدی را درپی داشت. هم­چنین در اواخر این دهه بود که چین شاهد بازگشت دو مستعمره‌­ی سابق به چین بود. هنگ کنگ در سال 1997 از بریتانیا و ماکائو در سال 1999 از پرتغال. و در سال 2001 بود که چین رسما به عضویت سازمان تجارت جهانی در آمد.


رابطه‌­ی چین و آمریکا در پایان دهه­‌ی 1990، با بمباران سفارت چین در بلگراد متشنج شد. هم­چنین در سال 2001 یک هواپیمای نظامی چین با هواپیمای تجسسی آمریکایی در آب­‌های بین المللی در نزدیکی جزیره­‌ی خَی­نَن(Hianan) برخورد و آتش خشم مردم چین علیه آمریکا را شعله‌­ور­تر ساخت.  
در دهه‌­ی1990، [[چین]] پس از حادثه­‌ی میدان تیَن آن­مِن را جیانگ ­زِمین(Jiang Zemin) به­‌عنوان دبیر­کل حزب و رییس جمهوری و جورونگ­جی(Zhu Rongji)در پست نخست وزیری که هر دو شهردار پیشین [[شانگهای]] بودند، رهبری کردند.


از نظر سیاست خارجی، چین به خاطر ممنوع ساختن فعالیت گروه فالون­گونگ(Falun Gong) در سال 1999، بیشتر زیر ذره بین سازمان دیده بان حقوق بشر قرار گرفت. در بحران مالی آسیا در سال 1997، اقتصاد چین با قدرت تمام در مقابل این بحران ایستاد و تقریبا آسیا را از بحران اقتصادي نجات داد. در سیاست داخلی، این کشور توانست استاندارد زندگی مردم را به­‌طور چشم­گیری بهبود بخشد. اگرچه در اين دوران، فاصله­‌ی طبقاتی میان شهر و روستا نيز گسترش بيشتري یافت. افزایش نابرابری ثروت میان مناطق شرقی با مناطق غربي و مرکزي، دولت را وادار به اجرای سیاست«توسعه­‌ی غرب» نمود که نماد این سیاست احداث راه آهن چینگ­خَی(Qinghai)-تبت به شمار می‌­آید.<ref>سابقی، محمد علی(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،جلد اول، ص 145-146</ref>
=== رشد اقتصادی ===
اصلاحات اقتصادی کلان جیانگ، هرچه بیشتر نظریه­‌ی«سوسیالیسم با ویژگی [[چین]]» دِنگ را به پیش هدایت کرد. دروان جیانگ هم­زمان با رشد فوق العاده­‌ی اقتصادی، شاهد رشد فساد اجتماعی، بیکاری ناشی از بستن کارخانجات زیان­‌آور دولتی، در بوته­‌ی آزمایش قرار گرفتن سیستم ناقص رفاه اجتماعی، و آلودگی شدید محیط زیست بود. تحت مدیریت ده ساله‌­ی جیانگ­زِمین، سیاست اقتصادی [[چین]]، 250 میلیون کشاورز را از فقر نجات داد و به­‌صورت پایدار، رشد اقتصادی متوسط 2/12 درصدی را درپی داشت. هم­چنین در اواخر این دهه بود که [[چین]] شاهد بازگشت دو مستعمره­‌ی سابق به [[چین]] بود. [[هنگ کنگ]] در سال 1997 از [[بریتانیا]] و ماکائو در سال 1999 از پرتغال. و در سال 2001 بود که [[چین]] رسما به عضویت سازمان تجارت جهانی در آمد.


=== کتاب شناسی ===
رابطه­‌ی [[چین]] و [[آمریکا]] در پایان دهه­‌ی 1990، با بمباران سفارت [[چین]] در بلگراد متشنج شد. هم­چنین در سال 2001 یک هواپیمای نظامی [[چین]] با هواپیمای تجسسی آمریکایی در آب­‌های بین المللی در نزدیکی جزیره‌­ی خَی­نَن(Hainan) برخورد و آتش خشم مردم [[چین]] علیه آمریکا را شعله­‌ور­تر ساخت.
 
=== سیاست خارجی [[چین]] ===
از نظر سیاست خارجی، [[چین]] به خاطر ممنوع ساختن فعالیت گروه فالون­گونگ(Falun Gong) در سال 1999، بیشتر زیر ذره بین [https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D9%87%E2%80%8C%D8%A8%D8%A7%D9%86_%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82_%D8%A8%D8%B4%D8%B1 سازمان دیده بان حقوق بشر] قرار گرفت. در بحران مالی آسیا در سال 1997، اقتصاد [[چین]] با قدرت تمام در مقابل این بحران ایستاد و تقریبا آسیا را از بحران اقتصادی نجات داد. در سیاست داخلی، این کشور توانست استاندارد زندگی مردم را به­‌طور چشم­گیری بهبود بخشد. اگرچه در این دوران، فاصله­‌ی طبقاتی میان شهر و روستا نیز گسترش بیشتری یافت. افزایش نابرابری ثروت میان مناطق شرقی با مناطق غربی و مرکزی، دولت را وادار به اجرای سیاست«توسعه­‌ی غرب» نمود که نماد این سیاست احداث راه آهن چینگ ­خَی(Qinghai)تبت به شمار می‌­آید.<ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ [[چین]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی]، جلد 1، ص.145-146.</ref>
 
== نیز نگاه کنید به ==
[[جمهوری خلق چین]]؛ [[ظهور دنگ شیائو یینگ و آغاز اصلاحات]]
 
== کتابشناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۱ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۳:۰۱

تصویر جیانگ زمین(Jiang Zemin) دبیر کل حزب و رئیس جمهوری خلق چین. قابل بازیابی از https://novelteesgifts.com/products/jiang-zemin-official-portrait-poster-print

در دهه‌­ی1990، چین پس از حادثه­‌ی میدان تیَن آن­مِن را جیانگ ­زِمین(Jiang Zemin) به­‌عنوان دبیر­کل حزب و رییس جمهوری و جورونگ­جی(Zhu Rongji)در پست نخست وزیری که هر دو شهردار پیشین شانگهای بودند، رهبری کردند.

رشد اقتصادی

اصلاحات اقتصادی کلان جیانگ، هرچه بیشتر نظریه­‌ی«سوسیالیسم با ویژگی چین» دِنگ را به پیش هدایت کرد. دروان جیانگ هم­زمان با رشد فوق العاده­‌ی اقتصادی، شاهد رشد فساد اجتماعی، بیکاری ناشی از بستن کارخانجات زیان­‌آور دولتی، در بوته­‌ی آزمایش قرار گرفتن سیستم ناقص رفاه اجتماعی، و آلودگی شدید محیط زیست بود. تحت مدیریت ده ساله‌­ی جیانگ­زِمین، سیاست اقتصادی چین، 250 میلیون کشاورز را از فقر نجات داد و به­‌صورت پایدار، رشد اقتصادی متوسط 2/12 درصدی را درپی داشت. هم­چنین در اواخر این دهه بود که چین شاهد بازگشت دو مستعمره­‌ی سابق به چین بود. هنگ کنگ در سال 1997 از بریتانیا و ماکائو در سال 1999 از پرتغال. و در سال 2001 بود که چین رسما به عضویت سازمان تجارت جهانی در آمد.

رابطه­‌ی چین و آمریکا در پایان دهه­‌ی 1990، با بمباران سفارت چین در بلگراد متشنج شد. هم­چنین در سال 2001 یک هواپیمای نظامی چین با هواپیمای تجسسی آمریکایی در آب­‌های بین المللی در نزدیکی جزیره‌­ی خَی­نَن(Hainan) برخورد و آتش خشم مردم چین علیه آمریکا را شعله­‌ور­تر ساخت.

سیاست خارجی چین

از نظر سیاست خارجی، چین به خاطر ممنوع ساختن فعالیت گروه فالون­گونگ(Falun Gong) در سال 1999، بیشتر زیر ذره بین سازمان دیده بان حقوق بشر قرار گرفت. در بحران مالی آسیا در سال 1997، اقتصاد چین با قدرت تمام در مقابل این بحران ایستاد و تقریبا آسیا را از بحران اقتصادی نجات داد. در سیاست داخلی، این کشور توانست استاندارد زندگی مردم را به­‌طور چشم­گیری بهبود بخشد. اگرچه در این دوران، فاصله­‌ی طبقاتی میان شهر و روستا نیز گسترش بیشتری یافت. افزایش نابرابری ثروت میان مناطق شرقی با مناطق غربی و مرکزی، دولت را وادار به اجرای سیاست«توسعه­‌ی غرب» نمود که نماد این سیاست احداث راه آهن چینگ ­خَی(Qinghai)تبت به شمار می‌­آید.[۱]

نیز نگاه کنید به

جمهوری خلق چین؛ ظهور دنگ شیائو یینگ و آغاز اصلاحات

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی، جلد 1، ص.145-146.