جمعیت قزاقستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه را خالی کرد)
برچسب: خالی کردن
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
«طبق سرشماری سال ۱۳۸۴ شمسی جمعیت [[قزاقستان]] ۱۵،۵میلیون نفر بر آورده شده که بر این اساس به هر ۵،۵ قزاق km۲۱ زمین میرسد» ولی اگر از لحاظ گستردگی اراضی به این کشور نگاه کنیم، [[قزاقستان]] درمیان جماهیر شوروی سابق بعد از [[روسیه]] از جایگاه ویژه برخودار است.


جمعیت [[قزاقستان]] در جولای ۲۰۱۴، ۱۷۹۰۰۰۰۰ نفر اعلام شده است: نرخ رشد جمعیت ۱,۲ درجولای ۲۰۱۴ اعلام شده است. [[قزاقستان]] در اواخر دوران اتحاد جماهیر شوروی و در سال ۱۹۸۹ ۱۶ میلیون و ۴۶۴ هزار و ۴۶۴ نفر جمعیت داشت، ولی از زمان استقلال آن از اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال ۱۹۹۱ بدلیل مهاجرت‌های زیاد به کشورهای دیگر در سال ۲۰۰۵ میلادی جمعیت آن ۱۵،۱۰۰،۵۰۰ نفر و در سال ۲۰۰۶ ، ۱۵۳۰۰۰۰۰ نفر تخمین زده شده است.
ولی با استقرار دولت جدید پس از استقلال و در پیش گرفتن سیاست های اصلاح و تعدیل جمعیتی و اعمال سیاست های تشویقی توسط دولت نوپای [[قزاقستان]] دوباره جمعیت این کشور از سال ۲۰۰۶ به تدریج رو به افزایش نهاد بطوریکه تا سال ۲۰۱۵ جمعیت [[قزاقستان]] بالغ بر ۱۷ ملیون نفر براورد شده است<ref>صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ [[قزاقستان]]. تهران: [https://www/icro.ir سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی]( در دست انتشار)</ref>.
=== [[پراکندگی و تراکم جمعیتی قزاقستان|پراکندگی و تراکم جمعیتی]] ===
قزاق ۶۳ درصد، روس ۲۴ درصد. حدود ۷۰ درصد مسلمان، ۲۴ درصد مسیحی ارتدکس، در اواخر دوران حکومت اتحاد جماهیر شوروی بیش از %۳۰ مردم [[قزاقستان]] را روس‌ها و حدود %۶۰ از قزاقستان را قزاق ها تشکیل می دادند ولی در سال ۱۹۹۱ م پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل دولت [[قزاقستان]] بر اساس سیاست های جدید دولت تازه استقلال یافته از یک سو تعداد زیادی از روس ها بتدریج به موطن خود بازگشتند و از سوی دیگر با سیاست های تشویقی دولت نرخ رشد جمعیت قزاق ها افزایش یافت که در نتیجه امروزه بیش از %۷۰ از جمعیت هفده میلیونی [[قزاقستان]] را قزاق ها و حدود %۲۵ را روس ها تشکیل می‌دهند و %۵ درصد دیگر شامل سایر ملیت ها و اقوام می‌شود که بنا بر نقل های متفاوت اقوام مختلف ساکنین قزاقستان را از ۸۰ تا ۱۴۰ ملیت با بیش از ۲۰ دین، مذهب و عقیده برشمرده اند و همین فراوانی قومیت ها قزاقستان را به یکی از کشورهای منحصر به فرد در تنوع قومی مبدل ساخته است و ویژگی چند قومیتی [[قزاقستان]] در هنر و فرهنگ این کشور بازتاب یافته است.
امروزه [[قزاقستان]] از نظر جمعیت، با حدود ۱۷ ملیون نفر شصت و دومین کشور جهان است که با توجه به وسعت زیاد موجب شده است که تقریبا در هر شش کیلو متر مربع تنها یک نفر زندگی کنند. میانگین سنی زنان این کشور ۸/۳۰ سال و مردان ۵/۲۷ سال است. امید زندگی در این کشور برای زنان ۸۴/۷۲ سال و برای مردان ۹/۶۱ سال است. حدود %۷۵ از مردم این کشور مسلمان، %۲۰ را روس‌های ارتودکس، و %۵ از سایر ادیان و مذاهب تشکیل شده است. و بنا بر براورد اجمالی ارایه شده، حدود سیصد هزار نفر از جمع کل جمعیت فعلی [[قزاقستان]] را شیعیان تشکیل می دهند که این تعداد شیعیان شامل ایرانیان مهاجر در زمان بلشویک ها و مهاجرین سال های اخیر، آذری ها و شیعیان سایر کشورها می‌باشد. در یک نگاه کلی وضعیت [[جمعیت قزاقستان]]  در سال 2007 عبارت است از:
'''تعداد کل جمعیت''': ۱۵,۲۸۴,۹۲۹
'''ترکیب سنی یا هرم سنی جمعیت'''
14-۰ سال %۲۲,۵ مردان 1.158.782 زنان ۱,۶۸۳,۲۴۹؛
64-۱۵ سال %۶۹,۲ مردان ۵,۱۶۹,۳۱۴ زنان5.407.661؛
65سال و بیشتر %۸,۳ مردان ۴۴۶,۵۴۹ زنان ۸۱۹,۳۷۴؛
'''میانگین سنی''' :کل جمعیت ۲۹,۱ سال مردان ۲۷,۵ زنان ۳۰,۸ سال؛
'''نرخ رشد جمعیت''': ۳۵۲%؛
'''میزان زاد و ولد''': ۱۶,۲۳ تولد در هزار نفر؛
'''میزان مرگ و میر''': ۹,۴ فوت در هزار نفر؛
'''نرخ مرگ و میر کودکان:''' نرخ کلی ۲۷,۴۱ در هزار پسران ۳۱,۴۹ در هزار دختران ۲۲,۶۲ در هزار؛
'''نرخ مهاجرت''': ۳,۳۲ -مهاجر در هزار نفر (سال ۲۰۰۷).
'''نسبت جنسی'''
در زمان تولد ۱,۰۵ مرد در مقابل هر زن؛
کمتر از ۱۵ سالگی ۱,۰۴۵ مرد در مقابل هر زن؛
64- ۱۵ سالگی ۰,۹۵۶ مرد در مقابل هر زن؛
65 سال و بیشتر ۰,۵۴۵ مرد در مقابل هر زن؛
کل جمعیت ۰,۹۳۲ مرد در مقابل هر زن؛
'''میزان مرگ و میر ناشی از ایدز:''' کمتر از ۲۰۰ نفر (سال ۲۰۰۳)<ref>صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ [[قزاقستان]]. تهران: [https://www/icro.ir سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی]( در دست انتشار)</ref>.
=== [[ساختار قومیتی در قزاقستان|ساختار قومیتی]] ===
قزاق ۶۳ درصد، روس ۲۴ درصد. حدود ۷۰ درصد مسلمان، ۲۴ درصد مسیحی ارتدکس، در اواخر دوران حکومت اتحاد جماهیر شوروی بیش از %۳۰ مردم [[قزاقستان]] را روس‌ها و حدود %۶۰ از قزاقستان را قزاق ها تشکیل می دادند ولی در سال ۱۹۹۱ م پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل دولت [[قزاقستان]] بر اساس سیاست های جدید دولت تازه استقلال یافته از یک سو تعداد زیادی از روس ها بتدریج به موطن خود بازگشتند و از سوی دیگر با سیاست های تشویقی دولت نرخ رشد جمعیت قزاق ها افزایش یافت که در نتیجه امروزه بیش از %۷۰ از جمعیت هفده میلیونی [[قزاقستان]] را قزاق ها و حدود %۲۵ را روس ها تشکیل می‌دهند و %۵ درصد دیگر شامل سایر ملیت ها و اقوام می‌شود که بنا بر نقل های متفاوت اقوام مختلف ساکنین قزاقستان را از ۸۰ تا ۱۴۰ ملیت با بیش از ۲۰ دین، مذهب و عقیده برشمرده اند و همین فراوانی قومیت ها [[قزاقستان]] را به یکی از کشورهای منحصر به فرد در تنوع قومی مبدل ساخته است و ویژگی چند قومیتی [[قزاقستان]] در هنر و فرهنگ این کشور بازتاب یافته است<ref>صابری، اصغر(1395). جامعه و فرهنگ [[قزاقستان]]. تهران: [https://www/icro.ir سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی]( در دست انتشار)</ref>.
{{به روز رسانی}}
== نیز نگاه کنید به ==
[[جمعیت تایلند]]؛ [[جمعیت چین]]؛ [[جمعیت کانادا]]؛ [[جمعیت افغانستان]]؛ [[جمعیت کوبا]]؛ [[جمعیت روسیه]]؛ [[جمعیت و ساختار جمعیتی ژاپن]]؛ [[جمعیت مصر]]؛ [[جمعیت سنگال]]؛ [[جمعیت فرانسه]]؛ [[جمعیت سوریه]]؛ [[جمعیت سودان]]؛ [[جمعیت ساحل عاج]]؛ [[جمعیت زیمبابوه]]؛ [[جمعیت و ساختار جمعیتی اوکراین]]؛ [[جمعیت اسپانیا]]؛ [[جمعیت آرژانتین]]؛ [[جمعیت اردن]]؛ [[جمعیت اتیوپی]]؛ [[جمعیت قطر]]؛ [[جمعیت سیرالئون]]؛ [[جمعیت بنگلادش]]؛ [[جمعیت سریلانکا]]؛ [[جمعیت تاجیکستان]]؛ [[جمعیت گرجستان]]
== کتابشناسی ==
[[رده:ویژگی های جمعیتی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۱۴