مراكز و انجمن های ادبی تاجیکستان: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی « '''4-9. مراكز و انجمنهای ادبي''' در اوايل سدة 20 ميلادي، همانند دوران گذشته، شهرهاي بزرگ بخارا، سمرقند، خجند، اوراتپه، نيز بيكگريها و شاهگريهاي حصار، كولاب، بدخشان، درواز، قراتگين، قباديان و غيره از مراكز ادبي معتبر تاجيكستان بود كه شا...» ایجاد کرد) |
جز (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).) |
||
خط ۸۹: | خط ۸۹: | ||
از شاهفتور محبتشاهزاده دو اثر باقي مانده كه اثر اول تماماً غزليات و اثر دوم 13 مُسَمّن(424 بيت)، 21 مخمس(489 بيت)، 15 قصيده(261 بيت)، 3 غزل(46 بيت) را كه در مجموع 1110 بيت را تشكيل ميدهد. | از شاهفتور محبتشاهزاده دو اثر باقي مانده كه اثر اول تماماً غزليات و اثر دوم 13 مُسَمّن(424 بيت)، 21 مخمس(489 بيت)، 15 قصيده(261 بيت)، 3 غزل(46 بيت) را كه در مجموع 1110 بيت را تشكيل ميدهد. | ||
او با همكاري سليمان قربانمحمدزاده (آخوند سلمان) اثري تاريخي با نام «تاريخ بدخشان» در چهار فصل تأليف نمود. فصل اول تاريخ دورة پيش از حاكميت عبدالرحمانخان (حاكم بدخشان)، فصل دوم دورة حاكميت عبدالرحمانخان پسر قبادخان(1792-1814)، فصل سوم دورة حاكميت افغانستان و فصل چهارم دورة حاكميت پادشاه روسيه نيكلاي را در بر ميگيرد. | او با همكاري سليمان قربانمحمدزاده (آخوند سلمان) اثري تاريخي با نام «تاريخ بدخشان» در چهار فصل تأليف نمود. فصل اول تاريخ دورة پيش از حاكميت عبدالرحمانخان (حاكم بدخشان)، فصل دوم دورة حاكميت عبدالرحمانخان پسر قبادخان(1792-1814)، فصل سوم دورة حاكميت [[افغانستان]] و فصل چهارم دورة حاكميت پادشاه روسيه نيكلاي را در بر ميگيرد. | ||
ملااسماعيل بدخشي متخلص به هجري كه زادة بدخشان است، در خوقند و بخارا تحصيل نمود. وي آثار خود را كه اساساً عبارت از غزل است، به پيروي از مولانا جلالالدين بلخي، حسن دهلوي، كمال خجندي و حافظ شيرازي سروده است. | ملااسماعيل بدخشي متخلص به هجري كه زادة بدخشان است، در خوقند و بخارا تحصيل نمود. وي آثار خود را كه اساساً عبارت از غزل است، به پيروي از مولانا جلالالدين بلخي، حسن دهلوي، كمال خجندي و حافظ شيرازي سروده است. |
نسخهٔ ۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۵:۵۷
4-9. مراكز و انجمنهای ادبي
در اوايل سدة 20 ميلادي، همانند دوران گذشته، شهرهاي بزرگ بخارا، سمرقند، خجند، اوراتپه، نيز بيكگريها و شاهگريهاي حصار، كولاب، بدخشان، درواز، قراتگين، قباديان و غيره از مراكز ادبي معتبر تاجيكستان بود كه شاعران و اديبان بسياري را در دامان خود پرورش دادهاند.
1-4-9. مركز ادبي بخارا
9 |
8 |
شهر بخارا كه از قديمالايام از مراكز بزرگ فرهنگ تمدن آريايي است و در طول تاريخ بزرگان و عالمان بسياري از آن برخاستهاند، در اين دوره به عنوان پايتخت شهر بخارا داراي مراكز ادبي بزرگي بود. عنبر، انور، عنقا، وحشي، گلشني، عصامي، راقم، راجي، سودايي، افقر، نجات، مسرور، تسليم، قانع، قدسي، حامد، اسلم، شايق و دهها شاعر و اديب ديگر از افتخارات اين دورهاند. ملامحمد شريف متخلص به «عنبر» از شاعران با استعداد بخارا بود. قاري رحمتالله واضح، عبداللهخواجة عبدي، افضل مخدوم پيرمستي، حاجي نعمتالله محترم او را از دانشمندان زبردست زمان ناميدهاند. او در سال 1914 وفات كرده است.
ملامحمود خواجة بخارايي متخلص به افقر علوم رسمي زماناش را در بخارا فرا گرفت. سپس به زيارت كعبه مشرف گرديد. اشعار بيشتر در قالب غزل، قصيده و مثنوي است. او پانزده مثنوي تحت عنوان «خمسه اَشَره» سروده كه از بهترين نمونههاي حكايات و روايات است كه هر حكايت 15 بيت ميباشد.
ملا عبداللهخواجه متخلص به تحسين از بزرگان بخارا بود. چندي در ناحية وابكند منصب قضاوت را عهدهدار بوده است. در علوم رياضي، حكمت، كلام و طبيعتشناسي بيمانند بوده است. عبداللهخواجة عبدي تحسين را «بسيار باهوش و سخندان، لطيفهگو، گشادهرو و شيرينزبان…»(تبراف ص، 1966: 387) توصیف کرده است. ديوان اشعاري از او باقي مانده است.
ملافتحالله بخارايي متخلص به عنقا در خانوادة قاضي مسيحاي بايسوني زاده شد. او يكي از شاعران بنام زمان خود بود. افزون بر اين، خط نستعليق را خوب مينگاشت و در علم موسيقي نيز مهارت داشت.
ملا تاجالدين متخلص به اسلم يكي از عالمان نكتهسنج و شاعران خوب زمان بود. در مدارس بخارا تدريس ميكرد و سال 1909 مفتي بخارا گرديد. در سال 1910 وفات كرده است.
2-4-9. مركز ادبي سمرقند
در يكي ديگر از مراكز فرهنگي تاجيكان شهر زيباي سمرقند، شاعراني چون صبحي، عبدالجبار، راجي، هادي، فكري، خطايي، تمهيد و غيره زندگي كرده و آثاري خلق كردهاند.
ميرزا نورالدين متخلص به هادي سال 1831 در شهر سمرقند متولد شد. ابتدا در زادگاهش و سپس در بخارا تحصيل كرد. پس از پایان مدرسه مدت چهار سال منشي دربار امير مظفر منغيتي بود. سپس به زادگاهش برگشت و به آموزگاری پرداخت و به پسران و دختران در كنار خط و سواد، خطاطي را نيز تدريس ميكرد.
به زبانهاي فارسي تاجيكي و تركي شعر ميسرود. ديوان وي سال 1913 در شهر سمرقند به كوشش فرزندش فخرالدين راجي به چاپ رسيد. هادي «انوار سهيلي» (كليله و دمنه) را به طور كامل به زبان فارسي تاجيكي به نظم كشيد. وي در سال 1920 وفات يافت.
مسيحاي تمهيد سال 1891 در شهر سمرقند متولد شد و در مدارس زادگاهش كسب علم نمود و در زمينههاي تاريخ ادبيات، فلسفه و قوائد نظم فارسي تاجيكي و عرب معلومات فراواني آموخت.
صدرالدين عيني در «نمونة ادبيات تاجيك» نوشته است كه «پدر و اجداد تمهيد همه شاعر و اهل ادب، و تاجيك صرفاند»(عینی، 1926: 249). در واقع تمهيد از منسوبان محفل ادبي سيداحمد وصلي و از همکاران و دوستان نقيبخان طغرل بوده، دربارة زندگی و فعالیتهای وي خاطرههاي فراوانی وجود دارد. تمهيد در خطاطي هم دست توانايي داشته و چند نوع خط قديمي تاجيكي را هنرمندانه مشق ميكند.
ملاعبدالكريم سمرقندي متخلص به سپندي پس از آموزش ابتدايي در مدارس بخارا، به وطن بازگشت و در مدرسة اُلغبيك سمرقند به تدريس مشتغول شد. در سال 1906 به همراه پسرش پسندي به زيارت كعبه مشرف گرديد. وي در سال 1910 ديده از جهان فرو بست.
ملاعبدالرحيم سمرقندي متخلص به پسندي، كه پسر شاعر سپندي بود، نزد پدر تحصيل كرد. او از شاعران صاحب ديوان زمان است.
فخرالدين راجي كه يكي از شاعران و خطاطان بنام بود، سال 1880 در سمرقند زاده شد. سال 1912 مدرسة شيردار سمرقند را به اتمام رساند و تا انقلاب اكتبر در محلة سوزِنگران سمرقند با اصول جديد تدریس مينمود. موضوع اساسي اشعارش مكتب، معارف و آموزش و پرورش بود. شعرهايش در مجلة «شعلة انقلاب» چاپ ميشد. او 91 شمارة اين مجله را خطاطي كرده است.
3-4-9. مركز ادبي خجند
شهر باستاني خجند در اين دوره در كنار شاعران پرآوازهاي چون تاشخواجة اسيري، شعرايي ديگر همچون قاري، فياض، بهجت، معظمخان، زائر و ديگران را در نزد خود تعلیم داده است. ميرمحسين خجندي متخلص به قاري پس از آموزش ابتدايي، در مدارس بخارا تحصيل نمود. او سه بار به زيارت كعبه رفت. اشعار او از شهرت والايي برخوردار بود.
داملا حسن متخلص به زائر نيز يكي ديگر از شاعران شيرينسخن خجند است. قاري نعمتالله محترم دربارة او چنين نوشته است «سرحلقة ارباب سخن و پير سخنسنجان زمان، پيشواي خجنديان داملا حسن است».
ميرزا عبدالله فياض سال 1854 در شهر خجند متولد شد. در مدارس سمرقند تحصيل نموده است. او يكي از سخنوران سرشناس زمان خود بود. وفاتش در سال 1928 است.
سيدولي احراري سال 1874 در خِستيوَرْزِ خجند زاده شد و در مدارس خجند و بخارا تحصيل نمود. سال 1920 در زادگاهش مدرسهاي تأسيس و در آنجا تدريس ميكرد. او به سبك بيدل شعر ميسرود.
معظمخان در سال 1833 در شهر خجند متولد شد. او يكي از شاعران صاحبديوان زمان خود بود. موضوع اشعار او مختلف است. او سال 1917 در جِزَّخ وفات كرد.
4-4-9. مركز ادبي اوراتپه
جوهري، دلشاد برنا، مشتري، عبدالرحيم، عزيز، مقبول، عزيزي و ديگران زادة اين شهر فرهنگي ميباشند. دلشاد برنا سال 1800م در خانوادة رحيمقل صوفي استروشني به دنيا آمد. هنگام تصرف اوراتپه از جانب سپاه خوقنديان، خان خوقند امير عمرخان، دلشاد را مانند ديگران همچون اسير به خوقند برد. دلشاد از دربار فرار كرد و در خانة شخصي به نام تاشمخدوم پناه برده و با او ازدواج ميكند.
دلشاد برنا بيش از 50 سال معلمی كرد و به دختران و زنان بسياري درس میداد كه در ميان آنها شاعرههايي مانند خيرينساء، بحرينساء، عنبرآتون و طوطي نيز بودند.
او شاعرة نامدار زمان بود. «منتخبالاشعار» و «تاريخ مهاجران» او تقريباً حدود 1200 مصرع اشعار پراكنده را در خود جاي دارند كه در آنها عقايد معارفپروري جايگاهي بسزا دارد.
اين شاعره در «تاريخ مهاجران» خود در خصوص ستمگریهای امير عمرخان، تاريخ تسخير آسياي ميانه از جانب روسيه و حيات سياسي و اجتماعي آن دوره حكايت ميكند. دلشاد برنا در سال 1907 در خجند وفات كرد.
حبيباللهخان متخلص به مشتري سال 1893 در استروشن به دنيا آمد. آموزش ابتدايي را نزد پدر آموخت. سپس در مدارس زرگران و مير عرب بخارا تحصيل كرد و بعد به وطن برميگردد. مدتي قاضي اوراتپه بود و سرانجام در سال 1935 وفات كرد.
ملا عبدالرحيم پس از آموزش ابتدايي در مدرسة خواجهجان اوراتپه تحصيل نموده است. در اشعارش غزل و قصيده جايگاه ويژه دارد. وفات او در سال 1909 میباشد.
عبدالعزيز استروشني ابتدا نزد پدرش موسيخان كه شعر ميگفت، آموزش ديده سپس در مدرسة خواجهجان اوراتپه تحصيل نموده است. ستايش مرد دهقان كه خود او يك عمر دهقان بود، يكي از موضوعهاي اصلي اشعار اوست.
ملا محمدظفر مخدوم متخلص به جوهري در خانوادة قاضي سيدمخدومخان استروشني در سال 1872 به دنيا آمد. پس از آموزش ابتدايي در مدارس بخارا تحصيل نمود و سپس به وطن برگشت. در شعرهايش اساساً از ميرزا عبدالقادر بيدل تقليد ميكند.
10 |
ملا ميرعبدالعظيم استروشني متخلص به مقبول پس از تحصيل در مدارس بخارا به وطن برگشت و مفتي شد. در اشعارش غزل و قصيده فراوان است.
بحرالدين عزيزي سال 1895 در استروشن زاده شد. سواد ابتدايي را از پدرش كه مردي شاعر بود، آموخت. سپس در مدرسة اوراتپه و از سال 1916 در مدرسة ديوانبيگي بخارا تحصيل نمود. پس از انقلاب اكتبر تا سال 1920 مدير شعبة معارف خلق اوراتپه بود. اشعار پيش از انقلاب او در سال 1917 در تاشكند به چاپ رسيد.
ملا ادريسخواجة استروشني متخلص به راجي در خانوادة ملانبيره خواجه كه مردي فاضل و شاعر و با تخلص توفيق شعر ميگفت، در سال 1880 ديده به جهان گشود. به گفتة صدرالدين عيني «او از مقتدرترين معاصران خود بود»(عینی، 1926: 310). او از شاعران معروف زمان خود بود و در سال 1919 وفات كرد.
از راجي دو اثر باقي مانده است. يكي «تذكرة الخطاطين منظومه»، كه دربارة خطاطان مشهور گذشته و معاصر بخارا و استروشن اطلاعات و آگاهی دقيق ميدهد. ديگري «بياض راجي» است كه سال 1907 در كاگان بخارا به چاپ رسيد.
5-4-9. مركز ادبي بدخشان
مخفي بدخشاني، شاهفتور، هجري، جرمي، ولي، ملاشمشير وخاني، ربابي، عادل شغني، ملا دولتشاه، ميرزا عباد از شعراي صاحبنام اين مركز فرهنگي و ادبياند.
شاهفتور محبت شاهزاده سال 1869 در روستاي پارشنو شغنان در خانوادهاي اهل سواد و مطالعه زاده شد. تحصيلات ابتدايي و خطاطي را از پدر آموخت. پس از اتمام تحصيلات دبير حاكم شغنان شد. پس از آنكه حكومت پادشاهي روس براي بدخشانيها مدرسه و مکتب تأسيس كرد، معلمي آن به شاهفتور واگذار شد. او در سال 1959 در روستاي سِنْديو ناحية راشتقلعه وفات كرد.
از شاهفتور محبتشاهزاده دو اثر باقي مانده كه اثر اول تماماً غزليات و اثر دوم 13 مُسَمّن(424 بيت)، 21 مخمس(489 بيت)، 15 قصيده(261 بيت)، 3 غزل(46 بيت) را كه در مجموع 1110 بيت را تشكيل ميدهد.
او با همكاري سليمان قربانمحمدزاده (آخوند سلمان) اثري تاريخي با نام «تاريخ بدخشان» در چهار فصل تأليف نمود. فصل اول تاريخ دورة پيش از حاكميت عبدالرحمانخان (حاكم بدخشان)، فصل دوم دورة حاكميت عبدالرحمانخان پسر قبادخان(1792-1814)، فصل سوم دورة حاكميت افغانستان و فصل چهارم دورة حاكميت پادشاه روسيه نيكلاي را در بر ميگيرد.
ملااسماعيل بدخشي متخلص به هجري كه زادة بدخشان است، در خوقند و بخارا تحصيل نمود. وي آثار خود را كه اساساً عبارت از غزل است، به پيروي از مولانا جلالالدين بلخي، حسن دهلوي، كمال خجندي و حافظ شيرازي سروده است.
15 |
در خصوص هنر، دانش، شاعري و خطاطي هجري ميرزا سليمبيك سليمي، قاري رحمتالله واضح، افضل مخدوم پيرمستي معلوماتي جالب دادهاند. از جمله پيرمستي چنين مينويسد. «هجري تخلص فضايلمآب حقايقپناه، كمالات اكتساب معارف دستگاه، حلاّل مشكلات علوم عربيه، كشاف مغضوبات فنون ادبيه، بلبل گلستان سخنراني - ملااسماعيل بدخشاني است… در جامع خطوط، خصوصاً نستعليق و ثلث زبردست روزگار و سرآمد فضلاي ديار است»(حبيباف، 1974: 121).
ملاشمشير وخاني سال 1835 در روستاي زُمُدْگِ ناحية وخان در خانوادة مردي دهقان به نام روشن زاده شد. سال 1955 در سن 120 سالگي وفات كرده است. از او اثری باقي مانده كه عبارت است از غزل و ديگر انواع شعر. ملاشمشير وخاني همچنين رسالهاي به نثر در خصوص ترتيب و نظام و قوانين تقسيمات و استفاده از آب و زمين در عهد حاكمان افغانستان و روسية پادشاهي در بدخشان تأليف نموده است. شاهسعيدمحمد جرمي كه زادة جرم بدخشان است، همراه پسرش ولي جرمي كه او هم شعر ميگفت، به خاطر تحصيل علوم و سياحت و تجارت چند مدت در سمرقند به سر بردهاند.
6-4-9. مركز ادبي كولاب
حاجي حسين كنگُرتي، بسمل، عجزي، ذره، مضراب، لقا، ملابرهان ختلاني، ميرزا رجب، بابايونس خدايدادزاده از معروفترين سخنوران اين ديارند. حاجي حسين كَنگُرتي سال 1868 در روستاي قرقميش كنگرت در خانوادهاي ثروتمند زاده شد. پس از تحصيلات ابتدايي در مدارس تورسونجان و رشيد بخارا علوم زمانش را آموخت. بعد از تحصيل به زيارت حج مشرف گرديد و مدت سه سال در عربستان به سر برد. سپس از ايران و هندوستان و چند كشور اروپايي ديدن نمود. بعداً به زادگاه خود برگشت و در مدرسة كنگرت فقه و صرف و نحو عربي را تدريس ميكرد. وفات او به سال 1917 بوده و مرقدش در مزار حضرت مولوي كنگرت ميباشد.
حاجي نعمتالله محترم در «تذكرةالشعرا»ي خود از حاجي حسين كنگرتي كه شاعري معروف و صاحبديوان و خطاطي چيرهدست بود، چنين ياد كرده است «حاجي تخلص سخنسنج والافطرت و نكتهرس نازكطبيعت، دريادل صنايعضمير، قلمزن بديعپرداز، نگارندة مباني و نگارستان معاني ملا محمدحسين ختلاني است. تحصيل علوم به نزد اساتيد دارالفاخره (بخارا) پيكي گرديده، به هر كوچه در رسيده، ابواب فتوح را در حرب به روي خود گشاده، از هر خرمني دانه ربوده. پس از آن به وطن خود طرح اقامت انداخته، در آنجا بين اكابر و اصاغر اعتبار تمام يافته، اشعار خود را به تركيب ديوان كشيده، در مطبعة تاشكند به زيور طبع رسيده…»( كنگرتي، 1998: 8).
آثار او عبارت است از غزليات، مسدسات، مخمسات، قصايد، مرثيههاي تاريخها، رباعيات، نامههاي منثور و منظوم، منظومههاي «وسيلةالنجات»، «دبستان عبرت»، «تاريخ جوده»، مثنوي «كامدي و مدن»، يك اثر تاريخي «منتخبالاخبار في طبقات سلاطين»، رسالة «خطوط اشكال اسلاميه» و غيره. سال 1912 در شهر تاشكند كليات آثارش به چاپ رسيده كه شامل 6500 بيت است.
ملا برهان متخلص به بسمل كه يكي از دانشمندان و شاعران شناختة زمانش بود، پس از تحصيل ابتدايي در زادگاهش در مدارس بخارا تحصيل علم نموده در مدرسة سرمزار آن شهر تدريس كرده است.
ملاذاكر ختلاني متخلص به ذره پس از تحصيل ابتدايي در مدارس بخارا، علوم زمانش را آموخته، در علم به درجات بالا رسيده و مفتيگري و مدرسي ميكرد. او ميان دانشمندان از شهرت والايي برخوردار بود. ذره به سال 1915 وفات كرده است.
ملاعبدالرحيم ختلاني متخلص به عجزي پس از تحصيل مدارس بخارا در آنجا به تدريس مشغول شد. وي مردي فاضل و شاعري توانا بود.
مضرابخان كه مدتي چند حاكم كولاب بوده است، مردي فاضل و شاعري خوشبيان نيز بوده است.
بابايونس خدايدادزده سال 1870 در روستاي كاسهتراشان ناحية سويت كنوني متولد شد. هنر كراوغليسرايي را از كوراوغليسراي معروف به ميرزا قرباناف آموخته است. او به خاطر اجراي سرودهاي شورانگيز و ضدحكومتياش به تعقيب بيك بَلْجوان گرفتار شده به خجند، فرغانه، خقند، تاشكند و سمرقند هجرت نموده است. سال 1916 برای بیگاری به روسيه فرستاده شده و سال 1919 به وطن باز ميگردد.
7-4-9. مركز ادبي حصار
در ميان شعراي معروف اين حوزة ادبي ميتوان از بنده، غمگين، كريم ديوانه و كامل را نام برد. داملا امامالدين حصاري متخلص به بنده پس از آموزش ابتدايي به بخارا رفته در نزد قاضي عبدالشكور آيت-پدر شريفجان مخدوم صدرضياء كه يكي از فاضلان زمان بود، تحصيل كرده است. پس از پایان دوره مدرسه مدتي در ناحية قراقول به شغل قضاوت مشغول بود. سپس در مدرسة بخارا به تدريس پرداخت. او بخصوص در علوم فقه، فلسفه، حكمت، رياضيات، تاريخ و اصول دين دانش فراوان داشت. عبداللهخواجة عبدي، حصاري را چنين وصف كرده است «مشاراليه مردي باغيرت و حرمت، بسيار فاضل و باجرأت است. گاه گاهي بنا بر انبساط طبيعت ميلان اشعار داشته علم فصاحت و بلاغت را ميافراشته»( ميراث ادبي شاعران حصار، 1974: 210).
پس از انقلاب اين مرد فاضل به زندان انداخته شد و در حدود سالهاي 1921 و 1922 وفات كرده است. ملامحمدشريف حصاري متخلص به غمگين از شاعران ديگر اين منطقه بود كه در مدارس بخارا تحصيل نموده است. حاجي نعمتالله محترم در «تذكرةالشعرا»ي خود دربارة او مينويسد «غمگين تخلص نهال نوخيز گلستان خوشگفتاري و تازهنخل سرريز بوستان معنينگاري ملا محمدشريف حصاري است. مشاراليه از مسقطالرأس خود به دارالفاخره (بخارا) شتابان و قوت فكرياش در ميدان سعي صاحبجولان»( ميراث ادبي شاعران حصار، 1974: 225).
عبدالكريم قربان متخلص به كريم ديوانه كه يكي از شاعران معروف تاجيك محسوب ميشود، سال 1878 در روستاي جرك حصار زاده شد و در سال 1918 در همان جا وفات كرد. او به شهرهاي دهنو ، ترمز، شهرسبز، بخارا، سمرقند و خوقند و غيره سفر كرد.
اشعار كريم ديوانه بيشتر در مزمت دولتمردان وقت - حاكم، ميرشب، قاضي، رئيس، امين بازار و غيره سروده شده و بارها مورد تعقيب آنها قرار گرفتار است. حتي در سال 1910 مير حصار حكم قتل او را صادر كرد.
كامل سال 1831 در ناحية فيضآباد بيكگري حصار زاده شد. در سن 12 سالگي به خوقند رفت و در آنجا سواد فارسي و عربي را آموخت. سپس در مدرسة مير عرب بخارا علوم زمانش را فرا گرفت.
او شاعري صاحب ديوان بود. عبداللهخواجة عبدي، افضل مخدوم پيرمستي، ميرصديق حشمت، حاجي نعمتالله محترم در تذكرههايشان به شخصيت كامل و اشعارش بهاي زیادی قائل شدهاند.
قاضي شفق، زادة سرزمين قباديان و از شاعران مشهور زمان و چند سالي قاضي ولايت قباديان بود. او شرحی بر غزليات سعدي، جامي، بيدل، شاهين، افصح، داعي و ديگر بزرگان كلاسيك ادب فارسي تاجيكي نوشته است.
8-4-9. مركز ادبي درواز
مهجور، غَبرا، بحري دروازي، وحشي، كامل دروازي، مسلك، فطرت، شمسالدين، محزون، خاكي، غافل، عِزّت، عاري، مظلوم، مولوي، هجري، حسيني، مغمون، لقا از شعراي بنام اين مركز ادبي محسوب ميشوند.
ميرزا محمدلقا متخلص به لقا كه يكي از شاعران معروف محسوب ميشود، سال 1875 در روستاي ياگيد ناحية درواز در خانوادة دهقاني با نام نادرشاه متولد شد. وي نزد معلمي با نام ملا خواجهداد از روستاي روناو معلومات ابتدايي را فرا گرفت. بعداً شعر و شاعري و خوشنويسي را از شاعر محمدمراد غافلي آموخته است.
لقا نخستين ديوان خود را در سال1910، در سن 35 سالگي منتشر كرد. اين ديوان عبارت است از ديباچه، 431 غزل، 1 مخمس، 1 الفنامه، 55 رباعي، 1 ساقينامه، 3 مناجات، 8 قطعه كه در مجموع 2250 بيت را تشكيل ميدهد. موضوع اصلي آثار شاعر تربيتي و اخلاقي است.
21 |
ملاصدرالدين متخلص به محزون كه صاحب سه ديوان اشعار است، در خانوادة يكي از شاهزادگان درواز به نام جلالالدين متولد شد. همراه خانوادهاش ابتدا به چارجو و سپس به بخارا رفت و در آنجا علوم زمانش را فرا گرفت. حاجي نعمتالله محترم و شريفجان مخدوم صدر ضياء از اشعار زيباي او وصف كردهاند. صدر ضياء در «تذكار اشعار» خود مينويسد «به رنگ مولاناي جام سه ديوان مشتمل بر انواع اشعار به اتمام رسانيده بود كه چندي به دست راقم امانت بود، كه همة اشعارش خوب و زيبا بوده، اكثر اشعار متقدمين را جوابهاي برجا گفته».
سيدخواجه متخلص به مهجور يكي ديگر از شعراي صاحبديوان اين منطقه است كه در خانوادة با فرهنگی به نام حامدخواجه نام كه با تخلص واله شعر ميگفت، در روستاي وَخْياي طويلدره زاده شد. پس از آموزش ابتدايي، در مدارس بخارا تحصيل نمود. او در سال 1908 وفات كرده است.
عبداللهبيك بزرگخواجه متخلص به مظلوم، در روستاي وخياي طويلدره زاده شد. در زادگاهش تحصيلات ابتدايي را به پایان رساند و سپس در مدارس بخارا تحصيلات خود را ادامه داد. او يكي از شاعران صاحبديوان مركز ادبي درواز بود كه در سال 1920 وفات يافته است.
غافل متولد روستاي ياگيد درواز بود. ديواني ناقص از او شامل مثنوي «قصة جنگ دختر قيصر روم»، 42 غزل و 8 مخمس از او باقي مانده است.
غبرا كه مدتي چند در قراتگين در مسند توقسباچي اشتغال ورزيده است، يكي ديگر از شاعران صاحبديوان درواز است كه در غزل پيرو خواجه حافظ بوده است. ديوان اشعار او مشتمل بر 75 غزل، 9 مخمس، 1 قصيده، 1 مسمن، 22 رباعي و 2 مثنوي و در مجموع 1129 بيت است.
ملا يارمحمد متخلص به ياري و معروف به ملايار ونجي سال 1839 در خانوادة ملا ملوك زاده شد. دوران ابتدايي را در زادگاهش به پایان رساند. چندي در دربار شاه درواز به عنوان دبير خدمت كرد و سپس در مدارس بخارا تحصيل نمود. پس از تحصيل به زيارت خانة خدا مشرف گرديد و بعداً به زادگاه خود روستاي غمايك ونج بازگشت.
ملايار ونجي يكي از شاعران معروف در بين مردم منطقه بود كه اشعارش را هم به زبان ادبي فارسي تاجيكي و هم به لهجة محلي سروده است.
عبدالحق عبدالحي متخلص به بحري دروازي سال 1860 در خانوادة مولانا عبدالقهار در روستاي سنگيوني درواز به دنيا آمد. تا سن 15 سالگي نزد پدر، و سپس نزد يكي از عالمان آن روزگار مخدوم اعلم، علوم زمانش را فرا گرفت. سال 1881 به بخارا رفت و مدت 10 سال در مدرسة كوكَلْتاش ادامة تحصيل نمود. سال 1891 به وطن برگشت و سرانجام در سال 1915 به دیار باقي شتافت. او اشعار زياد و زيبايي سروده است.
ملاوفا متخلص به وحشي زادة درواز و پروردة مدارس بخارا بود. اين دانشمند علوم مختلف و شاعر شيرينسخن سال 1914 در بخارا فوت كرده است.
تذكرهنويساني مانند عبدالله خواجة عبدي، افضل مخدوم پيرمستي، ميرصديق حشمت، حاجي نعمتالله محترم و صدرالدين عيني از وحشي به عنوان عالم و شاعر صاحبنام ياد كردهاند.
لطفالله فطرت پس از تحصيل ابتدايي در درواز، به بخارا رفت و در مدارس آنجا تحصيل نمود. از اشعار خود و چند تن ديگر دو اثر مرتب ساخت كه يكي از آنها سال 1910 در شهر تاشكند به چاپ رسيد.
شمسالدين دروازي نيز در مدارس بخارا تحصيل كرده است. تذكرهنويسانی چون افضل مخدوم پيرمستي و حاجي نعمتالله محترم شعر او را ستایش کردهاند. ميرزا اوليا حسين دروازي متخلص به مغمون زادة روستايكيوران و داراي اشعار زيبا ميباشد.
9-4-9. مركز ادبي قراتگين
در ميان شعراي قراتگين، نسيمي، بخاري، خوندل، عبدالحي، عابددين محمد بيش از ديگران شهرت داشتند.
عبدالحي چهارمغزكي كه از شاعران صاحبديوان است، سال 1869 در روستاي چهارمغزك ناحية دربند متولد شده است. اشعار به جا ماندة او عبارت است از 170 غزل(7650 بيت)، 16 مخمس(1005 بيت)، 1 مناجات(15 بيت)، 1 موعظه(12 بيت)، 74 رباعي و دوبيتي، 3 قطعه كه در مجموع 8838 بيت را تشكيل ميدهد. محيالدينشاه قراتگيني متخلص به بخاري يكي ديگر از شاعران صاحب ديوان اين منطقه و از خاندان شاهان قراتگين و شاعر شيرينزبان زمان خود است.
ميرزا ابوسعيد ميرزا يوسفزاده متخلص به نسيمي زادة روستاي حصارت هايت بود. اشعارش اساساً از غزل، قصيده، مخمس عبارت است. صالح بدل كه زادة دهة خُفَك غرم بود، با تخلص خوندل اشعار زيبايي آفريده است. عابدالدين محمد سالهاي 1873-1933 در روستاي آسيابدار ميزيست كه از او بيش از 1000 بيت باقي مانده است.
10-4-9. مركز ادبي سرگه زرافشان
طغرل، تمهيد، احمد ميرامينزاده و … متعلق به اين دورهاند.
24 |
نقيبخان طغرل احراري كه يكي از بزرگترين شاعران غزلسراي قرن 20 تاجيك ميباشد، 26 مارس سال 1865 در روستاي زاسون ناحية عيني در خانوادهاي ثروتمند و فرهنگي زاده شد. سواد ابتدايي را نزد عبدالجبار شاعر ارميتني فرا گرفت و سپس در مدرسة طلاكاري شهر سمرقند علوم رسمي زمان را آموخت. بعداً در مدارس بخارا دانش خود را تكميل كرده و به زادگاهش برگشت و به كار اشتغال ورزيد.
پس از پيروزي انقلاب اكتبر سال 1917 با حكومت شوروي همكاري ميكند و 28 ژوئن سال 1919 در نتيجة تهمت با فرمان سردار يكي از دستههاي سربازان سرخ شتينين به قتل ميرسد.
نمونة آثار طغرل نخستین بار به سال 1916 در كاگان بخارا با نام «ديوان تغرل احراري» به چاپ رسيد. اين ديوان شامل 303 غزل(5634 مصرع)، 1 مستزاد(32 مصرع)، 9 مخمس(305 مصرع)، 3 مسدس(132 مصرع)، 1 ترجيعبند(66 مصرع)، 8 قصيده(570 مصرع)، «فراقنامه»(112 مصرع)، شعري براي سدوروال ولايت كيش(10 مصرع)، «ساقينامه»(136 مصرع) و يك مثنوياي در باب طبع ديوانش(106 مصرع) و در مجموع 7335 است(طغرلاحراري ، 1986: 19).
نقيبخان طغرل «ساقينامه»اش را در پيروي «ساقينامة» ميرزا عبدالقادر بيدل سروده است. «نوروزنامه» بر اساس تجارب دهقاني پيدا شده است. قسمت اعظم قصايد شاعر موضوعهاي پند و اخلاق را فرا گرفته، سيماي اهل ادب را منعكس مينمايند. غزلهايش دربرگيرندة كل مضمون و موضوعهاي فلسفي و اخلاقي و عشقي و اجتماعي ميباشد…
احمد ميرامينزاده سال 1879 كه در مسچاه كوهي زاده شد، در كودكي يتيم گرديد و به تاشكند ميرود. در سالهاي 1910-1897 در مدارس سمرقند و بخارا تحصل ميكند. سپس به زادگاه خود برگشته، به كار و نوشتن آثار خود مشغول ميشود. ديوان اشعارش بيش از سه هزار بيت را در بر دارد. موضوع اشعار او مختلف بوده و در غزل از ميرزا عبدالقادر بيدل پيروي نموده است.