آداب و سنت های ماه رمضان در مصر

از دانشنامه ملل
چاوش خوانی

ماه رمضان در مصر همچون بسیاری از کشورهای اسلامی با سنت­‌ها و مراسم گوناگون همراه است که از دیرباز در میان مردم مسلمان این کشور رواج داشته است. علاوه بر مراسم و سنت­‌های خاص دینی، حضور مردم در خیابان‌­ها، اماکن مختلف و قهوه­‌خانه­‌ها و برگزاری جشن و سرور از ویژگی­‌های این ماه است. همچنین برخی از سنت­‌های مردمی علیرغم تغییر و تحولات اجتماعی و فرهنگی نیز در این ماه در میان جامعه مصری رواج دارد. از جمله سنت­‌های ماه رمضان در مصر که از گذشته­‌های دور هر چند کم‌رنگ باقی مانده است، سنت چاوش خوانی در سحرهاست. شخص چاوش خوان که به او «مسحراتی» گفته می‌­شود، در سحرها و پیش از اذان صبح؛ با گردش در محله‌­های شهر ضمن خواندن اشعاری عامیانه و یا جملاتی در مدح پیامبر (ص) و نواختن بر طبل کوچک همراه خود، با جملات و عباراتی مردم محله را از خواب بیدار می­‌کنند تا از فرصت سحر استفاده کنند.

موائد الرحمان
فانوس رمضان

خیمه‌­های رمضانی شبانه از دیگر سنت­‌های ویژه این ماه در میان مردم مصر است که در واقع فرصتی برای گرد آمدن اقشار مختلف مردم و نیز ملاقات خانواده‌­ها در فضای معنوی ماه رمضان است. اجرای سرودها و تواشیح دینی و دیگر برنامه‌­های شاد و مفرح از جمله ویژگی‌­های این خیمه­‌هاست. معمولا باشگاه‌­های بزرگ به ویژه در قاهره اقدام به برپایی این مراسم می‌­کنند که گاه تا سحرگاه ادامه دارد. قهوه­‌خانه‌­ها هم نقش عمده‌­ای در اجرای این سنت رمضانی با ویژگی مردمی دارند. پهن کردن سفره­‌های افطاری مشهور به «موائدالرحمن» از دیگر سنت­‌های عمومی ماه رمضان در مصر است. این سفره­‌ها که به شکل ساده و گسترده برگزار می­‌شود مورد استفاده عموم مردم به ویژه افراد نیازمند قرار می‌­گیرد.

روشن کردن فانوس‌­هایی که به «فانوس رمضان» مشهور شده است از دیرباز در میان مردم مصر رایج بوده است. در گذشته‌­های دور در ماه رمضان معمولا از فانوس برای رفتن به مسجد در شب­‌ها و یا دیدار خویشان و دوستان استفاده می­‌شد، بعدها به عنوان سنتی تفریحی مورد استفاده کودکان قرار می­‌گرفت که فانوس به دست در محلات و کوچه‌­ها می­‌گشتند و از مردم هدیه طلب می‌کردند و گاه نیز با چاوش خوانان سحر همراه می‌­شدند. امروز نیز روشن کردن فانوس در رنگ­‌ها و اشکال گوناگون به یکی از سنت­‌های ویژه ماه رمضان تبدیل شده است که عمدتا مورد اهتمام کودکان و نوجوانان است.[۱][۲]

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. بازیابی شده در 2014 از https://www.sis.gov.eg.
  2. صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامع فرهنگ و ملل مصر. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص272 و 273.