جشن میلاد النبی(ص) در سیرالئون
برگزاری جشن میلاد النبی در شهرها و روستاهای سیرالئون از دیگر آداب و رسوم مهم مسلمانان این کشور به شمار میرود. جشنهای میلاد النبی همه ساله با فرا رسیدن سالروز تولد پیامبر اکرم (ص) به مدت چند ماه و گاه تا اوایل ماه مبارک رمضان در ایالات و مناطق مختلف این کشور برگزار میشود و با آداب و رسوم و تشریفات خاصی نیز همراه است.در این ارتباط معمولاً فرا رسیدن ایام میلاد النبی (ص) بهصورت رسمی توسط کنگره مسلمانان سیرالئون اعلام گشته و 12 ربیعالاول از سوی دولت تعطیل رسمی اعلام میشود. از این زمان به بعد مراسم جشن و مولودی خوانی توأم با سخنرانی آغاز میگردد که با هیجان زایدالوصفی همراه بوده و موجی از شور و شعف را در بین مسلمانان فقیر و مستمند کشور پدید میآورد. در ابتدای برگزاری جشنهای میلاد پیامبر(ص) کمیتههایی به ریاست ائمه جمعه و جماعات و مسلمانان فعال هر منطقه از شهرها و روستاها، که تحت نظارت مساجد خاصی قرار دارند، تشکیل میشود و پس از آن اعضاء کمیته با ارسال نامههایی به سفارتخانهها و مراکز فرهنگی کشورهای اسلامی و دفاتر سازمانهای بینالمللی اسلامی از آنها درخواست مساعدت مالی و جنسی مینمایند. پس از گردآوری مبالغی که معمولاً با کمکهای مالی و جنسی این مراکز و همچنین اندک مسلمانان نسبتاً متمول همراه میباشد انجمنهای اسلامی مساجد از مردم برای حضور در این جشنها که عمدتاً در مساجد شهرها و روستاها برپا میشود دعوت بهعمل میآورند. مراسم میلادالنبی(ص) بعد از نماز عشاء آغاز میشود و تا پاسی از شب ادامه مییابد. پیش از شروع جشنهای میلاد النبی اعضای گروهها و انجمنهای برگزارکننده مراسم در صفوفی منظم به مسجد جامع محل خود میروند و در حضور ائمه مساجد اشعاری در وصف حضرت محمد(ص) (به زبانهای کریول و عربی) قرائت میشود. سپس امام مسجد ضمن تشکر از برگزارکنندگان این مراسم سخنرانی کوتاهی نموده و برای پیروزی و سعادت مسلمانان و پیشرفت دین اسلام به دعا و نیایش میپردازد و به همراه اعضای انجمن به سالن یا مسجد محل برگزاری مراسم میلاد النبی(ص) میرود. پس از آن کلیه مدعوین و اعضای کمیته برگزاری میلاد النبی(ص) که معمولاً در حدود یکصد و پنجاه تا دویست نفر میباشند در صفوفی منظم و به صورت دایرهوار گرد پارچهای سفید مینشینند و مراسم باشکوه مولودی خوانی آغاز میشود.
مراسم مولودی خوانی مسلمانان سیرالئون که از شهرت خاصی برخوردار است بدین گونه اجرا میشود که امام جمعه و تعدادی از علماء به ترتیب با در دست داشتن نوشتههایی خطی و قدیمی به زبانهای محلی و عربی اشعاری در وصف حضرت محمد(ص) قرائت میکنند و حضار که به وجد آمدهاند با تکان دادن بدنهای خود بندهایی از این اشعار را که بیشتر عبارت «صلی الله علی محمد و آله و سلّم» است تکرار مینمایند. پس از آن کلیه شرکتکنندگان در حالی که به شدت اظهار شادمانی میکنند به فراخور وضعیت مالی خویش اسکناسهایی را بر روی پارچه سفیدرنگ پرتاپ میکنند. در پایان مراسم مولودی خوانی که یک ساعت به طول میانجامد این پولها جمعآوری شده و برای هزینه در امور خیریه در صندوقهای مخصوصی نگهداری میشوند. پس از آن از سخنرآنان که معمولاً از شیوخ صاحب نام به شمار میروند برای سخنرانی دعوت به عمل میآید و آنان با ذکر آیات و احادیثی در ارتباط با پیامبر اکرم (ص) به تشریح ابعاد مختلف دین اسلام و لزوم پیروی از اصول و شرایع این دین مبین میپردازند. پس از اتمام سخنرانی نیز مسلمانان با سرایش اشعاری به زبانهای محلی به اجرای برخی حرکات موزون نمایشی و پایکوبی میپردازند که گاه ساعتها بهطول میانجامد[۱].
مسلمانان سیرالئون اهمیت بسیار زیادی برای جشنهای میلاد النبی قائل میباشند و برپایی این مراسم را موجب خیر و برکت و سلامتی مسلمانان و همچنین گسترش اسلام و انتقال آن به نسلهای آینده میدانند[۲].
نیز نگاه کنید به
کتابشناسی
- ↑ قزل سفلی، محمدرضا(1385). اسامی کتابفروشیها و کتابخانههای سیرالئون.گزارش ارسالی از ج.ا.ایران در فریتاون،شماره سند11016
- ↑ عرب احمدی، امیر بهرام(1390). جامعه و فرهنگ سیرالئون. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)