رودهای تاجیکستان
تاجیکستان دارای رودهای بسیاری است. شمار رودهایی که طول آنها از ۱۰ کیلومتر تجاوز میکند به ۹۴۷ میرسد. رودهای مهم آن عبارتند از: سیر دریا (سیحون)؛ آمودریا (جیحون)؛ رودخانه زرافشان؛ رود پنج؛ رودخانه مرغاب؛ سرخ آب؛ کافرنهان؛ رود وخش.
در مجموع طول ۹۴۷ رودخانه تاجیکستان بیش از ۲۸۰۰۰ کیلومتر است. شبکه رودخانههای تاجیکستان به حوضه سه رودخانه بزرگ آمودریا یا جیحون، سیردریا یا سیحون و زرافشان که بزرگترین رودخانههای تاجیکستان هستند سرازیر میشوند. بزرگترین رودخانههای فرعی نیز وخش و کافرنهان هستند که از ناحیههای شمال شرقی تا جنوب غربی تاجیکستان قرار دارند. این شبکه رودخانههای متراکم از میان درهها به صورت زنجیرهای در مناطق مختلف جریان دارند.
همچنین در تاجیکستان ۱۳۰۰ مرداب، جمعاً به مساحت ۷۰۵ کیلومتر مربع وجود دارد. وجود سرشاخههای مهم دو رود آسیای مرکزی در تاجیکستان نقش اهمیت استراتژیک، سیاسی و اقتصادی تاجیکستان را مشخص میکند. علاوه براین بیش از 2000 دریاچه با مساحتی در حدود 1005 کیلومتر مربع در کشور تاجیکستان به خصوص در منطقه پامیر و کوهستانهای مرکزی وجود دارد که دریاچه «قراگول» بزرگترین آنهاست[۱].
تاجیکستان با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی دارای یخچالهای عظیمی میباشد. کوههای آن توده یخهای متعددی را در بر دارند که بزرگترین آنها فدچنکو، با طول 77 کیلومتر و مساحت 651/7 کیلومتر مربع بزرگترین توده یخ جهان خارج از مناطق قطبی است. تقریباً 50 درصد مساحت یخچالهای آسیای میانه نیز در تاجیکستان واقع میباشد. تعداد یخچالهای کوهستانی تاجیکستان به بیش از 8000 رسیده و در مجموع مساحت 8000 کیلومتر مربع را در بر میگیرد. همچنین گرُمّ – گرژِیمیلا (160 کیلومتر مربع)، بیوَچنی (197 کیلومتر مربع)، گرما (153 کیلومتر مربع) و سووق درّه کلان (69 کیلومتر مربع) از یخچالهای مهم این کشور به شمار میروند[۲].