موزههای کانادا
برای آشنایی با تاریخ شکلگیری و تغییرات و تحولات کانادا، موزههای این کشور از بهترین منابع به شمار میآیند. موزههاي كانادا از تنوع بسياري بالايي برخوردارند و بيانگر تاريخچه حوزههاي مختلف هنري، فرهنگي، نمايشي، طبيعي و... اين كشور هستند. در این كشور 1235 موزه وجود دارد كه بودجه عملياتي سالانهاي در حدود 400 ميليون دلار به آنها اختصاص مييابد. علاوه بر اين، هزينههاي سالانه ساخت و ارائه خدمات موزههاي این كشور بالغ بر 200 ميليون دلار میباشد. 70 درصد از بودجه عملياتي موزههاي كشور توسط دولتهاي مختلف این کشور تأمين ميگردد. از اين مقدار سهم بودجه دولت فدرال 26 درصد است. شركت سهامي موزههاي کانادا در سال 1990م منحل شد و از انحلال آن 4 موزه ملي (موزه تمدن[1]، گالري ملي كانادا[2]، موزه ملي علوم و فناوري[3] و موزه طبيعت[4]) از مالكيت حقوقي سهامي برخوردار گرديدند و اخيراً توسط هيأت اُمنا اداره ميشوند. موزه تمدن کانادا در منطقه کبکی شهر اتاوا و مقابل رودخانهای واقع شده است که در سمت دیگرش عمارت عظیم پارلمان قرار دارد. ساختمان این موزه چهار طبقه است. در طبقه نخست، که طبقه زيرين است، تالار اصلی[5] قرار دارد و به نمايش مجسمههای عظیم دستساز از نخستین ساكنان کانادا اختصاص یافته است. در این طبقه جزییات زندگی و ابزارآلات زندگی و هنری آنها نيز معرفي شده است. در طبقه دوم (طبقه همکف) نمایشگاههای اختصاصی و فصلی قرار دارند. در این طبقه سالن نمایش آیمکس[6] و دو تالار مهم (یکی موزه پست کانادا[7] و موزه کودکان کانادا[8]) نیز وجود دارد. در طبقه سوم مفیدترین و شاید زیباترین بخش موزه قرار گرفته است که مهمترین وقایع تاریخی و سیر پیشرفت تمدنی این کشور در استانهای مختلف، آن پیش روی بازدیدکنندگان قرار میگیرد. در طبقه چهارم، تالار آشنایی با مشاهیر - اعم از اولین ماجراجویان، شخصیتهای سیاسی و هنری و نظایر آن - قرار گرفته است. در همه این تالارها حجم عمدهای از اطلاعات به صورت مکتوب یا در قالب فیلم، صدا و تصویر به دو زبان رسمی کشور در اختیار افراد قرار میگیرد]22 و 23[.
گالری ملی کانادا از ديگر مراکز مهم هنری این کشور است که در پایتخت (اوتاوا) واقع شده است. این موزه را توسط موشه سفدی[9] طراحی کرده و در سال 1988 تأسیس شد. ساختمان این موزه از شیشه و گرانیت ساخته شده است و مشرف به ساختمان پارلمان است. این گالری هنری از دو بخش گالری ملی کانادا[10] و موزه عکاسی معاصر کانادا[11] تشکیل شده است. این گالری مجموعهای بزرگ و متنوع از نقاشیها، مجسمهها و عکسها است. این موزه بر آثار هنری شهروندان كانادا تمرکز دارد، ولی در آن آثار هنری از کشورهای ایالات متحده و کشورهای اروپایی نیز به نمایش گذاشته شده است. گالري ملي نمایشگاههای خود را در سراسر کشور و نیز برخی از کشورهای دیگر برگزاری میکند و طی آن بازدید کنندگان با فرهنگ و هنر کانادا بیشتر آشنا میشوند]24[.
موزه ملی علم و صنعت در سال 1967م توسط دولت تأسیس شد و به عنوان اولین موزه کانادایی شناخته میشود که نمایشگاههای تعاملی[12] برگزار میکند. رسالت اصلی این موزه آن است که عموم مردم در زمینه شناخت تاریخ علم و تکنولوژی در کانادا و نیز ارتباطات میان علم و فناوری در این کشور مشاركت کنند. موزه علم و صنعت توسط شرکت موزه علم و فناوری کانادا اداره میشود و مسئولیت حفاظت از میراث علمی و فنی را برعهده دارد. تعداد كارمندان آن 275 نفر است و در سه بخش موزه علم و صنعت کانادا[13]، موزه کشاورزی کانادا[14] و موزه حمل و نقل هوایی و فضایی کانادا[15] فعالیت میکنند]25 و 26[.
موزه طبیعت کانادا از ديگر مراكز مهم است كه در سال 1856م توسط سازمان زمینشناسی در شهر اوتاوا تأسیس شد. رسالت اصلی آن شناساندن تاریخ طبیعت این کشور به مردم و مردمان سایر ملل میباشد. این موزه در راستای تحقق رسالتهای خود با انجمن موزههای کانادا، شبکه اطلاعات میراث فرهنگی کانادا و نیز موزه مجازی کانادا در ارتباط نزدیک میباشد]27 و0 28[.
[1]. Canadian Museum of Civilization
[2]. National Gallery of Canada
[3]. Canadian national museum of science and technology
[4]. Canadian Museum of Nature
[5]. Grand Hall
[6]. IMAX
[7]. Canadian Postal Museum
[8]. Canadian Children's Museum
[9]. Moshe Safdie
[10]. National Gallery of Canada
[11]. Canadian Museum of Contemporary Photography
[12]. Interactive exhibit
[13]. Canada Science and Technology Museum
[14]. Canada Agriculture Museum
[15]. Canada Aviation and Space Museum