موزه های لبنان
مهمترين موزه لبنان، موزه ملي است كه در سال 1942 در شهر بيروت تأسيس شده است و يكي از غنيترين موزههاي خاورميانه بشمار ميرود. موزه ملي لبنان حدود صدهزار قطعه موزه ای شامل: سنگهاي گور و تابوتهاي قديمي، جواهر آلات، اشياء سفالين، قطعات كاشي و موزائيك، تنديسهاي سنگي، اشياء شيشهاي و سكه را در خود جاي داده است. برخي از مجسمههاي بزرگ اين موزه مربوط به مصريان است كه در جبيل كشف شده است. برخي تنديسها نيز متعلق به دوره مملوكي و ديگر آثار موجود مربوط به دوران باستان و دورههاي يوناني، رومي و بيزانس است. قطعات موزائيك نيز شامل تصاويري از نحوه عبادت در دوره باستان است. از آثار ديني اين موزه، تابوت متعلق به حيرام پادشاه بيبلوس (جبيل) است كه قديميترين حروف فينيقي بر روي آن حك شده است.
موزه ملي لبنان در طول سالهاي جنگ داخلي آسيبهاي فراوان ديد و پس از مرمت، در سال 1997 مجدداً راهاندازي شده است.
موزه دانشگاه آمريكايي بيروت در سال 1868 تأسيس و يكي از قديميترين موزههاي خاورميانه است و مجموعه بزرگي از تنديسهاي سنگي مربوط به دوره باستان تا دوره اسلامي را شامل ميشود كه از مناطق مختلف لبنان و اطراف آن كشف شده است.
موزه جبران خليل جبران در سال 1975 در محل ديرمارسركيس در منطقه بشري ايجاد شد كه دربرگيرنده آثاري از جبران خليل حيران نويسنده و هنرمند نام آور لبناني است. اين آثار شامل دست نوشتهها، كتابخانه شخصي و وسائل زندگي و نيز 440 تابلو نقاشي ميشود كه از كارگاه هنري او در نيويورك به اين محل انتقال يافته است.
موزه نقولاسرسق به عنوان موزه هنرهاي نوين شناخته ميشود كه در عين حال مجموعهاي از آثار نقاشي، مجسمه و مجموعهاي از آثار معماري و هنري دوره اسلامي در آن به نمايش گزارده شده است. مهمترين بخش اين موزه، بخش مربوط به آثار هنري مدرن و نمايشگاههاي هنري و نشستهاي تخصصي است. از سال 1961 تاكنون حدود 100 نمايشگاه هنري در اين موزه برپا شده است. نمايشگاههاي پاييزه كه دربرگيرنده آثار هنري تعداد قابل توجهي از هنرمندان از لبنان و ديگر كشورهاي جهان است، همه ساله د راين محل برگزار ميشود.
موزه ديرمار قزحيا: در منطقه وادي قاديشا كه در فهرست ميراث فرهنگي جهان ثبت شده است، قرار دارد. اولين دستگاه چاپ خاورميانه كه با حروف سرياني كار ميكرد در سال 1585 به اين دير آورده شد. ظروف ويژه مراسم كليسايي، لباسهاي ويژه روحانيون مسيحي و نيز مجموعهاي از ظروف سفالين و ابزار سنتي كشاورزي از ديگر دارائيهاي اين موزه است.
موزه تاريخي صيدا در محل كاخ دبانه اين شهر برپا شده است كه معماري آن آميزهاي از معماري عثماني عربي در قرن هجدهم و نمايي از صيداي قديم است. علاوه بر آن، برخي از قطعات ارزشمند، كتب و نسخ خطي در اين محل نگهداري ميشود.
موزه صور بيش از دو هزار نمونه ازجانوران دريايي را به نمايش گزارده است كه از جمله آنها ميتوان به نهنگي به طول 9 متر، دلفين به طول 5/3 متر، انواع ستارههاي دريايي، خرچنگ و صدف اشاره كرد. علاوه بر آن، مجموعههاي زيبايي از پرندگان، حيوانات خزنده و جونده و حشرات درشت هيكل در اين موزه قابل مشاهده است.
موزه صابون كه در شهر صيدا و در محل يكي از خانههاي قديمي بر جاي مانده از قرن هجدهم بر پا شده است، نمونه كامل يك كارگاه سنتي توليد صابون را نشان ميدهد. در اين موزه، تاريخ صابونسازي در منطقه ميان حلب در شمال سوريه و نابلس در فلسطين، ويژگيها و انواع آن به نمايش گزارده شده است.
موزه كاخ بيت الدين شامل آثاري از عصر فنيقي تا قرن نوزدهم را دربرميگيرد و شامل سفال، شيشه، تابوت، لباس، جواهرآلات و مجموعه زيبايي از موزائيك مربوط به دوره بيزانس است.
موزه ابريشم در محل يكي از قديميترين كارگاههاي توليد ابريشم در شهر عاليه تشكيل شده است كه پس از سالها تعطيلي، در سال 2002 دوباره آماده بازديد شده است. در اين موزه تاريخ و مراحل توليد ابريشم در لبنان نشان داده ميشود.
موزه قلعه بعلبك از موزههاي جديدالتأسيس لبنان است كه در سال 1998 برپا شده است. در اين موزه مجموعه بزرگي از تنديسها، موزائيك، تابوت، سفال و سنگ نوشته نگهداري ميشود كه بخشي از آنها مربوط به دوره حاكميت روميها بر اين شهر و بخشي ديگر از دوره ايوبي بر جاي مانده است.
بجز موارد فوق، موزههاي ديگري در لبنان وجود دارد كه از جمله آنها ميتوان به موزه شمع، موزه غار هنر، موزه قلعه موسي و موزه امين الريحاني اشاره كرد.
*اطلاعات مربوط به موزههاي لبنان با استفاده از منابع زير ارائه شده است:
1- وب سايت وزارت اطلاعرساني لبنان به آدرس: www.ministryinfo.gov.lb
2- وب سايت وزارت گردشگري لبنان به آدرس: www.lebanon-torism.gov.lb