دانشگاه های غیردولتی مصر

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۲ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۳۲ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''دانشگاه­های غیردولتی:''' بیشتر مراکز آموزش عالی غیردولتی مصر از دهه پایانی قرن بیستم فعالیت خود را آغاز کردند. پیش از آن تنها دانشگاه آمریکایی قاهره به موجب قرارداد همکاری فرهنگی مصر و آمریکا در این کشور فعال بود. قانون تأسیس دانشگاه­های غیر...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

دانشگاه­های غیردولتی: بیشتر مراکز آموزش عالی غیردولتی مصر از دهه پایانی قرن بیستم فعالیت خود را آغاز کردند. پیش از آن تنها دانشگاه آمریکایی قاهره به موجب قرارداد همکاری فرهنگی مصر و آمریکا در این کشور فعال بود. قانون تأسیس دانشگاه­های غیردولتی در سال 1992 با هدف توسعه و مشارکت بخش غیردولتی در حوزه آموزش عالی تصویب شد. قانون مزبور علاوه بر تضمین حمایت از تأسیس و فعالیت این دانشگاه­ها، بر مشارکت فعال دانشگاه­های غیردولتی در ارتقای سطح آموزش و پژوهش­های علمی و نیز ایجاد رشته­های تخصصی تأکید دارد. در پی تصویب قانون مزبور دانشگاه­های غیردولتی یکی پس از دیگری تأسیس شد. (www.egy-mhe.gov.eg;2015).

دانشگاه­های غیردولتی در مصر شامل: دانشگاه­هایی که با سرمایه­گذاری مصری­ها بنیان گذاشته­اند، دانشگاه­هایی که توسط کشورهای خارجی تأسیس شده است و دانشگاه­هایی که به طور مشترک (مصری-خارجی) بنیاد گزارده شده است. دانشگاه الازهر نیز وابسته به نهاد دینی الجامع الازهر است.

دانشگاه آمریکایی قاهره[1]: این دانشگاه در سال 1919 توسط گروهی از آمریکایی­های مقیم مصر در قالب مدرسه متوسطه تأسیس و در سال 1925 به عنوان مرکز آموزش عالی فعالیت خود را استمرار داد. (موسوعة مصر الحدیثة، 4: 113) هدف اولیه از تأسیس این دانشگاه مشارکت در تربیت رهبران آینده مصر و منطقه­­ ازطریق ترسیخ ارزش­هایی چون نظم، توسعه و مهارت­های فکری بود (www.aucegypt.edu;2015). این دانشگاه به عنوان یک مؤسسه فرهنگی خصوصی در چارچوب قرارداد فرهنگی مصر و آمریکا که در سال 1962 منعقد شد و نیز بر اساس بخشنامه ریاست جمهوری در سال 1967 فعالیت­های دانشگاهی خود را ادامه می­دهد. دانشگاه آمریکایی قاهره دارای 6 دانشکده است. دانشکده علوم انسانی و اجتماعی این دانشگاه شامل رشته­های زبان انگلیسی، حقوق بین­المللی، ادبیات انگلیسی، پژوهش­های خاورمیانه، تئاتر و هنر، جامعه­شناسی، مصرشناسی، علوم سیاسی، پژوهش­های اروپایی، روانشناسی، تاریخ قانون و فلسفه می­باشد.

تعداد دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی این دانشگاه در سال تحصیلی 2012-2013، 329/5 نفر و تعداد فارغ­التحصیلان این مقطع در تمام رشته­ها 860 نفر بوده است. تعداد دانشجویان مقطع کارشناسی و دکترای این دانشگاه در سال تحصیلی مزبور، 323/1 نفر و 308 نفر هم از این مقاطع فارغ­التحصیل شده­اند (www.egy-mhe.gov.eg;2015).

دانشگاه الازهر: این دانشگاه که در واقع ساختار جدید نهاد دینی «جامع الازهر» در حوزه آموزش عالی است در سال 1930 با سه دانشکده «فقه»، «اصول الدین» و «اللغة العربیة» فعالیت­های خود را آغاز کرد. در سال 1961 براساس قانون مصوب شماره 103 با هدف توسعه و تنوع در آموزش عالی این نهاد دینی، دانشکده­های بازرگانی، پزشکی، مهندسی و کشاورزی هم در این دانشگاه ایجاد و در سال­های بعد در بیشتر رشته­های آموزشی، شعبه­هایی ویژه آموزش دختران نیز تأسیس شد. امروز دانشگاه الازهر دارای 60 دانشکده برای پسران و 17 دانشکده برای دختران است و علاوه بر آن مراکز علمی و پژوهشی متعددی نیز به این دانشگاه وابسته است ) همان).

ویژگی­های اصلی این دانشگاه، اهتمام به مطالعات اسلامی در کنار مطالعات و آموزش­های تخصصی و علمی است. (www. azhar.edu.eg;2015). این دانشگاه­ در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می­پذیرد.

مهمترین دانشکده­های دانشگاه الازهر (ویژه پسران )عبارت است از: فقه و حقوق، زبان عربی، مطالعات اسلامی و عربی، تبلیغ اسلامی، بازرگانی، زبان­ها و ترجمه، علوم، داروسازی، دندانپزشکی، مهندسی، کشاورزی، پزشکی. برخی از دانشکده­هایی که به دختران اختصاص دارد نیز عبارت است از: مطالعات اسلامی و عربی، علوم، پزشکی، دندانپزشکی، بازرگانی، مطالعات انسانی وداروسازی. (www.egy-mhe.gov.eg).

تعداد اعضای هیئت علمی دانشگاه الازهر در سال تحصیلی 2012-2013، 6863 نفر بوده است. در سال تحصیلی 2012-2013، تعداد دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی در تمام رشته­های دانشکده­های این دانشگاه، 279732 نفر و فارغ­التحصیلان این مقطع  889 39 نفربوده است. در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز در همین سال تحصیلی تعداد 13222 نفر مشغول به تحصیل بوده­اند. در سال تحصیلی 2011-2012 نیز 2236 نفر در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در همه رشته­ها از این دانشگاه فارغ­التحصیل شده­اند (همان).


[1] - الجامعة الامیرکیة بالقاهرة