دریاچه الأسد سوریه
الأسد (Al-Asad): در سال 1974، این دریاچه مصنوعی که عنوان بزرگترین دریاچه سوریه را نیز دارد، پشت سد بتونی «الطبقه» که بعد از سد نیل، دومین سد بزرگ دنیای عرب و بزرگترین سد بر روی فرات، محسوب میشود، با برنامهریزی فرانسوی-آلمانی و اجرای روسیه، در نزدیکی مرزهای شمالی با ترکیه، در کنار شهر «الثورة»؛ یعنی 40 کیلومتری شرق مرکز استان الرقه، به وجود آمد؛ به همین دلیل به سد فرات، الطبقه و الثوره نیز شهرت دارد.
بر روی فرات 20 سد در کشورهای ترکیه، سوریه و عراق احداث شده است که سدهای فرات، «تشرین» (کنار شهر منبج در شرق حلب) و «البعث» (بین شهرهای الثوره و الرقه) در سوریه، سد «آتا ترک» در ترکیه (کنار شهر اورفة) و سد «حدیثة» در عراق (کنار شهر حدیثة در استان الانبار) از مهمترین آنها هستند.
اجرای این سد که ساخت آن یک رؤیای تاریخی برای ملت سوریه و حکمرانان پیشین بوده است، یکی از «بزرگترین» دستاوردهای «جنبش اصلاحی» به رهبری رئیسجمهور فقید، حافظ اسد، در سال 1970 است.
دریاچه سد فرات، با بیش از 80 کیلومتر طول تقریبی و 8 کیلومتر بیشینه عرضی، مساحتی به وسعت 640 کیلومترمربع و محیطی به طول 200 کیلومتر دارد و با حجم بسیار عظیمی که دارد، آب شرب حلب و آب زراعی زمینهای کشاورزی منطقه را که اصطلاحاً جزیره سبز شمالی نامیده میشود، تأمین میکند. یک نیروگاه تولید برق آبی نیز بر روی آن با 880 مگاوات ظرفیت، احداث شده است.
شکل و موقعیت دریاچه اسد در استان شمالی الرقه