اتحادیه نویسندگان عرب

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۲۹ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)

تحادیه نویسندگان عرب (اتّحادُ کُتّابُ العرب)[13]

اتحادیه نویسندگان عرب، سندیکایی تحت حمایت مالی دولت از نویسندگان عرب است که آثار خود را در کتاب­ها، نشریات دوره­ای یا نشریات فرهنگی منتشر می­کند. این اتحادیه در سال 1969 بر اساس فرمان تقنینی شورای وزیران تأسیس شد و مقر آن در دمشق است. ریاست کنونی آن به عهده دکتر «محمد ابراهیم الحورانی» (زاده 1975) است.

فعالیت­های اتحادیه، در قالب 5 انجمن (جمعية) شکل گرفته است: انجمن تحقیقات و مطالعات، انجمن شعر، انجمن داستان، انجمن تئاتر و انجمن نقد ادبی.

اتحاد کُتّاب که به اندازه نامش بزرگ نیست و گستره­ی چندانی در جهان عرب ندارد؛ اما در اساسنامه کاملاً پان عربیست خود، افقی بلندی را پیش­بینی کرده است:

1-   دعوت فکری برای آزادی جهان عرب و دستیابی به اهداف ملی آن و شرکت در مبارزه برای آن

2-   مشارکت در جمع آوری و حفظ و اشاعه میراث ادبی و فکری عرب و تعمیم امکانات بهره­مندی از آن در میان توده­ها و الهام گرفتن از آن در تولید جدید، برجسته سازی نکات مثبت آن و ایجاد پل­های ارتباطی، بین نسل­ها و و نوسازی فرهنگ عرب.

3-   توجه به زبان عربی، نوسازی و آموزش آن، ارتقای جایگاه آن و آشکار ساختن قابلیت های آن برای همه با توسعه تمدنی

4-   برگزاری همایش­های ادبی، جشنواره­های فرهنگی، تشکیل سمینارهای فکری در سراسر جهان عرب و خارج از کشور و حمایت از فعالیت ادبی عرب مهاجر

5-   تحکیم پیوندها و تقویت روحیه دوستی و همکاری میان نویسندگان عرب.

6-   ایجاد پیوندهای همکاری بین اتحادیه و سازمان­های مشابه در سایر کشورهای جهان، برای برقراری ارتباط و تعامل با فرهنگ مردم

7-   شرکت در همایش ها و سمینارهای ادبی بین المللی یا منطقه­ای

8-   کمک به انتقال تولیدات ادبی عربی به زبان­های خارجی، معرفی آن و انتقال تولیدات خارجی از این زبان­ها به زبان عربی

9-   حمایت از فعالیت خلاقانه نویسندگان عرب

10- تلاش برای مراقبت از نویسنده و حفظ حق او برای داشتن زندگی شایسته و آزادی بیان در چارچوب اهداف ملی و بشردوستانه عربی و مقابله با هر گونه تلاشی که برای آزار و اذیت او یا محدود کردن او در فکر یا زندگی او باشدغ همچنین حفظ حقوق معنوی و مادی وی و ضمانت قانونی برای آنها.

یکی از نخستین مراکز ارتباطی مدیران فرهنگی با بدنه فرهنگیان سوریه، همین مرکز است؛ اما روند فعالیتهای این اتحادیه بسیار قدیمی و کُند است؛ در کنار این که تصمیم­گیریهای عمده خارخ از مسئولیت اتحادیه است؛ ضمن این که رقابتهای دست و پاگیری نیز بین اعضا و انجمنهای اتحادیه وجود دارد.

چند نشریه نیز منتشر می­کند؛ به نام­های هفته­نامه«الأسبوع الأدبي»، ماهنامه «الموقف الأدبي»، فصلنامه «الفكر السياسي»، فصلنامه «التراث العربي» و فصلنامه «الآداب العالميـة». به تازگی ماهنامه­ای هم برای اطفال منتشر کرده است؛ به نام «شام الطفولة»

این اتحادیه در تمام استانهای سوریه، شعبه فعال دارد؛ حتی ریف دمشق. بسیاری از نویسندگان بزرگ سوریه در این اتحادیه عضویت و فعالیت داشته­اند که شاید به مناسبت ودر همین جا، آشنا شدن با بعضی از ایشان، خالی از لطف و فایده نباشد؛ کسانی مانند:

ابراهیم الجرادی( 1951 - 2018)، شاعر و منتقد اهل تل ابیض

ابراهیم الکیلانی ( 1916-2004)، متفکر ، فیلسوف و مورخ دمشقی

ابراهیم خریت ( 1943 - 2012)، نویسنده مشهور سوری، اهل دیرالزور

ابراهیم عباس یاسین (زاده 1954)، شاعرمعاصر اهل بُصری

اسکندر لوقا (زاده 1929)، رمان نویس، اهل اسکندرون

سامی الدروبی(1921 - 1976) - محقق و مترجم اهل حمص

محسن یوسف (زاده 1030)، نویسنده، مترجم و نویسنده داستان کوتاه، اهل لاذقیه

و...