ارتباطات فرهنگی بین المللی سوریه
فعالیت مراکز و سازمانهای فرهنگی خارجی در سوریه به دو نوع تقسیم میشود:
اول: فعالیتهایی است که مطابق با برنامهها، اهداف و سیاستهای این مراکز طراحی میشوند و بر اساس آییننامههای آنها به تأیید اداره روابط فرهنگی وزارت فرهنگ میرسد و ناشی از موافقتنامههای فرهنگی دوجانبه است. مثل فعالیت مراکز فرهنگی متعدد خارجی در سوریه است که به طور کلی، طبق قوانین فعالیت این مراکز، یکی از بسترهای همکاری، ارائه دورههای آموزش زبان است. فعالیتهای فرهنگی دیگر نیز باید متناسب با فرهنگ سوریه باشد. سوریه خود چهار دفتر روابط فرهنگی در خارج از کشور (برزیل، فرانسه، اسپانیا و یمن) دارد.
کشورهایی هم که در سوریه مرکز فرهنگی دارند، عبارتاند از: ایران، آلمان، اسپانیا، بلغارستان، دانمارک، فنلاند، فرانسه، ایتالیا، هلند، روسیه، بریتانیا و آمریکا
دوم: فعالیتهایی که مقطعی و خاص هستند و به مناسبت و یا به صلاح دید مدیران حکومت از بالا تا پایین وزارت فرهنگ، عملیاتی میشوند؛ مانند:
- فرمان ریاست جمهوری در مورد قرارداد فرهنگی با قطر
- معاهده با ایتالیا (2007) درباره توسعه موزه ملی (دمشق)، موزه حلب، بازسازی موزه ادلب
- موافقت نامه همکاری بین اداره کل آثار باستانی و موزه ها و موزه لوور فرانسه (2008)
- پروژه ما با هم هستیم (2005-2007) با بریتانیا (بریتانیا)
اجرای کلیه این تفاهم نامههای فرهنگی زیر نظر مدیریت فرهنگی در وزارت امور خارجه و با مدیریت وزارت فرهنگ است. برخی از موافقت نامه ها شامل چندین وزارتخانه میشود، مانند وزارتخانههای آموزش، آموزش عالی و فرهنگ؛ مثل توافقنامه دوجانبه با مکزیک در مورد برنامه فرهنگی و آموزشی 2007-2010.
روابط فرهنگی بینالملل معمولاً اپیزودیک است؛ یعنی به ارائه رسمی فرهنگ «سوریه» و کشور شریک محدود میشود؛ و نه به این دلیل که مبتنی بر نیازهای محلی یا پژوهشی و تبادل فرهنگی است؛ یعنی اساساً دادوستدی است و فاقد دیدگاه استراتژیک است.
در آخرین برنامه پنجساله (2006-2010) که دهمین و آخرین برنامه پنجساله تدوین شده نیز بود، سیاست فرهنگی در مدیریت روابط فرهنگی و همکاری بین المللی سوریه، یک بسته مشخص و کاربردی دارد:
1. وزارت فرهنگ بر تشکیل و هدایت گروههای هنری و فرهنگی برای فعالیت در خارج از کشور اهتمام و نظارت دارد و گاهی بورسیه نیر میدهد.
2. از برگزاری هفتههای فرهنگی برای معرفی سوریه در خارج از کشور و بالعکس در داخل حمایتمیکند.
3. با سازمانهای بین المللی همکاری فرهنگی دارد؛ البته با در حال حاضر، کشورهای عربی ارتباطی ندارد؛ اما سوریه یکی از اعضای مؤسس اتحادیه کشورهای عربی است.