سنتهای اسلامی در سودان
توجّه و اهتمام خاص به آموزش و حفظ قرآن کریم:
تقریباً در همه شهرها و روستاهای سودان، تعداد قابل توجّهی از مدارس قرآنی (خلوههای قرآنی) آموزش، روخوانی، تجوید، تفسیر و حفظ قرآن را برعهده دارند. گفتني است كه مسلمانان سودان غالباً ، از دوران كودكي و حتي قبل از ورود به مدارس رسمي، ضمن حضور در خلوههاي قرآني، قرائت و حفظ قرآن كريم را، آغاز ميكنند و پس ازآن نيز، معمولاً، بهطور مستمر در اوقاتي از شبانه روز به تلاوت بخشهايي از قرآن کریم ميپردازند. همچنين حضور در حلقههاي ذكر و شركت در نمازتراويح نيز سبب گرديده كه بيشتر مردم بهطور غيررسمي حافظ كل يا اجزايي از کلام الله مجید باشند.
نمادهایی از توجّه به قرآن کریم در میادین شهرهای مختلف سودان، ادبیات و هنرهای نمایشی و تجسّمی این سرزمین، مشاهده میشود.
2ـ1ـ5. دوستی و مودّت پیامبر اکرم(ص) و اهل البیت (ع):
برخي نمادها و نشانههاي علاقهمندي و محبّت مسلمانان سودان نسبت به پیامبر اکرم(ص) و اهل بيت عصمت و طهارت (ع) را میتوان چنین برشمرد:
يك شبكه راديويي بهطور شبانهروزي ذكرها و مديحههاي مربوط به پيامبر اكرم(ص) و خاندان پاكايشان را پخش مينمايد.
سودانیان، در ماه ربیع الاول هر سال، به مناسبت میلاد با سعادت حضرت ختمیمرتبت، مراسم باشکوهی را باعنوان «مولود النبی(ص)» یا «سَنَویة»[12] برگزار میکنند.
بسياري از خانوادههاي سودانی خود را از سادات «اشراف» با سلسله و شجرهنامههاي معروف و منتسب به ائمه معصومين (ع) ميدانند و به آن میبالند.
برخي ضربالمثلهاي رايج در میان سودانیان، علاقهمندی آنها به اهل البیت(ع) را مورد تأكيد قرار ميدهد. مثلاً، هرگاه شخصي شديداً مورد ظلم واقع شود؛ ميگويند :
«ظُلِمَ فُلانٌ ظُلمَ الحسن و الحسين»
يعني فلاني همانند امام حسن (ع) و امام حسين (ع) مورد ظلم واقع شده است.
اغلب مسلمانان سودان نامهای معصومين عليهم السلام(ع) را ، براي فرزندان خود برميگزينند. خصوصاًاين كه فرزندان دو قلوي پسر را، معمولاً حسن و حسين مينامند.
سرودهها و اشعار شاعران سوداني در مدح ائمه معصومين (ع) نيز ، سابقه حضور تفکر اهل بيت (ع) را دراين کشور آشكارتر مينمايند.