تئاتر و هنرهای نمایشی سودان
تئاتر و هنرهاي نمايشي
اجرای هنرهای نمایشی، با اهداف آموزشی وتربیتی از مدارس ابتدابی آغاز میشود و در مؤسسات و انجمنهای هنری، ادامه مییابد. خالد ابوالرّوس، یکی از پیشگامان تئاتر و هنرهای نمایشی در سودان است که در سال 1934م. (1313هـ.ش) نمایش «تاجوج»[3] را روی صحنه برده است.
با عنایت به استقبایل عموم مردم از تئاتر و هنرهای نمایشی و گسترش آنها، در سال 1958م. (1337هـ.ش)، تئاتر ملّی سودان، در شهر اُم دُرمان، تأسیس شد و نسل جدیدی از کارگردانان و بازیگران مانند الطّاهر شبيكة، الفاضل سعيد، يسن عبدالقادر، الفكي عبدالرحمن، حمدناالله عبدالقادر، بلقيس عوض، فايزة عمسيب وتحية زروق در عرصه تئاتر و هنرهای نمایشی، ظاهر شدند.
تئاتر سودان، به مکتبهای مختلف هنری از سنّتی و کلاسیک تا واقعگرا، توجّه داشته؛ امّا مکتب رآلیسم یا واقع گرا، عرصه، هنرمندان بیشتری را به سوی خود جلب کرده است. از آنجا که نمایشهای اجرا شده براساس مکتب واقعگرا، با واقعیّتها، عادتها و سبک زندگی سودانیان، ارتباطی تنگاتنگ دارند، استقبایل مردم نیز، از اینگونه نمایشها بیشتر بوده است. برخی از نمایشهایی که در جلب نظر مردم، موفّقیّت شایان توجّهی کسب کردهاند عبارتاند از: نمایش «على عينك يا تاجر» ازاستاد بدرالدّينهاشم، «خطوبة سهير» از حمدناالله عبدالقادر و «أكل عيش»، با هنرمندی الفاضل سعید (2009, sudaneseartist.com).
چهرههای شاخص در عرصه هنرهای نمایشی
إبراهيم خان، الفاضل سعيد، بلقيس عوض، تحية زروق، تهاني الباشا، رابحة محمّد محمود، عثمان جكنون، عوض صدّيق، فائزه عمسيب، فتحية محمّد أحمد، محمّد السني دفع الله، محمّد المهدي الفادني، محمّد نعيم سعد، مكّي سناده، موسى الأمير، هند راشد، از چهرههای شاخص در عرصه هنرهای نمایشی در سودان بهشمار میرون. (2013 ,sudanway.sd/ characters_actors.htm).