رشد اقتصادی تحت حاکمیت نسل سوم(1989 تا 2002)

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۳۱ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == ''1989 تا 2002، ادامه رشد اقتصادی تحت حاکمیت نسل سوم'' == در دهه­ی1990، چینِ پس از حادثه­ی میدان تیَن آن­مِن را جیانگ­زِمین[i] به­عنوان دبیر­کل حزب و رییس جمهوری و جورونگ­جی[ii]در پست نخست وزیری که هر دو شهردار پیشین شانگهای بودند، رهبری کردند. اصلاحا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

1989 تا 2002، ادامه رشد اقتصادی تحت حاکمیت نسل سوم

در دهه­ی1990، چینِ پس از حادثه­ی میدان تیَن آن­مِن را جیانگ­زِمین[i] به­عنوان دبیر­کل حزب و رییس جمهوری و جورونگ­جی[ii]در پست نخست وزیری که هر دو شهردار پیشین شانگهای بودند، رهبری کردند. اصلاحات اقتصادی کلان جیانگ، هرچه بیشتر نظریه­ی« سوسیالیسم با ویژگی چین» دِنگ را به پیش هدایت کرد. دروان جیانگ هم­زمان با رشد فوق العاده­ی اقتصادی، شاهد رشد فساد اجتماعی، بیکاری ناشی از بستن کارخانجات زیان­آور دولتی، در بوته­ی آزمایش قرار گرفتن سیستم ناقص رفاه اجتماعی، و آلودگی شدید محیط زیست بود. تحت مدیریت ده ساله­ی جیانگ­زِمین، سیاست اقتصادی چین، 250 میلیون کشاورز را از فقر نجات داد و به­صورت پایدار، رشد اقتصادی متوسط 2/12 درصدی را درپی داشت. هم­چنین در اواخر این دهه بود که چین شاهد بازگشت دو مستعمره­ی سابق به چین بود. هنگ کنگ در سال 1997 از بریتانیا و ماکائو در سال 1999 از پرتغال. و در سال 2001 بود که چین رسما به عضویت سازمان تجارت جهانی در آمد.

رابطه­ی چین و آمریکا در پایان دهه­ی 1990، با بمباران سفارت چین در بلگراد متشنج شد. هم­چنین در سال 2001 یک هواپیمای نظامی چین با هواپیمای تجسسی آمریکایی در آب­های بین المللی در نزدیکی جزیره­ی خَی­نَن[1] برخورد و آتش خشم مردم چین علیه آمریکا را شعله­ور­تر ساخت.

از نظر سیاست خارجی، چین به خاطر ممنوع ساختن فعالیت گروه فالون­گونگ[2] در سال 1999، بیشتر زیر ذره بین سازمان دیده بان حقوق بشر قرار گرفت. در بحران مالی آسیا در سال 1997، اقتصاد چین با قدرت تمام در مقابل این بحران ایستاد و تقریبا آسیا را از بحران اقتصادي نجات داد. در سیاست داخلی، این کشور توانست استاندارد زندگی مردم را به­طور چشم­گیری بهبود بخشد. اگرچه در اين دوران، فاصله­ی طبقاتی میان شهر و روستا نيز گسترش بيشتري یافت. افزایش نابرابری ثروت میان مناطق شرقی با مناطق غربي و مرکزي، دولت را وادار به اجرای سیاست«توسعه­ی غرب» نمود که نماد این سیاست احداث راه آهن چینگ­خَی[3]-تبت به شمار می­آید.


[1] - Hainan.

[2] - Falun Gong.

[3] - Qinghai.


[i]- Jiang Zemin.

[ii] - Zhu Rongji.