کوای زی(قاشق چوبی چین)

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۳۵ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == « کوای زی» یا قاشق چوبی چین == شاید بدانید که چینی­ها با استفاده از«کوای زی» یعنی همان چوب­های غذاخوری طعامشان را صرف می­کنند. این چوب­های غذاخوری در چین، ژاپن و برخی کشورهای دیگر آسیای شرقی مورد استفاده است. گفته می­شود که در جهان سه روش غذ...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

« کوای زی» یا قاشق چوبی چین

شاید بدانید که چینی­ها با استفاده از«کوای زی» یعنی همان چوب­های غذاخوری طعامشان را صرف می­کنند. این چوب­های غذاخوری در چین، ژاپن و برخی کشورهای دیگر آسیای شرقی مورد استفاده است.

گفته می­شود که در جهان سه روش غذاخوری وجود دارد. حدود40 درصد از مردم جهان با دست غذا می خورند؛ حدود40درصد از کارد و چنگال استفاده می­کنند؛ و حدود30درصد نیز افرادی هستند که از«کوای زی» استفاده می­کنند. «کوای زی» از اختراعات چینی­ها است. در دوران سلسله­ی«شانگ»(بیش از 3000 سال پیش) مردم استفاده از چوب­های غذاخوری را آغاز کردند. اما در آن زمان این چوب­ها«کوای زی» نامیده نمی­شد، بلکه آن را«جو» می­گفتند. در اسناد تاریخی نوشته شده است که مردم در جنوب رودخانه­ی«یانگ­تسه» از این واژه استفاده می­کردند. در زبان چینی واژه­ی«جو» با کلمه­ی ایستادن هم­صدا است. بدین سبب، کشتی­رانان از این واژه نفرت دارند. آنان با کلمه­ی متضاد آن«کوای» که سریع معنا می­دهد، به چوب­های غذاخوری اشاره می­کردند. در قرن10 میلادی، مردم در عصر سلسله­ی«سونگ» به واژه­ی«کوای» کلمه­ی«جو» را که به معنای بامبو است، افزودند، چون«کوای زی» از چوب بامبو ساخته می­شود. لذا، این وسیله­ی غذاخوری چینی«کوای زی» نام گرفت.

«کوای زی» دو چوب باریک است که سر این چوبها ضخیم و گِرد و قسمت پایین آن نازک و چهارگوش است. این ویژگی باعث می­شود که گرفتن غذا با آن راحت باشد و نلغزد. پس از انتقال«کوای زی» از چین به ژاپن، ژاپنی­ها«کوای زی» مخروطی شکل را ساختند. زیرا غذاهای ژاپنی غذاهای خام و سرد مانند تکه­های ماهی است و گرفتن این نوع غذا با«کوای زی» مخروطی بسیار راحت­تر است. با این که شکل«کوای زی» ساده است، اما چینی­ها بسیار به مواد و آرایش آن اهمیت می­دهند. حدود2000 سال پیش، در چین«کوای زی» با دندان فیل و مس ساخته می­شد. در کاخ امپراتور، خانه­ی مقامات و ثروتمندان، «کوای زی» ساخته شده با طلا و نقره و تزیین شده با یشم و مرجان نیز مورد استفاده قرار می­گرفت.

«کوای زی» در آداب و رسوم چینی­ها نیز نقش مهمی دارد. در برخی از مناطق چین، جهیزیه­ی عروس حتما باید دو«کوای زی» برای عروس و داماد داشته باشد. این«کوای زی»­ها با نخ قرمز بسته شده و«ظرف زادگان» خوانده می­شود. این امر نه تنها نشانگر آغاز زندگی مشترک عروس و داماد است­، بلکه چون«کوای» با واژه­ی سریع هم­صداست، بیانگر زایمان سریع­تر نیز هست. در روستاهای شمال چین، در شب ازدواج، اعضای خانواده و دوستان از خارج پنجره«کوای زی» به اتاق عروس و داماد می­اندازند و آرزو می­کنند که آنان هرچه زودترصاحب فرزند شوند. گفته می­شود در آلمان نخستین نمایشگاه«کوای زی» که برگزار شد، بیش از10 هزار نوع«کوای زی» ساخته شده از طلا، نقره، یشم و استخوان حیوانات از کشورها و مناطق مختلف جهان و دوران­های تاریخی متفاوت در معرض نمایش گذاشته شده بود.