آموزش عالی قطر
-آموزش عالي
دانشگاه قطر
دانشگاه قطر در سال 1973 تأسیس شد و کار خود را با پذیرش 150 دانشجو كه 93 دختر و 57 پسر بود، رسماً به عنوان یک محیط اکادمیک دولتی آغاز نمود. این دانشگاه هم اکنون شامل بر دانشکدههای مشروحهی زیر میباشد:
- دانشکدهي الهیات و حقوق
- دانشکدهی ادبیات و علوم
- دانشکدهی مدیریت و اقتصاد
- دانشکدهی فنی و مهندسی
- دانشکدهی داروسازی
طول دوران تحصیل در مقطع لیسانس، در دو دانشکدهی مهندسی و دارو سازی، 5 الی 6 سال است و بقیهي دانشکدهها، در 4سال به اتمام میرسد.
در دانشگاه قطر جمعاً هشت هزار دانشجو اعم از دختر و پسر از هشتاد و پنج ملیت مشغول به تحصیل هستند که 76% را دختران به خود اختصاص دادهاند و پسران نیز 24% هستند. علت پایین بود آمار دانشجويان پسر در این دانشگاه، مترتب بر دو امر اساسی است که عبارتند:
الف) معمولاً پسران قطری برای ادامهي تحصیل، به خارج از کشور سفر میکنند و کشورهایی مثل آمریکا، انگلیس، کانادا، مصر و سوریه را برای ادامهی تحصیل برمیگزینند.
ب) این که ارتش قطر با پرداخت حقوق ماهیانهی بالا، آنها را به سمت خود کشانده است که همه بعد از اتمام تحصیلات دوران دبیرستان، به ارتش میپیوندند و دیگر تمایلی برای ادامه تحصیل ندارند.
- شرایط ورود
افرادی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاه قطر را دارند، باید در امتحان تافل و ریاضیات و کامپیوتر شرکت نمایند و در خصوص شهریهی تحصیلی نیز لازم به گفت است که این تنها شهروندان قطری هستند که به صورت رایگان در این دانشگاه تحصیل مینمایند و بقیهی ملیتها ناگریز از پرداخت شهریه میباشند.
-اعضای هیئت علمی
مجموعاً در دانشگاه قطر ششصد استاد از ملیتهای مختلف مشغول به امر تدریس و پژوهش هستند که از جملهی این ملیتها میتوان به ایران، قطر، بحرین، کویت، مصر، آمریکا، تونس، الجزایر، انگلیس، کانادا، عراق اشاره نمود.
- شهرک آموزشی قطر(مدینه التعلیمیه- educational city)
شهرك آموزشي (مدينه تعليميه) در قطر تحت نظارت موسسه قطر آغاز بكار كرد. شروع اين فعاليتها در سال 2001 بود. دانشكده ويل – كورنل (Weil-Cornell) در زمينه طب و آموزش پزشكي در سال 2002 آغاز بكار كرد. دانشكده تكزاس – اي اند ام (texas-a &m) نيز در سال 2003 فعاليت خود را آغاز كرد. دانشكده كارنگي ملون (Carnegie-melon)در سال 2004 كار خود را در آن شهرك آغاز كرد. و دانشكده جورج تاون (George town) نيز در سال 2005 فعاليت خود را در اين شهرك آغاز كرده است. در واقع شهرك آموزش قطر شامل مجموعهاي از بهترين دانشگاههاي جهاني را در خود جاي داده است و شيوهي تدريس نيز همزمان و همگام با شيوهي تدريس بينالمللي ميباشد. شهرك آموزش قطر كار آموزش را از پايينترين سطح پيش – دبستاني تا مقاطع بالاتر در دستور كار خود دارد. ساير پروژههاي مربوط به تكميل اين شهرك شامل پارك علوم و تكنولوژي قطر ميباشد.
افتتاح مجمع تحقيقاتي با هزينه 220 ميليون ريال توسط دانشگاه قطر
مهندس عبدالله سيد مدير عمليات و امكانات دانشگاهي طي بيانيهاي به خبرگزاري الشرق گفت: كار در مجتمع تحقيقات جديد دانشگاه قطر به پايان رسيده و دانشگاه مقدمات افتتاح ساختمان جديد فراهم ميسازد.
و افزود: دانشگاه ترتيبات لازم را براي انتقال به ساختمان جديد تدارك ديده و تمام تجهيزات اين ساختمان جديد ميباشد ساختن دانشكده مهندسي جديد نيز آغاز خواهد شد.
مهندس سيد ساختمان مجمع تحقيقاتي را يك مركز مهم و يكي از بزرگترين مجتمعهاي پژوهشي توصيف كرد اين مجتمع شامل تعدادي آزمايشگاه مدرن، كارگاه گاز و آزمايشگاه براي رشتههاي ادبيات و علوم و ... ميباشد. وي تأكيد كرد اين تأسيسات تمام مراكز تحقيقاتي در يك مكان شامل ميشود.
وي اشاره كرد دانشگاه قطر در اين سال بر پژوهشهاي علمي بيش از 150 ميليون دلار سرمايهگذاري كرده و در جلسه پنجم از برنامه اولويت تحقيقات ملي به موفقيتهايي دست يافته است، نسبت 40 درصد از مجموعه پروژههاي ارائه شده برنده شدند. دانشگاه قطر علاوه بر راهاندازي پروژههاي موجود در طرح استراتژيك 2009-2012، پروژههاي جديدي را آغاز كرده و راهحلهايي براي مسائل مربوط به زندگي روزمره، و بعضي از مشكلات جامعه قطر را بررسي ميكند از جمله مركز مطالعات راهنمايي رانندگي، آزمايشگاه تحقيقاتي رايانه الكندي 3 (شامل سه آزمايشگاه ميباشد كه همزمان فناوري اطلاعات و طرحهاي پژوهشي در دانشگاه قطر و پروژه در مورد سوختهاي فسيلي، پروژه كارگاه آزمايشي براي شيرين كردن آب را در برميگيرد.)
دانشگاه قطر مطالعات محيط زيست دريايي، را نيز آغاز كرده است. همانگونه كه دانشگاه قطر مقدمات افتتاح مركز تحقيقاتي را فراهم ميكند با تعدادي از دانشگاههاي خارجي از جمله دانشگاههاي آمريكايي و نهادهاي ملي قرارداد پژوهشي امضاء كرده است. در دوره چهارم از مسابقه سالانه برنامه تجربه تحقيقاتي دانشجويان كه ماه مارس 2012 برگزار شد، گروه هيئت تدريس و دانشجويان دانشكدههاي مهندسي و ادبيات و علوم دانشگاه قطر مقامهاي اولي و دومي را كسب نمودند كه اين نشان دهنده موفقيت دانشگاه قطر در زمينه تحقيقات علمي است. در رابطه با پروژههاي برنده دانشگاه قطر از سه پروژهاي كه ارائه كرده بود دو پروژه مورد قبول واقع شد و جزو 5 پروژه برتر اين مسابقات انتخاب شدند. در دورههاي اول و دوم اين مسابقات دانشگاه رتبه اول و در دوره سوم رتبه سوم را كسب كرد.( الشرق- 3 فبراير 2013 شماره 8998)