روابط فرهنگی سیرالئون و ایران
پیشینه و تحولات روابط فرهنگی دو كشور
با توجه به حضور گسترده مسلمانان در کشور سیرالئون و علاقه فراوان آنها برای گسترش مناسبات خود با ایران اسلامی، مدت كوتاهی پس از تأسیس سفارت ایران در فریتاون گسترش روابط فرهنگی دو کشور در دستور کار مسئولان عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. از این روی در سال 1362 و بدنبال امضاء موافقتنامه فرهنگی بین کشورهای جمهوری اسلامی ایران و سیرالئون، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور سیرالئون تأسیس گردید و اقدامات فرهنگی تبلیغی خود را از آن سال آغاز نمود که تاکنون تداوم یافته است. (کریمی شرفشاده، 1382: 124) رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در سال 1365 انجمن دوستی ایران و سیرالئون را نیز تأسیس کرد که از آن زمان تا به حال بهعنوان بازوی اجرائی این مرکز منشاء اثرات خیری در گسترش مناسبات فرهنگی دو کشور بوده است. در ادامه توسعه همه جانبه روابط فرهنگی ایران و سیرالئون که منجر به عقد قراردادهای مختلف و تحصیل برخی از مسلمانان این کشور در دانشگاهها و حوزههای علمیه ج.ا.ایران گردید و بنا به درخواستهای متعدد رهبران مسلمان سیرالئون از سفرا و رایزنان فرهنگی؛ جمهوری اسلامی ایران در سال 1365 حوزه علمیهای موسوم به «انستیتو بینالمللی مطالعات اسلامی» را در شهر فریتاون تأسیس شد که بعدها مدیریت آن به سازمان حوزهها و مدارس علمیه خارج از کشور واگذار شد و به مؤسسهای دانشگاهی تبدیل گشت. مناسبات فرهنگی دینی دو کشور در دهههای 1360و 1370 در اوج خود بود و با وجود آغاز جنگ داخلی در سال 1372 نمایندگان فرهنگی دینی ج.ا.ایران عهدهدار وظایف خود بودند. در طی این سالها ارتباطات بسیار خوبی بین رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران و مسئولان فرهنگی سیرالئون ایجاد گردیده بود و مسئولان وقت رایزنی فرهنگی از تمام ظرفیت خود برای توسعه هرچه بیشتر مناسبات فرهنگی دوجانبه بهرهبرداری نمودند. با این حال درپی شدت گرفتن جنگ داخلی و کشیده شدن دامنه آن به پایتخت در سال 1379 و مدت کوتاهی قبل از اشغال فریتاون توسط شورشیان، رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران نیز در کنار دیگر نهادهای ایرانی تعطیل شد. در سال 1382 رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران و انستیتو بینالمللی علوم اسلامی مجددا فعالیت خود را در این کشور آغاز نمودند که این وضعیت تا به حال ادامه یافته است. رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران طی حدود سه دهه اخیر و از بدو بازگشائی مجدد، ایفاگر نقش مهمی در عرصه مناسبات فرهنگی دینی دو کشور بوده است و در راستای اقدامات نمایندگان وقت فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فریتاون روابط دو کشور بنحو قابل توجهی ارتقاء یافته است. رایزن فرهنگی فعلی جمهوری اسلامی ایران در این کشور (آقای محمدرضا قزلسفلی)که از سال 1382 ه.ش در این کشور استقرار یافته است نیز دارای ارتباطات گستردهای با بخشهای مختلف فرهنگی سیرالئون اعم از مقامات و مدیران عالی فرهنگی، رهبران مسلمان و مسیحی، ائمه مساجد، روسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور است. (گزارش ارسالی از رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در فریتاون، 1388: 3)
برخی از مهمترین اقدامات رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران طی حدود سی سال گذشته عبارت بوده است از:
- تأسیس انجمن دوستی ج.ا.ایران و سیرالئون بهعنوان نهادی سیاسی فرهنگی در راستای تعمیق پیوندهای دو کشور در زمینههای مختلف. (گزارش ارسالی از رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در فریتاون، 1388: 4)
- برگزاری مناسبتها و همایشهای اسلامی در شهرهای مختلف سیرالئون با انگیزه ارتقاء سطح معلومات دینی مسلمانان این کشور
- تشکیل دورههای آموزش علوم اسلامی خاص ائمه جمعه و جماعات سرتاسر سیرالئون جهت افزایش اطلاعات دینی آنان
- اعطای بورسیههای تحصیلی به تعداد قابل توجهی از دانشآموزان مستعد مسلمان جهت تحصیل در دانشگاهها و حوزههای علمیه ج.ا.ایران
- چاپ و انتشار کتب و مجلات اسلامی متعدد
- توزیع نشریات و مجلات اسلامی در بین مسلمانان کشور
- تأسیس نمایندگی مجمع جهانی اهل البیت(ع) در سیرالئون
- احداث چند باب مسجد و مدرسه در شهرهای مختلف سیرالئون
- فراهم آوردن امکان ادامه تحصیل تعداد قابل توجهی از دانشآموزان مسلمان در انستیتو بینالمللی مطالعات اسلامی
- فراهم آوردن زمینههای ایجاد ارتباط بین سازمانها و مراکز فرهنگی دو کشور (گزارش ارسالی از رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در فریتاون: 4)