جشن ها و فستیوال های چينی
جشنها و فستیوالهاي چيني
صفحات تاریخی وکهن هرقوم وملت باسابقه ومتمدن، علاوه بر ارزش تاریخی، جلوههای نمادینی از باورها، آرزوها، افسانهها وبن مایههای هویت فرهنگی آن جامعه است که ازطریق برگزاری جشنهای آیینی و برپایی مراسمهای دینی، فرهنگی وهنری، این میراث گرانبها را ازنسلی به نسل دیگر منتقل وبدین طریق بقا واستمرار هویت فرهنگی-تاریخی آن قوم وملت نهادینه میشود.
در این میان، جشن وآداب ورسوم آغاز سال نو به دلیل فراگیری وهمراه بودن با خوشحالی وشادی مردم وپشت سرگذاشتن خوبیها و بدیها، کامیابیها و ناکامیهای سال پیش و داشتن امید به آغاز سال نو وصفحهی جدیدی از زندگی وتلاش وکوشش فردی وجمعی، به ویژه برای دهقانان وکشاورزان که درانتظار بارش خوب باران، شکوفایی درختان، به دست آمدن محصولات خوب وسرسبزشدن دشتها همراه است، یکی از شایع ترین آیینهای جهانی است که فرهنگ وتمدن کمتر قوم وملتی را میتوان یافت که از آن بی بهره باشد.
اقوام آریایی، ایرانیان، هندیان و چینیان ازروزگاران باستان وحتی ملتهای کهن وباسابقهی اروپایی وآفریقایی، براساس تلقی دینی وتاریخی وفرهنگی که دارند، آغاز سال جدید را درقالب مراسم وجشنهای سال نوپاس میدارند. عید نوروز در فرهنگ ایرانی، عید کریسمس درجهان مسیحیت وعید بهاره درجهان فرهنگ چینی نمونههای بارزی از این آیینها هستند که امروزه هم بهصورت گسترده وهمه جانبه درسراسر جهان بر پا داشته میشود و از این طریق روح وروان انسانهای خسته شده از بی روحی وکم عاطفگی عصرماشین تازه گشته ونیازهای درونی و عاطفی آنان را برآورده میسازد.( سابقی، 1385) دراینجا به پارهای از آداب ورسوم وسنتهای آیینی مردم سرزمین کهن چین در جشنها و فستیوالهای مختلف میپردازیم.
آیینهای سنتی اعیاد چینی
کشورچین ازجمله کشورهایی است که ازسابقه وتمدن دیرینهای برخوردار است. امروزه ازاین تمدن ومدنیت کهن، باورها ونشانههایی باقی است که قسمتی از آنها درجشنها وآداب ورسوم اعیاد چینی مشاهده میشود. هرچند به مرور زمان برخی از آداب ورسوم این جشنهای کهن ازبین رفته ویا متحول شده اند، ولی ماهیت اصلی آنها که تأکیدی بر گرد هم آمدن اعضای خانواده واتحاد، یگانگی وتقویت حس همکاری وهمبستگی بین خانواده است، همچنان باقی مانده است. این حس گاهی بهصورت گردهم آیی وصرف یک نوع غذای خاص متجلی میشود وگاه بهصورت حرکاتی هماهنگ در ساخت، تزیین وپارو زدن دسته جمعی یک قایق ظهورمی یابد. تعداد و تنوع جشنها و فستیوالهای چینی به دلیل حضور اقلیتهای قومی زیاد در این کشور به حدی است که می توان این سرزمین را کشور جشنوارهها و فستیوالها نامید. ولی اعیاد اصلی چینی که تقریبا بهصورت عمومی درسراسر چین مورد توجه همه است عبارتند از:
1. جشن عید بهاره ( آغازسال نو)
2. جشن فانوسها(پایان تعطیلات سال نو)
3. جشن پنجمین روز از ماه پنجم( جشن قایقرانی اژدها)
4. جشن نیمهی ماه(جشن پاییزی)
5. جشن چینگ مینگ(جشن زیارت قبور نیاکان)
6. جشن هفتمین شب از ماه هفتم(جشن عشق و محبت)
7. جشن هشتمین روز از ماه دوازدهم( جشن لابا)
8. جشن نهمین روز از ماه نهم(جشن سلامتی)
9. جشن تحول زمستانی(پیشواز عید بهاره)
10.جشن اقلیتهای قومی چین.