جشن تحول زمستانی در چین

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۳۰ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == جشن تحول زمستانی(پیشواز عید بهاره) == در آستانه­ی جشن بزرگ عید بهار، جشن دیگری به نام( عید بهار کوچک) برگزار می­شود. در این جشن که معمولا از بیست و سومین روز از ماه دوازدهم سال به تقویم کشاورزی چین برگزار می­شود، آداب و رسوم خاصی نیز دارد . در بر...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

جشن تحول زمستانی(پیشواز عید بهاره)

در آستانه­ی جشن بزرگ عید بهار، جشن دیگری به نام( عید بهار کوچک) برگزار می­شود. در این جشن که معمولا از بیست و سومین روز از ماه دوازدهم سال به تقویم کشاورزی چین برگزار می­شود، آداب و رسوم خاصی نیز دارد . در برخی از مناطق چین مراسم«وداع با الهه­ی آشپزی» برگزار می­شود که یک آیین سنتی چینی­هاست و در سراسر این کشور رواج دارد. مراسم خداحافظی با الهه­ی آشپزی«قربانی کردن تنور» و یا «خداحافظی با تنور» هم نامیده می­شود.

در چین باستان، در هر خانه یک الهه­ی آشپزی گذاشته می­شد. گفته می­شود، این الهه به دستور امپراتور یشم از اسمان به جهان انسان­ها آورده شد و به­تدریج به­عنوان الهه­ی حافظ خانه مورد احترام مردم قرار گر فت که در شمال و یا شرق آشپزخانه قرار داده می­شد. در برخی از خانه­ها نیز تصویری از این الهه بر روی دیوار چسبانده می­شد. روی این الهه، عبارت«میزبان­خانه» نوشته می شد. الهه­ی آشپزی از آخرین روز سال پیش تا بیست و سومین روز از ماه دوازدهم سال بعد در خانه می­ماند تا از اعضای خانه حمایت و پشتیبانی کند. در روز بیست و سوم ماه، الهه­ی آشپزی به آسمان رفته و اعمال نیک و بد اعضای خانواده در سال پیش را به امپراتور یشم گزارش می­کند. امپراتور هم نامه­ی سرنوشت هر یک از اعضای خانواده در سال نو را به الهه­ی آشپزی می­دهد. به همین جهت، گزارش الهه­ی آشپزی برای تمام اعضای خانواده بسیار مهم است.

در این روز، مردم خانه تکانی کرده و شیرینی روی لب­های الهه­ی آشپزی می­مالند. در روز بیست و پنجم«دو فو[1]»(نوعی غذای مخصوص که از شیره­ی سویا درست می­شود) را تهیه و روز بیست و ششم گوشت خریده، روز بیست و هفتم مرغی را قربانی، روز بیست و هشتم خمیر را ورز داده، روز 29 نوشیدنی را تهیه می­کنند و در آخرین روز سال«جیائو زه» را برای مصرف در عید بهاره آماده و خود را برای جشن سال نو می­سازند.


[1] - Dufu.