مسجد حضرت سلطان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۴۱ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « ==== مسجد حضرت سلطان ==== مسجد حضرت سلطان - مسجدی بزرگی است که بزرگترین مسجد در آسیای مرکزی بشمار می‌رود. ساخت مسجد که واقع در ساحل راست رودخامه "ایسیل" در مجاورت کاخ صلح و پیمان جا گرفته است. در ژوئن ۲۰۰۹ آغاز شد. در ساخت آن در دوره های زمانی مختلف ۱...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مسجد حضرت سلطان

مسجد حضرت سلطان - مسجدی بزرگی است که بزرگترین مسجد در آسیای مرکزی بشمار می‌رود. ساخت مسجد که واقع در ساحل راست رودخامه "ایسیل" در مجاورت کاخ صلح و پیمان جا گرفته است. در ژوئن ۲۰۰۹ آغاز شد. در ساخت آن در دوره های زمانی مختلف ۱۰۰۰-۱۵۰۰ کارگر اشتغال داشته اند. این مسجد که ساختمان آن به سبک کلاسیک اسلامی با استفاده از زیور آلات سنتی قزاق ها ساخته شده است قرار بود در اوایل سال ۲۰۱۲ افتتاح گردد، ولی بدلیل آتش سوزی که در ۱۵ ژانویه۲۰۱۲ در آن رخ داد موجب تأخیر در افتتاح آن شد و در نهایت در ساعت ۱۲:۳۰ روز ۶ ژوئیه سال ۲۰۱۲ با حضور رئیس جمهور قزاقستان، آقای نظر بایف، سفرا و نمایندگان کشور های خارجی و اقشار مختلف مردم شهر آستانا با برگزاری مراسم و اقامه نماز جمعه بصورت رسمی افتتاح شد، با افتتاح این مسجد یکی از معماری های منحصر به فرد آستانا پا به عرصه وجود گذاشت و به سرمایه ای گرانبها برای قزاقستان و شهر آستانا پایتخت قزاقستان

بدل شد.

145


مساحت مسجد حضرت سلطان با ۵۱ متر طول و ۲۸ متر عرض بیش از ۱۱ هکتار وسعت دارد که در فضای داخلی آن حدود ۱۰۰۰۰ نفر می توانند نماز بخوانند و در روزهای عید مسلمانان تا ۱۰۰۰۰ نفر در این مسجد نماز عید را برپا می‌کنند.

یکی از قابلیت ها و ویژگی های مهم این مسجد که می‌توان به آن اشاره کرد وجود فضا برای مراسم مذهبی و سالن های عروسی، خواندن قرآن و آموزش های دینی است که بطور خلاصه می‌توان گفت این مسجد نمونه بارز فضای مذهبی مدرنی است که تمام نیازهای مذهبی را به شکل مدرن پاسخگو می باشد.۱۱۴

بنا بر قولی تا کنون در جهان ۱۵ مسجد مدرن ، بزرگ و با معماری جدید ساخته شده است که این مسجد عنوان شانزدهمین مسجد را به خود اختصاص داده است .

این مسجد که در مجاورت کاخ صلح وپیمان،واقع شده است، باسبک کلاسیک اسلامی و با بهره گیری از

معماری سنتی قزاقی ساخته شده است. درگوشه های مسجد چهارمناره با شکوه با ۷۷ ارتفاع قرار دارد و

114 - topnovosti.com.ua

146


گنبدی بشکل مارپیچ با ۸۰ متر مساحت که یک هلال به عنوان نماد اسلامی در بالای آن قرار دارد و همچنین ۸ گنبد با قطر -۱۰,۴۵ و ۷,۶ مترو با ارتفاع ۳۳,۴۶ و ۲۵,۲۵ مترزیبایی این مسجد راصد چندان کرده است.

www.

ظهوریک مسجد جدید در آستانه پایتخت جدید التأسیس قزاقستان که به نحو چشمگیری با معماری مدرن امروزی

ساخته شده است بسیار لازم و ضروری می‌نمود، تا جای نماد اسلامی در کنار سایر نمادهای متجدد و دوران

معاصر خالی نباشد.

نام گذاری این مسجد به "حضرت سلطان" هر چند بخاطر پاسداشت صوفی بزرگ منطقه ؛ عارف و شاعر بزرگ؛ خواجه احمد یسوی " است که مقبره آن درترکستان قزاقستان واقع شده است.ولی شاید ایهامی که

در این نام گذاری وجود داشته باشد با نور سلطان نظر بایف رئیس جمهور قزاقستان نیز اشاره داشته باشد.

نمای بیرونی مسجد

147

نمای بیرونی گنبد مسجد


نمای ورودی مسجد




صحن نماز گزارن مرد

نمای داخلی یکی از صحن های داخل مسجد

نمای داخلی معماری گنبدهای مسجد

148


نمونه ای از کتیبه و نمای داخلی گنبد

سالن ۱۰۰۰ نفره جایگاه مخصوص بانوان نماز گزار

کاخ ریاست جمهوری آک اوردا (اردوی سفید)۱۱۵

کاخ ریاست جمهوری آک اوردا محل کار رسمی رئیس جمهور "قزاقستان" است که در سال 2004از بتن یکپارچه در قالب یک ساختمان ۵ طبقه ساخته شده است.

گاه شالوده است.

پوشش آن با سنگ های مرمر۲۰ و ۴۰ سانتی متری ایتالیایی، ارتفاع آن ۸۰ متر و مساحت آن ۳۶،۷۲۰ مترمربع است آک اوردا شامل یک سالن شبیه یورتا (خیمه کروی قزاقها و قرقیزها ) از سنگ مرمر و گرانیت، سالن مرمر برای نشست ها و ملاقات های رسمی نمایندگان کشورهای خارجی و سالن طلایی برای گفتگوها و مباحثات خصوصی رئیس دولت با رهبران سایر کشورها می‌باشد.

۱۱۵ اردوی سفید یکی از سه

149