غذاهای سنتی سوریه
غذاهای سوری
تفاوت اصلی بین شیوه های لبنانی، سوری و غربی در سرو غذا این است که سوریها همه چیز را روی میز می گذارند؛ یعنی کامل «سفره آرایی» (زينة الطاولة) میکنند؛ مثا ایرانیها؛ نه این که بعداز استقرار مهمانها یکی یکی و به دفعات، غذاها را سرو کنند.
بعضی چیزهای کوچک پای دائمی سفرههای سوری است؛ زیتون، خیار سبز، ترشی. «حُمُّص» (Hummus) هم گاهی اوقات جزء اینهاست؛ زیرا از ضروریات سفره برخی خانوادههای سوری است.
بعضی خانهها شکلهای خاصی از این دورچینهای کوچک، مختص خود دارند؛ مثلاً بعضی سالادی با هویج، آبلیمو و زیتون درست میکنند یا آجیل، نان خاص و یا نوعی دیپ و ترشی خانگی سرو میکنند. در کنار اینها پیشغذاهای کوچکی ممکن است باشد که بیشتر در رستورانها سرو میشود؛ مانند سالاد «فَتّوش» (Fattoush)[3]، سالاد معمولی و «اَلبابا غُنَّوج»[4] که به آن «مَبتَل» (Matbal) هم میگویند و «فَتّه» (Fatteh)[5]
حُمُّص | فتوش |
بابا غنوج (مَبتَل) | فَتّه |
سپس حداقل یک غذای اصلی و شاید دو یا بیشتر در خانه های مجلل هس؛، مانند خورش با مقداری برنج، «کُبّه» یا «کیبّه» (Kibbeh)[6] داخل سینی، کیبه سماقی یا الشاکریة. همه چیز همزمان روی میز گذاشته میشود. شما مینشینید و صحبت میکنید و غذا میخورید ومعمولاً با دست و قطعهای از نان.. بعد از اتمام غذا، اغلب، میوه یا یک نوع دسر یا شیرینی و گاهی بستنی میخورند که مخصوصاً در مناسبتهای خاص سرو میشود؛ مثل شیرینی «بالوریه» (Ballourieh)[7]، دسر «قمر الدین» (Qamar al-din)[8] یا بستنی «بوزا» (Booza)[9]
بالوریه | قمر الدین | بوزا |
در گذشته، خانوادهها با هم زندگی میکردند و خانواده در یک یا دو اتاق سکونت داشت. موقع غذا هم همه با هم غذا میخوردند و در تهیه غذا مشارکت داشتند و به جای پختن با گاز، اجاق هیزمی را آتش میزدند و از همه چیزهایی که در زمینهایشان کشت میشد، استفاده میکردند.