موسسات علمی و پژوهشی چین
مؤسسات علمی و پژوهشی چین
مؤسسات علمی و پژوهشی چین به دو دسته، مؤسسات مستقل و یا وابسته به مراکز آموزش عالی و یا دیگر مؤسسات تقسیم میشود. مؤسسات مستقل علمی و پژوهشی اغلب با بودجهی دولتی اداره میشوند. در کشور چین تقریبا بیش از دو هزار مؤسسهی مستقل علمی و پژوهشی وجود دارد که از این میان حدود 500 مؤسسه دولتی هستند. مؤسسات وابسته به مراکز آموزش عالی و سایر مؤسسات بسیار زیاد است.
این مؤسسات به صورت کلی به سه دسته مؤسسات پایه، کاربردی و رفاه اجتماعی تقسیم میشوند. مؤسسات پژوهشی پایه، عمدتا فرهنگستان علوم چین و انستیتوهای وابسته به دانشگاهها را در بر میگیرد. مؤسسات پژوهشی کاربردی، وابسته به ادارات صنعتی هستند و مؤسسات تحقیقاتی رفاه اجتماعی مؤسساتی هستند که بیشتر در عرصههای کشاورزی و هواشناسی به پژوهش پایهای پرداخته و کارایی اجتماعی دارند.
فرهنگستان علوم چین، مشهورترین و بزرگترین مؤسسهی علمی و پژوهشی چین است که در سال1949 تأسیس شد و مقر آن در شهر پکن است. عرصههای پژوهشی فرهنگستان علوم چین شامل علوم طبیعی و فناوری جدید است و پنج بخش ریاضی-فیزیک، شیمی، بیولوژی، جغرافی و علوم فنی است و 11 فرهنگستان فرعی با 84 پژوهشگاه با حدود 20 هزار محقق دارد که در مناطق مختلف چین به فعالیت پژوهشی میپردازند. در فرهنگستان علوم چین شمار زیادی از محققان برجستهی چین و جهان حضور دارند.
از نظر انتشار مقالات علمی در مجلات بین المللی، دانشمندان و محققان کشور چین در سال 2003 با انتشار بیش از 93352مقاله در مجلات علمی معتبر، پس از کشورهای آمریکا، ژاپن، انگلیس و آلمان در جایگاه پنجم جهان قرار داشتند (روزنامه مردم. ، 2004) در حالیکه در سال 2011این کشور با پشت سرگذاشتن رقبای خود و پس از آمریکا در ردیف دوم جهان قرار گرفت و در سال 2012این کشور با پشت سر گذاشتن آمریکا جایگاه نخست جهان را به خود اختصاص داد. طبق گزارش منتشره در روزنامهی گلوبال تایمز پکن، در 5ماه نخست سال2012، جمهوری خلق چین با تولید66301مقالهی علمی در جایگاه نخست تولید علم جهان نشسته و74/15درصد از تولیدات علمی جهان را به خود اختصاص داده است. آمریکا با تولید57/11درصد در جایگاه دوم، انگلیس با90/9درصد و آلمان32/9درصد در جایگاه سوم و چهارم جهان قرار دارند. (روزنامه گلوبال تایمز، 2012) طبق آمار در سال 2004 بیش از 260هزار پژوهشگر در سرتاسر چین در زمینهی فلسفه و علوم اجتماعی تحقیق میکنند که 83هزار نفر از آنان دارای مدارج علمی بالایی هستند. محققان این رشته طی ده سال(1994 تا 2004) بیش از یک میلیون مقالهی تحقیقی در این زمینه تألیف و منتشر ساختهاند که تنها محققان آکادمی علوم اجتماعی چین در همین مدت بیش از 7700عنوان کتاب و 80هزار مقاله و 13هزار گزارش علمی منتشر نمودهاند. (روزنامهی گوانمینگ، 2004)