موزه های اسکندریه مصر
در شهر تاریخی اسکندریه موزههای متعددی وجود دارد که مهمترین آنها عبارت است از:
موزه یونانی-رومی
این موزه که دارای حدود 40 هزار اثر موزهای از دورههای یونانی و رومی است، در سال 1895 در عهد حکومت عباس حلمی دوم افتتاح شد و دارای 25 تالار است. آثار این موزه شامل: مومیایی از عصر رومی، سردیس مرمرین اسکندر، منسوجات، الواح گچی، آثار کندهکاری شده، آثار شیشهای و سفالین و مجموعهای کمیاب از سکههای مربوط به دوره ماقبل قرن سوم قبل از میلاد و قرن سوم میلادی است.
موزه ملی
این موزه که در سال 1928 تأسیس و پس از دورهای تغییر و تحول در سال 2003 افتتاح شده است، شامل 1800 شئ موزهای است و دورههای مختلف تاریخی از پادشاهی کهن تا دوره معاصر را در برمیگیرد. آثار موجود در این موزه نمایی از تمدن، فرهنگ، هنرو صنعت مصریان و رویدادهای تاریخی در این سرزمین در این دورهها به تماشاگران ارائه میکند. از جمله آثار این موزه، مجموعهای از ظروف کشف شده از هرم زوسر، مجموعهای از مجسمههای مربوط به دوره پادشاهی کهن و دوره پادشاهی جدید از جمله سردیس اخناتون و تندیس رامسس دوم است. همچنین مجموعهای از آثاری که از قعر دریا کشف شده است و از جمله آن، مجسمهی ایزس از گرانیت سیاه، تعدادی مجسمه و چهرهپردازی از الهههای یونان بر روی سنگ مرمر، سردیس اسکندر در سالنی ویژه در معرض دید قرار گرفته است.
موزه هنرهای زیبا
یکی از مراکز فرهنگی و هنری مطرح مصر و شهر اسکندریه است که مجموعهای از آثار هنری از فعالیتهایی که زندگی روستایی را نشان میدهد تا تابلوهای سورئالیستی را شامل میشود. این موزه همچنین محل برگزاری نمایشگاههایی برای معرفی آثار هنرمندان معاصر مصر و جهان است. موزه هنرهای زیبای اسکندریه دارای تالارهای متعدد و کتابخانه تخصصی در حوزه هنر است و تعداد آثار هنری موجود در آن در زمینههای عکاسی، گرافیک، نقاشی، مجسمهسازی و معماری به 1381 اثر میرسد.
موزه کتابخانه اسکندریه
این موزه که در محل کتابخانه مشهور اسکندریه ایجاد شده است، در سال 2002 افتتاح شد و اشیاء ارزشمند موجود در آن عموما مربوط به عصر هلنی، رومی و بیزانس است که در ضمن کاوشهایی که در عمق دریای مدیترانه انجام شد و نیز در عملیات حفاری در محل ساختمان جدید کتابخانه در سالهای 1993 تا 1995 به دست آمده است. آثار ارائه شده در این موزه که تعداد آنها به 133 میرسد، نشان از تکثر فرهنگی در طول دورههای تاریخی مصر از عصر فراعنه تا عصر یونانی-رومی، قبطی و دوره اسلامی با تمرکز بر شهر اسکندریه و عصر هلنی دارد.
موزه کتابخانه اسکندریه اولین موزه مصری است که در فضای مجازی به معرفی آثار موجود به علاقهمندان اقدام کرده است. کاربران اینترنت میتوانند از طریق پایگاه اینترنتی این موزه به آدرس (www.antiquities.bibalex.org/home/index.aspx? lang=ar) وارد بخشهای مختلف آن شوند و ضمن آشنایی مختصر با تاریخ و هنر دورههای تاریخی مربوط به آثار معرفی شده، اطلاعاتی تفصیلی درباره مهمترین اشیاء موجود در هر بخش دریافت کنند.[۱]
نیز نگاه کنید به
کتابشناسی
- ↑ صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامع فرهنگ و ملل مصر. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص282-284.