قوه مجریه سنگال
بر اساس قانون اساسي سنگال، رئيس جمهور حافظ و مجري قانون اساسي در این کشور است. وی از اين طريق بر عملكرد منظم نهادها، حفظ استقلال و تماميت ارضي كشور نظارت و حراست دائم دارد. او ریاست شورای وزیران را نیز بر عهده دارد. همچنین رئيس نيروهاي مسلح وشوراي عالي دفاع ملي نيز مي باشد. انتصابات در نيروهاي مسلح از اختيارات اوست. رئیس جمهور با کمک کابینه وزیران و دبیرخانه کل ریاست جمهوری، وظایف خود را انجام می هد. ریاست دبیر خانه به عهده رئیس دفتر رئیس جمهور است که عنوان وزیر ارشد را دارد و از نظر سلسله مراتب اداری درحد معاون رئیس جمهور است.
انتصاب نخست وزير نيز از اختيارات رئيس جمهور به شمار رفته و رئيس جمهور مي تواند پس از كسب نظرات نخست وزير و رئيس مجلس، به انحلال مجلس ملي مبادرت ورزد. تعيين سياست هاي كلي در اداره كشور از وظايف دولت سنگال به رياست نخست وزير مي باشد. دولت بايد در مقابل رئيس جمهور و مجلس ملي نسبت به عملكرد خود، پاسخگو باشد و در غير اين صورت، مجلس مي تواند دولت را استيضاح و از کار برکنار كند. .(Camara, 2006: 6)
در ژانويه سال 2001 ميلادي، سنگاليها به تصويب قانوني که برابري حقوق زن و مرد را رسميت ميبخشيد، راي مثبت دادند. در کشور سنگال رييسجمهور داراي قدرت زيادي است. بر اساس تغييري که در قانون اساسي سنگال در سال 2001 ميلادي ايجاد شد، رئيسجمهور هر هفت سال يک بار انتخاب ميشود. انتخابات رياست جمهوري سنگال مجددا در 25 فوريه سال 2007 ميلادي، برگزار شد و آقاي عبدالله واد براي مدت پنج سال ديگر رييسجمهور باقي ماند. "شيخ حجيبو سوماره" ( Cheikh Hajibo Somareh) در ژوئن 2007 ميلادي به عنوان نخستوزير اين کشور انتخاب شد. در سال 2000 عبدالله واد ازحزب دمکرات که در انتخابات بر عبددیوف پیروز شد. او به 40 سال قانون سوسیالیستی در سنگال پایان داد. عبدالله واد 20 سال از معارضان دولت در سنگال بوده است و با شعار مخالفت و جدایی از غرب توانست نظر مردم را جلب کند. او تلاش کرد که رابطه خود را با غرب کم کرده و به کشورهای مستقلی چون ایران، هند و چین نزدیک شود. این امر با مخالفت کشورهای غربی روبه رو شد. دول غربی در این مدت از اعطای تسهیلات چون گذشته به سنگال خوداری کرده و به تقویت گروههای مخالف واد در کشورپرداختند. واد تلاش های بسیاری در تحکیم و بنیان نهادن پایه های دموکراسی در سنگال کرد. امروزه سنگال یکی از باثباتترین دموکراسیهای غرب آفریقا و حتی آفریقا به شمار میآید. (Gritzner, 2007: 24)
آزادي انجمنها و مطبوعات براي مدتهاست که در سنگال تثبيت شده است. در ضمن در سنگال شخصیت های دیگر تأثیر گذار که در شکل گیری سیاست و حکومت آن نقش داشته اند، وجود دارد از جمله آنها افرادی مانند "لامین گی" (Lamine Gueye) که اسم وی بر روی بسیاری از مؤسسات، مدارس، خیابان ها و ... سنگال وجود دارد که یادآور خاطرات اوست. در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 آقای "مًکی سال" ( Macky Sall) ، به عنوان چهارمین رئیس جمهورسنگال بر گزیده شد که در انتخابات دور پنج ساله دوم نیز موفق گردید و تا سال 2020 همچنان رئیس جمهور این کشور است.
نیز نگاه کنید به
- قوه مجریه روسیه
- نهادهای مشورتی و قانونگذار در چین
- قوه مجریه تونس
- قوه مجریه ژاپن
- قوه مجریه کانادا
- قوه مجریه کوبا
- قوه مجریه لبنان
- قوه مجریه مصر
- قوه مجریه افغانستان