وضعیت اقتصادی و معیشت مردم چین

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۵۶ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == وضعیت اقتصادی و معیشت مردم == از گذشته­های خیلی دور، تمدن چینی بر پایه­ی کشاورزی استوار بوده و همیشه اصلی­ترین دغدغه­ی مردم و حاکمان تلاش برای تأمین مواد غذایی کافی برای انبوه جمعیت این کشور بوده است. در طول تاریخ این کشور، بروز خشکسالی و جر...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

وضعیت اقتصادی و معیشت مردم

از گذشته­های خیلی دور، تمدن چینی بر پایه­ی کشاورزی استوار بوده و همیشه اصلی­ترین دغدغه­ی مردم و حاکمان تلاش برای تأمین مواد غذایی کافی برای انبوه جمعیت این کشور بوده است. در طول تاریخ این کشور، بروز خشکسالی و جریان یافتن سیلاب­های عظیم و قحطی و گرسنگی ناشی از آن جان میلیون­ها زن و مرد و کودک چینی را در کام خود فرو برده است. آخرین قحطی این کشور در سال1950 و پس از روی کار آمدن حزب کمونیست به وقوع پیوست که همراه با سوء مدیریت­های مقامات دولت مرکزی و محلی، جان بیش از 30میلیون نفر را گرفت. اجرای اصلاحات اقتصادی در سال1979میلادی، نقطه­ی عطفی در تاریخ چین به­شمار آمده و زندگی مردم را در زمینه­های مختلف با تحول معجزه آسایی مواجه ساخت. نخستین دستاورد این سیاست برخورداری این کشور از کمک­های مواد غذایی از سوی سازمان ملل بود که این روند تا سال1990ادامه یافت و در این دهه بود که چین به خود کفایی غذایی دست یافت. با آغاز قرن بیست و یکم چین نه تنها از فهرست کمک گیران مواد غذایی سازمان ملل خارج شد، بلکه در سال2005 به سومین کشور اهدا کننده­ی مواد غذایی به ده­ها کشور نیازمند تبدیل شد. تولید گندم چین در همین سال بالغ بر484میلیون تن بوده که از این میزان 577هزار تن مواد غذایی به­صورت رایگان به کشورهای نیازمند فرستاده شد. (گاردین ، 2006)

با ورود به قرن بیست و یکم، اقتصاد چین به سرعت توسعه یافت و وضعیت معیشت عمومی و استاندارد کیفیت زندگی مردم تا حد قابل ملاحظه­ای بهبود یافت. تولید ناخالص ملی این کشور در سال2007 از مرز 4 هزار تریلیون گذشت و روند مصرف جامعه از هزینه­های ضرور زندگی به زندگی راحت و مرفه تغییر یافت. در این سال درآمد ناخالص سرانه­ی خانوار شهری به 2200دلار و خانوار شهری به700دلار افزایش یافته و سرانه­ی هزینه­ی خرود و خوراک خانوار شهری 3/36درصد در آمد و خانوار روستایی به 1/43درصد رسید. تحول حاصله در درآمد خانوارهای چینی در سه دهه­ی اخیر موجب شده تا جامعه­ی این کشور در استفاده از اتومبیل در سومین جایگاه و استفاده از موبایل و تلفن ثابت در نخستین جایگاه و در استفاده از اینترنت در دومین جایگاه جهانی قرار گیرد.

در پایان سال2006 متوسط متراژ سرانه­ی مسکن در روستاها 7/30متر مربع و در شهرها به 1/27مترمربع رسید. متوسط سرانه­ی فضای سبز شهرنشین­ها به98/8 مترمربع بود. استفاده از آب آشامیدنی سالم و امکانات گاز شهری به ترتیب به8/93درصد و 5/87 درصد رسید. در مناطق روستایی هر 100خانوار دارای 59/44دستگاه موتور سیکلت و برای هر 10هزار نفر 9/37دستگاه اتوبوس وجود دارد. در مناطق شهری هر 100خانوار دارای43/4دستگاه اتومبیل شخصی بوده و برای هر 100نفر 8/27دستگاه تلفن ثابت و 6/41 دستگاه موبایل وجود دارد. در پایان سال2007 سرانه­ی هزینه­ی گردشگری برای شهرنشینان 150دلار و روستاییان45دلار بوده است. در همین سال(2007) جمعا8/159میلیون انواع خودرو در خیابان­ها و جاده­ها درحال تردد بوده و تعداد استفاده کنندگان از تلفن ثابت از مرز900میلیون نفر و استفاده کنندگان از تلفن موبایل به بیش از 548میلیون نفر بالغ گردید.

هزینه­ی خانوارهای شهری و روستایی شامل 8قلم کالاهای ضروری(غذا، لباس، وسایل منزل، خدمات، خدمات بهداشتی و درمانی، حمل و نقل و ارتباطات، خدمات آموزشی و فرهنگی و تفریحات) سالانه به ترتیب 1300و 450دلار افزایش یافته است.

(China Encyclopedia. 2008)