مهاجرت و پناهندگی در مالی
مهاجرتهای داخلی و خارجی از معضلات نسبتاً مهم اجتماعی کشور مالی بهشمار میرود که از زمان استقلال کشور تاکنون، بارها اتفاق افتاده و گاه سبب از هم گسیختگی بافت جمعیّتی در برخی از مناطق مالی شده است.
مهاجرتهای داخلی این کشور طیّ چند دهۀ گذشته، عمدتاً از مناطق شمال و شمال شرقی به سمت باماکو و مناطق حاشیۀ رودخانههای مالی صورت گرفته که علت اصلی آن بروز خشکسالی، قحطیّ و حملۀ عظیم ملخها و نابودی مزارع کشاورزی و گلههای گاو و گوسفند مناطق خشکسالیزده بوده است. این جابهجاییهای جمعیّتی که بارها سبب استقرار قبایلی در خارج از حوزۀ سنتی محل اقامت آنها شده، مشکلات بسیاری را برای مهاجران که تمامی دارایی خود را از دست دادهاند و کشور میزبان آنها فراهم آورده است. تفاوتهای فاحش فرهنگی- اجتماعی میان قبایل مهاجر و میزبان از دیگر معضلات اقامت تازه واردان در مناطق جدید است که به نوبۀ خود ، ناهنجاریها و فساد اخلاقی بسیاری را بهدنبال دارد (The Problem with Africa: Illegal, immigrants, crime, terrorism, polygamy and aids, 2010).
مهاجرت گستردۀ جوانان مالي به كشور فرانسه و ديگر كشورهاي اروپايي فرانسه زبان نظير بلژيك و سویيس نیز از ديگر مشكلات اجتماعی مالي محسوب ميشود. هر سال هزاران نفر از جوانان این کشور- عمدتاً ساراکولهها- به شیوۀ قانوني و يا غيرقانوني و در پي آيندهاي بهتر رهسپار كشورهای غربی میشوند و در بخشهاي خدماتي و گردشگري شروع به كار ميکنند (www.oppenheimer.mcgill.ca).
این مهاجرتها ضربۀ سنگینی بر تاروپود فرهنگی- اجتماعی جامعۀ مالی وارد میکنند و علاوهبر خروج نسل جوان از کشور، تأثیرات فرهنگی سوئی نیز بر آنها دارد که در درازمدت موجب از خود بیگانگی نسل آیندۀ این کشور و جدایی آنها از سنتهای اصیل قومی- قبیلگی خواهد شد.