قوه قضائیه سودان
قوه قضائیه:
قوه قضائیه، مستقل از قوای مجریه و مقننه فعالیّت میکند و حتی از نظر اداری و مالی نیز دارای استقلال است. رئیس قوه قضائیه، ریاست دیوان عالی کشور را نیز، برعهده دارد. دستگاه قضایی سودان در سال 1899م. (1278هـ.ش) تأسیس شده است و بخشهای مختلف آن عبارتاند از:
دیوان عالی کشور: هفتاد (70) قاضی دیوان حضور دارند و احکام صادر شده از سوی دیوان عالی کشور، قابل تجدید نظر نیست.
دادگاههای استیناف (یا تجدید نظر): شامل جمعاً یکصد و سی (130) قاضی در استانهای مختلف کشور،
دادگاههای عمومی: جمعاً یکصد و سی و سه (133) دادگاه در سراسر کشور وجود دارد که ریاست هریک از آنها را یک قاضی بر عهده دارد.
دادگاههای بدوی: شامل سیصد و نود و هفت (397) دادگاه در سراسر کشور، از نوع درج یک، دو و سه.
دادگاههای روستایی: دادگاهها، که جنبه مردمیدارند، افراد خوشنام و اشخاص مورد اعتماد مردم، به دعاوی مطرح شده رسیدگی میکنند و در سراسر کشور، یکهزار و شصت و دو (1062) دادگاه روستایی فعالیت دارند (وزارة الإعلام،2011: 15).
براساس اصل یکصد و نوزدهم قانون اساسی جمهوری سودان مصوب سال 2005م. (1384هـ.ش) دادگاه قانون اساسی این کشور، از نُه (9) قاضی متخصّص، متعهّد و نام آشنا، تشکیل میشود. این دادگاه مستقل از قوای مجریه و مقنّنه است و جدا از قوه قضائیه فعالیت میکند (2013, esudany.com/constitution.html). این دادگاه، صیانت از قانون اساسی، حمایت از حقوق انسان و آزادیهای عمومیرا، برعهده دارد و درصورت بروز اختلاف نظر بین قوای سهگانه درباره اصولی از قانون اساسی، نسبت به تفسیر اصول مورد نظر، اقدام میکند. دادگاه قانون اساسی، برای رسیدگی به اختلافات رئیس جمهور، جانشین (معاون اول) وی و رئیس قوّه قضائیه و ریاست دیوان عالی کشور، صلاحیّت لازم را دارد (وزارة الإعلام،2011: 15).