غذاهای سنتی سودان
انواع غذاها
در سودان، انواع غذاهای سنّتی و مخصوص این سرزمین وجود دارد. برخی از غذاهای سودانی، تاریخی چند هزار ساله دارند. شایان ذکر است سودانیان، از سبک آشپزی مصر، سوریه، ترکیه، اتیوپی، شرق آفریقا و برخی کشورهای حاشیه دریای مدیترانه، اثرپذیریهایی داشتهاند. بهطوریکه امروزه، غذاهایی مانند «کبابترکی»، «شاورما»، پیتزاهای مختلف و انواع شیرینیهای شامیو مصری، در رستورانها و قنّادیهای سودان، در دسترس عموم مردم قرار دارند.
با توجّه به تعدّد و تنوّع غذاهای سودانی، در اینجا، فقط به اسامی برخی از آنها، اشاره میشود:
«ملوخية»، «فاصوليا بيضاء»، «الرجلة»، «امرقيقة»، «باميه»، «محشي»، «نعيمية»، «بامية مفروكة»، «ملاح الويكة»، «مسقعه»، «فول»، «طعمية»، «تقلية»، «تتبيلة اللحم»، «مرقة دجاج»، «مديدة حلبة»، «مديدة بلح»، «قرع»، «رز باللبن»، «ام علي»، «مخبازة»، «فته»، «كنافة»، «بوش»، «شوربة العدس»، «فطير»، «الكوارع»، «كمونية»، «قراصة بالسمن»، «قراصة بلح»، «كبدة دمعة»، «مديدة» و «شوربة ضان».
مهمترین غذاهای سودانی، عبارتاند از:
· «فول مصری»
«فول مصری»، به معنی «باقلا» غذای اصلی بیشتر مردم سودان، مخصوصاً صبحانه و شام آنان است باقلا با آب پخته شده، و پیاز، روغن، نمک و ادویه نیز به آن افزوده میشود.
· «الملاح»
«الملاح» غذایی است که در آن انواع گوشتها، بهویژه گوشت گوسفند، بامیه، سیب زمینی، پیاز، روغن، ادویه، برخی حبوبات مانند لوبیا و عدس بهکار میرود.
· انواع کباب
در سودان نیز، همانند دیگر کشورهای خاورمیانه، با گوشت گوسفند، گوساله و شتر، انواع ماهیها و پرندگان حلال گوشت، به روشهای مختلف، کباب تهیّه میشود. البتّه در برخی مناطق، مثل «البطانه» و شرق سودان،گوشت شتر نیز، مصرف میشود.
· «الکمونیة» یا «الجقاجق»
نوعی غذاست که با دل، قلوه و جگر گوسفند یا گوساله، تهیّه میشود. سودانیان، به آن «الفشفاش» هم میگویند.
· «سریط»
نوعی غذای رقیق مانند «فرنی» که با شیر، شکر و آرد برنج تهیّه میشود.
· سیرابی
در سودان، «سیرابی» را پس از پاک کردن و پختن، به همراه جگر سیاه، لیمو و فلفل تند، مصرف میکنند.