حماسه فرا آفای مانی

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۲۲ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''حماسه فرا آفای مانی''' سانتون پوا از چهره‌های مشهور ادبی تایلند و از شعرای کلاسیک این سرزمین است که در میان مردم محبوبیت فراوانی دارد. وی در ۱۷۸۶م زاده شد و در میانه سده نوزدهم (۱۸۵۵م) درگذشت. او در نوشته‌های خود به‌خوبی احساس مردم را بیان می...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

حماسه فرا آفای مانی

سانتون پوا از چهره‌های مشهور ادبی تایلند و از شعرای کلاسیک این سرزمین است که در میان مردم محبوبیت فراوانی دارد. وی در ۱۷۸۶م زاده شد و در میانه سده نوزدهم (۱۸۵۵م) درگذشت. او در نوشته‌های خود به‌خوبی احساس مردم را بیان می‌کرد و برای مردم می‌نوشت؛ از این رو نوشته‌های او که برای همه آسان فهم بود، محبوبیت فراوانی در میان قشرهای گوناگون جامعه پیدا کرد. اثر دیگر او عبارت است از کتاب مشهور نه سفر که سفرنامه او به نقاط مرکزی و شرقی تایلند است و خاطرات او را از زیارت معابد آن ناحیه بیان می‌کند.

1. Chaichana Khong Luang 2. Sunthon Phu 3. Nine Nirat


پادشاهان تایلند یعنی رامای پنجم و رامای ششم نیز نویسندگان برجسته‌ای بودند که میراث معنوی پرشماری از نظم و نثر از خود باقی گذاشتند. در میان آثار برجسته رامای پنجم باید از انگوپا و سفرنامه وی با عنوان کالی بین (سال‌های دور از خانه) که خاطرات سفر وی به اروپا در سال‌های ۱۹۰۶م و ۱۹۰۷م است، نام برد. آثار رامای ششم نیز شامل ماتاناپاتا۳، فرانان خام لونگ' و سلسله مقالات وطنی او با عنوان «موانگ تای چونگ تون توت» (تایلندی‌ها بیدار شوید) است، این دو پادشاه کوشیدند که فرهنگ سنتی تایلند را با روش زندگی نوین غرب آشتی دهند.

یکی دیگر از نویسندگان و پژوهشگران برجسته تایلند «فرایا آنومان راجادون» (۱۸۸۸م تا ۱۹۶۹م) است که شیفته فرهنگ سنتی تایلند، از زبان‌شناسی تا فولکور بود، آثار بسیاری در این زمینه‌ها نگاشت و منبع الهام‌بخشی برای بسیاری از جوانان تایلندی شد که اکنون در حوزه‌های دانشگاهی می‌درخشند.

در دوران تازه یعنی از ۱۹۰۰م به بعد، تایلندی‌ها به آثار «دوک مای سود» علاقه نشان داده‌اند که معروف‌ترین داستان‌های او عبارتند از: فودی"، نونگ نای روی (به معنای یک‌درصد)، نیت ، چای‌چانا خونگ لوانگ و ناروبان". بسیاری از آثار او را در مدارس تایلند درس می‌دهند.

1. Ngo. Pa 2. Kali Bin

3. Matana Phata

4. Phraya Anuman Rajadnon 5. Muang Thai Chongtun Toet 6. Phraya Anuman Rajadnon 7. Dokmaisod 8. Phu Di

9. Nung Nai Roy 10. Nit

11. Chaichana Khong Luang 12. Naruban

۲۴۰


کتاب تونگ ماهارات درباره زندگی روستایی است و لونگ فرای ماجراهای جنگل است. این‌ها دو اثر مهم و معروف «مالای چو پینیج»۳ هستند که در نوشتن داستان کوتاه تایلندی سرآمد بود؛ کتاب‌های وی را با دو نام مستعار یعنی«مای آنونگ»" و «نوی اینتانون» منتشر می‌کنند.

از میان نویسندگان برجسته و مدرن تایلند باید از نویسندگان زیر نام ببریم: «یاکوپ»۶ نویسنده داستان پوچاناسیپ تیتا (درباره دربار پادشاهی برمه)، «سری بورافا»^ و اثر عاشقانه مشهور او، کانگ لانگ فاپ".

کریشنا آسوکسین"، نویسنده بیش از یک‌صد داستان درباره عشق و مشکلات زندگی خانوادگی.

«سووانی سوخونتا» و داستان چوکان" درباره پزشک جوانی که برای کار به روستا می‌رود.

و سرانجام «کوکریت پراموج»۱۳ نخست‌وزیر پیشین و اثر مشهور وی به‌نام سی‌فاندین". سی فاندین درواقع تصویری از جامعه تایلند در دوران سلطنت چهار پادشاه، از رامای پنجم تا رامای هشتم، را نشان می‌دهد (164-2000:162 .(Thailand into the

1. Tung Maharat 2. Long Phrai

3. Malai Choopinij 4. Mae Anong 5. Noi Intanon 6. Yakhop

7. Phu Chana Sip Thit 8. Sri Burapha

9. Khang Lang Phap 10, Krishna Asokesin

11. Suwanee Sukhontha 12. Chu Kan

13. Kukrit Pramoj 14. Si Phandin

۲۴۱


۲۴۲

«تامات آی بس» یکی از شعرای ملی تایلند است که حدود ۲۵۰ سال پیش می‌زیست و اشعار وی درباره میهن‌دوستی و اخلاق‌گرایی است. او علاقه خاصی به حافظ شیرازی داشت و او را یکی از بزرگ‌ترین شاعران جهان می‌دانست و معتقد بودکه طراوت و تازگی اشعار حافظ هرگز از میان نخواهد رفت.

«مونتری آموی جانی»"، شاعر معاصر تایلند و از اعضای فرهنگستان زبان تایلند است که اشعار حافظ، خیام و عطار را به تایلندی ترجمه کرده است. او که در ۲۰۰۶ درگذشت، اشعار چند بعدی حافظ را نشانه هوش و جهان‌بینی عمیق وی می‌دانست (پاک آئین، ۱۳۹۰؛ ۱۳۰).