سنت ازدواج در زیمبابوه
سنت ازدواج
تلقی مردم قبیله شونااز ازدواج نوعی تعهد اجتماعی است که می تواند روابط اجتماعی را نه تنها میان دو نفر که میان خانواده ها و دوستان زوجین نیز ایجاد و تحکیم نماید.شکل سنتی ازدواج در میان مردم قبیله شونا در یک قرن گذشته تغییرات زیادی کرده اما هنوز برخی آداب و رسوم مربوط به آن باقی است.در میان مردم شونا شیربها که آن را "رورا" می نامند، بخش اصلی ازدواج است. رسم پرداخت شیربها به خانواده عروس از رسوم به جا مانده از گذشته است.این رسم به ازدواج رسمیت بخشیده نوعی تضمین حمایتی از خانواده دختر در برابر پیامدهای آسیب زای خروج وی از جمع خانواده در پی ازدواج تلقی می شود.بدون اجرای رسم پرداخت شیر بها از طرف خانواده داماد،ازدواجی صورت نمی گیرد.اما پس از ازدواج در صورت فوت زن،شوهر بیوه محسوب نمی شود و الزامی برای اجرای مراسم عزاداری ندارد.در خصوص اقوام وی نیز گویی هیچ گاه ارتباطی میان او و خانواده همسر وجود نداشته است.(Sundaynews.co.zw)
مطالعات مردم شناختی در میان قبیله شونا نشان می دهد اگر چه پرداخت شیربها به عنوان قاعده عرفی پذیرفته شده اما همه خانواده های شونا به آن عمل نمی کنند و اشکال دیگری از ازدواج که در آن دادن شیربها نقش و اهمیت کمتری دارد،میان مردم این قبیله رایج است.
غالب زنان شونا ازدواج را موهبتی از سوی نیاکان برای بهتر شدن وضعیت اقتصادی و اجتماعی خود می دانند.
ازدواج در قبيله اندبله معمولاً بين افراد همان قبیله صورت می گیرد و مردم اندبله ترجيح میدهند شريك زندگی خود را از تيرههای مختلف قبيله خود برگزینند.مراسم عروسی آنان باتشريفات و سلسله مراتب خاصی انجام میشود كه نشان از عمق توجه مردم به فرهنگ کهن قبيله اندبله دارد.
طبق سنتهای قديمی اندبله،ازدواج صرفاً پيوند بين دو فرد محسوب نمیشود بلكه نوعی ارتباط محكم بين دو خانواده است. اقوام اندبله خانوادههای متعددی دارند كه عروس و دامادهای جوان نقش خاصی در تحكيم اين خانواده بزرگ دارند.
در فرهنگ اندبله برای ازدواج تشريفات خاصی وجود دارد که در میان قبایل زيمبابوه منحصر به فرد است. براساس فرهنگ اندبله دختری كه قصد ازدواج دارد پس از موافقت والدين با موضوع ازدواج برای هميشه از خانواده خود جدا میشود و به همین دلیل ازدواج نوعی جدایی همراه با شروع یک زندگی جدید برای اوست .در همه برنامه ها و مراسم ازدواج، تمامی خانواده عروس حتی مردگان نیز بايد در جريان روند اين پيوند قرار گيرند. خانواده پسر نيز طی مراسمی خود را آماده پذيرش عضو جديد مینمايند كه پس از موافقت اعضای خانواده بزرگ داماد با این عضویت، از اين پس در شمار اعضای خانواده به شمار خواهد آمد.مردگان خانواده داماد نيز مانند خانواده عروس بايد در جريان کامل ازدواج قرار گيرند.