موزه هنرهای اسلامی مصر

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۵۸ توسط 127.0.0.1 (بحث) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
موزه هنرهای اسلامی

این موزه یکی از بزرگترین موزه‌های هنر اسلامی در سطح جهان است و بیش از 100 هزار قطعه موزه‌­ای متنوع از هنرهای سرزمین­‌های اسلامی از هند و چین و ایران تا جزیرة العرب، شام، مصر، شمال آفریقا و اندلس را در خود جای داده است. این موزه که در مرحله اولیه خود در سال 1903 تأسیس شده است، پس از طی روندی تحولی، در سال 2010 با ساختمان و نظم جدید افتتاح شد. این موزه دارای بخش‌­های مختلف به شرح زیر است:

آثار سرامیک و سفالی

آثار سرامیک و سفالی

در این بخش مجموعه‌­ای از انواع سرامیک و سفال از عصر اموی، مملوکی و عباسی در مصر، سرامیک­‌های ایرانی، سرامیک و سفال‌­های دوره عثمانی قرار دارد.

نسخه­‌های خطی

نسخ خطی

در این بخش تعداد 1170 نسخه خطی کمیاب از ایران، مصر، مغرب، هند، اسپانیا و ... نگهداری می‌­شود. در میان این نسخه­‌های خطی، مجموعه‌­ای از نسخه‌­های قرآنی متنوع دیده می­‌شود که برخی از آنها مربوط به مصر و برخی دیگر از ایران، مغرب و اسپانیاست که از جمله آنها، قدیمی­ترین نسخه قرآن مربوط به عصر اموی در اواخر قرن اول و اوایل قرن دوم هجری است.

آثار چوبی

آثار چوبی

در بخش آثار چوبی موزه هنرهای اسلامی، مجموعه متفاوتی از این آثار از عهد اموی قرار گرفته است که توسط هنرمندان مسلمان مصری معرق کاری، رنگ‌­آمیزی و تزئین شده است. مجموعه­‌ای از میزهای چوبی از عصر فاطمی، ایوبی و مملوکی، صندوق­‌های چوبی ویژه پادشاهان و امیران، به صورت کنده‌­کاری و تذهیب شده از دیگر آثار این بخش است.

بخش آثار فلزی

بخش آثار فلزی

مجموعه‌­ای از شمعدان از دوره مملوکی، اسطرلاب، چلچراغ و صندلی­‌های منسوب به پادشاهان و امرای دوره‌­های مختلف اسلامی که با طلا و نقره تزئین و تذهیب شده است از جمله آثار موجود در این بخش است.

آثار شیشه‌­ای

انواع آثار هنری شیشه‌­ای مصر و شام از دوره­‌های ایوبی و مملوکی در این بخش از موزه نگهداری می‌­شود که در میان آن، مجموعه­‌ای کمیاب از چراغدان­‌های شیشه‌­ای میناکاری شده که از نمونه‌­های مهم هنرهای شیشه‌­ای است، قرار دارد.

بخش منسوجات

در این بخش مجموعه‌­ای ارزشمند از فرش‌­های پشمی و ابریشمی مربوط به دوره­‌های سلجوقی، مغولی و صفویه از دوره قرون میانه نگهداری می­‌شود.

بخش سلاح

در این بخش از موزه هنرهای اسلامی، سلاح­‌های سلاطین و خلفای مسلمان قرار گرفته است که از جمله آنها شمشیر سلطان محمد فاتح عثمانی است که به هنگام فتح قسطنطنیه با خود حمل می­‌کرده است و برروی آن نوشته­‌هایی که به عدالت و توجه به مستمندان و بیچارگان توصیه شده، نوشته شده است.

در موزه هنرهای اسلامی همچنین مجموعه‌­هایی از ابزارآلات ستاره­‌شناسی، مهندسی، کیمیا، جراحی، حجامت و غیره در معرض دید دیدارکنندگان قرار دارد.

علاوه بر موزه­‌های مزبور، تعداد دیگری موزه در قاهره وجود دارد که مهمترین آنها: موزه هنر جدید، موزه جمال عبدالناصر، موزه طه حسین، موزه احمد شوقی، موزه محمود مختار، موزه محمد ناجی، موزه قلعه صلاح‌­الدین، موزه جنگ و موزه مصطفی کامل است.[۱]

نیز نگاه کنید به

کتابشناسی

  1. صدر هاشمی، سید محمد (1392). جامعه و فرهنگ مصر. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی، ص280-281.