آداب و رسوم اردن
7-1 آداب و رسوم
آداب و رسوم اجتماعي فراوان و متنوع اردنیها را به طور کلی ميتوان در پنج گروه خلاصه کرد:
1- آداب و رسوم مربوط به رابطه فرد با خانواده خود: عاداتي از قبيل احترام و اطاعت فرزندان نسبت به والدين و همسران نسبت به یکديگر را شامل ميشود. فرزندان علاوه بر بوسيدن دست پدر در زمان ورود او به منزل، هيچگاه زودتر از پدر خود به مکاني وارد نميشوند و مشکلات خود را با مادر، نه پدر در ميان ميگذارند. در زمان غذا خوردن پدر، با وي شريک نميشوند. همچنين زماني که به سن ازدواج ميرسند اين موضوع را با مادر خود در ميان ميگذارند.(5) البته بسياري ازاين آداب قديميو تقليدي رو به فراموشي و زوال نهاده است و آداب و رسوم جديدي جايگزين آنها شده است؛ مثلاً در گذشته زن در همه امور تابع همسر خود بود اما امروزه چنين نيست! در امر تربيت فرزند نيز عادتهاي قديم جاي خود را يه عادتها و روشهاي جديد داده است. اکنون فرزندان به دنبال تحصيل و آموزش و به ويژه در زمينههای اقتصادي، دارای استقلال میباشند و کمتر به فرامين والدين خود و عادات قديم توجه ميکنند.
البته هنوز هم احترام به همسر و پدر امر مهميتلقي ميگردد ولي ديگر بر اساس ترس از پدر نيست بلکه برخاسته از اصول عقلي ميباشد. (6)
2- آداب و رسوم مربوط به رابطه فرد با جامعه خود: در اردن روابط اجتماعي بر محبت و همکاري با جامعه بنا نهاده شده است که شامل رابطه همسايگان يا رابطه روستاييان با هم در زمان کاشت و برداشت محصول است. اين همکاريها در زمان اجراي مراسم ازدواج نيز مشاهده ميشود که افراد حاضر هديههايي به زوجین اهدا ميکنند. (7)
3- آداب و رسوم مربوط به خوردن و نوشيدن و پوشاک: در اردن آداب خاصي در زمان خوردن غذا وجود دارد؛ مثلا هرگاه شخصي وارد مجلسي شود که در آن افراد مشغول خوردن غذا هستند با آنها مشارکت ميکند، اگرچه سير باشد و افراد خانواده همه با هم بر سر سفره غذا حاضر ميشوند و در زمان خوردن غذا صحبت نميکنند.
در جامعه اردن ميزبان بايد قبل از تناول غذا آبي در اختيار ميهمان قرار دهد تا دستهايش را بشويد و بهترين بخش غذا را به ميهمان اختصاص دهد و بيش از اشتهاي او برايش بگذارد و در ارائه غذا منزلت و جايگاه ميهمان و سن آنها را در نظر بگيرد و ابتدا به پذیرایی مهمان کند که از نظر سن و رتبه در جايگاه بالاتري قرار دارد. (8)
ميهمان نيز پيش از اجازه ميزبان، اقدام به خوردن غذا نميکند و ابتدا سالمندترين فرد شروع به خوردن غذا ميکند و همه افراد با «بسم الله الرحمن الرحيم» غذاي خود را آغاز و از دست راست براي خوردن غذا استفاده ميکنند و به غذايي که در مقابل ديگريست دست دراز نميکنند و در زمان خوردن غذا دست را در دهان قرار نميدهند و مقداري از غذا را در ظرف باقي ميگذارند و غذا را به سرعت ميل ميکنند.
4. آداب و رسوم مربوط به انتقام و حل تعارض
5- آداب و رسوم مربوط به جشنها و مناسبتهاي اجتماعي که شامل عادات متنوعي از جمله آداب و رسوم ازدواج است. (9)