غذاهای سنتی اردن
غذاهاي بيابان نشينها
مهمترين بخش غذايي بيابان نشينها را شير و فراوردههاي شيري گوسفند و بز تشکيل ميدهد، گرچه ميزان نگهداري شتر و پرورش آن امروزه کاهش يافته است.
نان بخش مهم ديگري از غذاي بيابان نشينهاست. آرد نان را از روستاهاي نزديک تهيه ميکنند.
چادر نشينها هم چاي و هم قهوه مينوشند. قهوة عربي برگرفته از قهوة ترکي است. اين نوع قهوه بر روي حرارت مستقيم آتش تهيه ميشود و سه بار به جوش ميآيد تا آماده خوردن شود. پس از صرف غذاهايي چون منصف سه مرتبه قهوه براي مهمانان آورده ميشود.
چاي هر روز و پس از هر غذا نوشيده ميشود و سرو آن مراسم خاصي ندارد. مخلوط شير و چاي براي صبحانه متداول است. در هنگام دم کردن به چاي شکر نيز اضافه ميشود.
7-1-2-2 غذاي روستانشينها
غذاهاي روستانشينها مشابه غذاهاي کشورهاي فلسطين، سوريه، لبنان است؛ سبزيجات، فرآوردههاي شير، گوشت و حبوبات مصرف ميشود. ماهي نقش چنداني در غذاي آنها ندارد. آنها از زيتون، آب مرکبات، بادام و پسته زياد تغذيه ميکنند. در تابستان ميوههايي نظير هندوانه و انگور در دسترس است. در صبحانه چاي، آب ميوه، انواع پنير و سبزي خورده ميشود.
ناهار وعدة مهمي به شمار ميآيد. غذايي به نام مسخن[2] شامل جوجه به همراه سماق است که روي نان سوري سرو ميشود. به همراه ناهار معمولاً سالاد خورده ميشود؛ سالادهايي نظير سالاد لبناني تبوله[3] که تشکيل شده از بلغور گندم، جعفري، نعنا و پياز سبز يا سالاد عربي که با گوجه فرنگي، خيار، پيازخرد شده، آب ليمو و روغن زيتون تهيه ميشود. تحيني[4] (خمير کنجد و آب ليمو ترش) و تخم مرغ پختة مزه دار شده با سير و آب ليمو از چاشنيهاي کنار غذا محسوب ميشوند.
وعدة شام از ناهار سبک تر است. در گذشته شام در سوپي تشکيل شده از مواد غذايي و سبزيجات باقي ماندة ناهار و نانهاي خشک خلاصه ميشد. اما و با عوض شدن عادتهاي مردم، وعدة شام مفصل تر شده است.
از ادويههاي مصرفي غذاهاي اردن ميتوان به فلفل سياه و قرمز، سماق، دارچين، فلفل شيرين، هِل، ميخک و تخم گشنيز اشاره کرد. (11)