نظام همکاری چند حزبی و مشورت سیاسی در چین

از دانشنامه ملل


براساس قانون، در کشور چین، نظام چند حزبی و مشورت سیاسی به رهبری حزب کمونیست چین، سیاست اصلی نظام جمهوری خلق چین به­ شمار می‌­رود. در این کشور، افزون بر حزب کمونیست، 8 حزب دموکراتیک دیگر نیز به ظاهر فعالیت می­‌کند که همگی پیش از ایجاد جمهوری خلق چین تأسیس شده و از نظر سیاسی طرفدار رهبری حزب کمونیست هستند.

نظام همکاری چند حزبی و مشورت سیاسی

حزب کمونیست چین و دیگر احزاب دموکراتیک، باید در چارچوب قانون اساسی فعالیت کنند. برهمین اساس، احزاب دموکراتیک از لحاظ سازماندهی مستقل بوده واز آزادی سیاسی، استقلال تشکیلاتی، و برابری حقوقی در چهارچوب مقررات مصرح در قانون اساسی، بهرمند هستند. رهنمود اساسی همکاری حزب کمونیست چین با احزاب دموکراتیک دیگر، براساس«همزیستی دراز مدت، نظارت متقابل، رفتار صادقانه و شفاف متقابل و مشارکت در افتخارات و مشکلات یکدیگر است».

در خصوص احزاب پیش گفته باید این نکته را خاطر نشان ساخت که احزاب و گروه­‌های دموکراتیک چین، احزاب اپوزسیون ویا حزب مخالف نیستند، بلکه احزابی هستند که در امور سیاسی و دولتی و در مدیریت امور کشوری و اجرای رهنمودها، سیاست­‌ها، قوانین و مقرارت کشور با هم مشارکت دارند.

حزب کمونیست چین پیش از اتخاذ تصمیم درباره­‌ی امور مهم و ملی، با این احزاب و شخصیت­‌های بی طرف مشورت و نظریات وپیشنهادهای آنان را شنیده و سپس خود تصمیم می­‌گیرد. احزاب دموکراتیک و شخصیت های غیر حزبی عضو مجلس ملی نمایندگان خلق و کمیته دائمی این مجلس، بر اساس تناسب حضورشان، کمیسیون دائمی ویژه‌­ای دارند تا از این طریق بتوانند در رایزنی­‌های سیاسی بهتر مشارکت کرده و نقش نظارتی خود را به خوبی ایفا کنند. این احزاب در کنفرانس مشورت سیاسی خلق چین نیز ایفای نقش می­‌کنند و اعضای خود را برای حضور در کادر رهبری و ارگان‌­های قضایی در سطوح مختلف نامزد می‌­کنند.[۱]

نیز نگاه کنید به نهادهای مشورتی و قانونگذار در چین؛ کنگره ملی نمایندگان خلق چین؛ کنفرانس مشورتی و سیاسی خلق چین

کتاب شناسی

  1. سابقی،علی محمد (1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،جلد اول، ص420-421