استنلی نیامفوکودزا
وی هم نسل چارلز مونگوشی و متولد سال 1951 در "ودزا" میباشد. نیامفوکودزا در خلال دهههای 50 و 60 میلادی در دوران استعمار رودزیا فعالیت ادبی داشت. در سال 1973 به دلیل فعالیتهای دانشجویی علیه نژادپرستی به همراه تعدادی دیگر از دانشجویان به زندان افتاد. بعداز آزادی تحصیلات خود را در رشته مطالعات ادبی در دانشگاه آکسفورد لندن ادامه داد. وی در دوران تحصیل در تبعید خود که هم زمان با دوران حکومت رژیم نژادپرست یان اسمیت بود، نقش مهمی در بیداری روشنفکران آفریقایی در مبارزات آزادیخواهی و حرکتهای ملی گرایی داشت. پس از بازگشت به رودزیا تا سال 1988 سر دبیر انتشارات کالج بود. طی این سالها داستانهای کوتاهی برای جوانان نوشت. برخی آثار مهم وی عبارتند از:
1- "سفر ناباوران" (1980): محتوای اصلی کتاب بررسی نقش روشنفکران جامعه در مسیر مبارزات آزادی بخش آفریقا و تأثیر این نقش در دوران پسا استعمار میباشد.
2- "عواقب" (1983): این کتاب شامل یازده داستان کوتاه درباره زیمبابوه از زمان استقلال بوده از تنوع موضوعی برخوردار است. هرچند داستانها دارای موضوعات مستقل میباشند، اما به نوعی همگی با یکدیگر مرتبطند. برای نمونه در داستان (بوتز) (Boots)، به تربیت و رشد فرد در جامعه طبقاتی نژادپرست رودزیا اشاره میشود. ادامه آن در داستان بعدی جوانان را با بی عدالتی در رودزیا آشنا میکند. در تمامی داستانها مبارزه دائمی بر سر مالکیت زمین و هویت فرهنگی بین نژادپرستان سفید و سیاهان بومی رودزیا دیده میشود.
در داستان دیگری (Opting out)، نویسنده شرایط زندانهای رودزیا را در دهه 1970 توصیف میکند و به شرح حال دانشجویان سیاه که به دلیل فعالیتهای سیاسی در زندانها به سر میبردند، میپردازد.
3- "عبور از رودخانه" (1985): این داستان به بررسی دوران استعمار رودزیا و تأثیرات آن بر زندگی مردم و به خصوص جوانان جامعه پرداخته است.
نویسنده در بیشتر داستانهای خود مشکل بیهویتی و از خودبیگانگی سیاهان و محرومیت آنها از امکانات اجتماعی و اقتصادی دوران نژادپرستی رودزیا را بیان کرده است.
4- "پناهندگان" (1986): این کتاب بررسی زندگی سیاهانی است که به اروپا مهاجرت کردهاند.
داستان های دیگری مانند: روزهای ناامیدی، پوسترهای روی دیوار، بدون سیگار و آتش و دیگران و... از این نویسنده چاپ شده که بیشتر آنها به بررسی شرایط اجتماعی و فرهنگی دوران نژادپرستی رودزیا میپردازند[۱][۲].
کتابشناسی
- ↑ Introduction to Zimbabwean Literature in English. p. 127-178.
- ↑ ایپکچی، محمدحسن (1339). جامعه و فرهنگ زیمبابوه. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی. ص. 185-187.