روابط خارجی گرجستان با روسیه
روابط با روسیه
از زمان روی كارآمدن شواردنادزه، گرجستان تلاش كرد تا روابط سازنده ای با روسیه در چارچوب تنظیم قراردادهای دوجانبه فراهم آورد. روابط گرجستان با روسیه به دلیل بحران جنگ های داخلی و ادعای گرجستان مبنی بر دخالت روسیه در این درگیری ها طی دو سه سال اول پس از استقلال بحرانی شده بود.
روابط روسیه و گرجستان پس از روی كار آمدن پوتین و به طور مشخص پس از تحولات مربوط به برقراری رژیم روادید و فرا رسیدن زمان اجرای مفاد موافقت نامه استانبول در خصوص تخلیه پایگاه های نظامی روسیه در گرجستان، تحولات یازده سپتامبر آمریكا و ورود نیروهای نظامی این كشور به گرجستان، وارد مرحله جدیدی شد. تنش در روابط روسیه و گرجستان به حدی است كه برخی از مطبوعات كشورها از آن به عنوان جنگ سرد یاد می كنند.
وقوع انقلاب رز در گرجستان موجب تحولات بسیاری در نوع روابط روسیه و گرجستان ایجاد نمود. هر چند روابط دو كشور در زمان شوارد نادزه به حالت جنگ سرد باقی مانده بود ولی نگاه روسیه به زمامداران كنونی نیز به دلیل سیاست های غرب گرایانه تر آنها خیلی خوشبینانه نبود. زمامداران جدید گرجستان پس از به قدرت رسیدن بر داشتن روابط دوستانه و بر اساس احترام متقابل و برابر و كنار گذاشتن اوهام تاریخی گذشته و پایه ریزی آن بر اساس اصول و چارچوبی جدید تاكید داشتند. در این رابطه چند سفر در سطوح مختلف دولتی بین دو كشور انجام شد. این روند ادامه داشت تا این كه موضوع پیوستن گرجستان به میان آمد و با واكنش شدید روسیه در این خصوص مواجه شد. تنش میان دو كشور به بهانه های مختلف گسترش یافت.
2007 و 2008، افزایش تنش ها میان روسیه و گرجستان در سال های 2006 میلادی، ناشی از جنگ تجاری روسیه علیه گرجستان و اتهامات متقابل دولت گرجستان مبنی بر دخالت روسیه در امور داخلی گرجستان می باشد. دولت روسیه برای تحت فشار قرار دادن تفلیس، صادرات محصولات گرجی به بازار روسیه، به ویژه شراب را ممنوع اعلام كرد. متقابلاً دولت گرجستان علاوه بر انتقاد از روسیه به جهت حمایت از جمهوری های تجزیه طلب اوستیای جنوبی و آبخازیا، چندین تن از افسران روسی مستقر در گرجستان را به عنوان جاسوس دستگیر كرد و نهایتاً آنها را از گرجستان اخراج كرد. این تنش ها در سالهای اخیر باعث درگیری در آگوست 2008 میان روسیه و گرجستان شد.