موزه ملی تاجیكستان باستان
موزة ملي تاجيكستان باستان
موزة ملي تاجيكستان باستان در سال 2001 افتتاح گرديد. در اين موزه بيش از صد هزار آثار واشیاء تاريخي گرد آورده شده است. اين اشیاء تاریخی در نتيجة كاوشهاي باستانشناسي از نقاط مختلف تاجيكستان پيدا شده كه از عهد حجر تا قرن 15 را در بر ميگيرد.
مهمترين آثار عهد حجر، اينئاليت و بُرُنز است كه از نواحي لاهوتي (خاولينگ)، سرزم (پنجكنت) وادي حصار، وخش و بشكنت کشف گرديدهاند.
آثاري كه از تخت سنگين به دست آمده، مربوط به دوران يوناني - باختر بوده كه در آنها آميزش فرهنگ شرق و غرب خيلي خوب ديده ميشود. در اين يادگاري دو معبد شناخته شده است كه يكي مربوط به الهة آب و ديگري مربوط به موكل آتش است. اين معبد به نام «معبد آكس» مشهور ميباشد.
از اين ناحيه مقدار زيادي آثار طلايي، نقرهاي، برنجي و آلات ساخته شده از استخوان فيل پيدا شده است. مهمترين آنها پيكرههاي آپالون، مرسي، دئانيس و اسكندر مقدوني است. همچنين آثار بسياري ديگر مربوط به اين دوران يافت شده كه در تالارهاي اين موزه نگهداري ميشود.
اشیاء باستانی کشف شده در نتیجه کاوشهای باستانشناسي پنجكنت قديمي از قرون5 و 7 ميلادي ميباشد كه از هنر والاي ديوارگري، پيكرهسازي و هنرمندي سغديان خبر ميدهد. اين شهرك يكي از شهرهاي اساسي سغد بوده، در آن تعداد زيادي از ديوارهنگاريها يافت گرديده است. در اين ديوارهنگاريها، اسطورهها و روايات و مراسمهاي گوناگون مردم ايرانينژاد به تصوير كشيده شده كه مشهورترين آنها صحنههاي «هفتخوان رستم»، «داستان اسفنديار» و «مرگ سياوش» ميباشند.