صدیقی عجزی
7-3-9. صديقي عجزي
سال 1864 در سمرقند در خانواده حسنخواجه كه مردي هنرمند بود به دنيا آمد. پس از تحصيلات ابتدايي مدتي در مدرسه به تدريس پرداخت ولي بعد از آن كناره گرفت و دورة شبانة آموزش زبان روسي را به پایان رساند و به كار مترجمي روي آورد.
در سال 1901 به سفر حج مشرّف شد. پس از زيارت خانة خدا مدتي در سفارتخانة روسيه در شهر جدة عربستان مترجمي ميكند. سپس راه مسافرت را در پيش گرفته، به قاهرة ميرود. سپس از شهرهاي اوديسه، تفليس، باكو، مسكو و پتربورگ نيز ديدن نموده، با وضع سياسي و اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آنها از نزديك آشنا ميشود. در شهر تفليس با اندیشمندان آذري، شاعر علياكبر صابر و سردبير مجلة «ملا نصرالدين»، جليل محمدقليزاده آشنايي و دوستي پيدا ميكند.
پس از بازگشت به وطن کسب علم و دانش را فراموش نکرد، به ترغيب و تشويق علم و دانش ميپردازد. ابتدا در مكتب عبدالقادر شكوري زبان روسي تدريس ميكند. اندكي بعد در روستاي حلوايي شهر سمرقند مكتب اصول جديد گشوده، به تدريس ميپردازد. در اين مدرسه علاوه بر كودكان، براي بزرگسالان نيز دورة شبانه تأسيس نموده، به آنها نيز سواد ميآموزد. در اين اثناء، با اغواي برخي از علماي ارتجاعي، مكتب اصول جديد او غيرشرعي اعلان شده، وي را كافر ميگويند. سپس با اجازة ژنرال فرماندار تركستان، مكتب روسي - محلي تأسيس كرده، ابتدا معلمي و بعداً مديري آن را به عهده ميگيرد. پس از انقلاب در شهر سمرقند كتابفروشي «زرافشان» را تأسيس ميكند. ديوان وي در سال 1914 در تاشكند چاپ شد. عجزي در 16 ژوئن سال 1927 در سمرقند چشم از جهان فرو بست.
سيداحمدخواجة صديقي عجزي يكي از بنيانگذاران ادبيات معاصر تاجيك و مؤلف داستانهاي «انجمن ارواح»(1912)، «مرآت عبرت»(1912)، مجموعههاي اشعار «گنجينة حكمت»(1914)، «عينالادب»(1915) و بسياري اشعار ديگر است. محتوای اصلي آثار اين اديب و دانشمند برجسته، ترغيب آموزش علم و دانش، بويژه علوم جديد از طريق اروپا و روسيه، زبان روسي، افتخار به اجداد بافرهنگ خود، انتقاد از زمان خود، بويژه وضع ناگوار تعليم و تربيت، شكوه از ظلم و استبداد استعمارگران و غيره است.