ملاابراهیم سعید كمالزاده جرأت
14-3-9. ملاابراهيم سعيد كمالزادة جرأت:
ملاابراهيم سعيد كمالزادة جرأت در شهر سمرقند زاده شد و در همان جا تحصيل كرد. او شاعري منتقد و حقگو بود. مجموعة اشعارش با نام «تحفةالاحباب» در سال 1917 در شهر سمرقند چاپ شد.
جرأت كه يكي از متجددین شهر سمرقند بود، در تاريخ 1 اوت سال 1917 سازماني با عنوان «اتفاق» تأسيس شد، به اتفاق عجزي سمرقندي عضويت در اين جمعيت را پذيرفته و براي تأمين حقوق كاسبان و دهقانان تلاش ميكرد.
از آثار متجددین چنين برميآيد كه آنان از وضعيت عقبماندگي اجتماعي و فرهنگي جامعه و جهل و بيسوادي مردم خود سخت رنج ميكشيدند و از اينرو خواهان بهبود وضع مردم، عدالت اجتماعي، رفع ظلم و ستم مسئولان دولتي و محلي نسبت به مردم بودند.
در عرصة ديني نيز از اينكه علماي جاهل دين را به شكل نادرست به مردم معرفي ميكردند، متجددین سخت ناراضي بودند و از اين بابت نيز تلاش ميكردند تا اسلام واقعي و عدم مخالفت اين دين را با علوم جديد و پيشرفت جامعه به مردم معرفي كنند. آنها از روشهاي نادرست و غيراصولي آموزشهاي ديني كه روحانيون منفعتطلب از آن دفاع ميكردند، انتقاد شديد مينمودند. متجددین سعي و كوشش به خرج ميدادند تا تصوير درست و علمي از دين مبين اسلام را براي عامه مردم ارائه نمايند، تا اصول دين از خرافات زدوده شود.
در كل آنها دارای روحية خودشناسي بسيار بالاي ديني، توأم با حس وطنپرستي، استقلالطلبي و خودآگاهي اجتماعي و ملي بودند.
متجددین آموزش زبان روسي را جهت آشنايي با دستاوردهاي علمي و تكنيكي روسيه براي ملت خود ضروري ميدانستند. زيرا در عرصههاي گوناگون علمي و تكنيكي آثار بسيار زيادي به اين زبان موجود بود.
آنان به اروپاي مترقي و پيشرفتهاي آن توجه مينمودند و عقيده داشتند كه دستاوردهاي ممالك غرب نتيجة تكيه بر علم و فرهنگ گذشتة شرقيان است.
6 |
5 |
اما در كنار آن، متجددین نسبت به كشورهاي سرمايهدار و پيش از همه روسيه نظر انتقادي داشتند و مردم را به خودشناسي و استقلالخواهي در مقابل سرمایهداران دعوت مينمودند.
متجددین در محيط وحشتناك امارت بخارا و در اوج خَفَقان و استبداد براي رسيدن به آرمانهاي انساني خود كوشش ميكردند. امير و درباريان، بخصوص علماي متعصب با هر وسيله كه ميتوانستند، سعي ميكردند متجددین را در بين مردم بدنام كنند و حتي به بيديني متهم مينمودند و افكار آنها را باعث تحريف و ويراني دين ميدانستند. اما افكار متجددین بر جامعه تأثير خود را گذاشته و تدريجاً رشد كرد.