تاثیر فرهنگ مهاجران در امنیت دموگرافی و اجتماعی در قطر
منظور از امنیت دموگرافی، حراست از ترکیب و بافت جمعیتی اصیل در برابر اختلاط با جوامع و جمعیتهای بیگانه و امنیت اجتماعی است. همچنین حراست از هنجارها، آداب و رسوم و سنن و میراث جامعهی اصیل در برابر تأثیرات خارجی است.
صاحبنظران کشورهای عربی حوزهی خلیج فارس میگویند، وجود 12 میلیون تبعهی کشورهای آسیایی که بیشتر آنها را نیز مردان مجرد تشکیل میدهند، در جوامع خلیجی که جمعیتی محدود دارند، باعث اختلال و آسیب پذیری بافت جمعیتی این کشورها شده است.
آمار دبیرخانهی شورای همکاری خلیج فارس نشان[ii](Gulf Corperatiion Council) میدهد تعداد زنان در برابر مردان در کل جمعیت این کشورها در سال 2007، حداقل 124 و حداکثر 212 به 100 بوده است. برای نمونه در امارات، تعداد مردان در برابر زنان، 212 به 100 است و این رقم در کویت 3/155، بحرین 2/135، عمان 8/127 و سعودی نیز 1/124 بوده است. دربارهی قطر آماری منتشر نشده؛ اما تخمین زده میشود که از کویت بیشتر باشد.
مشروعیت شرب خمر، روابط آزاد مرد و زن و رعایت نكردن ظواهر اجتماعی و عقیدتی از سوی اتباع کشورهای آسیایی، از دیگر عواملی است که در بررسیها به عنوان عوامل تهدید کنندهی امنیت اجتماعی جوامع اصیل کشورهای هدف تلقی میشود. آنان مقید به دین، فرهنگ و آداب و رسوم خاص خویش هستند و تحت تأثیر هجوم فرهنگ بیگانه قرار دارند.
بررسی مقالهها و پژوهشهای منتشره در این کشورها، این همسنجی را نیز بار میگشاید که، در حالی که اقلیتهای هندی، چینی و پاکستانی در کشورهای اروپایی در محلههای مشخصی متمرکز شده و فرهنگ اصیل کشور میزبان را تهدید نمیکنند، در کشورهای عربی مورد بحث، جمعیت مهاجران، چندین برابر جمعیت بومی است و کار به جایی رسیده که یک جامعهی بزرگ چند ملیتی، در برابر یک جامعهی کوچک اصیل قرار گرفته و در حال بلعیدن فرهنگ آن جامعه هستند و نتایج منفی آن نیز روز به روز افزایش مییابد. چندی پیش یک قطری در تماس با رادیو دوحه گفت: در بیمارستان دولتی «حمد» اینقدر اتباع خارجی جلو اتاق پزشکان، داروخانه و آزمایشگاه و سایر بخشها صف کشیدهاند که شهروند قطری برای جلوگیری از اتلاف وقت، ناگزیر است به بیمارستانهای خصوصی مراجعه کند و از امکانات ارزان دولتی به نفع خارجیها استفاده نكند. قطریها میگویند: جمعیت فراوان خارجیها، جای مردم بومی را تنگ کرده و استفاده کنندگان اصلی امکانات دولتی و اماکن عمومی، مهاجران هستند.[۱]
پاورقی
[ii] http://www.gcc-sg.org/eng
کتابشناسی
- ↑ ↑ احمدی، محمد مهدی(1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(دردست انتشار).