منافع ملی گرجستان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۲۳ توسط Mahdi (بحث | مشارکت‌ها)

1- تامین تمامیت ارضی و حق حاکمیت

گرجستان درصدد است تمامیت ارضی خود را احیا و حفظ نماید و با استفاده از روش‌های عادلانه و صلح آمیز از مرزهای شناخته شده خود از سوی جوامع بین‌المللی حراست کند.

2- توسعه دمکراسی و نهادهای دولتی

گرجستان برای مدیریت کشور یک مدلی ایجاد می‌کند تا بتواند پایداری سیستم سیاسی کشور و توسعه آن را تامین کند. تقویت نهادهای دمکراتیک به منظور حفظ حقوق بشر، حفظ قانون‌مداری، آزادی بیان، آزادی وجدان، آزادی عقیده، آزادی دین و آزادی اعتقادات از اهداف گرجستان است. در این راستا استقرار ارزش‌های دمکراتیک، ارتقای خودآگاهی مردم و افزایش اعتماد به نهادهای دولتی حائز اهمیت است.

3- توسعه سیستم کارآمد و موثر امنیتی کشور

  ایجاد سیستم کارآمد امنیتی  برای تامین توسعه کشور و امنیت مردم از اهداف دولت است.

4- تحکیم وحدت ملی و تفاهم مدنی

گرجستان حفظ منافع، حقوق و آزادی‌های شهروندان خود را تامین می‌کند. دولت در این راستا درصدد ایجاد جامعه مبتنی بر اصول برابری، تکثرگرایی، عدالت و بردباری، بدون در نظر گرفتن عواملی چون ملیت، نژاد، زبان، جنسیت، اعتقادات و گرایش‌های سیاسی است. مشارکت فعال نمایندگان مردم گرجستان در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی یکی از اولویت‌های دولت می‌باشد. ضمنا توسعه روابط با ساکنان مناطق اشغالی و مشارکت دادن آن‌ها در امور سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور مهم و ضروری می‌باشد.

5- همگرایی با اروپا و و نهادهای یورو آتلانتیک

گرجستان درصدد همگرایی با نهادهای اروپایی ویوروآتلانتیک است که از این طریق  بتواند دمکراسی را تثبیت نموده امنیت و رفاه کشور را تامین کند. ضمنا گرجستان  بر این اعتقاد است که  انتخاب مسیر توسعه و عضویت در پیمان‌های مورد نظر حق مسلم کشورهای مستقل می‌باشد.

6-  تامین رشد مستمر و درازمدت اقتصاد کشور

ایجاد شرایط مناسب  جهت رشد مستمر و درازمدت اقتصاد کشور یکی از اولویت‌های سیاسی - امنیتی گرجستان می‌باشد. دولت در این راستا  توسعه آزاد اقتصاد کشور، گسترش همکاری‌های اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی، اجرای دقیق سیاست‌های مالی و حفظ اصل دولت کوچک را دنبال خواهد کرد.

7-  تامین امنیت انرژی: تنوع در منابع انرژی و خطوط انتقال آن یکی از اولویت‌های گرجستان برای تامین امنیت انرژی است. لذا حداکثر بهره‌برداری از منابع داخلی، مدرنیزه کردن سیستم انرژی کشور و همگرایی آن با زیر ساخت‌های منطقه‌ای حائز اهمیت است. در این راستا افزایش پتانسیال انرژی کشور بر امنیت کشور، رفاه مردم و توسعه اقتصادی تاثیر خواهد گذاشت.

8-  تامین امنیت منطقه‌ای

تحولات اروپا، حوزه دریای سیاه و منطقه قفقاز تاثیر مستقیمی بر امنیت گرجستان می‌گذارد. تحولات منطقه آسیای مرکزی و خاورمیانه نیز بسیار تاثیرگذار است. حفظ ثبات، استقرار صلح و حل مسالمت‌آمیز اختلافات در این مناطق از اهداف گرجستان است. این کشور از طریق همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه  می‌تواند در توسعه امنیت منطقه‌ای سهیم باشد.

9-  تحکیم نقش ترانزیتی گرجستان

گرجستان در راستای تحکیم نقش ترانزیتی خود آماده است حضور فعال‌تری در پروژه‌های بین‌المللی انرژی، حمل و نقل و ارتباطات داشته باشد.

10- تامین امنیت زیست‌محیطی گرجستان و منطقه

حفظ محیط زیست و استفاده موثر از منابع طبیعی ارتباط تنگاتنگی با بهداشت و امنیت اجتماعی دارد. موضوع امنیت زیست‌محیطی در اجرای طرح‌های ملی و بین‌المللی همواره مورد توجه است.

11- تامین هویت ملی و فرهنگی  و همگرایی مدنی

حفظ و توسعه تنوع فرهنگی و هویت ملی از اولویت‌های دولت گرجستان است. همگرایی اقوام مختلف و مشارکت آن‌ها در سازندگی کشور برای گرجستان اهمیت دارد. لذا دولت شرایط مطلوبی برای حفظ و توسعه هویت و فرهنگ اقوام مختلف فراهم می‌کند.

12- تحکیم امنیت سایبری

امنیت فضای اطلاع‌رسانی و حفظ اطلاعات الکترونیکی برای گرجستان حائز اهمیت است. با توجه به توسعه سریع فن‌آوری‌های اطلاعاتی، وابستگی نهادهای دولتی به این تکنولوژی‌ها افزایش می‌یابد. لذا مبارزه با جرایم سایبری و پیش‌گیری از اقدامات خربکارانه سایبری ضروری بنظر می‌رسد.

13-  امنیت جمعیتی

فراهم نمودن شرایط مناسب برای شیوه زندگی سالم، افزایش سن امید به زندگی، تشویق گرجیان مقیم خارج به بازگشت به وطن و همگرایی مجدد آن‌ها از مهم‌ترین اولویت دولت است. امنیت جمعیتی ارتباط مستقیمی با رشد پایدار و بلند مدت اقتصاد کشور دارد.

14- تحکیم روابط با گرجیان و هموطنان برون‌مرزی و همچنین کمک به آموزش زبان مادری و حفظ هویت فرهنگی گرجیان برون‌مرزی از دیگر اولویت دولت است[۱].

نیز نگاه کنید به

گرجستان؛ سیاست و حکومت گرجستان؛ سند امنیت ملی گرجستان

کتابشناسی

  1. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص128-130.