جغرافیای طبیعی لبنان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۳۰ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «لبنان امروز جمهوری کوچکی است در جنوب غربی آسیا و بر ساحل شرقی دریای مدیترانه که از  "النهرالکبیر" در شمال تا "راس الناقورة" در جنوب امتداد یافته است. و 10452 کیلومتر مربع مساحت دارد كه بیشتر آن را مناطق کوهستانی تشکیل می دهد.لبنان از شمال و شرق به ک...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

لبنان امروز جمهوری کوچکی است در جنوب غربی آسیا و بر ساحل شرقی دریای مدیترانه که از  "النهرالکبیر" در شمال تا "راس الناقورة" در جنوب امتداد یافته است. و 10452 کیلومتر مربع مساحت دارد كه بیشتر آن را مناطق کوهستانی تشکیل می دهد.لبنان از شمال و شرق به کشور سوریه، از جنوب به سرزمین فلسطین و از مغرب به دریای مدیترانه محدود است. این کشور در گذشته با عنوان "جبل لبنان" شناخته می شد و در منابع جغرافیای اسلامی از این سرزمین با عباراتی چون "کوهی است مشرف  برحمص" (الحموي، 11،5،1988) و یا "کوه لبنان ازصیدا تا طرابلس مشرف بر کرانه دریاست"(مقدسی، 1361، 225) و نیز "لبنان کوهی است مشرف بر حمص از سلسله کوه هایی که از عرج میان مکه و مدینه آغاز شده  و تا شام امتداد می یابد"(ابن خرداذبه،101،1371) سخن رفته است.

در این کشور دو رشته کوه از شمال شرقی به سمت جنوب غربی کشیده  شده است؛ رشته کوه های غربی به موازات مدیترانه امتداد می یابد و بلندترین قله آن،قرنة السوداء 3088 متر ارتفاع دارد*. میان این رشته کوه و دریا دشت ساحلی به طول حدود200 کیلومتر قرار گرفته  است (قرم11،2004). رشته کوه های شرق نیز به موازات آن قرار دارد و  حدود مرزهای لبنان با سوریه را مشخص می کند. میان این دو رشته کوه، دشت حاصلخیز بقاع قرار دارد که بیشترین زمین های کشاورزی را در خود جای داده است.

اللیطانی و العاصی دو رودخانه مهم لبنانند که هر دو از دشت بقاع سرچشمه می گیرند. الليطاني در سرزمین های لبنان جریان دارد و در مناطق جنوبی به دریای مدیترانه می ریزد. العاصی اما تا سرزمین سوریه جریان می یابد. این دو رودخانه بخش قابل توجهی از نیروی برق این کشور را تامین می کنند (قرم11،2004). دیگر رودخانه های لبنان عبارتند از رودخانه الحاصباني، الاولی، نهرالکلب، نهرالابراهیم و الزهرانی که همگی به دریای مدیترانه می ریزند (البستانی6،1،1969).

لبنان در میان کشورهای خاورمیانه پس از ترکیه از بالاترین منابع آبی برخوردار است. متوسط ریزش های جوی در بیروت900 میلی متر و در بحمدون واقع در مناطق مرتفع کوهستانی حدود1400میلی متر است(البستانی21،1،1969). خلیج جونیه که بندر جونیه در آن واقع است تنها بندر طبیعی در کنار مدیترانه در فاصله اسکندرون تا غزه است. خلیج کوچک مارجرجس نیز در شرق بیروت و خلیج عکا در شمال قرار دارد(البستانی18،1،1969).


آب و هوای معتدل و وفور آب و خاک مرغوب، سبب شده است تا لبنان، از پوشش گیاهی و جنگل های متنوع برخوردار باشد. مهمترین گیاهان لبنان عبارتند از: کاج،سرو،صنوبر،توت و زیتون. درختان مرکبات به ویژه پرتقال و لیموترش و انواع میوه همچون موز،سیب ، انجیر ، زردآلو، انار و انگور نیز در این سرزمین به وفور وجود دارد.


* وب سایت وزارت اطلاع رسانی لبنان به آدرس   www.ministryinfo.gov.lb