سید یوسف رضا گیلانی

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ نوامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۲۷ توسط Toktam (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
تصویر سید یوسف رضا گیلانی، برگرفته از همشهری آنلاین، قابل بازیابی از https://www.hamshahrionline.ir/news/47096/

سید یوسف رضا گیلانی، در 19 خرداد 1331 خورشیدی/ 9 ژوئن 1952میلادی، در کراچی، ایالت سِند پاکستان زاده شد. وی از نوادگان ابومحمد عبدالقادر گیلانی از عرفای بزرگ سده پنجم و ششم قمری است. عبدالقادر گیلانی از عرفای بزرگ ایرانی و از مردم صومعه­ سرای استان گیلان در سده­ های پنجم و ششم هجری است. سید یوسف رضا گیلانی نامزد حزب مردم پاکستان بود و روز دوشنبه بیست و دوم مارس ۲۰۰۸ (سوم فروردین ۱۳۸۷) نخست وزیر پاکستان شد.

یوسف رضا گیلانی پیش از این، رئیس مجمع ملی این کشور بود و به مدت پنج سال در دوران حکومت پرویز مشرف ( رئیس جمهور پیشین پاکستان بین سال­های 1999- 2008میلادی ) بازداشت بود. گیلانی با ۲۶۴ رای از ۳۴۲ رای نمایندگان به راحتی بر تنها رقیب خود یعنی چودری پرویز الهی (سر وزیر ایالت پنجاب از 2002 تا 2008م) که از طرفداران پرویز مشرف بود، پیروز شد. گیلانی به دلیل رابطه نزدیکش با آصف علی زرداری، همسر بی‌نظیر بوتو نخست وزیر مقتول پاکستان و رئیس فعلی حزب مردم پاکستان که مدتی با وی در زندان نیز بود، نامزد نخست وزیری پاکستان شد.[۱]

گیلانی پس از کسب مدرک روزنامه نگاری، در دهه هشتاد و در دوره حکومت نظامی ضیاء الحق وارد سیاست شد. پدر یوسف رضا گیلانی هم در دهه پنجاه نماینده پارلمان پاکستان بوده است. وی در سال ۱۹۸۸ پس از مرگ ضیاء الحق در حادثه سقوط هواپیما به حزب مردم پاکستان پیوست و وزیر بهداشت و سپس وزیر مسکن دولت بی­نظیر بوتو در سال­های ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۰ میلادی شد و در سال­های ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۸ میلادی و در دوره دوم دولت بی‌نظیر بوتو، به سمت رئیس مجمع ملی پاکستان انتخاب شد.

با به قدرت رسیدن ژنرال پرویز مشرف در سال ۱۹۹۹ میلادی، گیلانی با تبلیغات گسترده ای که در آن، او و سایر سیاستمداران بزرگ پاکستان به فساد متهم شده بودند، روبرو شد. وی متهم بود که مسئولیت‌های دولتی را به ۳۵۰ نفر و بدون در نظر گرفتن قوانین واگذار کرده و از خودروها و تلفن‌های همراه دولتی استفاده شخصی کرده است. وی به مدت پنج سالی که در زندان بود همچنان با آصف زرداری، که وی نیز هشت سال در زندان بود، رابطه نزدیکی داشت. [۲]وی از تمام این اتهامات در چارچوب عفوی که به بی­نظیر بوتو داده شد، رهایی یافت و از زندان آزاد شد.

گیلانی روز سه‌شنبه، ۹ آوریل بدون هیچ مخالفتی و با به‌دست آوردن ۴۱ رأی موافق برای ریاست مجلس سنا انتخاب شد. یوسف ‌رضا گیلانی، در زمان نخست وزیری، در 22 شهریور 1390 خورشیدی، برای دیدار از زادگاه جدش به ایران سفر کرد. وی پس از ورود به رشت، برای زیارت شیخ زاهد گیلانی به لاهیجان سفر کرد. مقبره شیخ زاهد گیلانی (مربوط به سده هشتم هجری قمری) واقع در جاده لاهیجان به لنگرود و در سه کیلومتری لاهیجان در روستایی به نام شیخانبر واقع شده‌ است. در سفر نخست وزیر پاکستان و هیئت همراه به گیلان توانمندی­های دو طرف برای گسترش روابط تجاری، کشاورزی، فرهنگی و علمی بررسی شد. نخست وزیر وقت پاکستان و هیئت همراه در این سفر یک روزه از شهرستان­های لاهیجان و بندرانزلی استان گیلان دیدن کردند.[۳] خبرگزاریها این سفر را نخستین سفر هیئتی عالی رتبه از پاکستان به استان گیلان شمردند[۲].

نیز نگاه کنید به

ایرانیان و ایرانی تباران در پاکستان

کتابشناسی

  1. Yousaf Raza Gillani - profile, political career & election history. (n.d.). UrduPoint. https://www.urdupoint.com/politics/politician/yousaf-raza-gillani-16269.html
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ Fraaz. (2011, September 12). fraaz.[۱]
  3. https://mehrnews.com/news/1406775/

نویسنده مقاله

محمد مهدی توسلی