کتابخانه های سنتی و یا برج کتاب در چین

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۵۶ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == كتابخانه­هاي سنتي و يا«برج كتاب» در چین == در كنار فرهنگ جمع آوري و نگهداري كتاب، كم كم سيستم­ها و شبكه­هاي خاص نسخه برداري، توزيع، خريد و فروش، شناسايي كتب معتبر و از همه مهم­تر حفاظت از اين كتاب­ها نيز شكل گرفته و توسعه يافت. تأسيس كتابخانه...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

كتابخانه­هاي سنتي و يا«برج كتاب» در چین

در كنار فرهنگ جمع آوري و نگهداري كتاب، كم كم سيستم­ها و شبكه­هاي خاص نسخه برداري، توزيع، خريد و فروش، شناسايي كتب معتبر و از همه مهم­تر حفاظت از اين كتاب­ها نيز شكل گرفته و توسعه يافت. تأسيس كتابخانه­هاي شخصي و يا برج­هاي كتاب كه براي مدت 2500 سال، از دوران پيش از حكم­راني سلسله­ی«چین[1]» تا اواخر قرن نوزدهم ادامه يافت نيز در همين راستا بوده است. در طول تاريخ، اين كتابخانه­ها در واقع صرفا محل جمع آوري كتاب بوده و هدف از احداث برج­هاي كتاب، ايجاد محلي براي محافظت از آن­ها و احيانا، استفاده­ی صاحب كتابخانه و يا افراد مورد تأييد وي بوده است، نه ارايه­ی خدمات كتابداري به علاقه مندان به مطالعه و افراد عادي و معمولي. به همين سبب، تقريبا در تمامي برج­هاي كتاب، قوانين و مقررات سختي برای استفاده از کتاب­ها به اجرا گذاشته مي­شد و از ورود افراد متفرقه و غيرمجاز، به ویژه زنان[i] به كتابخانه­ها ممانعت به عمل مي­آمد و امانت بردن كتاب نيز ممنوع بود. در اين كتابخانه­ها مقرر بود كه كتب موجود پس از مرگ صاحب اصلي، نبايد بين وراث تقسيم شود، نبايد نسخه­هايي از آن به خارج از كتابخانه منتقل شود و تنها افراد مجاز آن­هم در ساعاتي معين و در داخل همان برج­ها مي­توانستند از ذخاير موجود در آن استفاده نمايند[ii].  تخطي كنندگان از این مقررات، به سختي در ملأ عام مجازات مي­شدند. برخي از اين برج­ها به خاطر داشتن كتاب­هاي نفيس و متنوع و نایاب و اجراي سخت مقررات، از شهرت زيادي برخوردار بودند. در حقيقت می توان گفت،کشور چین ميراث فرهنگ مكتوب خود را مديون این مجموعه داران دولتي و غير دولتي كتاب بوده و پديده­ی برج كتاب آيينه­ی تمام نماي فرهنگ مكتوب و جمع آوري كتاب و بنيان­هاي اوليه­ی تشكيل كتابخانه­هاي عمومي امروزين در اين كشور به حساب مي­آيند. كار گردآوري كتاب به ويژه براي مجموعه­داران خصوصي، به هيچ وجه سهل و آسان نبود، بلكه برخي اوقات، با خطرات جدي جاني و مالي روبرو مي­شدند. ولي در­عين­حال، به دليل علاقه­ی شخصي همه­ی اين خطرات را به جان خريده و با عشق و علاقه به جمع آوري كتاب می­پرداختند. به همين سبب بسياري از مجموعه داران و صاحبان برج­هاي كتاب، براي به دست آوردن برخي از نسخه­هاي مهم و با ارزش، بعضا تمام دارايي و ثروت خود را از دست مي­دادند و در صورت نداشتن پول كافي، به تهيه­ی كپي يا نسخه بدل آن مبادرت مي­کردند. لذا، گاهي شيوه­ی افراطي پيش گرفته و به هر قيمتي كه بود مي­خواستند نسخه­ی مورد نظر را به دست آورند ولو از طریق ارتکاب جرم و جنايات و دزدي و غارت.


[1] - Qin.


[i] - در چین باستان که فرهنگ مردسالاری حاکم بود، مردم براین باور بودند که زن هرچه محدودتر در خانه باشد، بهتر است.

[ii] - در افسانه های چینی گفته می شود که دختری عاشق کتاب بود، ولی نمی توانست به تنها کتابخانه­ی موجود دسترسی داشته باشد. لذا با پسر صاحب کتابخانه ازدواج کرد تا از این طریق بتواند به کتابهای موجود در کتابخانه ی پدر شوهرش دسترسی پیدا کند، ولی علی رغم ازدواج با پسر خانه، هرگز به کتاب ها دسترسی پیدا نکرد.